icon

Skoro ročnému chlapcovi nejde stiahnuť predkožka

mishadudy
5. jún 2017

Dobry den. Prosim Vas, poradte mi. Maly Sebko uz ma skoro rok a este stale sa mu neda stiahnut predkozka. Jeho obvodna tvrdila, ze vraj sa to do roka upravi samo a ak nie, tak nas posle na urologiu. Dost sa toho obavame lebo aj so starsim sme tam boli ked mal 2 a pol roka. Lenze on mal iny problem. Jemu sa dala predkozka stiahnut pekne uz od malicka az potom ked mal 2 a pol roka, tak ako keby sa mu na jednej strane prilepilo a nedalo sa to stiahnut a ked sme prisli ku urologovi, ani nam nic nepovedal, nepytal sa a stiahol mu nasilu. Maly ma z toho traumu do teraz a to uz ma 4 roky. Neviem si predstavit, co budu robit mladsiemu, ked jemu sa neda stiahnut vobec.

tslobik
6. jún 2017

@olinka11 po zápale je to v poriadku, a ano...má ju dlhú....on si ju aj naťahuje ale opačným smerom🙂. Stále mu to vysvetľujem.....ako a čo má robiť. Má tam otvor asi na pol cm iba. On nemal žiadne problémy doteraz, tak som si myslela, že príroda si poradí.....Len tie informácie rozporuplné na týchto forach ma zneisťujú. Má ísť v lete na preventívku, tak som zvedavá čo Dr. povie. U urológa bol ako cca 3 ročný a ten vtedy povedal, že nič nasilu. Bol to inak veľmi dobrý odborník. Len škoda, že už nepracuje. Teraz nemáme v okolí dobrého urológa, tak sa tam ani nehrniem zatiaľ.

kkl82
6. jún 2017

vsetkym mamickam odporucam precitat si tento clanok http://www.rodina.cz/clanek5274.htm a potom sa samy mozete rozhodnut, co budete robit resp. nerobit. to, ze ani odbornici nie su jednotni znamena len to, ze absolutna "pravda" nie je.

sisaka
6. jún 2017

@kkl82 huraaa, presne to píšem, vrátane umývania penisu (nikde som nepísala o hygiene 18 ročných, ktorým sa dá predkožka stiahnuť) že sa umýva tak isto ako iné časti tela. Takze očividne sú aj v "Československu" lekári, ktorí sa riadia najnovšími poznatkami a výskumami.

mamicka28
6. jún 2017

@mishadudy ahoj, mne poradila urologicka ..chodime k nej koly ladvine pravidelne bud jazde 2mesiace alebo 3, ...nasledovne, kady den 2x pocas prebalovania, neparfemovany detsky olej natriet nechat maleho nech si tzv. torku ponatahuje, a potom ze ja len pokial mi dovoly maly ak vidim ze uz dava hore rucicky, tak koncim a necham ho nech sa este tzv.pohra, vacsinou to robievam vecer, na druhy den ma v plienocke tu smegmu ci ako sa to hovori, a ked dame olejcek zasa tak uz mu ide za tych 18mes co bude mat krasne aj hore aj dole, vtedy vycitim a takto som to praktizovat zacala id jeho 3mes. odporucam krasne pokuskoch sa mu to uvolnovalo, nikdy sa mi nestalo ze by sa zasla a nesla mu dole.

olinka11
6. jún 2017

@tslobik áno, občas Maminy hovoria, že sa zdá, že si ho utrhnú🙂 To odliepanie predkožky od žaluďa prebieha fyziologicky aj bez sťahovania, preto ak je predkožka úzka, vytvorí sa tam tak priestor, kde sa môže objaviť zápal, kedže sa nedá čistiť. Niektorí pediatri vedia predpísať kortikoidnu mastičku, ktorá sa potiera na zúžené miesto. Mame s tým veľmi dobré skúsenosti. Volá sa Triamcinolon. Čím je chlapček starší, tým však efekt klesá. Najlepšie tak vo veku 4 - 5 rokov. Skúste sa ukázať pediatrovi, resp. urologovi, nech Vam povedia, ako to podľa nich vyzerá. Ak by ste mali problem, kľudne mi napíšte spravu.

tslobik
6. jún 2017

@kkl82 ano, to som čítala už. Je to rozumne napísané....zdá sa....Len keby nebolo toľko opačných názorov. Ale tiež ma ten článok ukľudnil aj ked len čiastočne.

tslobik
6. jún 2017

@olinka11 Ano, ďakujem. Ideme za mesiac na preventívku......To môže predpísať aj obvodná lekárka? Teraz ho videla, ako mal ten zápal....lebo sme mysleli, či nemá chytené aj močové cesty....lebo vraj ho bolí pri cikaní.....Len od neho sa človek nedozvie, že ako, kedy a pod.....Nič mu s tým veľmi nerobila, len pozrela a dala framykoin a umývať v repíčku. Tak uvidím na tej preventívke, ako sa vyjadrí....

olinka11
6. jún 2017

@tslobik treba ale dať pozor, zlepená - konglutinovana predkožka, je úplne iná vec, ako zúžená predkožka- fimoza. Preto to treba vidieť.

tslobik
6. jún 2017

@olinka11 A tá zlepená sa ako rieši? To je hádam ten lepší prípad.....ak som to dobre pochopila...?

olinka11
6. jún 2017

@tslobik Áno, ta zlepená je lepší prípad. Rieši sa to iba ak ma chlapec problémy, často sa to same odlepí pri hygiene a pri erekcii.

tslobik
6. jún 2017

@olinka11 No a posledná otázka.....Ako sa to rozozná o čo ide?

zuzana2302
7. jún 2017

@ukulela ok a treba si pytat kvet sa mi zda a ked nebudu mat moze byt aj list?

olinka11
7. jún 2017

@tslobik Neviem, či to opíšem tak, aby sa to dalo predstaviť 🙂 Ak je predkožka len zlepená, obcas vidno tu líniu, kde je to prilepene a vidno, ze ak by nebola prilepena, ten vchod je dostatočne široký, aby žaluď prešiel. Ak je fimoza, zúženie, úzky je ten vchod, koza sa nenatiahne a žaluď neprejde.

senta_sofia
7. jún 2017

@olinka11 prosim ta, na tu prilepenu predkozku sa tiez moze aplikovat triamcinolon, pripadne oplatia sa kupele v sleze? Vacsinou vsade sa riesi len fimoza...

anik128
7. jún 2017

My sme boli s drobcom u urologa, ked mal takmer rok a pol...a ten dotycny "skvely" lekar nam oznamil, ze malemu sa nebude dat nikdy poriadne stiahnut predkozka, vraj to ma vrodene, a treba vykonat operacny zakrok do jeho 2. narodenin...Odmietla som. Kupila mu krem zo slezu nebadaneho a po case sa mu postupne uvolnovala. Ale nie uplne. Teraz ma 3,5 roka, boli sme minuly mesiac u skveleho detskeho urologa a ten mu ju pochvalil, ze je to na dobrej ceste a mame s nou len "cvicit" (po dobu 30 sekund stiahnut predkozku ako sa da, nie viac, aby sa neublizilo). A na kontrolu prist o 2 roky. Ze keby sa neuvolnila do 7. roku zivota, potom by sa to uz riesilo. Dovtedy URCITE nie....

mishadudy
autor
7. jún 2017

@olinka11 Teda sa da povedat, ze moj maly (1rok) ma fimozu? Ma dost uzky vchod (ked mu pomalicky stahujem, tak stiahnem mozno 2mm viac nie ale zalud mu aj tak nie je vidno) nema to vobec cervene, zatial sme nemali ani zapal. Na preventivnu k obvodnej ideme az o tri mesiace. Mame pockat, co na to povie alebo sa mam pytat skor k urologovi? (Aj ked by sme tam isli neradi)

mishadudy
autor
7. jún 2017

@anik128 ten krem je na predpis ?

tslobik
7. jún 2017

@olinka11 Ďakujem😉

klara333
7. jún 2017

Rok je strasne malo, nasi maju tri a jednemu to nejde. Urolog nam vravel, nech tomu dame pokoj, pokial nema dieta problemy s cikanim, alebo zapaly. Naucili sme deti ked mali kusok pred tromi rokmi, ako si to maju sami skusat stahovat a odvtedy pri kazdom kupani skusia a postupne sa to uvolnuje. Jeden chlapec mal velmi uzucku predkozku, ale poddala sa nakoniec. Urolog by to riesil len pri problemoch, alebo az kolo piatich rokov.

mishadudy
autor
7. jún 2017

@klara333 Podla toho, ktory ulorog. So starsim sme boli pri urologovi ked mal 2,5 roka a mal len prilepenu predkozku na jednej strane a stiahol mu to nasilu. A to sme nemali ziadny zapal ani nijake ine problemi. Vobec niesom zastancom toho, ked sa nieco robi nasilu, kym to nie je nevyhnutne a uz vobec nechapem, ze kazdy urolog ma iny nazor..

tslobik
7. jún 2017

@mishadudy my sme s ním boli keď mal 3 roky u urológa, ale kvôli tomu, že tam mal tú smegmu a som sa zľakla, že čo to je.....A ten urolog zase tvrdil, že nič nasilu zatiaľ, vraj to má čas a je vo vývoji....A to bol veľmi uznávaný urolog u nás. Len už nepracuje.....Odvtedy som to neriešila....teraz uvidím na preventívke, čo obvodná povie. Ale tiež nechcem nič nasilu. Idem objednať z netu tú slezovú masť a uvidím.....

olinka11
7. jún 2017

@mishadudy Urcite nie, vo takom veku je fimoza fyziologická. Jemu bude kožička ešte rásť. Kým nebude mať problémy, môžete byť kľudná. Stačí začať preťahovať od troch rokov. Teraz stačí jemne umývať, vyhrnúť trošku kožičku, aby tam neostal moč alebo stolica.

anik128
7. jún 2017

@mishadudy nie, objednala som z justnahrin.sk

lindt
7. jún 2017

@olinka11 mozem sa votriet a ist si po radu? Syncek,8mes.,dilatacia oblic.panvicky bilater.,ma v utorok ist na mikcnu cystouretrografiu z dovodu prekonaneho zapalu dolnych moc.ciest zapricinenim bakteriou. Na prvom vysetreni u nefrologicky mu stiahla predkozku-bez fimozy. Nasledne mal ten zapal a na pohotovosti usudili,ze ma ciastocnu fimozu. Kazali v teplej vode stahovat iba jemnucko. Po tyzdni kupania v repiku a hypermangane sa to opat podarilo stiahnut. Na minulej kontrole,kde usudili,ze chcu ten rtg spravit,mal to take ciastocne zlepene-ze to je ok. No a ze teraz nemam stahovat,lebo tam mal mini ranku. Ked som mu totiz pretiahla predkozku v kupeli,akoby skocila dozadu a nesla pretiahnut spat(vylakala som sa),ale nejako som to opatrne stiahla spat a vtedy musela vzniknut ta trhlinka. No a kedze bud.utorok nastupujeme na to vysetrenie,skusila som mu dnes a vcera jemne stiahnut a zasa je to cele spojene,mozno sa mu to spriechodnilo na velkost spendlikovej hlavicky,ale to je tak vsetko. Kedze ho maju cievkovat,mam strach,ze mu to nejako budu musiet strhnut,aby mu tam tu cievku strcili 😯. Mam sa teda snazit mu to stahovat,ci nechat tak? Som akurat cela nervozna z toho a bojim sa... dakujem krasne za precitanie a radu. 😊😊😊

olinka11
7. jún 2017

@lindt Predkožka tak reaguje preto, ze drobček je ešte malý, ešte nie je veľmi zrelá na kompletne sťahovanie, preto sa rada prilepší spat. Tam hrozí taktiež riziko vzniku parafimozy, teda nemožnosť vrátiť predkožku spat za žaluď. Zacievkovat sa da aj bez úplneho stiahnutia predkožky, treba trosku cviku a trpezlivosť. Síce sa neda pipik vtedy dokonale vyčistiť, ale pravdepodobne Vam aj tak dajú ATB profylakticky. Ked stiahnete predkožku, pokial sa da, vidieť aspoň trochu ústie močovej rúry? Kde Vam to budu robit? Môžete skúsiť doma sťahovať, trosku to rozcvicit, keby sa Vam to podarilo , riziko, ze mu pri cievkovani ublizia, bude nižšie. Ak Vam to nepojde, netrápte sa. Povedzte, ze ma úplne zlepenu predkožku, ze nechcete, aby to strhávali. Ze ma nábeh na parafomozu, ak sa nasilu stiahne. Vačšinou cievkuju radiologovia, ked je problem, môžu zavolať urologa. Ak sa mu to zlepilo spat, Zacievkovat sa pekne da aj bez stiahnutia. Dúfam, ze tam bude niekto ochotný to tak urobit.

lindt
7. jún 2017

@olinka11 dakujem za super odpoved. Ano,o atb bola rec,to kvoli moznej infekcii po zavedeni cievky? Bolo mi povedane,ze ked prideme na prijem okolo obeda,hned ho nacievkuju a podaju atb. A rtg sa spravi na 2.den rano. No dnes pocas kupela nebolo vidiet ustie mocovej rury,ale viem,ze za 2-3 dni sa mu to dokaze pekne oddelit. Tak teda budem mu to jemne trenovat. Nechcem byt neobjektivna,ale nemyslim si,ze budu mat cas a chut sa s tym "hrat". Okrem toho ma Matko separacnu krizu, staci, ze zajdem za roh a uz place a je jedno,ze je pri tatovi...takze vrieskat a to doslova bude aj tak... este raz dakujem. A vlastne po tom vysetreni,ked uz budeme doma,tak ho uz tym "preventivnym"stahovanim nemusim trapit,vsak? Chudatka chlapci.

lindt
7. jún 2017

@olinka11 a to tzv.preskocenie predkozky za zalud bola sekunda, urcite moja chyba,ja cela stastna,ze to islo samo krasne a zrazu sup a bolo... tym chcem povedat to,ze mu to tak samozrejme nestahujem az nadoraz.

samaritka
7. jún 2017

@olinka11 dobrý deň. Tiež by som sa rada s Vami poradila. Môj syn ma 10 mesiacov a predkozka mu vôbec nejde stiahnuť. Ma tam dierku ako špendlíkova hlavička. Predpokladám že sa jedna o tú fimozu. Čo s tým? Mám to riešiť alebo čakať? S močením zatiaľ problém nemá.

olinka11
7. jún 2017

@lindt No veď to sa tiež bojím, ze to záleží na tom, nakoľko ochotný bude konkrétny clovek :( Keby ste šli do BA, to by som poprosila kolegov, nech tam zbehnú, kolegyne su veľmi šikovne. Ak sa Vam to podari rozcvicit, bude to asi jednoduchšie. Ale ak aj nie, vravím, da sa aj bez toho.
Áno, antibiotiká dostane ako prevenciu pred zavlečením infekcie. To vyšetrenie robia na potvrdenie/vyvrátenie refluxu. Ale to Vam isto hovorili. Ak ho potvrdia, tak bude musieť ATB brat, kým sa reflux neodstráni.
Potom ho už nemusíte trápiť so sťahovaním, ale dbať na hygienu prísnejšie ako u iných deti, kedže už prekonal infekciu a ma dilataciu. Zrejme Vam povedia, aby ste sťahovali kvôli tomu. Ale ako hovoríte, netreba nadoraz v jeho veku, iba aby sa Vam dal umyť trosku.