Štvormesačné dieťa uprednostňuje kopanie jednou nožičkou

emihok
25. mar 2016

ahojte, rada by som sa spytala, ci mate skusenosti so situaciou, ked zhruba 3 - 4 mesacne dieťa kope vyrazne viac jednou nohou. vyzera to, ako keby startovala motorku 🙂 Ale dost ma to trapi, obavam sa, ci to nemoze byt nejaky neurologicky problem. Ma 4 mesiace, celkovo je velmi akcna, stale sa trepe, rozhadzuje rucickami a strasne kope nohami, najma tou pravou. Hybe aj lavou, ale menej. A ked zdvihne nozky hore, tak sa vzdy prevali na jednu stranu - lavu, ktora je asi slabsia. Neznasa tiez polohu na brusku, nevzpiera sa pekne vysoko nad podlozku, aj ked hlavku drzi. Po par minutach vsak zacne plakat, vyhodi si lavu (opat slabsiu?) rucicku dozadu a pada... Inak je v pohode, hlavicku otaca na obe strany. Pojdem aj k lekarke, ale rada by som pocula vase skusenosti. dakujem

siska53
25. mar 2016

@emihok stav dietata by mal posudit lekar.
No to,ze uprednostnuje jednu stranu ja ako problem nevidim. Nas maly od babatka uprednostnoval lavu stranu. Lavou nozkou viac kopkal,ked sa zacal plazit,zaberla vzdy lavou rukou. Vravela som si,ze bude lavak. A vlastne aj je,hoci ruky stale aj strieda,ale ta lava je pouzivanejsia. Teraz ma 6r.

Tvoja nemusi mat ziaden problem. S mladsou sme mali - ta nechcela byt na brusku,ani sa pretacat. Hoci 1.x sa pretocila v 3m.,dlho-predlho nic. .. A vo vsetkom tak. Nakoniec jej diagnostikovali slabsi svalovy tonus a hypermobilitu.

martinecka_999
19. jan 2018

@emihok ahoj, viem ze je to uz dávnejšie, ale my mame s našou 7mesacnou dcérou tiez taky problem. Vie sa pretočiť na brusko, aj ked po case sa jej to nepaci, no všimli sme si ze pravou nozkou neustále ,,štartuje motorku" a lavu ma celkom v klude. Nepamatas si ako to s vami dopadlo? Dakujem.

martinecka_999
19. jan 2018

@siska53 mozem sa spýtať (viem ze staršia téma) ci sa to da nejako liečiť, alebo z čoho to vlastne vzniká?

mirka17
19. jan 2018

@martinecka_999 moja dcéra ked sa začala plaziť, tak krčila iba jednu nožičku, a druhú za sebou ťahala, vyzeralo to ako "postrelený vojak", občas som jej ju ohla a snažila som sa jej ukázať že musí pohybovať oboma nožičkami, ani neviem ako dlho sa tak plazila ale po čase už použivala obe nožičky, ja som nestresovala, lebo hýbala oboma nožičkami, obe ich vedela vydvihnúť, len priplazeni nezapajala obe naraz. je to pekné zdravé dieťa.

martinecka_999
19. jan 2018

@mirka17 moja sa este nevie platit, len ked je na bruchu tak tu jednu nohu uplne vystreľuje nonstop. Vačšinou sa na nej zasmejem aka je zlata, ale aj sa trosku bojim aby to nemalo nejaky neurologický charakter

siska53
19. jan 2018

@martinecka_999 co? Ta hypermobilita a slabsi svalovy tonus? Neviem,z coho vznika,ale jedine posilnivanim svalstva sa to lieci - u malych deti vhodnym cvicen ci plavanim. Kazde dieta to mize mat inak,preto vhodnu terapiu vzdy nastavuje lekar.
Ale hypermobilita je vacsia ohybnist klbov a to uz je horsie,mne z nej vyskakuje koleni,sestre rameno.. V kazdom pripade je dobre na to cvicit. A co sa tyka lavactva,to sa nelieci,maly je definitivne vyprofilovany ako lavak.

emihok
autor
21. jan 2018

@martinecka_999 napokon sa to upravilo, ale museli sme cvicit, chodili sme na rehabilitacie, lebo mala celkovo slaby svalovy tonus a vsetky vyvojove stadia (stvornozkovanie, sed, chôdza...) mala posunute. Ale dnes je v poriadku. Kazdopadne, odporucam ti vyhladat neurologa, aby posudil stav tvojho dietatka. Drzim palce!

martinecka_999
21. jan 2018

@emihok ked pojdeme na poradnu, tak o tom poviem lekarke, lebo sa mi to nepozdava. Dakujem ti.

martinecka_999
21. jan 2018

@siska53 dakujem ti, poviem o tom doktorke, aj ked ona uz si mysli ze som nejaka sibnuta, ze stale chodim s nejakymi diagnozami. Ale radsej budem za taku, ako by som mala nieco prehliadnut.

siska53
21. jan 2018

@martinecka_999 presne tak.. Ja som.na to kaslala nech si mysli,co chce,ja sa budem pytat a ziadat (aj pri sebe). Radsej mat potvrdene,ze je to ok..

mia407
21. jan 2018

aj my sme to mali presne to iste a samo to preslo a zasa si vymyslel nieco ine..to je pre neho hra.pytala som sa na to lekarky.to ze sa trepe sa len precvicuje,ma energiu.dokonca sa triasol ako keby vidi ducha a kukal nikam.detska predstavivost.

mariah267
10. jún 2018

@martinecka_999 ako to u vas nakoniec dopadlo? Mame podobny problem, kopka lavou nozkou pravu ma len vystretu, alebo zohnutu v kolienku. Upravilo sa to? Alebo ste to nejak riesili. Dakujem pekne za odpoved

martinecka_999
11. jún 2018

@mariah267 prestala to robit sama od seba. Asi to bol ken nejaky zlozvyk. 🙂

danka19
5. dec 2020

@martinecka_999 ahoj, môžem sa opýtať, ako to u vás napokon dopadlo, lebo máme to momentálne doma podobne s našou malou. Myslím startovanie motorky s jednou nozkou. Hľadala som niečo na internete, ale našlo mi len tieto konverzácie. Vopred ďakujem.

martinecka_999
17. jan 2021

@danka19 Ahoj, ja som si až teraz všimla, že si písala. Už som na to aj zabudla. 🙂 Nakoniec to nič nebolo, len ja som ju až príliš sledovala asi. Sama s tým prestala, aj pekne začala štvornožkovať a neskôr chodiť.

danka19
18. jan 2021

@martinecka_999 u nás asi tak podobne, bol to chvilkovy strach... A tiež občas príliš sledujem. Aj tak dik za odpoveď.