Slabý očný kontakt. Je to Asperger?
Ahojte, syn 3 roky, má slaby očný kontakt. Keď je vonku na ihrisku, hlavne v novom prostredí medzi veľa deťmi, ledva reaguje na meno, na zavolanie, správa sa zvlastne akoby svoj svet. Doma reaguje a zdá sa normalny. Celkovo má slaby oc.kontakt keď sa rozprávame (veľa rozpráva) pozrie sa na sekundu a ujde pohľadom. Sem tam zvláštne pohyby rukami keď sa tesi. Môže byť toto signál aspergera alebo to deti robia? Na vyšetrenie čakáme polroka tak sa takto informujem... Kto máte doma aspergera napíšte mi prosím. Syn ide do škôlky, dosť sa toho obavame (býva tvrdohlavý, vzdorovity, nezje hocičo, atď atď..)
aj my máme aspergera. Prehnané emócie, pohyby rúk má tiež - volá sa to manierizmy. Skákanie, pobehovanie, nesústredený, problémy so zmenami, slabý a vyberavý v jedle od malička, špičkovanie keď bol malý, fóbie z vetra a búrok. Plus zvláštne záujmy (čísla, vlajky, vesmír, história - ešte v škôlke), začal skoro a sám čítať. Niektoré pre prejavy časom odišli a iné sa objavili. Od malička bol iný, diagnózu mal potvrdenú v 7r., teraz má 10.
Ja mám tiež podozrenie na aspergen u staršej dcéry (ale naozaj som sa nad tým začala zamýšľať až teraz), inak čítala som, že s istotou sa diagnostikuje až okolo 11 roku a vtedy sa aj všeličo prejavuje naplno.
Keď som či čítala charakteristiku u aspergena...väčšina veci na ňu sedela.
Ona už má 11 ale vždy bola niečím viditeľná, výnimočná v niečom až nadpriemerne lepšie ako rovesníci.
Škola jej vždy išla dobre, bola spoločenská, obľúbená, šikovná, nadpriemerne dobrá v komunikácii.
Napr. raz sa nám stalo, že sme boli na odbere krvy, doktorka so setričkou boli veľmi milé, trpezlivé bez nátlaku...ale aj tak bolo skoro nemožné jej zobrať vzorky krvy.My tri sme s ňou mali čo robiť...ona sa dostala do takej paniky, že vôbec nereagovala na logickú argumentáciu...nakoniec sa až skryla v chodbe pod lavicou.
Ja som z toho bola v takom šoku 😳, že na základe tohto som sa dohodla s DR na odklade operácie mandlí. Nakoľko mi dcéra prišla emočne nespôsobilá na tento úkon.
Aj doktorky to vykoľajilo...ale nič mi nenaznačila ohľadom neadekvátnej reakcie dcéry 🤷.
Mala vtedy cca 7rokov.
Moja sestra, ktorá je profesionálna opatrovateľka detí sa vyjadrila, že nevie ako s ňou komunikovať, lebo dcéra sa s ňou rozpráva ako so seberovnou.
Vrch na ňu pôsobí ako dospelá osoba.
Samozrejme má aj také témy, záujmy.
Veľmi logické, analytické zmýšľanie.
Najnovšie sa z nej stáva dosť asociálny jedinec.
Už teraz má vybratú vysokú školu, minule mi dala svoje úspory...vraj jej im mám vložiť do banky.
Rozmýšľa ako a z čoho bude žiť počas štúdií...
No chápeš... jednoznačne si nemyslím, že aj iné 11 r. deti takto zmýšľajú.
Ona keď si niečo zaumieni alebo ju niečo zaujíma, dokáže o tom dookola rozprávať dlhú dobu( až je to otravné).
Nieje dobrá do zmenami, vždy musí vedieť čo bude ako prebiehať.
Veci v ktorých veľmi vynikala napr. recitácia sú u nej zrazu na priemernej úrovni ( začala sa hanbiť).
I keď na prvý pohľad môže pôsobiť drsne a chladne vo vnútri je veľmi citlivá.
Má veľmi vyhradený okruh priateľov, celkovo je dosť nedôverčivá a opatrná, prehnane emočná,začala byť dosť asociálna.
I keď je to s ňou v istých veciach komplikované, vie fungovať v reálnom svete veľmi dobre. Preto rozmýšľam, že s čím konkrétne by nám diagnostika pomohla?
@cajomila nám diagnostika pomohla pri prístupe v škole. Chodí do školy pre intelektovo nadané deti a berú na diagnózu ohľad. Keď potrebuje, môže sa napr. prechádzať po triede. Alebo u lekára ako zubár, ošetrenie u zubára nezvláda vôbec. Naposledy sme ho na opravu kazov dávali uspať a časť nákladov nám poisťovňa preplatila. Pri plánovaných výletoch synovi vždy vysvetľujeme, kam ideme, koľko tam budeme, aby ich zvládol bez stresu. Horšie to je, keď zmena nastane nečakane. Okruh kamarátov ma tiež obmedzený. Kolektívny šport ho nebaví vôbec (iba v PC hre). Má slabú jemnú motoriku, zlé držanie pera, škaredo píše. Keď ho niečo nebaví, robí to iba s odporom.
@lienockak toto je taky skoro az ucebnicovy priklad aspergera podla mna. 🙂
a najdolezitejsie je, ako tu uz bolo niekolkokrat napisane - dg. asperger sa uzatvara NAJSKOR az v skolskom veku. Nie u 3r deti.
Autorka, aj moj syn ma uplne od malicka take zvlastne pohyby ruk ked sa tesi. Dokonca ked mal 10m, sme kvoli tomu lezali na neurologii, lebo vtedy mal este aj take zasklby tvare pri tom. Zistili ze je uplne zdravy, nic mu nebolo, diagnoza bola shuddering attacks, vraj zo zvykne vymiznut cca v 6 rokoch. Tie divne pohyby rukami robi stale, ma 5 rokov, ale vyslovene len ked sa tesi, zasklby tvare uz nie. Je to akokeby ich tak vystrel pred seba a zaťal paste, neviem to ani popisat 😁 a ide do velmi mierneho podrepu.
Nieje autista, to som tym chcela napisat. A tiez je extremne vzdorovity a robi naschvaly od rana do vecera. Ked bol mensi, krutil si koleckom od auta aj pol hodinu a pozeral na to, tiez som si vtedy myslela ze je autista 😁
Podla mna je normalne ze na ihrisku nema s tebou ocny kontakt, lebo tam ma vela podnetov.
Ani u nas to nie je vzdy. Boli obdobia, kedy to robil neustále a bolo obdobie, ze skoro vobec. Teraz sa to opakuje zas. Ked ma cez den vela podnetov, vzruchov, zážitkov,tak to už ťažko spracováva a prejavuje sa to na motorických pohyboch. Teraz ešte mu začalo bývať velmi zle, na zvracanie. Všetky výsledky ma v poriadku,ale je to na psychickej báze. Neviem to s nim ani odkomunikovať,lebo sam mi to nevie popísať, aj ked sa snaží to regulovať. No stále niečo nove 🙈🙈
No hlavne klud. Maminky, to naozaj za kazdou inakostou vidite diagnozu? Ved kazde dietatko je ine. Zaujme ho ni3co ine a naopak...nieco vobec. Osobne si myslim, ze dat mu v troch rokoch nalepku, by bolo nerozvazne. Celkom.mi je sympaticke konanie psychologicky, ze naurcila diagnozu po prvom sedeni, po 30 minutach. Pocuje dobre syncek? Nechajte mu este chvilku, nech ma cas sa prejavit. Drzim.palce, n3ch je vsetko v poriadku
@janickajanicka toto máva aj syn, plus máva veľmi ťažké noci, sme nevyspati a neviem ako máme fungovať aj v práci. Tvoj syn spí/ spával ok?
V noci sa párkrát zobudil, že mu je zle a sedeli sme s nim. Ale inak spava dobre, ak sa niečo deje pride ku mne do postele.
@janickajanicka dobrý deň viete mi popísať tie motorické pohyby rúk?môj syn tiež niečo také robí len neviem či je to ešte ok alebo už to treba riešiť
Máme v okolí aspergera. Na 100% ho vedeli zdiagnostikovať až okolo 6 rokov. Načo to potrebuješ vedieť, či je alebo nie je asperger? Ak nemá vyslovene problémové správanie, tak prečo to potrebuješ riešiť teraz? Aj keby bol, tak je to ťažko diagnostikovateľné v tomto veku, lebo aj zdravé deti môžu mať prejavy aspergera, ale dozrie im nervová sústava a prejavy sa vytratia... 🤷. Čiže aj v špecializovanom centre, ak je "len" hraničný, tak ti povedia, aby si prišla ešte raz o rok, potom ho znovu čeknú, atď. Proste nedajú ti potvrdenie, že áno, je to aspergerov syndróm. Povedia ti len, že je to možné, nevylučujú, ale nemôžu to ani potvrdiť. A si tam, kde si bola aj predtým. Toľko skúsenosť mojej známej.
@drobec02 my to voláme,že srobuje. Je v predkone ,napätí, zameraný na jeden bod ,Vrti rukami
@janickajanicka dali diagnózu na toto ?
@drobec02 áno asperger ale je len na základe tohoto
Aj náš mal slaby ocny kontakt. Az kym ma dr. Janosikova milo nesprdla, ze co od neho chcem, ved toto uplne staci🙊 A este dodala, ze 50% PAS ma ok ovny kontakt a 50% nie, takze to sa neda povazovat za jednoznacne dg kriterium. A presne aj nas na zlomok sekundy kukne na mna a uhne pohladom, resp su chvile, ze mu musim povedat: J, pozri sa na mna! - ak chcem,aby mi venoval pozornost, lebo on je schopny riesit aj 100 veci naraz. A PAS mame vylucene (2,5roka).
@zuzuliennka1 To nie je pravda. Su deti, u ktorych je to zrejme uz nastupom do predskolskeho kolektivu. Mojmu synovi uzavrela klinicka psychologicka Aspergerov syndrom a ADHD v 3,5 roku. Pedopsychiatricka potvrdila diagnozy. Z CPaP dostal papier na asistentku a od dalsieho skolskeho roku chodi do skolky na doobedu a ma asistentku, ktora ho učí socialne vhodnemu spravaniu. Teraz ju ma uz druhy skolsky rok.
@xsuzannex Ja tiez odporucam pani Lazilovu alebo ESBU.
@joannita No v 5tich rokoch stale robi naschvaly? Ako viete s takou istotou tvrdit, ze nie je Asperger? Na neurologii nediagnostikuju PAS. Mnohi rodicia nedokazu prijat predstavu, ze by mali Aspergera, tak si nahovaraju, ze dieta je este male, ze je to povaha, alebo, ze z toho vyrastie.
Ako ste teda dopadli? Boli ste so synom na vysetrení?
@monikaluky srandujes? Ktoré dieťa nerobí naschvaly? Všetky deti ktoré poznám robia schvalnosti bez ohľadu veku 😅 a odkedy je robenie schvalnosti príznak aspergra?
My syn určite nieje autista ver mi, jednak nemá absolútne žiadne príznaky a boli sme u niekoľkých psychológov, takže to mám aj potvrdené.
@monikaluky neboli a nie je ziadny asperger ani nič, vsetko je ok, aj skolka. bolo to len obdobie
@joannita Ved dobre, klud, neberiem Vam Vas nazor. A netykajte mi prosim. Nesrandujem. Je rozdiel obdobie vzdoru a je rozdiel robit stale naschvaly. Nie vsetci psychologovia su odbornici na autizmus. Ale mna Vy konkretne s Vasim dietatom nezaujimate. Napisala som svoj nazor do diskusie pre vsetkych, ktori sa o temu zaujimaju. Mozem mat svoj nazor, ci iba Vy? Mimochodom som dospela 46 rocna riadne diagnostikovana vysokofunkcna autistka s adhd. Mnohí rodicia maju tendenciu svoje deti si idealizovat. Niektori Aspergeri su v skolke utiahnuti a doma maju metdowny, moj syn ma taku spoluziacku. On meltdowny nema, ale patri medzi Aspergerov, ktori su svojhlaví a presadzuju si svoje, zlonyselne naschvaly nerobi. Existuje aj porucha opozičného vzdoru, jednym z jej prejavov je aj robenie naschvalov.
@monikaluky v pravidlách MK je, že si všetci tykame. Názor môžeš mať samozrejme, ale toto bol názor na môjho syna, o ktorom viem predpokladám viac ako ty.
A opakujem, môj syn nieje autista. Je opak autistu, je extrémne spoločenský a extrovertny aj doma aj v škole a prešiel niekoľkými psychologickými testami.
@joannita Moj syn je asperger a je tiez velmi spolocensky, aj ocny kontakt ma. A rozprava perfektne od dvoch rokov, odplienkovany bol skor ako mnohe ine deti, sam sa naucil v piatich rokoch pisat, sam sa uci rozpravat anglicky, pocita takmer do biliona a na prvy pohlad by o nom nikto nepovedal, ze je autista. Prajem Vam vsetko dobre a joannita neviem ani kto ste, takze neberte si hned vsetko tak vztahovacne k srdcu, akoby som hodnotila Vase dieta, ved som ho v zivote nevidela. Napisala som svoj nazor k Vasmu nazoru, to je vsetko. Nemusite ma presviedcat, ze Vas syn nie je autista, ale ak Vas to potesi, verim Vam to.
Kedy sa to zlepšilo? Hlavne tá pozornosť a ocny kontakt

@janickajanicka no hlavne pri nadšení skáče, hýbe rukami, ale nieje to vždy. Ake prejavy robil napr pri napätí a robil to vždy? Náš sa ešte aj skrabe po tele, ale tiež nie vždy.