icon

Surová strava od narodenia

aanetkaa1
19. okt 2015

Baby som šibnutá ja ,alebo rodičia(matka).Moj zážitok,o ktorý sa musím podelit....Ako ja nechcem na nikoho nič zle ,ale dnes som ostala šokovaná, zaskočena a neviem čo ešte...Bola som s kamaratkou a detmi v jednom detskom kutiku a prišla kamarátkina kamoška s dcerou...sedeli sme asi pol hodku všetky spolu, deti sa hrali ..mala chcela lízatko...maju ich vo vitrínke , tak jej vravím nech vypýta teda od tety 3 lizátka ,ked su spolu 3 deti,aby nebolo zle , že jedno ma , dalsie nema....ked prisla mala s lizatkom a podala ho kamoskinej kamosky dcere,tak zhukla na nu nech jej to lizatko nedava, že ona take nemoze..mala sa rozplakala,nechapala tak som ju utešila a isla sa hrat..potom vravim tej babe, ze nech sa akoze nehneva, ze som nevedela , že ma cukrovku alebo nejaky problem , že nemoze sladke....No tak začala po mne hukat, že kto mi povedal , že ma jej dcera cukrovku, že jej nič nie je , ona je zdravšia než akekolvek ine deti,a vzdy bude ,lebo na rozdiel odo mna ,nepcha decku lizatka a ine sračky do huby..nech sa nečudujem ,ked budem mat chore decko a tak....A tak sa jej pytam ,co su podla nej tie sračky čo pcham do ust svojej dcere??lebo ja sa naozaj snažim celkom zdravu stravu davat celej rodine,ale vsetko...ovocie, zeleninu ,masko ,sladke zdravšie kolace a samozrejme nemam nič proti a ked si raz za čas to lizatko,čokol.zmrzku daju...no a mamička mi povedala, že jej dcera je vitariánka(ona sa za nu rozhodla)
či čo a ona jej dava len surove ovocie,zeleninu,orechy,vykličene strukoviny,semena ci co a nič tepelne spracovane..Baby je to podla Vás normálne??? to decko bude mať 5 rokov a nič normalne nejedlo...podla mna je to chore..A mám zvážit ,že či by som nezmenila stravovacie návyky ,lebo podla mna som chora ja 🙂 normalne mi je tej malej luto...Vy ako tiež nedovolite občas deťom maškrty??alebo som ozaj vadnaaa

helenanovakova
20. okt 2015

@libka1 rok a pol

sardinka335
20. okt 2015

@libka1 😀 😀 😀 😀

spuntikmathiasko
20. okt 2015

A podla mna uz vsetkym tak trocha hrabe z tejto doby a potravinovej mody. Nasi stary rodicia jedli kyslu kapustu, zemiaky, biele pecivo, bravcovinu, kuracinu, poniektory hovadzinu ak mali aj bycka, pili kravske mlieko a cistu vodu, jedli udeniny, sladili bielym cukrom a solili jedna radost. ZDRAVSI BOLI AKO KTOKOLVEK DNES a to len preto, ze sa hybali a nesedeli za pocitacom, pred telkou alebo neprespali pol dna. Plus nepoznali plasty, wifi ziarenie a ine druhy ziarenia pocnuc mobilom. A to, ze niekomu prepne a je klicky a podobne nezmysli, velice opovrhuje masom, pan boh ho chran pred kravskym mliekom a bielym cukrom (hoci sa narodil ako vsezravec s oblubou sa prirovnavaju ku slonom ake su oni velke a silne a nejedia maso atd.) je podlamna jednoducho slabsi jedinec, ktory podlahol mode. A prosim neukamenujte ma je to moj nazor. Kazdopadne je to jeho vec, ale nepaci sa mi ak tak krmi svoje dieta. A kludne sa mu moze stat, ze ked dietatko podrastie, dostane sa z 24hod. dohladu kupi si hamburger nakolko neprislo na chut klickom dobrovolne, ale z donutenia. Ale to iste sa moze stat aj mne, ze moje dieta zacne jest klicky, len osobne si myslim, ze dietatko potrebuje na vyvoj aj masko aj mliecko.
A sladkosti moj syn spoznal cokoladu ked mal skoro 3 roky a tu je, do 2 rokov sladkosti nepoznal ziadne a ma 4 a nie je schopny zjest cele lizatko co mna osobne tesi to sa nestazujem 🙂

libka1
20. okt 2015

@helenanovakova myslela som si. Neviem si v standardnych slovenskych podmienkach predstavit ako toto budes riesit v skolke. Ak teda nenajdes nejaku na to urcenu. U nas v meste taka napr. nie je.

helenanovakova
20. okt 2015

@libka1 ani u nás na dedine 😀 rátam s tým, že sa mi dieťa nezdravej strave nevyhne. stačí ísť k svokre, ktorá razí názor, že musí jesť všetko, aj chleba, aj sladkosti, aby poznalo všetky chute.... nebudem mu lámať ruky, ked ho zbadám s keksom v nich. ale pokiaľ mám dohľad nad jeho stravovaním, tak mu nebudem podávať jedlá, ktoré považujem za nevhodné pre organizmus

libka1
20. okt 2015

@helenanovakova tiez razim nazor tvojej svokry a chcem aby moje deti jedli vsetko. To nezdrave s mierou alebo minimalne, ale hlavne aby vedeli co zdrave je a co nie 😉

barcelona94901
20. okt 2015

@aanetkaa1 ja by som ju chcela hned spoznat,je to super a ci si vadna ty? No nesud ked nepoznas a na buduce sa dopredu opytaj

aanetkaa1
autor
20. okt 2015

No som rada, že su tu ženy,kt.zdielaju podobny nazor ako ja....A nech sa na mna nikto nehneva robit tragediu z jedneho lizatka je smiešne...Myslim tie,kt.tu opovrhujete týmto "svinstvom" ...Mne je to normalne smiešne,ked sa pozastavim nad tým,že sa treba vopred opýtať..Ano ,ked deti nemozu sladkost pred jedlom normalka,ale staci povedat , že ked sa naobedujes mozes si dat,ale rozvijat to tu do drzosti dotycnej ,kt.bez opytania ponukne mi pride uz prehnane....Ruku na srdce tie ktore ste proti tomu ci ste nikdy v zivote ziadnemu cudziemu dietatu nekupili sladkost...nedoniesli ,ked ste isli na návstevu ,neponukli ked k vam prisla navsteva..Ja osobne s jablkom nepridem...Ja ako decko som lízala benátove tyčinky čo boli 30 cm dlhe a myslim, že mnohe z Vás ich poznaju...A neuverite stale som tu,zuby mam všetky,obezna som nikdy nebola...

alaguema
20. okt 2015

@spuntikmathiasko to je taký milý, naivný a zdanlivo logický argument s tými našimi starými rodičmi. Ale trošku ťa poopravím. Neviem, aký starých máš starých rodičov, tí moji už nežijú a boli to ľudia narodení v 20 rokoch a veru cukor nejedli denne, ani mäso nie a fyzicky pracovali, čo je sakra veľký rozdiel, ako tá istá strava pri sedavom zamestnaní a posilka to nezachráni, lebo narazová krátkodobá záťaž nenahradí permanentný prirodzený pohyb na vzduchu. A ďalší zaujímavý detail. Vieš kedy začala prvá skutočná explózia civilizačných ochorení? Po II sv. vojne, kedy sa dosť radikálne zmenila výživa. Po spriemyselnení potravinovej výroby (náhoda?), po regulácii cien potravín tak, že mäsové výrobky, biela múka, pečivo a cukrovinky sa stali nie sporadickými a sezónnymi, ale bežne prístupnými potravinami a začali sa konzumovať denne, až sa stalo to, že dnes je to považované za normálne. Pred sto rokmi to normálne nebolo. Keď sa postupne prestal piecť kváskový chlieb doma (jediný, ktorý neobsahuje už spomínané fytáty) a začalo sa pomaly celkovo upúšťať od domácich výrobkov, pretože ich náhrada bola pomerne lacná a bez námahy.
Mimochodom, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje vegetariánstvo za „najzdravší a najekonomickejší“ životný štýl. Ja doplním ešte - aj najekologickejší, najšetrnejší k životnému prostrediu. Kto denne jedáva mäso, nezdravuje sa zdravo. Mäso, ak už ho niekto potrebuje a chce, má byť na tanieri max raz týždenne (doma dochované, alebo susedom dochované, alebo z malej farmy), čo je miera udržateľná pre ľudský organizmus a pre našu planétu tiež.

moni244
20. okt 2015

@helenanovakova gratulujem, že máš múdre dieťa a ostatné sú asi blbé, keď to jedia, čo?

alaguema
20. okt 2015

@aanetkaa1 nikto tu nerobí tragédiu. Mne by nenapadlo napísať o niečom podobnom blog. Tak ty si evidentne prvá, ktorá to považovala za dostatočne zaujímavé a venovala si tomu čas a energiu. A si zrejme ďalšia v poradí, ktorá má problém prijať aj názor, ktorý nie je práve lichotivý. Asi rovnako, ako máš problém prijať iný životný štýl, než ten tvoj. Na návštevu obvykle so sebou pre deti prinesiem nejakú drobnosť ako vymaľovánky, farbičky, alebo domáci koláč, ovocie, prečo nie...a cudziemu dieťaťu niekde v materskom centre som veru v živote nekúpila sladkosť a nedával vôbec nič, bez toho, aby som sa opýtala rodiča.

tjaden
20. okt 2015

@aanetkaa1 Ja si zoberiem všetko čím ponúknu, ak to malá nemôže pretože ju čaká obed odložím jej to na neskôr....keby si ich lízatkom ponúkla tak pred 20timi rokmi možno by ešte aj radi boli ale dnes...dnes musíš doslova robiť anketu kto čo je, čo uznávajú a čo nie najlepšie by bolo ak by si sa ešte aj na vieru spýtala no a potom ich môžeš niečím ponúknuť 😀 Asi som zaostalá no som z dediny a tam nikdy nikto takéto blbosti riešiť nemusel všetci jedli všetko.

argyro
20. okt 2015

@alaguema sklanam sa pred tebou, máš božiu trpezlivosť, kde iní to dávno vzdali, ty ideš neúprosne vpred 🙂

aanetkaa1
autor
20. okt 2015

@alaguema Nie, nie moja zlatá...ja prijmem nazory v akejkolvek forme,ved o tom su predsa diskusie aby boli roznych nazorov,ved o čom by to bolo zdielat rovnyky nazor...Skor ma zaujimalo to o tej surovej strave pre tak male dieta ,kt.od malicka nepapa stravu v takej forme na aku mame organizmus naprogramovany...Ved sme vsezravci ,nie bylinožravci,..Ja som pisala hned na uvod , že sa snažím rodine variť zdravo,minim.pouzivam bielu muku...cukor biely nepouzivam,zeleniny ,ovocia papame vela...masko tak isto..človek ma vyvinuty traviaci system tak aby spracoval akukolvek surovinu ,tak prečo nie...Nie som zastanca mastnych a vysmažaných jedal...Ale ako som sa uz vyjadrila všetkeho moc skodi...a prečo obcas sladkost nie....Ja tiež nepridem do materskeho centra so sačkom plných lízatiek a nerozdavam..Išlo o situáciu a o to,ked sme boli s 3 detmi spolu a viem ,že ked kamaratka ponukne moju dceru,alebo jej kupi niečo nabuduce ja...tak to bolo automaticke, že nepoviem malej , že Nikolka vypýtaj ešte aj pre Emku a tretie dieta obidem..bolo by mi to blbe...Mne by bolo luto malej keby niekto ponukol,kupil iným detom ,všetkým pri sebe ,kt.sa spolu hraju a malu vynechaju...aj keby jej to nechutilo,nepapala take,nedovolim pred obedom... A také usmevne mi príde ,ked na nas rodičia pred panelak kričali , ked mamy spravili kolac ,že podte si dat a zislo sa nas tam aj 10 ..tak neviem ako si vlastne mohli dovolit nam ten kolac dat predtým ako nezazvonili susedkam a nepopýtali sa 🙂 🙂

aanetkaa1
autor
20. okt 2015

@tjaden asi to bude najlepšie 🙂 Ved ano človek uzna , že netreba davat detom mastne, slane,sladke, vysmažane...ale robiť z komara somara je už vela...a tu sa uz ani nejedna o mamičku z detdkeho kutika ,ale o mamičky tu 🙂 som zvedava ako sa tie deti budu citit v škole ,ked budu mat ine deti narodky a deti na raw,vegan,bio strave vynechaju s cukrikom, že tebe mama nedovoli....tebe nedaam.... 🙂 a zaostala nie si ,len to je normalka ponuknut 🙂

kaja73
20. okt 2015

@alaguema len poopravim nie vegetarianstvo je povazovane za najzdravsi sposob ,ale semivegetarianstvo..to zahrna aj ryby a hydinu,dokonca aj mlieko a vajicka..odmietaju zvacsa len tmave maso a udeniny....tento styl stravy sa najviac priblizuje k vseobecnym nazorom na zdravu stravu.

sisaka
20. okt 2015

http://renegadehealth.com/blog/2014/07/24/3-rea...
nieco k tejto teme, ako takato vyziva nie je vhodna pre malicke deti, ktore maju ine naroky na vyzivu ako dospeli. Takyto rodicia si akurat koleduju o problemy u deti, a to nielen v oblasti fyzickeho ale hlavne mentalneho vyvoja, ak samozrejme nemienia take dolezite vitaminy ako D, B12 a zelezo nahradzat umelymi. Nebezpecny je aj nizky dobry cholesterol ...
Co sa tyka problemu ponukania jedla inym detom - u malych deti som sa vzdy najprv spytala rodica, ci dieta moze (kopec deti ma rozne alergie) u starsich sa najprv spytam, ci maju nejaku alergiu az potom ponukam a predpokladam, ze deti, ktore su vegetarianske, alebo nejedia sladkosti su dost vycvicene, aby vedeli povedat -dakujem, neprosim si, nejem take. Dalej neponukam, ani nepresviedcam na okostovanie.
niekto tu spominal, ze WHO odporuca vegetariansku stravu, ziadne taketo odporucanie som nenasla, poprosim link.
prehodnotena potravinova pyramida: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/alt_formats/hpfb-d...
na prve miesto sa dostalo ovocie so zeleninou, potom nasleduju obilniny, potom mlieko, mliecne vyrobky a jeho nahrady a nakoniec maso a jeho alternativy.
Pri vegetarianskej strave, hlavne v nasich zemepisnych sirkach treba byt opatrny, kedze taketo stravovanie nie je sucastou nasej kultury casto dochadza k vitaminovej deficiencii. V kulturach, kde sa ludia uz tradicne stravuju vegetariansky tento problem nevznika, kedze v ich strave su potrebne zlozky uz zakomponovane v ich tradicnych jedlach jedlach a ak sa drzia ich tradicnej stravy nemaju problemy.

kaja73
20. okt 2015

@sisaka teraz sa skor odporuca tento prisup..je to najnovsie co je doporucovane vyzivarmi ...a pri sacharidoch sa doraz kladie na polysacharidy s odporucaniami na aj ine ako psenicne jedla..pseno,raz,spalda....mlieko nie je zdoraznovane vobec... je len jedna z moznosti pri bielkovinach http://www.healthyplate.eu/sk/

sisaka
20. okt 2015

@helenanovakova ak sa stravujes podla ayurvedy, tak potom bud mas take stastie,ze vsetci v rodine ste rovnaky typ, alebo varis 3-4 rozne jedla? Ayurveda pre myslim typ osoby: vata vyslovene odporuca teple jedla vratane tepleho mlieka ...

domak2
20. okt 2015

@sisaka ako ten prvy clanok co si pridala, som mohla napisat aj ja alebo ty. Ako prvy dovod uvadzaju priklad JEDNEJ rodiny co raw stravou podvyzivila deti. Druhy, ze nejake (jedno) dieta malo pokazene zuby 😕 😅 a chybal mu vit D...hm ako asi polovici populacie? Ved aj u nas sa detom dava od narodenia vit D v kvapkach. A treti, ze mozu byt v skole sikanovane... no ale to aj za okuliare, alebo ze vyhrali matematicku sutaz 😅 Tym nechcem povedat, ze si o raw strave myslim, ze je najviac najsuper, to vobec, ale proste nemam rada neoverene argumenty JPP v akejkolvek teme. 🙂

sisaka
20. okt 2015

@kaja73 napisala som nieco ine?

sardinka335
20. okt 2015

@aanetkaa1 ja som to pochopila podobne....som niekde v DC je tam kamoška, jej deti pripadne nejake ako ta kamoškina kamoška....tak človek automaticky to berie ze ved kupi kazdemu nech si deti nezavidia, nepozeraju na seba ze ona ma a ja nie ...ale za dobrotu na žobrotu čo ti poviem.Určite sa to dalo povedat aj inak ved ak niekto niečo nechce tak ok ale začať tam vyblakovať ako druhí ,,žeru sajrajty.. tak diky... 😖
@kaja73 dobre vedieť tak potom sme semi vegetariáni....udene len na sviatky ako su vianoce, velká noc a hovädzie mame častejšie ako 2x ročne no...ten vyvar je božský. No aj ,,semivegetarián,, niekedy zhreší 😎 Inak by som chcela vedeiť od kial beru ludia kvalitne ryby napriklad v našich podmienkach...hmm...

kaja73
20. okt 2015

@sisaka no ako sa to vezme....ale hlavne je zdravy tanier velmi prehladny a clovek nemusi dako velmi uvazovat ked sa nim riadi..fakt to ma hlavu aj patu.

kaja73
20. okt 2015

@sardinka335 kvalitne ryby ci maso..obe je problem a ked uz tak radsej tie ryby...kura ci brav z marketu..atb.hrmony,toxiny su tam tiez... je horsi ako ryba z marketu..

sisaka
20. okt 2015

@domak2 kazdy si z clanku vyberie, co sa mu hodi

alaguema
20. okt 2015

@aanetkaa1 ideš dookola ako pokazený gramofón 😎 Je iná doba, ako keď si ty bola decko. Kopec detí má dnes rôzne intolerancie, alergie a pod. Je vyslovene drzé strčiť niečo do rúk úplne cudziemu dieťaťu, o ktorom nič nevieš. Ak to nedokážeš pochopiť, tak budeš mať podobné problémy opakovane. Mne osobne je to jedno. Ty si tá, ktorá rieši a obhajuje a dokolečka dokola.

sardinka335
20. okt 2015

@kaja73 kuracie to mame zdroj cez švagra čo ma obchod so zdravou stravou....ale tie ryby....ako neviem kde kupovať, občas mame lososa ale nerobim si iluzie ze je to super zdrave...ked si predstavim tie atb čo davaju do vody. Každopadne keby som mala takto premyšlať tak sa asi stanem anorektičkou - pár kíl by mi neuškodilo to priznavam 🙂

alaguema
20. okt 2015

@kaja73 všetok je otázka miery. Ak ľudia jedia denne hydinu, tak sa nemôžu považovať za semi ani žiadnych vegetariánov. Ak je to raz za mesiac, tak ok. Ovo-lacto-pesco vegetarián je to, čo najviac sedí mne a pokladám to aj za takú zlatú strednú cestu. Teda ryby, vajcia a mliečne výrobky (hlavne kyslomliečne) a mäso skutočne len raz za čas.

@sardinka335 u nás je to s rybami bieda, ale všeobecne platí, že ryby z výlovu budú asi zdravšie, ako tie z chovu. Aj keď to záleží aj od oblasti a čistoty vôd.

kaja73
20. okt 2015

@sardinka335 vo vseobecnosti plati-okrem toho co pise aleguema- ze treba kupovat male ryby...teda losos,sardinky,pstruh,makrela...tuniak nie je dobra volba..cim vacsia ryba tym viac toxinov asi tym ze dlhie ziju a viac toho nazbieraju za zivot..

argyro
20. okt 2015

@sisaka ak sa chceš trošku vzdelať v oblasti raw stravovania, nakukni napr. sem a nie na blogy ľudí, ktorí tliachajú svoje názory len tak na nete, lebo je to momentálne moderné. tu konkrétne o prvých príkrmoch dieťaťa, ako by mali vyzerať a z čoho by mali pozostávať a kedy by sa mali zavádzať:
http://www.rawfoodexplained.com/weaning-the-inf...