icon

Skúsenosti so zníženou osmolalitou moču

matafri
16. nov 2019

Zdravim. Ma niekto skusenost so znizenou osmolalitou moca ? Moj syn ma opakovane stale velmi nizku osmolalitu.

zenazaba
16. nov 2019

a preco mu ten moc vysetruju?

matafri
autor
16. nov 2019

@zenazaba od narodenia je sledovany na nefrologii pre znizenu echogenitu parenchymu na usg co je toho casu uz v poriadku.

matafri
autor
16. nov 2019

Oprava* zvysenu echogenitu.

zenazaba
16. nov 2019

znizena osmolalita mocu bez akychkolvek inych priznakov alebo parametrov neznamena nic. Mozno vela pije.

elenalr
16. nov 2019

Osmolalita mocu klesa prirodzene ked clovek pije viac vody. Hodnotit sa da len v kontexte s inymi oblickovymi parametrami. Oblicky synovi zrejme len skontrolovali, lebo po porode este neboli dost zabehnute tak trochu svietili (spravne by sa malo vysetrovat az ked je babatko dobre hydratovane, ale kazdy sa ponahla domov, tak co uz..) nejedna sa o ochorenie len o skrining, vase dieta nie je "nefrologicky pacient"

matafri
autor
17. nov 2019

@zenazaba
@elenalr prave ze on pije pomerne malo. Je kojeny a popri tom vypije za cely den mozno 150ml caju, ma 14 mesiacov takze zje uz takmer vsetko, ale podla plienok si nemyslim,ze vela pije skor naopak. Okrem tej znizenej osmolality okolo 80 , ma aj parathormon nizky a vapnik mierne zvyseny...caka nas endokrinologicke vysetrenie tak sa velmi bojim co z toho bude :(. Co sa usg tyka, tak hyperechogenita parenchymu bola opakovane aj na kontrolnom usg v 3 mes potom na pol roka a neskor to uz bolo ok, tak fufam ze tak uz aj ostane.

zenazaba
18. nov 2019

a co ti na tu osmolalitu povedal nefrolog? ved on sa musi vyjadrit, ci maju oblicky normalnu koncetracnu schopnost...

matafri
autor
18. nov 2019

@zenazaba nefrologicka sa zatial nijak extra nevyjadrila, resp. ziaden zaver nevyvodila, len zase o pol roka kontrola treba to sledovat....a odporucila endokrinologicke vysetrenie.