icon

Skríning z päty u bábätka na 5. deň v nemocnici

17. mar 2023

Ahojte prosim vas neviete co vsetko tam vysetruju.zevraj sa to posiela do BB. Dakujem

hygienka
17. mar 2023

Robí sa to 72 hodín po pôrode, nie na 5 deň. A daj si do Google odber na suchú kvapku krvi, tam nájdeš všetko vysvetlené. Zisťujú sa závažné metabolické ochorenia ako napr cysticka fibroza atď

yanni
17. mar 2023

pogugli alebo sa spytaj dr. A nerobi sa na 5ty den. To ja som s demi uz daaaaavno bola doma. Robi sa bud hned po porode anebo na druhy den. Aspon u nas (sme v zahranici). U ans je to uz standardny screening.

nikasmile
17. mar 2023

Po 72 hodinách sa robí a nech sa páči link:

https://www.detskanemocnica.sk/novorodenecky-sk...

autor
17. mar 2023

Pardon tak nam to robili na 4 den..a nebolo to toto ale prisla za.mnou sestricka ze tento skrinig mozem odmientnut..ze niektore mamicky to nechceli.. jednalo sa o nieco navyse . ale myslim ze tento novorodenecky je asi povinny. Ci?

leniel
17. mar 2023

ano, odber z paty je povinny

sisaka
17. mar 2023

@yanni Na Slovensku to musia robiť neskôr, inak by nemali dôvod tam ženy držať tak dlho. V zahraničí, kde sme po 24h prepustení, to nemajú dôvod naťahovať

sisaka
17. mar 2023

@leniel zdravotné úkony nemôžu byť povinné, s každým jedným zdravotníckym úkonom musíš súhlasiť, či už ide o teba alebo tvoje dieťa

autor
17. mar 2023

@sisaka takze vyzera to tak ze ten skrinig vo myslim ja je toto co brali malemu z päty

autor
17. mar 2023

@sisaka povedala ze su to dve nove veci ... takze asi toto .. a stym moze aj nrmusi mamicka suhlasit.. to bol zvlast papier ktory som podpisala len som zabudla co to bolo 😃 ale sestricka hovorils ze niektore mamicky nesuhlasili

hygienka
17. mar 2023

Tak ako keby mne ponúknu odber na SMA, beriem všetkými desiatimi. Toto odmietnuť? 😳 V júli mám termín,som zvedavá či aj u nás (BJ) mi to ponúknu, ale ak áno, určite budem súhlasiť

anavixy
17. mar 2023

Skrining FAKH sa robi kazdemu dietatu po 72. Hodinach zivota. Teraz sa robia aj vysetrenia navyse, tie su nove, tie mozes odmietnut, ale vseobecne skrining sa robi kazdemu, odmietnut sa mozno moze, nestretla som sa s tym este v praxi, ale preco preboha 🙈.

autor
17. mar 2023

@hygienka maly je narodeny vo february... kamoskin v novembri akurat mi pisala ze to bol na svalovu dystrofiu plus nieco a to si nepameta.. tak niesom ista ci je toto co robili viem ze to bolo navyse.. nenutila ma do toho ze to je na mne.. povedala ze to teraz je nieco nove .. a ano nasli sa aj take co to odmietli.. potom ze vysledky su do 3 tyzdnov

autor
17. mar 2023

@hygienka ze ak by nieco vyslo zle pride to pediatricke

autor
17. mar 2023

@anavixy ja myslim toto co navyse robia teraz .. ze ten par mamiciek odmietlo

hygienka
17. mar 2023

Áno to aj na tú suchú kvapku. Ak vyjde pozit príde to pediatričke. Veď teraz napr v priebehu roka koľkým deťom so SMA robili zbierky na liečbu za 2 milióny, a na ochorenie sa príde až okolo roka. Tak prečo o tom nevedieť od narodenia,že dieťa potrebuje liečbu a nie potom o 5 minút 12?

yanni
17. mar 2023

@sisaka no Slovensko je stale speci. Krici sa, ze nie su peniaze, ale umelo daria zdrave zeny a b´zdrave rabatka v nemocnici. To nestojí prachy? Inak odmietnut SMA screening, to je ako si dopredu volait gluau do hlavy. Ten SMA screening robili mojej przej dcere nar. 2015 este na polis, u druhej, nar. 2018 to uz bol standard (v DE). Necapem, ked toto niekto odmietne. ved to nezabija. A vies hned od zaciatku, na com si.

autor
17. mar 2023

@yanni ja som sa na to sestricky pytala a povedala ze niektore mamicky pokial to neni povinne to odmietli 🤦‍♀️🤷‍♀️

sisaka
17. mar 2023

@yanni tiež si neviem predstaviť dôvod, prečo ten screening odmietnuť… čím skôr človek vie, na čom je, tým lepšie

yanni
17. mar 2023

pravdepodobne im nebolo poriadne vysvetlene, co to obnasa. Ziadna normalna matka toto neodmietne.

bemi84
17. mar 2023

Určite to bolo toto. Tiež to brali dcére v novembri a musela som to podpísať, že to chcem vyšetriť. Mne doktorka hovorila, že to nie je žiadny odber navyše. Robí sa to z toho odberu z pätičky, stále rovnaká krv, len viac vyšetrená. Tiež nerozumiem, prečo by toto niekto odmietol. Mňa to práve potešilo, keď mi to navrhli.