Štvorročný syn má reumu v kolene. Pomôže mu liek Lederlon?
Ahojte ma tu niekto dieta male 4r alebo podobny vek co ma reumu v kolene? Viete nieco o lieku LEDERLON 20 mg? Davali ho vasmu dietatu tiez ? je to injekcia.nas to caka o tyzden a som zhrozne vystrasena po tom co som citala ze ma vela vedl.ucinkov.
Každú liečbu ako rodič môžeš odmietnuť a hľadať iné riešenie prip.aj s iným lekárom.
@janinah ved to..vaham moze jej to pomoct ale aj ublizit
@jedinecna888 tak ono nie je len reuma v kolene. pravdepodobne ma idiopaticku reumatoidnu artritidu? na to sa davaju celkove lieky, ktore treba uzivat dlhodobo a pravidelne. berie nieco? pichaju sa lokalne kortikoidy ked uz je to vo velmi zlom stave.
moj syn ma tiez detsku reumu, prva dr u ktorej sme boli (v ziline salatova) sa mi absolutne nepacila pristupom, tak som zmenila a chodime k dr pechociakovej do nitry a to je 1000 a jedno.
salatova mu chcela presne hned pichat kortikoidy, na 2 tyzdne do nurchu a predpisat chemoterapeutika.
pechociakova mu dala "len" sulfasalazin, kde su tie vedlajsie ucinky minimalne ( v nasom pripade klop klop, ziadne). a tato mierne liecba mu pomaha.
su doktori ktori hned nasadia liecbu najtazsieho kalibru - na istotu a su doktori, ktori sa s liecbou "pohraju" a skusaju viac ciest.
@soldi nepocula si o tom lieku? Bojim sa ho nechcem podpisat papier
@jedinecna888 my sme boli v Bb vo fakultnej na reume
@jedinecna888 je to kortikoid. pouziva sa pri tazkych formach lokalneho zapalu klbu a sliach pri reume. preto sa pytam, ci to ma syncek velmi zle. lebo na druhu stranu, ak je tam zapal dlho a nelieceny a nezabera ina liecba, tak hrozi trvale poskodenie chrupavky a klbu.
Poznas ten liek? Uzivali ste ho.lebo ja mam strach dat mu
@jedinecna888 prepac. Ale citas vobec co Ti odpisujem? Mojmu ho dr v ziline chcela dat, nakoniec stacila ovela slabsia liecba. Len nalgesin a sulfasalazin.
Pytala som sa Ta ze v akom stave ma klb. Ze treba sa rozhodnut podla toho - prinosy/rizika
@soldi neviem v akom povedala len ze musia napichnut ze ma kus vody asi 1,5 cm.a viac neviem zobrali krv a caka sa na vysledky tak uvidime
@jedinecna888 u Moravcikovej alebo Macejkovej? Aj jedna aj druha je cista katastrofa 🙈🙈🙈 zazila som si ich ako dieta.. kludne mi napiste IP
@monika2605
@monika2605 ano moravcikova vo Fnsp Bb
@jedinecna888 to su strasne truby tie zeny obe.. a chcu len napratat dieta liekmi kortikoidmi, antimalarikami a somarinami...cuduj sa svete mne bolo povedane ze skoncim na voziku.. a nikdy nebudem mat deti...ze ani strednu neskoncim..tak som skoncila nie len strednu ale aj vysku, aj som robila aj otehotnela aj vynosila a bez liekov..
@monika2605 mas spravu
@soldi
@soldi dobrý večer, prosím vás, viem, že tento príspevok je už starší, ale chcela by som sa spýtať, ako ste na tom s tou detskou artritídou? Nášmu 10r. synovi tiež diagnostikovali, má to na kolene, už mu trikrát robili punkciu, vytiahli vodu, následne aplikovali kortizon...popri tom berie dlhodobo protizápalové lieky - naproxen. Bolesť mu prešla, ale posledné vyšetrenie ukazuje, že je tam stále zápal a lekár nám chce zmeniť lieky, ale to je práve tá mierna forma chemoterapie... vôbec sa nám do toho nechce 😥 Tak skúšame zháňať informácie a iné spôsoby liečby. Ďakujem vopred za odpoveď, Jarka
@jarmila_adamidis mrzi ma, ze musite celit tejto chorobe. Je fajn, ze syn nema napadnute ine klby okrem kolena. Ku komu chodite na reumatologiu?
Moj syn berie mtx uz druhy rok, postupne mu dr znizuje davku. Musim zaklopat, vyzera, ze mojmu synovi sa dari dobre.
Mal reumu v ociach, preto bolo potrebne nasadit mtx a na ocne chodime kazde tri mesiace. To asi aj vy?
Nemal po mtx nastastie ziadne neziaduce ucinky. Ani oslabenu imunitu, toho som sa bala najviac.
Kazdemu druhemu dietatu reuma v puberte zmizne. To je tiez pozitivne. Najdolezitejsie je reumu udrzat pod kontrolou prave v obdobi rastu, aby nedoslo ku deformacii klbov. Moj syn ma momentalne 13 rokov a 180cm a klby v poriadku.
Znamej syn ma reumu tiez a ona odmieta mtx. Jej syn je uz po niekolkych operaciach klbov, casto berie kortikoidy. Tazko povedat, co je z dlhodobeho hladiska horsie.
Ja som sa mtx velmi bala, ale musim uznat, ze pomohol a ostava len dufat, ze ked mu ho teraz dr vysadi, tak sa uz reuma nevrati.
Ak mas nejake otazky, kludne sa pytaj
@soldi Ďakujem za odpoveď. My sme totižto vo Viedni, ale teda máme pocit, že lekári len skúšajú, že nemajú veľké skúsenosti. Máme veľmi zlé skúsenosti, dcérka nám zomrela a tiež lekári urobili chyby. Bojíme sa, že zasa niečo urobíme zle. Na očné tiež chodíme, každé 3 mesiace, teraz nám povedali, že stačí raz za pol roka. Oči má zatiaľ v poriadku, len ten jeden kolenný kĺb má postihnutý artritídou. Mätie nás to, že synovi sa veľmi uľavilo, takmer úplne ho to neboli, preto sa nám veľmi do mtx nechce. Ale doktor povedal, že je tam stále zápal a že tým pádom sa môže poškodzovať chrupavka, preto chce zmeniť lieky...
Môžem sa ešte spýtať ako často berie tvoj syn mtx? Náš Alex má totiž od malička zníženú imunitu, zistili mu to z krvi, aj preto máme obavy z mtx. A ešte otázka, ako je tvoj syn na tom so športom? Môže aspoň v škole chodiť na telocvik? Ďakujem, pekný deň prajem 😘
@jarmila_adamidis to ma mrzi, ze ste prisli o dcerku. chapem, ze potom strach o dalsie dieta je vacsi. nastastie sa na reumu neumiera.
mojmu synovy, ked mal chyteny len jeden klb, tak dala dr sulfasalazin. ma minimalne neziaduce ucinky, su to tabletky povodne pouzivane na zapal creva, ale zistilo sa, ze funguje aj na reumu. my chodime k dr pechociakovej do nitry a ta je skvela.
mtx u nas nasadila len z dovodu, ze mal syn reumu v ociach a nezaberali mu kortikoidy.
moj syn moc nesportuje, ale ked dieta berie mtx tak moze normalne sportovat, kedze tam nie su ziadne zapaly. na telocviku je oslobodeny len od skakania, vsetko ostatne normalne cvici, bol teraz aj na lyziarskom.
@soldi ďakujem, dnes sme boli v nemocnici, tak nám naordinovali mtx. Ešte sa spýtam, ovplyvnilo to veľmi vášmu synovi imunitu? Bol potom častejšie chorý?
@jarmila_adamidis a aku davku? Dali vam aj kyselinu listovu? Nie, syn nebyva castejsie chory. Bala som sa toho, ma troch surodencov, ale klop klop, mava len bezne virozy- nadchy, co sa zaobidu bez navstev doktora. Ale davam kazdy den vit D a cerstve ovocie, tak mozno aj to pomaha
@soldi 10mg, raz za týždeň, áno, aj kys.listovu nám dali. Vit.D berieme tiež pravidelne. Vybrali sme si mtx vo forme injekcií, vy máte v akej forme? Lekár hovoril, že nám budú dávku zvyšovať.
@jarmila_adamidis ano, tiez injekcie. moj syn mal 12.5mg, teraz mu to uz znizila na 7.5mg. moj si ich aj sam picha. neboj sa toho, pomoze to a tie neziaduce ucinky sice posobia hrozne, ale ma ich naozaj uplne minimum deti, kedze maju malicke davky
@soldi ďakujem veľmi pekne, že so mnou píšeš, je to pre mňa veľmi nápomocné, aj kvôli informáciám, aj psychicky. Doteraz sme brali ten naproxen, mysleli sme, že ho lekár vysadí, keď budeme brať mtx, ale vraj máme aj ten užívať ďalej.
@jarmila_adamidis jasne, v pohode. pamatam si ako som tyzden prerevala, ked som sa dozvedela o mtx. ale naozaj je to ovela lepsie nez som cakala. naproxen je na bolest a zapal
. ono kym zaberie mtx, tak to potrva cca mesiac, takze asi preto vam to este nechali
@soldi môžem sa ešte spýtať na stravu? Nebudeme môcť mlieko.
Veľmi ste menili jedálniček?
@jarmila_adamidis nemozete mlieko? My sme taku info nedostali. Moj maly vobec neje maso
@soldi no, aspoň teda v deň, keď bude brať injekciu, tak nemá jesť nič mliečne