Štítna žľaza u 11 ročného dieťaťa
Ahojte, mate prosim niekto skusenosti so stitnou zlazou u 11 rocnych deti? Ake hodnoty zistili prosim Vasim detom a nasledne vysetrenia? Dakujem vopred velmi pekne za kazdu cennu radu a odpoved 🙏🏻
jasne od desat rokov dcera autoimunitne plus struma berie lieky uz osem rokov chodili sme na sono krv a pod raz aj punkciu
@dadis mala dcerka nejake ine priznaky? Beriete uz lieky? Nepovedala lekarka, ze je pricinou puberta a zmeni sa to? Ja som nato prisla sama, nie nasa detska lekarka. Viac sa poti pod pazuskami...to je vsetko, co pozorujem. TSH ma 6,71 a T4 volny v norme. Obj som nas do Lubochne. Ake ste mali hodnoty pri zisteni? My mame 11,4 roka. Takze su si narovnako cca
@loginexistuje ake hodnoty mala dcerka pri zisteni? Ako lieky? Nema problem s vahou? Nepribera velmi? Nejake ine tazkosti?
@bambulienka25 beriete lieky dodnes? Alebo sa to po puberte upravilo?
@ivka1103 hodnoty mala dost zle tsh 18 postupne ju nastavili na lieky berie 125 mg teraz denne uz ma 18 rokovpriznaky ta struma odpadavala atd a ona ma problem s vahou ale taky ze je prichuda
@ivka1103 nie nemala ine priznaky. Asi puberta. Mozno suvis s celiakou - casto idu tieto ochorenia ruka v ruke. V decembri mala Anti-TPO 2615,4kIU a anti TG 394,3kIU(to su protilatky proti stitnej zlaze ). Tsh mala 7,27, Tyroxin volny 17,44. Dali jej Euthyrox 25ug. Kontrolne odbery sme mali koncom januara, vyskedky poslal lekar mailom: Výsledky z 29/01/21:
Hormóny: TSH: 6,14 mU/l [0,51..4,30], Tyroxín voľný: 16,26 pmol/l [10,40..21,36], Trijódtyronín voľný: 6,62 pmol/l [3,93..7,70]
Z: TSH nad 2.
Odp: pokračovať v liečbe, zvýšiť Euthyrox 25 ug na 1,5 tbl denne.
Posielam erecept
@ivka1103 mne to tak bolo vysvetlene, ten TSH hormon, je stimulacny hormon, ktory sa tvori niekde v mozgu a ktoreho produkcia stimuluje tvorbu hormonov stitnej zlazy. U nej na to prisli este v stadiu, ze tento hormon sa produkoval zvysene a tou zvysenou produkciou zatial hormony stitnej zlazy boli v norme.Avsak stitna zlaza sa zapalilaa zvacsila a casom by sa to prejavilo. Dcera je ale velmi chudunka a nizka. Tym doplnanim hormonu, Euthyrox, by sa mala ta produkcia TSH znizit pod 2. Rok predtym jej brali krv aj na stitnu zlazu a ziadne protilatky v krvi zvrsene nemala. Rozbehom puberty sa jej to rozbehlo. Je to vraj u zien casta diagnoza, vacsinou sa ale objavi neskor. V rodine 2x tuto diagnozu mame, tak ma aj geneticku predispoziciu. Jej sa vyrazne zvysili aj protilatky, ktore svedcia na celiakiu, ale to nastastie biopsiou a genetickym vysetrenim vylucili. Ale tie mala tiez natolko zvysene, ze na gastre nam povedali, ze celiakiu ma na 99,9% a nakoniec ju teda nastastie nema 😐.
@ivka1103 mne zistili autoimunitnu chorobu presne v tomto veku. Brala som 6 rokov L-Thyroxin, teraz chodim kazde 2 roky na kontrolu, vysledky mam dobre, strumu nemam ani hypotyreozu, lieky neberiem uz 16 rokov. Ale, bohuzial, som z toho nevyrastla, ako si myslela doktorka. Protilatky mam stale zvysene. No nijake problemy mi to nespôsobuje, otehotnela som bez problemov. Ked mi to diagnostikovali nemala som ziadne vyrazne priznaky, nahodou si alergologicka vsimla pri vysetreni, ze mam hrbol na krku.