Sťažená chôdza 4-ročného dieťaťa po zobudení
Ahojte, mam 4rocnu dcerku a vsimam si na nej, ze ked sa zobudi po noci (ale aj po obednom spanku), musi sa akoby rozchodit. Aj mi povie, ze ma akoby take stuhnute nozicky a tazko sa jej chodi. Po chvili (cca minute) uz ide bez problemov. Mala to tak aj ked bola mensia. hovorila som to aj doktorom, ale nejake konkretne stanovisko mi k tomu nedali, nik sa tomu nejak dalej nevenoval. Nemate s tym skusenost o co by mohlo ist? Potom cez den je uz aktivna, chodi, beha, skace, tancuje. Len po tom zubudeni sa musi akoby rozchodit... Vdaka za vase skusenosti
Však polhodinu po zobudeni ledva chodím aj ja 🤣
@simik22 tak to je strasne vtipne 🙄 porovnavat sa so stvorrocnym dietatom. Snad tu budu aj nejake komentare k veci....
@simik22 tak to je strasne vtipne 🙄 porovnavat sa so stvorrocnym dietatom. Snad tu budu aj nejake komentare k veci....
@anonym_autor pridajte do stravy potraviny s vyšším obsahom živín (magnézia, draslíka, vápnika, vitamín C... ) uvoľňujú svalové napätie pri raste kostí. Skúste dopĺňať detské magnézium citrát.
Obmedzte bielu múku, priemyselne spracované potraviny, sladkosti, sladké vody... spôsobujú stuhnutosť svalstva. Cukor a sladkosti nahraďte ovocím, pridajte hlavne zeleninu alkalizuje telo a uvoľňuje svalstvo, pridajte aj probiotické potraviny.
@anonym_autor pridajte do stravy potraviny s vyšším obsahom živín (magnézia, draslíka, vápnika, vitamín C... ) uvoľňujú svalové napätie pri raste kostí. Skúste dopĺňať detské magnézium citrát.
Obmedzte bielu múku, priemyselne spracované potraviny, sladkosti, sladké vody... spôsobujú stuhnutosť svalstva. Cukor a sladkosti nahraďte ovocím, pridajte hlavne zeleninu alkalizuje telo a uvoľňuje svalstvo, pridajte aj probiotické potraviny.
@anonym_autor skoc za ortopedom. Predpokladam, ze tam budu ploche nohy alebo idu členky k sebe. To vies pekne rozcvicit. Ako pisala @anonym_bedd30 kludne jej daj detske magnezium. Keby bola starsia, tak poviem, ze ostroha na pate. Ale pri takto malych detoch je to skor rarita. Kym sa dostanes ortopédovi, tak si najdi na YT cviky na zdrave nôžky alebo skoc za fizioterapeutkou pre deti. Ona ti ukaze cviky. Su jednoduche a hravé. Cize malu to bude bavit.
@anonym_autor svaly ktoré odpočívajú dlhšiu dobu v “nie ideálnej” (rozumej, poprekladanej na posteli pretože počas spánku sa hýbeme) polohe po nejakom čase začnú tuhnúť, bežný fyziologický proces. Akonáhle sa rozpohybujú, teda rozprúdi sa v nich krv tak sa samé uvoľnia. A to platí aj u detí aj u teenagerov i dospelých. ☺️
@anonym_autor ahoj, nie som pediater, robím iný odbor, ale skúsim napísať, čo by som robila ja, ako mama a lekárka. Dbala by som na dostatočný prísun vitamínu D, plus nejaké komplexné vitamíny. Išla za pediatrickou a ešte raz jej o tom povedala, spýtala sa malej, či aj má bolesti.
Je tá stuhnutosť aj na rukách? Kĺboch horných končatín či len dolných?
Máte v rodine aj nejaké reumatologicke ochorenia?
Poprípade navštíviť dobrú detský fyzioterapiu, nech jej pozru celkovo držanie tela, skelet, svaly.
Oni ťa môžu podľa potreby odporučiť na ortopédiu.
- záver je také že môže to byť NiČ
- alebo ( ber to s rezervou, mňa napádajú samozrejme aj iné diagnózy typu juvenilna artritída) aj niečo vážnejšie
- netreba panikáriť, choďte znova k dr
moja malá asi v dvoch rokoch začala krivat, ani tu nejdem písať, čo mňa hneď napadlo, nakoniec to nebolo nič.
Držím palce!
Naša dcéra začala mať takéto prejavy, keď mala 3 roky. Po každom spánku (či už nočnom alebo obednom) sa nedokázala riadne postaviť na nohy, plakala, chodila "zvláštne". Potom sa rozbehla a všetko bolo ok. Vyhľadala som fyzioterapeuta, ktorý mi povedal, že jej nič nie je. 👍🏻 Keď to neprechádzalo, obvodná lekárka nás poslala na podrobnejšie vyšetrenia. Ako písala pani vyššie - nemusí to byť vôbec nič, ale aj môže... V našom prípade bolo. Dcére potvrdili závažné neurologické ochorenie (už má 8 rokov). Takže to určite netreba brať na ľahkú váhu. ;)

Však polhodinu po zobudeni ledva chodím aj ja 🤣