Syndaktýlia a jej liečba u detičiek

otrubulka
1. apr 2022

Dobrý deň mamičky.
Prosím Vás, máte niekto skúsenosti s operáciou syndaktýlie prstov? Môjho syna (3r.) čaká budúci týždeň operácia. Má zrastený 3a 4 prst na ruke- len kožná forma. Už teraz mám trocha z toho stres... . Ako dlho ste boli v nemocnici a ako to znášali vaše detičky? Má niekto skúsenosť?

jaga18
1. apr 2022

Ja mam skúsenosť síce s polydaktyliou. Operácia neskoro, v takmer 5 rokoch na Kramároch. Všetko predbehlo OK, rána sa hojila rýchlo, žiadne extra bolesti... Hospitalizácia 4 dni. Najhoršie bolo vyberanie stehov - no ani to nebolo tak zlé, ako to, že sa malý bál a bojoval s Dr. Len u nás, keďže sa to robilo tak neskoro, ostal zdravý prst vykriveny a dosť to prekáža pri písaní , keďže ide o pravú ruku.

otrubulka
autor
1. apr 2022

@jaga18 my to máme na obidvoch rukách, 3-4 prst zrastený kožou. Teraz mu idú robiť 1 ruku. Mali mu to robiť, keď mal 1 rok, potom odložili, že keď bude mať 2 a teraz som musela trvať na tom, nech mu to spravia. Už chodíme do Mš a deti si všímajú... . A druhá vec je, že sa bojím presne toho krivenia prstov. A dr.stále,že lepšie keď bude starší... A prečo? Lebo sa im do toho nechce... So staršími deťmi na ľahšie pracuje... 😒 Tiež sa obávam toho vyberania stehov a atď ... .

otrubulka
autor
1. apr 2022

@jaga18 nám to odkladajú od 1 roka a máme 3 a pol... . Prečo čakali u vás až do 5 rokov?

jaga18
1. apr 2022

@otrubulka u nás boli aj iné diagnózy. Kým jeden odborník hovoril počkať, ďalší zas, že už by trebalo... Ľutujem, že sme toľko čakali. On by to v pohode zvládol aj skôr a nemusel mu ostať doživotný následok. Palec má pri strednom kĺbe vyboceny v uhle okolo 110 stupňov a to je už veľa. A ohybnosť v ňom nemá žiadnu. Čiže úplne nefunkčný palec na pravej ruke u pravaka 🙄

otrubulka
autor
1. apr 2022

@jaga18 fúha...no to dosť má vykrivené... Aj my máme viac diagnóz- vrodené vady, ale tá hlavná bola vyriešená behom 1 mesiaca života. Takže toto by malo byť u nás podľa nich len "kozmetický problém... " Ako to nazvali... Ale ja už tiež badám, že stredný prst je už máličko vytočený.