Strach z vykonania veľkej potreby u dvojročného dieťaťa
Ahojte maminky. Poprosim o rady, ak mate niektora s tymto skusenost. Nasa 27mes. dcerka ma problem s tym, ked jej treba kakat. Zavola ze jej treba, ide na wc, tam si vsak uz nesadne, zvrtne sa a odchadza. Toto opakuje aj 15x. /den. Pritom s cikanim problem nema. Ked to uz neudrzi, tak sa pokaka, tak ako je, no strasne pri tom place, az jej ocervenie cela tvar, trasie sa pri tom a my s manzelom mame pocit, ze sa to snazi zadrzat. Snazili sme sa jej to vysvetlit, ze na tom nic nie je, ze kazdy to robi, ze je to normalne a pytat sa, ci ju nieci pri tom boli. No nikdy nic nepovie, len place a ked skonci, ukludni sa. Takto to vsak mame uz pravidelne, kazdy den a trva to uz dlhsie. Stolica je pritom normalne, nie tvrda. Mala sice davnejsie zapchu, tak neviem ci to moze byt z toho, ze ju to vtedy asi bolelo alebo je nejaka ina pricina. Zacalo to zhruba, ked sme ju odplienkovavali. Moze to suvisiet tym? Poradte, co vam v tom pomohlo prosim. Nemozem uz pozerat na to, ako trpi ☹ Dakujem
@tenerifka: pitie, ovocie, zeleninu ma, sladkosti, kakao ona este nepozna. Vzdy jej teraz berieme na wc aj knihu, cokolvek co ju bavi, no odmieta si tam aj sadnut...s vynimkou cikania. Vy ste prisli na to, cim to bolo sposobene u vas? Nemala by som jej natierat zadocek nejakou mastou v pripade, zeby mala trhlinky? Aj ked by to bol boj, ale ak by pomohlo...
@fantagiro30 mali sme tento problem s velmi podobnym priebehom a v podobnom veku u syna. Upravili sme mu stravu tak, aby sme minimalizovali riziko zapchy a pri'akcii' sme sa ho snazili zabavit vsetkym moznym (knizky, tv, hracky, spevy a tance 🙂 pre odputanie pozornosti. Konzultovali sme to aj s detskym psychologom, vraj to maju deti v tomto veku casto a postupujeme spravne, treba len vydrzat. Cca po troch tyzdnoch nocnikoveho boja sa to upravilo. Drzim palce.
@fantagiro30 U nas to bola zapcha pravdepodobne z velkych horucav a malo tekutin, potom to bol par tyzdnov doslova boj....my sme davali tusim aj nejake cipky ale bol to vacsi stres ako bez nich. Jednoducho tekutiny(vynechajte caj), ovocie, cerstve ovocne stavy a cas....postupne by sa to malo zlepsovat, tych par nehod okomentujte ty, ze nabuduce treba na WC aj na velku....
skus ju dat na nocnik. Moja sa bala hnedeho ako padne do vody tiez zadrziavala. Ja som jej ukazala moje, synove potom sme sa zasmiali ze je to vlacik a ide do tunela, po nejakom case, par tyzdnov pustala po troche do gati ja som to vzdala, hodila som do vedra a kazdy den vecer oprala, uz som jej ani nic na to nehovorila. Ona zo dna na den sa rozhodla tam ist, spravit, splachnut a odvtedy ani jedna nehoda. predtym som skusala vsetko mozne, ja som skusaka aj detsku dosku na wc a pod nohy maly stocek aby jej nevyseli a pohodlne sedela.
moje deti obe robili toto iste - ked mali cca 2 roky, tiez umyselne zadrziavali stolicu, trvalo to iste obdobie a potom preslo, asi si to zacali viac uvedomovat, neviem, ako to tie male hlavicky vnimali 🙂 ale preslo to, tiez sme sa snazili vysvetlovat, aj davat na nocnik a zabavat, ale to nepomohlo, proste z toho obdobia museli vyrast - teraz nemaju problem. Dcere som dokonca varila odvar z lanoveho semienka, aby mala maksiu stolicu. Mozno k tomu naozaj dopomohol ten negativny zazitok vo vasom pripade. Urcite by som sa drzala rad, co sa tyka ovocia, zeleniny, vody, chce to cas.
To ju prejde.ma strach vytlacit na wc.to si zvykne.nic vazne nema.toho sa nebojte.len ju treba pochvalit ze sa vykakala na wc zatlieskat ze je velka.oznamit rodicom pred nu s radostou nech vidi, ze sa tesite atdatd.nasa mala zacala chodit bezplienky od16mes.pyta sa na wc alebo na nocnik.najprv super cikala.ale kako tazsie mozno2xzadrziavala ale sme ju chvalili aj tak ze tam sedi.ze ide kakat ked aj plakala ale pot.ako tlacila jej povedala.ze uz cluplo kukla tam.a pot.na druhy den to iste.a na 3den sa uz tesila aj s nami.a slo to.aj sa nepyta sadne si na nocnik a bud vypyta na wc ma na vyber...len vy sa nebojte to je vsetko normalne u deti.pokial nekrvaca v konecniku tak je to vyborne.treba ju chvalit a ju potesi.rada napisem zrozumitelne.len som nepocujuca pisem ako sa mi len da.papa drzte sa
Aj mi sme s tým prešli a dokonca sme museli dávať malej aj preháňadlo(sa pilo), bolo to keď mala 1rok a 6mes. Už sa na cikanie vedela vypýtať ale to kakane to bola čistá hrôza a stres pre ňu. Pomohlo jej to, zvykla si a upokojila sa pri kakaní, ale hneď ako jej išli zuby tak znova bola stolica tvrdá. Raz ma videla piť acidko vanilkové a teraz jej ho kupujem, chutí jej a na WC priam sama beží - stolicu nemá riedku vtedy, úplne normálnu po ňom. A hrozno u nás pomáha.
Niekedy sa tvrdše kakanie u nás zopakuje a viem že má bolenie bruška z kakania. Teraz má 28mes a už nám to aj pekne povie.
menej chleba a viac vlakniny ,veeelllaaa ovocia zeleniny, susene slivky....My mame doma opak..... 🙂
Tiež to máme už asi trištvrte roka, niekedy lepšie, niekedy horšie. Začalo to tak isto obdobím s tvrdou stolicou a potom začala zadržiavať aj keď už mala normálnu, lebo sa bála. Pomohlo to, že si čupla, v lete ju bavilo vonku na záhrade do trávy, keď sa teraz nedá tak čupí vo vani. Hlavne že sa vykaká. Niekedy sa podarí aj do nočníka. Čakám tiež, že s vekom sa to upraví.
mali sme tento problém v lete so synom (1,5 r), začal pri tom strašne plakať, mal tvrdú stolicu, zadržiaval, lebo sa bál bolesti, strašne pri tom plakal, ale strašne. Do stravy sme zaradili slivkovú výživu, viac ovocia, na večeru ovsené vločky s jablkom a trochu medu, aj do zeleninovej polievky dávam vždy trochu vločiek.... Keď sa nič nemenilo, išli sme k lekárke, tá mu pozrela viac do ritky a mal tam malú ranku, ktorá mu spôsobovala bolesť. Dala nám čípky na zriedenie stolice a Ialugen mastičku, ale lepšia je INFADOLAN mastička. Potom sa mu to zahojilo a keďže ho to už nebolelo, tak prestal aj zadržiavať. Odvtedy sme s tým problém nemali.
nas nemal ani tvrdu stolicu a tiez zacal robit to ze ked cika a nahohou si prdne tak ya hned postavi ako keby sa bal ze bude kakat a ked sa ho snazim udrzat tak zacne plakat a za chvilku je pokakany do plienky a to sa vykaka bez problemov ale vzdy sa schvova ako keby sa hanbil a potom uz len pride a povie kakal a robi to uz aj 3 mesiace ja si myslim ze oni to uz zacinaju vnimat a ako keby sa aj hanbili,nas ma 22 mesiacov
dakujem za vsetky rady, povzbudili ste ma 😉 My od zaciatku vlastne skusame vsetko, co ste spomenuli, zrejme to chce fakt len cas...ja mam pocit, ze sa vyslovene boji kakat, je to jedno kde, ci na wc ci do nocnika, ci do gati. Zrejme to bude tou zapchou a bolestou pri tom 😒 No nic, chce to len cas a robit, co sa da.
U nas to iste. Odplienkovavala som naraz, proste jedno rano nic. Tyzden to slo v pohode, potom zacal zadrziavat moc, kakanie. Kakanie som chapala, bolo to tvrde (dali sme BIO GAIA a bolo dobre - skus probiotika, fakt to funguje). Mala som pocit, ze mu to prislo akosi luto, ze uz nie je male babo, ze zrazu aka zodpovednost, treba sledovat, ci netreba ist.. tak som to nekomentovala, jednoducho bez slova, bez vycitiek dala naspat plienku. Mal ju 3 dni a ked sa ukludnil a videl, ze z toho nik nerobi vedu, sam rano vyhlasil "nechcem plienku, som velky". A odvtedy bol cez den bez nej.
Po dvoch mesiacoch opat uplne sam vyhlasil pred spanim, ze on uz plienku nechce. A uz ju nepotreboval. Samozrejme boli nehody, dali sme ochrannu plachtu na madrac a neriesili sme, aby z toho nemal stres.

Aj ked stolicu nema tvrdu, moze mat male ranky odvtedy co mala zapchu, a k tomu este strach a zle spomienky.
Co mozes urobit-dat jej cez den vela pit-najlepsie cistu vodu, zvysit prijem ovocia a zeleniny s vysokym obsahom vlakniny, uplne vylucit sladkosti a jedla z cukru a kakaa, a na zaciatok jej trosku pomoct ked je na WC-nech si prezera nejaku knihu, pripadne jej nieco citaj.Presli sme si tym, chce to cas a bude lepsie....