icon

Sú mandle dôvodom zápachu a ťažkostí?

12. dec 2024

Ahojte prídu vám toto ako v pohode mandle? Brutálne zapácha synovi z úst, zuby má zdravé a v poriadku bol minulý týždeň na preventívke, zajtra má aj dentálnu, zubárka povedala, že zubami to teda nie je. Povedala, že to budú mandle, že má skontrolovať lekárka detská. Tá sa mi vyjadrila, že sú ok, ale mne sa to teda nevidí ( samozrejme nechcem spochybňovať lekára ). Syn už dlhodobo oddŕha, ako keby ho v krku niečo dráždilo. Keď sa ho spýtam prečo to robí povie , že ho v krku niečo "tlačí" . Doktorka povedala, že je to zo stresu.

autor
12. dec 2024
betulinka1
12. dec 2024

Nie su. Je v nich hnis. Inak ten sa da aj vytlacit, jemne tycinkami do ucha. Ak mas doma tamtum verde tak nastriekaj. Inak zajtra k dr.

autor
12. dec 2024

@betulinka1 zajtra nerobí, pôjdem v pondelok určite, ale také mandle má už dlhodobo a vždy povie, že je to ok 🙈 . Ale teda ak je hnis to by som mala radšej aj dentálnu zrušiť.

heln
12. dec 2024

podla mna su velke a mal by sa na ne pozriet lekar orl.

autor
12. dec 2024

@heln je objednaný, ale až na február a predtým chce aby mu obvodná urobila krvné odbery

trgypadl
12. dec 2024

Ma ich velke,hypertroficke

autor
12. dec 2024

@trgypadl a môže to spôsobovať ten zápach?

trgypadl
12. dec 2024

Ano,mozu tam byt loziska hnisu,ktora volnym okom neuvids,podla mna Vas odporucia na skratenie alebo vyber krcnych mandli

autor
12. dec 2024

@trgypadl a viem prosím tomu nejako pomôcť kým sa dostaneme na krčné ? Niečo kloktať aby to aspoň zjemnilo ten zápach? Lebo sa mu už deti v škole smejú, ozaj je to katastrofa. Nosné mu už vyberali pred dvoma rokmi.

calathea97
12. dec 2024

Ahoj, mne to nepríde ako hnis, ale ako mandlové kamene (po anglicky tonsil stones). Pozri si o tom aj na googli. Mandlové kamene sa tvoria v dierkach, ktoré sú na mandliach a zapáchajú, lebo sú tvorené zvyškami jedla a baktériami. Tie kamene sa dajú povyberať, ale neodporúčala by som to, lebo to vie veľmi nepekne podrázdiť mandle. Myslím si, že by trebalo zájsť na krčné a riešiť to tam. Tieto kamene môžu časom spôsobiť nie len spomínaný zápach z úst ale aj ochorenia.

kleopatra114
12. dec 2024

Podľa mna akútny zapal na nich nevidieť , ale sú zväčšené . Nechrape ? Nemá vypadky spanku ? Neprekonal nedávno mononukleózu , streptokokovu angínu ? Kľudne môže mat mandlove kamene, tie spôsobujú tiež zápach . Moja mala takéto mandle pil roka , keď sme sa konečne zbavili streptokoka , aj mandle sa zmenšili .

autor
12. dec 2024

@kleopatra114 chrape ako starý chlap.

@calathea97 to on mňa ani nenechá do toho rýpať alebo čosi, už u lekára bude problém. Na krčné pôjdeme , ale až koncom februára má termín a to je dlhooo.. ten zápach je otrasný

betulinka1
12. dec 2024

Necakaj na februar, zavolaj na ORL, ci nemaju nejaky termin teraz, pripadne aj plateny termin. Alebo by som poslala orl mail s tou fotkou aby videla, ze si nevymýšľas. Nech ti aspon sprej výpise nejaky. A ked nie, skoc do lekarne, povedz im problem, tuto fotku a oni ti poradia co ti vedia predat. Ten smrad nie je ok. Ja som roky trpela na mandle krcne, preto viem, ze sa daju vytláčať, lebo sa mi tiez pomaly spájali, vtedy som vytláčala a sprejovala Tantum verde. Ale smrad si nepamatam. Nakoniec museli ist von.

danielahamar
12. dec 2024

Mandle má veľké to je fakt. Ale zápach mu ide zo žalúdka, reflux?

autor
12. dec 2024

@betulinka1 som všetky ambulancie v meste dnes obehla osobne lebo sa nejdeš ani dovolať 🥲 nikde ho ani len zobrať nechceli, lebo majú plno, sú dovolenky, doktorka PN... Nakoniec v nemocnici sa zľutovali, že keď už u nich bol na operácii tak ho vezmú 🤯

@danielahamar nemá reflux, na gastro chodíme boli sme pred pár týždňami na kontrolu .

danielahamar
12. dec 2024

Robili mu aj hadicku na reflux, či sliny?

senta_sofia
12. dec 2024

Odkial si? Odber krvi mu robili?

betulinka1
12. dec 2024

To je hrozne, ze ani dieta nevedia surne zobrat. Rozumiem, ze maju toho vela, mam kamosky lekarky a maju toho viac nez dost ale deti neodmietnu. Ja mam taku skusenost, ze normalny termin za 3 mesiace a ked poviem plateny termin, tak za dva tyzdne idem aj s presným casom. Je pravda, ze tak beru vacsinou az po tej tretej a sami to neponúknu. Musim to vyslovene povedat ja, ze taky termin chcem. No tak Skus nejaku lekarnicku. Oni mnohokrát vedia lepsie poradit ako lekar, co sa tyka liekov a na co.

autor
12. dec 2024

@betulinka1 skúsim ešte zajtra jednu súkromnú kliniku som vynechala podľa Google, ak nie tak asi aj druhé mesto obehnem . Ja si pamätám , že som nemala kam ísť s vtedy 8 mesačnou dcérou na ORL a to mala zápal stredného ucha, presne takto to bolo v zimnom období. Nakoniec nás vtedy jedna vzala, ale sme 5 hodín v čakárni čakali. Katastrofa tuná a to nie sme malé mesto.

lienka.7
12. dec 2024

@autorka ten zápach spôsobuje hnis na mandliach. Treba ich vybrať a budeš mat pokoj. Ty vidíš len v predu, zo zadu ich môže mať komplet cele zahnisane. Zaplat si určite skorší termín, toto do februára nečakaj.

oslo1
12. dec 2024

Ma ich velke, ale nevyzera to na akutny zapal.
Cim skoro orl.
Medzi tym vyplachovat salviou/tantum verde.

nahodnemeno
12. dec 2024

mandle z tohto obrázku vyzerajú ok, ziaden hnis nevidim, dobre by bolo aby to pozrel krciar na tzv. fokus, aj sa spraví výter po tzv. expresii. Co si vsak myslim, ze je pravdepodobnejsie, vzhladom na anamnezu ,,oddrhania,, - tak ta je typicka skor pre GER (reflux) - skusit dietne opatrenia + na 6 tyzdnov Helicid alebo Nolpazu /pisem ako pediater/

danielahamar
12. dec 2024

@nahodnemeno mňa zaujali tie žilky😁, preto si tiež myslím, že reflux. Poznám tie zilky

barbora854
12. dec 2024

Sú veľké ale napríklad aj moja ma také a krciar ju videl a vravel ok pediatrička tiež ok .a ten smrad vôbec nemusí byt s mandlí .ja som mala hnis a vytláčala som si ho a smrdelo to len keď som do toho prstom babrala a analyzovala to -keď som si to vytiahla prvýkrát a nemala som sajnu čo to bolo .inac krcna pohotovosť funguje .radsej zaplatiť 10€ ako čakať ešte dva mesiace

barbora854
12. dec 2024

A ako sa píše vyššie Nolpazu kúpiš bez predpisu vyskúšala by som
Za mňa tiež buď reflux alebo helicobacter