Stenóza aortálnej chlopne. Čo to znamená?

marketka1
11. máj 2010

Ahojte rada by som sa opýtala či je tu nejaká mamička ktorá má doma dieťatko s touto dg. My sme dnes boli na kontrolnom vyšetrení na kardiológii kvôli šelestu ten je už v poriadku, ale zistili nám toto. Rada by som vedela o tejto dg. viac ak viete (ujo google mi o nej veľa neprezradil) ďakujem.

lucia998
20. máj 2010

Zdravím Vás marketka, bikuspidálna aortálna chlopňa je jedna z najčastejších chlopňových abnormalít. Štatistiky uvádzajú, že ňou trpí cca 1-2% ľudí (t.j. len na Slovensku 50-100 tisíc obyvateľov). V podstate ide o to, že normálna, teda trojcípa chlopňa aorty má vytvorené 3 cípy, no a bikuspidálna (dvojcípa) len 2 cípy. Tento typ chlopňovej chyby spôsobuje svojmu nositeľovi len zriedka problémy v destkom a mladom veku. Preto sa na ňu príde väčšinou až v dospelosti, najčastejšie po 40tke. Problémom je, že táto chlopňa sa pokazí skôr ako normálna trojcípa. Pacienti s bikuspidálnou chlopňou preto častejšie vyžadujú výmenu chlopne, teda chirurgický zákrok. Sú však aj ľudia, ktorí s touto vadou prežijú celý život bez toho, aby sa im chlopňa musela vymeniť. Je to prísne individuálne, u každého sa táto vada vyvíja inak. Jediné, čo je potrebné s chlopňou robiť, je pravidelné sledovanie kardiológom a prevencia tzv. infekčnej endokarditídy, o čom Vás poučí váš kardiológ. V prípade potreby sa realizuje výmena chlopne, no chcem Vás upokojiť a ešte raz zdôrazniť: nie každý pacient s bikuspidálnou chlopňou potrebuje zákrok, a ak áno, dnešná hypermoderná kardiochirurgia si s chlopňou dokáže hravo poradiť a pacient žije kvalitným a dlhým životom bez výrazných obmedzení. Prajem Vám aj vášmu dieťatku veľa zdravia a úspechov.

marketka1
autor
22. máj 2010

@lucia998 ďakujem za odpoveď 😉 momentálne sme 2 deň po operácii s iným problémom a už nás v nemocnici pekne poučili na čo si dať pozor hlavne na prevenciu endokarditídy. Ja som veľmi rada že sa na to malému prišlo takto včas hlavne tesne pred plánovaným operačným výkonom predišlo sa tým zbytočným možným komplikáciám.
Ešte raz ďakujem. 😉

nastasyk
8. júl 2014

@lucia998 vdaka za skvele laicke vysvetlenie, nam tiez dnes zistili biskupialnu airtalnu chlopnu, maly ma len 7 dni, dufam, ze vsetko dopadne dobre.