Svalový hypertonus

33kacora33
18. jan 2014

ahojte mamicky mate s tym skusenost?? moja dcerka ma 4mes a ma zvyseny svalovy tonus :( v stredu ideme na rehabilitaciu tam nas budu ucit cvičit... vilieči sa ulpne?? ☹

zara0201
18. jan 2014

Ahoj, my sme mali dystonicky syndrom. tj nerovnomerne svalove napätie medzi hrudnymi a chrbtovymi svalmi, len si nepamätam na ktorej strane bol hypertonus. Cvicili sme od 3,5 mes. Vojtovku, az do 8 mesiacov. Vyliecil sa uplne, dodnes nepoznam dieta s rovnejsim postavenim.

33kacora33
autor
18. jan 2014

@zara0201 kazdy den ste cvicili?

zara0201
18. jan 2014

Kazdy den, 4 razy denne. A bolo to zle obdobie, lebo maly pri tom strasne plakal a ja zo zaciatku s nim, lebo mi ho bolo strasne luto. Chodila som cvicievat poobede k nasim, otec sa zatvaral v izbe na konci bytu a telka nahlas, lebo to nemohol pocuvat...Potom sme zacali chodit aj ku jednej velmi dobrej starej fyzioterapeutke, ktora ma tie cviky naucila robit uplne precizne, lebo v poliklinike to mala sestricka na haku. 50 percent uspechu je v Tvojej psychickej sile, lebo ak sa zlozis Ty, tak to dieta to citi. Jedna dolezita info- cim viac place, tym je to lepsie, lebo sa viac napina a tym viac precvicuje tie svaly. Jeho to neboli, place vlastne preto, ze ho drzis v polohe kde nechce byt. A cim skor sa zacne cvicit, tym lepsie, lebo velke dieta uz neudrzis. ALe poviem Ti pravdu, ked sme skoncili s cvicenim, strasne som si vydychla, lebo ma to vycerpavalo, stale som musela davat pozor na to, ze nesmie cvicit najedeny a po cviceni mi hned zaspal od placu. No potom motoricky isiel velmi rychlo dopredu, v 5,5 mesiaci sa sam posadil a sedel, v 7 mesiacoch postavil, v roku chodil uplne sam a suverene, nepozname chodenie za ruku, chodit zacal zo dna na den. A ovocie z cvicenia zbierame doteraz- keby si videla ten chrbat....

33kacora33
autor
18. jan 2014

@zara0201 dakujem velmi pekne.. uz teraz mi je do placu.. ale zvladneme to. musime kvoli malinkej 🙂

zara0201
18. jan 2014

Neboj, vedomie toho ze je to dobre pre Tvoje dietatko Ti da silu. Ale nesmies to "flakat". Kamaratka to odflakla ale dobehlo ju to neskor. A pozri- mojmu malemu povedali ked sa narodil ze ani chodit mozno nebude. A minule som ho musela z plota zlozit...

33kacora33
autor
18. jan 2014

🙂
@zara0201 🙂

33kacora33
autor
19. jan 2014

@33kacora33 tie cviky su tazke na naucenie??? bojim sa ze ich nezvladnem a aby som s nou necvičila zle a neublizila jej tym... a to plackanie u vas bolo po celu dobu cvicenia alebo si po mesiacoch na to zvykla a bolo to lepsie?

33kacora33
autor
19. jan 2014

@zara0201 tie cviky su tazke na naucenie??? bojim sa ze ich nezvladnem a aby som s nou necvičila zle a neublizila jej tym... a to plackanie u vas bolo po celu dobu cvicenia alebo si po mesiacoch na to zvykla a bolo to lepsie?

zara0201
19. jan 2014

Plakal po celu dobu (vyse 4 mesiace cvicenia), ja som si na ten plac zvykla asi po tyzdni. Najhorsie to bolo prvy krat, ked nas ucili cviky- hned ten prvy den. Vtedy mi sestricka povedala hned vo dverach: Vsetko Vam vysvetlim teraz, lebo potom ho uz neprekricime. A mala pravdu. Revala som aj ja ako mala. Ale pootom ma dala dokopy ta fyzioterapeutka, lebo ozaj- Ty musis byt s tym vyrovnana. A maly reval vzdy, len po case to uz bolo tak, ze docvicili sme, zdvihla som ho a hned prestal. Zo zaciatku dracil aj 10 minut po cviceni. My sme cvicili dva cviky, viac Vam urcite nedaju, mozno len jeden, asi Vam daju RP (reflexne plazenie). Urcite chodte na prve cvicenie s muzom- odfot si do mobilu presne ten cvik. Cvici sa ten isty na obe strany. A dobra rada- my sme cvicili na pracovnej doske na kuchynskej linke, lebo stol je nizky.

33kacora33
autor
19. jan 2014

@zara0201 Dakujem velmi pekne ani neviete ako dobre padnu vase rady 🙂

zara0201
19. jan 2014

joooj, to je najmenej. Dnes sa na to pozeram uz uplne inak...A Vojtovku uz cvici strasne vela ludi lebo je ozaj dobra. A Vam na to ako prisli- na tu diagnozu?

aksuram
20. jan 2014

@33kacora33 Neboj zvladnes to Ty a aj Tvoja mala ;) TAk ako uz tu bolo popisane, zklad uspechu je nezlozit sa a poctivo cvicit. Pred takymi piatimi rokmi som bola doslova proti Vojtovke, a povazovala som to priam za mucenie....ale potom sa mi narodil chlapcek, bol od narodenia uplne Ok ...ale ked sa mal otacat na bok zistili sme ze je problem .... tiez prognozy vseliake.... tak som musela cvicit, lebo alternativy boli este neprijemnejsie. Cvicili sme cca 4 mesiace a teraz na nom ani naznak problemov nebadat. On mal hypotonus. Ale od leta cvicim aj s nasou najmladsou a ona mala riadny hypertonus, a vysledky neskutocne.... naozaj ak budes cvicit poctivo, urcite po par dnoch budes sama badat ako sa tie svaliky uvolnuju - Tak vela sily, nedaj sa odradit komentarmi okolia- to co s nim robite ze tak place- toto su komentare ktore radsej ignoruj, nepocuj, nevnimaj a cvit dalej.
Cviky niesu strasne narocne technicky, skor ide o to, ze ako dieta place ty si v strese a mozno hned nepostrehnes ako presne by si ktory bod mala drzat a podobne, preto je velmi dolezite mat dobreho terapeuta, ktory trpezlivo opakovane vysvetluje a usmernuje. prve tyzdne sme chodili na rehbku cvicit casto, ale potom ako sme sa zabehli uz len raz mesacne a to nam vacsinou aj cvicky upravili podla napredovania ;)
Drzim palce 😎

marcelatje
20. jan 2014

@33kacora33 my sme tiež cvičili ale iba krátko. Napriek tomu že hypotonus zistili ešte v pôrodnici boli sme boli sledovaní na neurológii a malá sa ešte ani v 8! mesiaci nepretáčala tak sme necvičili. Z vlastnej iniciatívy som s ňou chodila na plávanie a cvičenie na loptách. Nakoniec nás poslali na rehabku kde nás hneď sprdli kde sme dovtedy boli. Prišli sme po cvik č. 3 a to mi rovno povedali že sa to nebude dať, lebo ani ona (rehabilitačná) ju v v správnej polohe už neudrží 🙄 čiže čím skôr začnete tým lepšie.
Cvičili sme 3x denne a muž mi pomáhal iba raz, potom sa zložil 🙄 🙄 🙄 🙄 takže v prvom rade je pohoda matky, ostatní len komentujú prečo to dieťa trápiš 🙄 🙄 🙄 ale nenechaj sa znechutiť, držím palce 😉

kape
20. jan 2014

Skus si pozriet o tom viac je uz aj ina metoda ako vojtovka, len ja si nepamatam ako sa vola. Nas sa to nastastie netykalo. Ja len viem ze to nie je az take stresujuce . V zapadnych krajinach je uz napr. Vojtovka zakazana. Skus este trosku pogooglit. Drzim palce.

33kacora33
autor
20. jan 2014

@zara0201 ja som si vsimla ze malinka si vykruca hlavku do jednej strany a cela bola do tej strany vykrutena.. tak som isla obvodnej a poprosila ju ze ci by nas neposlala na nevrologiu a tam nam to potvrdili :( ale ja si myslim ze Sofinka to ma len taku miernejsiu formu lebo aj príznaky su len mierne, teraz v stredu ideme na polikliniku a budu nas ucit cvicit....:(

nikusssik
20. jan 2014

dievčatá aj mojej dcérke, predčasne narodenej v 4 mesiacoch nariadili cvičiť pre hypertonus akrálny...cvičili sme poctivo, boli sme aj na rehabilitačnom pobyte 8 dní...kedˇmala 6 mesiacov pretáčala sa, potom prišlo lozenie,teraz má 10 mesiacov, štvornožkuje ako strela, stojí pri nábytku, ale ešte popri ňom urobí len pár krôčkov občas...kedže sme medzitým mali zdravotné problemy, priedušky, rotavírus, ja som ju už nechcela trápiť...viem, že na rehabke ju ešte budu chcieť, ale ktoré cviky by jej podľa vás stačili? my sme mali štyri, ale nieje zbytočné cvičiť na plazenie a štvornožkovanie, ked to už robi? jediné čo mi vadi je pratacanie, lebo to jej ešte niekedy ide cez záklon, ale cvičit s nou pretáčanie už akosi neviem...má vacsiu silu, akoby protestovala...hmmm?

marcelatje
20. jan 2014

@kape Tá metóda sa volá Bobath-ova ale necvičia ju všade 🙄 ja som to mala 45 km do najbližšieho centra kde sa cvičila, ale deti vraj pri nej neplačú, cvičí sa s nimi akoby mimovoľne a pomáha asi rovnako 😀 😉
@33kacora33

zara0201
20. jan 2014

@33kacora33 Moj maly mal este v troch mesiacoch stale zatate rucky v päst, tak nam to zistili.