Stavy na odpadnutie u 11 ročného dievčaťa
Dievčatá, potrebujem poradiť, či sa tu už niekto s tým stretol. Moja 11-ročná dcéra máva v poslednom období zhruba 1 až 2 mesiace zvláštne stavy. Najprv som si myslela, že to súvisí s prechodenou chorobou (alebo skôr len jemným prechladnutím), ale opakuje sa to zhruba 1 až 2 x do týždňa. Buď vraví, že ju veľmi bolí hlava a točí sa jej a pri tom má úplne červené líca a je jej ťažko aj od žalúdka (ale najviac sa sťažuje na hlavu), alebo (to sa jej stalo už 3x) jej zostane zle, točí sa jej hlava, vystúpi jej studený pot na čelo (uprostred čela) a je jej na odpadnutie a úplne zbledne. Pravdupovediac neviem, či tieto 2 stavy spolu súvisia, ale celkom sa aj bojím, aby to niečo nesignalizovalo. Tlak sme merali a bol v poriadku, takže neviem.... Ja si skôr myslím, či to nesúvisí s hormonálnymi zmenami, ktoré v jej veku už v tele nastávajú, ale neviem.... Stretli ste sa s niečím podobnými v období začínajúcej puberty? Alebo čo by to mohlo signalizovať?
@zuzulienocka75 toto som riesila pred rokom s mojou, vtedy ani nie 12 rocnou dcerou. Opakovane mavala stavy na odpadnutie, zvracanie, alebo adpon napinanie, navaly potu, bolesti hlavy, dvojite videnie....boli tyzdne, ked mi aj kazdy druhy den volali zo skoly, nech po nu pridem. Nasa pediatricka to vobec neriesila. Tak sme presli k inej( zatial som veeeelmi spokojna). Dcera absolvovala kardio, ocne, endo, neuro, orto,usg brusnych organov, rtg hrudnika, odbery krvi i mocu. Vsetko v poriadku. Priznam sa, bala som sa kazdeho vysetrenia a kazdeho vysledku. Ja sama som sestricka s praxou z detskej onkologie, takze myslienkove pochody u mna neskutocne😦. Uz som si myslela, ze to bude psych.povodu, dcera je dost citliva, uzkostliva....alebo som to pripisovala stresom v skole. Lenze ked odpadla pocas velkonocnych prazdnin, pocas uplnej pohody doma, tak som tuto moznost vylucila. Dcera je dobra ziacka. Uz som si zacala pisat dennik, kedy co robila, co zjedla, ako bola naladena, v snahe prist tymto problemom na stopu. Neurologicka sa vyjadrila, ze by sa mohlo jednat o migrenu. Vraj ma v dnesnej dobe vela deti toto ochorenie. A nastupom puberty sa to vystupnuje. Tak dcera vybrala 1 bal.liekov proti migrene+magne B6, vit.D, B komplex a vit.C. Asi 3-4 mesiace od tychto priznakov dostala prvu menstruaciu. Cuduj sa svete, odvtedy jej zle nebolo. Takze to vsetko boli snad len hormonalne zmeny.
Dcerka mala detto problemi ako pisete len vo veku 10rokov. Absovovali sme vysetrenie u neurologa, kardiologa, ocneho, odbery krvi. Vsetko bolo negat. Nasledne sa spustil menzes, dohliadli sme na zvyseny prijem tekutin a bolo po probleme.
ja si takto moje predpuberalne casy pamatm - stale tocenie hlavy, pocit na odpadnutie a parkrat to so mnou teda aj seklo, poposielali ma krizom krazom len na nie na gynekologiu - v dospelosti bola diagnostikovana endometrioza podla rozsahu sa to muselo hromadit vo mne roky bolo stanovisko lekara tesne po operacii. urcite zacnite odbermi a skuste dojst na dovod, len sa nenechat odradit, drzim paste
Tiez mi ako prvé napadol gynekológ.
@babulina
@maruskahurnanska Aj moja dcéra je dobrá žiačka a ako nejaký "stresák" sa neprejavuje ani náhodou, skôr naopak (skoro vôbec sa neučí resp. už keď pritlačím, že som sa napr. dozvedela, že majú písať veľkú písomku, tak jej stačí veľmi málo a práve ona mne povie, že čo stresujem). Aj keď pravdou je, že sa jej za minulý týždeň podarilo dostať dve 3 (doteraz mala za 4 a pol roka školy v žiackej len samé 1 a možno dve - tri 2)..... podotýkam, že som z toho ja nejakú vedu ani tragédiu nerobila, aj keď samozrejme som jej povedala svoje a teda, či by nebolo namieste si učivo aspoň trochu viac prebehnúť. Ale nemyslím si, že by moje výčitky brala tragicky (skôr naopak 🙂 ).

@zuzulienocka75 moja dcéra bude mať 11. Tiež mala taký stav a bolesti hlavy často. No má histaminovu a laktózovu intoleranciu. Ale mala menší kolaps trpla jej noha akoby kŕč a tiež nával potu a na odpadnutie keďže má skoliozu je sledovaná aj neurológom. Báli sme sa epi záchvatov našťastie to nepotvrdili. Má si dávať pozor piť veľmi veľa tekutín. Keď jej príde zle má si prekrizit nohy ak sa jej nedá ľahnúť a zdvihnúť nohy. No a tiež sa sťažovala že jej je zle a unavená riešime to lízatkom alebo hroznovým cukrom.