Syn nerozpráva, ako postupovať pri diagnostike?
Zdravím,
bola som so synom keď mal čerstvé 2 roky na kontrole u pediatričky, s tým že ešte nerozpráva a mám pocit, že mi nie celkom rozumie. Začala to hneď pripisovať autizmu, ale poslala nás aj na krčné, neurologiu a logopediu. Neurologiu mame za sebou bez nálezu s tým že neurologička si nemysli že by to bol autizmus ale že mame ísť k psychológovi, aby to vylúčil. Jedna psychologička je na materskej druha mi povedala, že to je na vylúčenie ešte skoro. Logopediu mame riešiť až po krčnom kde ideme v marci, ale keď on podľa mna nebude ani počúvať tu logopedičku tak čo tam s ním bude robiť? Viete mi poradiť čo mám robiť ? Či mám dakde ísť inde kde mi to potvrdia alebo vyvrátia alebo mám ešte počkať? Je šikovný aj všetko len nerozpráva, ma už potvrdenú hyperaktivitu. Či to riešiť v 3 rokoch a dať ho normálne do škôlky alebo čo sa robí v takejto situácii? Vôbec netuším ak si tým niekto prešiel prosím dajte mi vedieť moc mi to pomôže. Myslím si že pediatrička mi neporadí kým nebudeme mat všetky vyšetrenia.
@anonym_4de7fa áno zlú skúsenosť, po úraze mu šili ruku a odvtedy ma paniku, má 2 roky a 3 mesiace
@anonym_autor fakt to neber v zlom, mam dieta s NKS autizmom a ADD. Na tvojom mieste posledne co by som robila je tahat teraz dieta po lekaroch ak ma taku skusenost, venuj sa mu doma, studuj si veci, vzdelavaj sa a chod sama ku psychologovi kde ti poradia ako s nim pracovat. Vsetko by malo byt formou hry, ak ti trha karticky tak to tiez moze znamenat ze to zbytocne prehanas a dieta pretazujes, je este naozaj maly na nejake urychlene zavery, mozno potrebuje len cas a byt dietatom
@anonym_autor fakt to neber v zlom, mam dieta s NKS autizmom a ADD. Na tvojom mieste posledne co by som robila je tahat teraz dieta po lekaroch ak ma taku skusenost, venuj sa mu doma, studuj si veci, vzdelavaj sa a chod sama ku psychologovi kde ti poradia ako s nim pracovat. Vsetko by malo byt formou hry, ak ti trha karticky tak to tiez moze znamenat ze to zbytocne prehanas a dieta pretazujes, je este naozaj maly na nejake urychlene zavery, mozno potrebuje len cas a byt dietatom
@anonym_4de7fa jasne tiež si myslím že dakedy až moc nad tým rozmýšľam ale keď už niekto ho označiť že príznaky PAS tak som nič nechcela zanedbať
@anonym_4de7fa jasne tiež si myslím že dakedy až moc nad tým rozmýšľam ale keď už niekto ho označiť že príznaky PAS tak som nič nechcela zanedbať
@anonym_autor vidis sama si na to prisla. Ak ma PAS tak ho bude mat aj neskor, a najdolezitejsie je uvedomit si ze vzdy je potrebne riesit len sprievodne priznaky. Ak je to teraz rec a porozumenie tak sa zameraj na to. PAS ti aj tak mozu diagnostikovat pocas dalsich 3-4-5 rokov a ty budes musiet aj tak dieta rozvijat a vychovavat rovnako ako teraz. Nic to nenasobi ani nedeli.
@anonym_autor len aby si u neho nevyvolala odpor k lekarom,ked ho budes stale vlacit raz tam,potom inemu lekarovi a nebude ti dlho,dlho,predlho spolupracovat pri vysetreniach.
@anonym_autor len aby si u neho nevyvolala odpor k lekarom,ked ho budes stale vlacit raz tam,potom inemu lekarovi a nebude ti dlho,dlho,predlho spolupracovat pri vysetreniach.
@anonym_63da52 ja kým nemusím ho nevlačim nikde, fakt len tam kde nás poslali aj to sme boli len na jednom vyšetrení zatiaľ nechcem ho stresovať vôbec
Keď som mala dcéru vo veku tvojho syna, tiež som veľmi stresovala. Nerozprávala, prišlo mi že nerozumela (ignorovala nás, rozumela len čo chcela), proste mi prišla iná. Nechodili sme nikde, čakali sme. Ako mala 3,5 roka a nastúpila do škôlky tak sa všetko zmenilo behom pol roka. Teraz má skoro 5, je to veselé, šikovné a až veľmi utárané dievčatko 😀 ignoruje nás niekedy aj teraz ale už sme si zvykli, má to v povahe. Našej veľmi pomohol kolektív, síce medzi deťmi bola aj pred tým, chodili sme na ihriská ale nestačilo to. Ja by som na tvojom mieste ešte počkala s diagnostikou, venuj sa mu doma ako najviac vieš… za mňa - odporúčam aktivity book pre najmenších naša sa odtiaľ strašne veľa naučila…
@anonym_63da52 ja kým nemusím ho nevlačim nikde, fakt len tam kde nás poslali aj to sme boli len na jednom vyšetrení zatiaľ nechcem ho stresovať vôbec
@anonym_autor tak ho do 3ho r.nechaj tak,ked nastupi do skolky,p.ucitelky by ti aj same povedali,ze sa im nieco nezda a poslali by ta dalej.Teraz je malinky a je to zbytocne ho vlacit kade tade.
Na logopedii bude s ním pracovať formou hry. Ja som začala so synom chodiť keď mal 2,5 roka. A má dg nks
@anonym_32d1b8 z tvojej skúsenosti vie logoped dobre posúdiť či dieťa nemá autizmus?bola som tam so synom 2,5 r vôbec nerozpráva ani mama, havo nic rozumie všetkému...podľa nej mu nič nie je, ale nechcem nič podceniť.
@anonym_32d1b8 z tvojej skúsenosti vie logoped dobre posúdiť či dieťa nemá autizmus?bola som tam so synom 2,5 r vôbec nerozpráva ani mama, havo nic rozumie všetkému...podľa nej mu nič nie je, ale nechcem nič podceniť.
@anonym_8155c5 z mojej skúsenosti, vie odkukať ,či tam niečo vidí, ale nie po jednej,dvoch návštevách... naša pozná syna už 2,5 roka a vidí,že možno ľahko liznutý asperger. Aj v tom bola veľmi opatrná, keď to vravela. Najväčšie slovo má psychiater,psychológ.
@anonym_autor syn začal rozprávať ako 3,5 ročny, žiadne vyšetrenie, nič, iba logoped. Dnes má 17 rokov a hubu zavrie iba v noci 🙂
@anonym_cc6843 takže toho psychológa riešiť až v 3 rokoch ? a na logopediu ísť keď bude to krčné vyšetrenie v poriadku? pošle mi ho normálne pediatrička do škôlky aj keď nebude mat ešte tu psychológiu za sebou?
@anonym_autor skus asobi alebo dialog alebo podobne zariadenie
a nemusi to byt autizmus , skus si pozriet hlavne české stránky o expresivnej dysfazii
že pediatrička nevie o takej dg sa nedivim, to by sa musela trocha aj vzdelavat
pri expresivnej dysfazii reč naskakuje neskôr ale je nutne pracovat s dietatom
nedaj sa odbit že ma len 2 r, stracate čas, expresivnu dysfaziu vedia napr v čechách diagnostikovat už v 18 mesiacoch len u nás zastal čas
do dialogu sa dlho čaka , začni hladat a objedvnavat sa teraz
pripadne si pozri česky blog tichysvet.cz , ak ešte funguje, na prednej strane je obrazok chlapčeka
@anonym_autor skus asobi alebo dialog alebo podobne zariadenie
a nemusi to byt autizmus , skus si pozriet hlavne české stránky o expresivnej dysfazii
že pediatrička nevie o takej dg sa nedivim, to by sa musela trocha aj vzdelavat
pri expresivnej dysfazii reč naskakuje neskôr ale je nutne pracovat s dietatom
nedaj sa odbit že ma len 2 r, stracate čas, expresivnu dysfaziu vedia napr v čechách diagnostikovat už v 18 mesiacoch len u nás zastal čas
do dialogu sa dlho čaka , začni hladat a objedvnavat sa teraz
pripadne si pozri česky blog tichysvet.cz , ak ešte funguje, na prednej strane je obrazok chlapčeka
@sara07 dialóg je aj u nás v meste, bohužiaľ jedine v našom meste je plna kapacita, chvalia logopediu aj vo vedľajšom meste to by nebol problém tak sa skúsim informovať a určite si preštudujem čo ste mi napísali, ďakujem

Necitala som vsetko. Ale... aspon rozumie? Ked povies podaj hracku vie o co ide?
Alebo ukaz na obrazku nieco....
ako mama 4deti vidim velke rozdiely aj v rozpravani. Niekto v 2. Dalsie v 3. Dalsie v 4. Rozpravat-beriem ze spajalo slova do viet. Nie 5slov dookola.
@maryetta rozumie čo chce rozumiet mám pocit, povedali nám aj na neurologii že nás možno len ignoruje lebo povely typu zatlieskaj, zakyvaj, daj pusu, alebo niečo zatancovať hlava ramena, kolo kolo mlynské všetko ovláda, podľa obrázku vie napodobniť zvuky zvierat, už sa sám chce obliekať rozumie veľa veciam ale čo sa týka hračiek alebo niečo podaj tak malo kedy keď poviem podaj ocinovi tak mu zanesie ale to nie je vždy