Špičkovanie u dieťatka
Ahojte, chcem sa spýtať či ste používali ortopedické vložky do topánok.Moja malá má 10 mesiacov a stavia sa na špičky , moja pediatrička mi povedala,že takto by to nemalo byť - že jej mám kúpiť ortopedické vložky a poriadne topánočky - máte nejaká z vás s týmto skúsenosti ? Dávali ste vložky aj do papučiek keď chodilo po interiéri ?ďakujem za každú odpoveď
dovolim si prispiet k teme, kedze tento problem prave riesime. Moja 20 mes dcera spickuje od zaciatku. V prvom rade treba vylucit, ze nejde o skratenu achylovku. Ak je achylovka OK a je to teda cisto o zvyku, tak nam rehabilitacna odporucila robit cviky a aktivity, kde dieta musi stat na zemi celou nozkou aby si to zafixovalo. Napr. chodza do schodov, chodza dozadu, zdvihanie predmetov z drepu....a pod. Teraz sme menili ortopeda a tato nova nam tiez potvrdila, ze achylovka je OK a ze netreba podla nej nic robit, len na doma pevnu obuv, kde je fixovana pata a vonku pokial mozno co najcastejsie na boso po trave, kamienkoch....
Ahojte kočky...prosím vás...malý ide mať 13 mesiacov. Zatiaľ len štvornožkuje, konečne sa začal staviať v postieľke na nohy, ale na špičky :( okolo nábytku ho to ani nenapadne sa skúsiť postaviť, iba v postieľke...odporúčili mi kúpiť mu v protetike sandálky, kde bude mať nožičky pevné, nie tie látkové Raky...
treba to špičkovanie nejak riešiť? Alebo je ešte na to čas a môže sa to časom zmeniť? Ďakujem
@aleskandra riešiť! Treba chodiť na rehabilitácie nech ti ukáže cviky, nič za to nedáš a nie je to bolestivé, sú to také hry.. A dúfam že to pomôže, môj ma už vyše 2 rokov a žiadne cviky nepomohli stále spickuje..
@lusinkaj Skús aj iného neurológ ortopéd s tým nič nemá ale špičkovanie býva znakom zvýšeného svalového napätia na nožičkách- hypertonus.
Nám to pri prvej hrozilo našťastie nám to zistili ešte ako bábätku a cvičili sme chvíľu vojtovku a napätie povolilo a našťastie malá nespickovala potom.
Autorke odkazujem že určite to treba riešiť čím skôr tým lepšie. Je pravda že detičky Keď začínajú chodiť tak sa stávajú aj na špičky ,ale treba si odsledovať či to robí Stále alebo len občas... ak to robí len občas tak je to možno len prechodné, Ale ak to bude robiť stále a nijako inak nechodí , alebo aj stojí stále na špičkách a nekladie paty na zem ani v pokoji Tak potom to je už fakt znak zvýšeného napätia a treba to rozcvičiť
@aleskandra Prečítaj si komentáre vyššie 1 státie môže byť na špičkách ale potom už časom musí behom mesiaca tú pätu aj položiť. Topánočky môžu pomôcť.
@aleskandra riešiť určite áno! vyžiadať si dlahy na nožičky, aspoň nám veľmi pomohli, syn sa hneď rozchodil 😉

Nás drobec spickuje odkedy vie chodiť. Lekár nás ubezpečoval že je to v poriadku a teraz má skrátene šľachy. Má 3.5 roka a rehabilitácie sú nepríjemne.