Skúsenosti s kliešťovou encefalitídou
Dnes som dcere, 4 roky, nasla dobre nacucaneho kliesta na zahlavi. Starsia potom priznala ze pred dvoma dnami robila mala kotrmelce na trave na zahrade, predpokladsm ze vtedy sa jej dostal do hlavy. Kliesta som celeho vybrala, je zatial v chladnicke a caka na testy na zajtra. Mala nie je ockovana, nebyvame v oblasti ltora by bola nejakym ohniskom kliestovej encefalitidy. Mna ale napriek tomu chyta panika. Mate niektora skusenosti ze by dieta prekonalo kliestovu encefalitidu? Alebo malo dieta dlhsie prisateho kliesta a nic mu nebolo? Dakujem
@anonym_autor tak nemusí dostať hneď encefalo... panikarte až keď sa potvrdí
Moje deti maju kazdy rok kliesta. Vsetko ok. Klud🙂
@anonym_autor to ako ideš niesť kliešťa na rozbor dakam? Vieš koľko ľudí má denné kliešťa a nielen jedného? Vyberies a dúfas, že nebol infikovaný.
@anonym_autor ak je kliešť viac ako 24hodin v tele, pristupuje sa k tomu tak, ze sa nasadzujú antibiotika na boleriozu. Automaticky. Nečaká sa.
Ak sa jej v mieste kusnutia urobi červená škvrna s bielym miestom v strede, moze ist o boleriozu a na to sa hned dávajú antibiotika.
Ak do týždňa dostane chrípku (resp podobne príznaky ako chripka), tak moze ist o encefalitídu. S tým sa ale nic nerobí, a caka sa este na druhú fázu, az potom sa to začne riešiť (samozrejme to ale musí byť sledované u lekára, ak ochorie, tak ju okamžite vezmi k lekárovi)
Ak nema žiadne príznaky, zbytočne panikaris.
Preco hned encefalitidu? Syn prekonal boreliozu v 3 rokoch, tiez mal kliesta na hlave, vo vlaskoch. Pediatricka mu dala robit testy mesiac po vybrati kliesta (skor sa to neda diagnostikovat). Bol pozitivny na boreliozu, pediatricka nas poslala na infekcne, kde mu predpisali antibiotika na mesiac. Zabrali mu nastastie hned prve atb. Nasledovali kontrolne odbery myslim ze po 3 mesiacoch, potom po pol roku. Teraz chodime raz rocne, pre istotu.

Môj syn mal raz dobre nacucaneho kliešťa tiež vzadu na krku, nič sa nestalo.