icon

Skúsenosti s liekom Metylfenidát pri ľahkej forme ADHD

14. sep 2026

Ahojte. Psychiatrička predpísala môjmu 15 ročnému Metylfenidát. Má ľahsiu formu ADHD, nie je agresivny, ale v škole robi chyby z nepozornosti, je nesústredený. Mám obavy z vedľajších účinkov. Máte skúsenosti s týmto liekom? Bola by som Vám vďačná za Vaše postrehy.

biba_18
14. sep 2026

ja som sa vyhla používaniu akýchkoľvek utlmovačov... poslali nás na všetky možné aj nemožné vyšetrenia kvôli predpisu - kardio, neuro, interné ...
už máte za sebou psychologa, behaviorálnu terapiu a nič nezaberá?
nemáš na to aby ste skúsili neurofeedback? môjmu to veľmi pomohlo ...
plus zmeny po škole, štuple, väčšie prestávky medzi školou a povinnosťami ...

autor
14. sep 2026
@biba_18

ja som sa vyhla používaniu akýchkoľvek utlmovačov... poslali nás na všetky možné aj nemožné vyšetrenia kvôli predpisu - kardio, neuro, interné ...
už máte za sebou psychologa, behaviorálnu terapiu a nič nezaberá?
nemáš na to aby ste skúsili neurofeedback? môjmu to veľmi pomohlo ...
plus zmeny po škole, štuple, väčšie prestávky medzi školou a povinnosťami ...

@biba_18 ďakujem. Zatiaľ sme boli iba u pedopsychiatra, hneď na prvom sedení zdiagnostikoval Adhd a predpísal lieky. Je pravda, že sa ma pýtala, či chceme lieky. Ja som povedala, že ak mu to pomôže v škole tak áno. Až potom som čítala vedľajšie účinky.

biba_18
14. sep 2026

ja ti neviem ☹
to je beh na dlhé trate toto ...
ale určite by som skúsila toho psychológa - asap - a ten neurofeedback (ten môžeš nezávisle aj od čohokoľvek, to neviem či prepláca poisťovňa). ako som písala, môjmu to veľmi pomohlo v sústredení ...

anonym_a09b88
14. sep 2026

psychiater je na to aby predpisal lieky, pri lahdej forme adhd netreba liecbu ak dieta zvlada skolu, ak nie zvazila by som. radsej potom psychologa ktory bude s dietatom pracovat na sebaponati a sebaregulacie spravania (nie len zleho)