Spôsobuje pleseň na stene nočný kašeľ u detí?
Ahoj baby, syn ma uz vyse pol roka kasel, hlavne v noci...vsetky testy na alergologii boli negativne (mal tam aj 2 druhy plesne testovane- cladosporium hebaru a alternaria alternaria)...Vcera som vsak zostala v soku, ked som robila vacsie upratovanie, tak v rohu pri posteli som nasla mierne zafarbenu stenu - kde bola postel dorazena k stene, aby decka nepadli v noci...a teda este vankuse velke oprete o stenu, cize to nedychalo riadne...
Tu postel neodtahujem pravidelne, kedze sama ju nedokazem odtiahnut...vcera bol muz doma, tak som sa rozhodla, ze urobim hlbkove upratovanie aj pod postelou...
Som nahnevana sama na seba, ze ma to nenapadlo skor, bohvie, kedy sa tam zacala tvorit a ci syn kasle kvoli tomu...
Mali ste niekto dusivy kasel v noci kvoli plesni??? A kaslali ste aj ked ste spali mimo tej izby, pripadne na navsteve? Neviem sa spatne spomenut, kedy som ju naposledy odtahovala a kedy tam vznikla...
Som nahnevana sama na seba, ze ma to nenapadlo riesit....ale este aj tie vysledky boli negativne, tak ma to vobec nenapadlo 😩 ale prave som citala, ze plesni je dost druhov, tak bohvie ci je to ta, ktoru testovali na alergo..
Plesni je vela druhov a su to svinstva, urcite moze byt kasel z toho. Cladosporium a alternaria su plesne, ktorych spory sa bezne vyskytuju vonku vo vzduchu, podobne ako pele.
Neviem presne ako to funguje na alergológii, ale zdá sa mi, že testujú len také všeobecné alergény a ak by bol niekto alergický na špeciálny dajme tomu prací prášok alebo voňavku, tak by sa mala dať pripraviť vzorka roztoku toho alergénu a to otestovať. Čiže môžete odobrať vzorku a opýtať sa na alergo, či by to vedeli takto konkrétne na ten typ. Inak ale ak to bolo tam kde spal, pleseň je dráždivá sama o sebe, takže nemusí byť na ňu alergický a aj tak môže spôsobovať kašeľ... Podľa mňa si nevyčítajte, že ste to neodhalili skôr, niekedy aj keď myslíte na všetko a chcete deťom pomôcť, jednoducho Vám nenapadnú všetky možnosti. Hlavné je, že sa to našlo a treba to čím skôr odstrániť, aby to už nedýchal. Prajem veľa zdravia 🙂
Neviem presne ako to funguje na alergológii, ale zdá sa mi, že testujú len také všeobecné alergény a ak by bol niekto alergický na špeciálny dajme tomu prací prášok alebo voňavku, tak by sa mala dať pripraviť vzorka roztoku toho alergénu a to otestovať. Čiže môžete odobrať vzorku a opýtať sa na alergo, či by to vedeli takto konkrétne na ten typ. Inak ale ak to bolo tam kde spal, pleseň je dráždivá sama o sebe, takže nemusí byť na ňu alergický a aj tak môže spôsobovať kašeľ... Podľa mňa si nevyčítajte, že ste to neodhalili skôr, niekedy aj keď myslíte na všetko a chcete deťom pomôcť, jednoducho Vám nenapadnú všetky možnosti. Hlavné je, že sa to našlo a treba to čím skôr odstrániť, aby to už nedýchal. Prajem veľa zdravia 🙂
@marianarem
@slniecko39 ďakujem Vám pekne za odpovede, no zostala som vyplasena a nahnevaná sama na seba...ale keď som si to spätne prehrala v myslí, my ten jeho kašeľ pozorujeme už cez 2 roky 🤔 začínalo to sem-tam, že mal obdobia ale teda posledný polrok bol masaker, bez liekov nevedel späť...
Tu pleseň som hneď nastriekala, čiže už nedokážem odobrať vzorku, škoda...no každopádne posteľ už nebude potlačená ku stene, aby to tam dýchalo a nezopakovalo sa to ..je len dúfam, že toto nie je príčina kašľa, lebo 2 roky tam tá plesen určite nebola..
Teraz ako sa viac vetra, toľko nekasle, aj pred rokom sa mu to na leto ustálilo...tak vlastne nevieme dôvod, čo mu to spúšťa, ale teda toto mu určite neprospelo...snáď tam nebola dlho 🙏