icon

Skúsenosti s potravinovou alergiou na orechy a sóju u detí

s_o_n_i_k_e
12. mar 2025

Pekný večer, idem sa poradiť od mamičiek čo majú skúsennosť. Prosím Vás mám alergiu na Orechy a Sóju a malej zavádzame prikrmy, či jej dať Orechy a Sóju bez obáv, bojím sa či nemá aj ona alergiu :( aká bude reakcia organizmu. Nemáte skúsennosť? Rozmýšlam, že by som to odkonzultovala s mojím alergologom, keď som bola teraz na kontrole, tak mi len povedali, že šanca prenosu alergie z matky je veľká, ale že reálne či má alergiu vedia zistiť z krvi neskôr, len teraz je to imuno okienko a že máme skúsiť čo najviac, tak mám dilemu :( Ďakujem za rady a tipy 🙂

marianarem
13. mar 2025

@s_o_n_i_k_e Tak ked este len zavadzate, tak orechy a soja sa nezvyknu davat takto skoro, ale tak po roku. Kazdopadne ja mam velmi silnu alergiu na arasidy a velmi dlho som sa odhodlavala malemu dat. A vzdy mi lepi, ked mu ich davam, nebyva to casto. Ale zatial sa zda, se on ju proste nema. Podla mna sa nededi vyslovene alergia na konkretnu potravinu, skor sklon k alergiam.

milanemila
13. mar 2025

V imunologickom ok e sa zvykne davat lepok, vajicko, mlieko a tak nie rovno orechy a soja. Ja by som to babatku nedala. Uz sa hovori dokonca aj o tom, ze to nema volyv na alergie, ze jednoducho ak dieta tu alergiu ma, tak je uplne jedno co mu v tom obdobi das.

kitycat
13. mar 2025

@s_o_n_i_k_e

Ako uprimne premyslam, preco ty ako alegicka premyslas nad tym, ze by si to rovno supla nejakemu kojencovi.
Asi tie tvoje alergie nie su nejake vazne ked takto uvazujes.
Je dost potravin, ktore tieto alergeny neobsahuju, tak sa ich drz.

s_o_n_i_k_e
autor
13. mar 2025

Dievčatá dakujem, som prvorodička, mám vytvorený xls, kde mám zoznam potravin a aj to kedy sa majú zavádzať a pri potravine orechy a soja má táto otázka napadla. Asi viete, že tých zoznamov je X a to isté aj čo pediater to iný názor, kedy zavádzať rôzne potraviny. Zároveň ako aj Vy, tak aj ja som dostala milion brožuriek o prikmoch od pediatra. Ďakujem za Vašu starosť, kedy mám zavádzať potraviny. Myslím si, že každá mamička vie a pozná svoje dieťatko. Zároveň tie ktorých sa to týka a navštevujú alergiológa vedia, že objednať sa k nemu nie je otázka dňa ale napr. v mojom prípade ide o mesiace, čiže myslím si, že je dosť namieste myslieť dopredu. Skôr je pre mňa lepšia prevencia ako keď podáte dieťaťu jedlo a zistíte, že sa dusí a má na neho alergiu, tak som chcela názor žien čo sú v mojej situácií. Pekný deň.