icon

Synechia, zrastené pysky a pošvový vchod u dievčatiek

mojkokolja
22. júl 2012

Ahojte. Zistila som, ze moja 22 mesacna dcerka ma zrasteny posvovy vchod a male pysku priesvitnou blanou. Sla som k pediatricke a ta nas poslala na gynekologiu do nemocnice kde je 2 hodiny tyzdenne detska gynekologia. Doktorka nam predpisala masticku a ze do 3 tyzdnov by sa to malo spravit, ak nie tak sa to musi chirurgicky. Ja som o tomto probleme citala na roznych diskusiach, ale vsade pisali mamicky ze im to bud hned ambulantne odtrhli alebo potom ked sa nedalo tak chirurgicky. No a docitala som sa ze tato masticka co mame obsahuje zensky pohlavny hormon a uz sa neodporuca davat. Mam z toho divne pocity. Dcreka dokonca krici pri cikani ze ma boo. Cikulku ma celu cervenu a aj zadocek. Co doteraz nikdy v zivote nemala, takze ta mast jej len zle robi. Uz to budu 3 tyzdne co natierame a nic, len problemy. mate prosim vas niekto skusenosti s takymto riesenim ze sa to samo odstranilo po danej masticke? Alebo mozte my napisat kto mate s tym dobre skusenosti ze vam to doktor hned odstranil? Sla by som aj do ineho mesta, ak by pomohlo. My sme boli v Martine. Dakujem vam velmi pekne

domi1911
23. apr 2016

@evicaveverica ano chapem...aj mne ta predstava ist zasa ku gyn.nerobi dobre... tak to je super ze si to zvladla,ja sa toho tak bojim jak cert kriza.

denkabenka
23. apr 2016

@mojkokolja ahoj moja dcera mala-ma tento problem.Prvykrat sme jej natierali kremom Ovestin co je vlastne hormon myslim estriol.Synechia vznika u dievcatiek preto,lebo im chyba hormon estrogen.Takze po prvom pouzivani kremu nam nepomohol a museli sme s nou ist na odstranenie.Ronil to chirurg-urolog a spravil to excelentne natrel kremom Emla a nechal posobit a oddeli pinzetou,dcerka v ten den trosku mrncala ze ju pali pri moceni,inak nic.Po 2mes.som zistila,ze to ma zas zrastene a omnoho viac,ako predtym!!!!Pritom po chir.zakroku sme denno denne vecer masirovali to miesto dcerke olejcekom Weleda na masaz hradze pre tehotne.Takze zas som nasadila ten Ovestin hormonalny jrem a predstav si,ze po 6dnoch kremovania sa jej uplne rozisla ta blanka a ma momentalne normalny otvor.Ale sledujem kazdy vecer.A ked jej to budes davat robit,nedovol preboha nech jej to robia bez umrtvenia,lebo som tu uz citala aj take,ktorym to nejaki idiotski lekari len tak roztrhli.Inak uz je tu jedna takato tema vo Fore.Odporucam to tym kremikom hormonalnym veeeeelmi malinko natierat a presne len na to miesto co je zrastene a nebude to mat take cervene.

evicaveverica
23. apr 2016

@domi1911 dufam ze to uz nikdy riesit nebudem... Uz fakt nechcem

domi1911
23. apr 2016

@denkabenka ano. Aj nam to robili bez umrtvenia a mala iba malilinky asi 2mm otvorcek kadial cikala...tak to mala zrastene takmer cele...no na okoli jedina detska gynekologicka a cestovat sme v tom case nemohli...

lilitela
23. apr 2016

Inak absolutny nedostatok detskych gynekologov v bratislave. A ked si na tych par pozriete recenzie, chce sa vam grckat - komu tak zverit svoje male dieta s delikatnym problemom?

evicaveverica
23. apr 2016

@lilitela ja za seba v BA odporucam MUDr. Niznansku na Antolskej. Vyborna zenska gyndoska a robi aj deti. Chodila som k nej roky do Budmeric, velmi mi pomohla, len sme sa potom prestahovali a bolo mi to uz daleko... Tak som presla inemu lekarovi.

evicaveverica
23. apr 2016

@lilitela ona mi vlastne poradila ako sa dalwj o susuru malej starat... Cistenie rym repikom a samozrejme ziadne mydla len cista voda. Teda pokaial nieje zalepena tak ze ani vodou to nejde umyt.

denkabenka
23. apr 2016

@domi1911 to je katastrofa,ked lekar nieco taketo spravi dietatu a este k tomu na takok intimnom mieste..nemam slov..

adelammm
23. apr 2016

Ahojte my sme to mali tiež... Dcérka to mala zrastene tak do štvrtiny keď som si to všimla... Neboli sme si S manželom istý či ide O toto ochorenie.. Začali sme jej každý večer pred spaním natierať konopnym olejcekom... Asi po dvoch mesiacoch pravidelného natieranie sme videli že sa jej Z druhej strany začína tá blanka otvárať... Aj sa dcéra častejšie sťažovala že ju boli cikulka... Každý večer sme sa umyli na natreli... Postupne sa jej to otváralo. Každý deň sa jej tá dierka Z druhej strany otvárala viac A viac,.. Asi sme nemali až takú ťažkú formu tak sme to zvládli naozaj len S konopnym olejom. Natierame stále... Nie už každý deň ale viac krát do týždňa...

domi1911
23. apr 2016

@denkabenka ja som to necakala lebo nasa obvodna ktora nas tam poslala tak povedala ze to umrtvi so sprejom no ta hned isla na to ani som nestihla reagovat

katkasofi
25. apr 2016

Tak baby uz mame po zakroku aj my... bez nicoho, dr roztvoril a prstami oddelil...ziadna mast na umrtvenie, nic...😭😭😭

domi1911
25. apr 2016

@katkasofi mojenkooo.... skore zotavenie uz bude dobre. Mastit,roztahovat stale,nech sa to neopakuje. Drzim palce

perzefona
25. apr 2016

Keby ste sa o to dobre starali tak sa nič také nrmuselo stať. Takže netreba riesit lekara ktory to spravil bez umrtvenia nakolko to neboli, ale rodicia by sa mali zamysliet nad podcenenim hygieny v tejto posvoveho vchodu.
@denkabenka

perzefona
25. apr 2016

Malo tam byť v oblasti pošvoveho vchodu

perzefona
25. apr 2016

@adrika1239
@domi1911 ja nechapem preco by to mala vasa lekarka pozerat... Sak ste zeny mali by ste vediet ako vyzera posva nie???

domi1911
25. apr 2016

@perzefona prosiiiiim??????? Ja som malu umyvala pravidelne kazdy den a ked sa pokakala tak aj vtedy...niektore moje kamaratky ma vysmiali ze malu kupem kvoli rezimu kazdy den od narodenia co oni umyvaju raz za 2-3 dni a mne tu niekto bude pisat ze som zanedbala hygienu?? Moj vchod viem ako vizera ale kto mohol vediet ako sa to vyvija a ako mi to vizeralo ked som mala 2 roky?? Este aj moja mama to malej pozerala a povedala ze nevie tiez ake to ma byt...ani lekarka nepovedala ze to je kvoli hygiene tak co tu vypisujete chlopotiny.

denkabenka
25. apr 2016

@perzefona prosim vas pekne o com to rozpravate????!!!!!!!! Viete co znamena tato diagnoza a co ju sposobuje?!?!?! Zrejme nemate aninajmensieho ponatia.Tak ja vas teda usmernim!!
SYNECHIA VZNIKA PRETO LEBO DIETA-DIEVCATKO NEMA DOSTATOK HORMONU ESTROGENU A DALSIA PRODUKCIA HORMONOV AKO JE ZNAME JE AZ V PUBERTE!!!!!
Takze dieta ani Rodic nemoze za to,ze telo dietata produkuje malo hormonu.Tak mi nepiste taketo hluposti.
Ja som zdravotna sestra 19 rokov a o svoju dceru sa prikladne staram a ostatne mamicky urcite tiez!!!
Treba si najprv nieco nastudovat a nie trepat piate cez deviate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

perzefona
25. apr 2016

@domi1911 jedna vec je umyvat susku a rit... A druha vec je poriadne jej to namastit a poodtahovat od seba.... Umytie nestaci

denkabenka
25. apr 2016

@domi1911 prosim ta nechaj ju nema najmensieho ponatia a ide nas poucovat.Primitivizmus najhrubsieho zrna ako nas tu obvinuje

domi1911
25. apr 2016

@perzefona ako neviem ci ty umyvas len rit po kakani ale ja nie. Nemastila som to je pravda,ale ani ja si nemastim a ked mi povedali nicim neumyvat tak som sa tym riadila a umyvala len cistou vodou kedze vobec tam spinky nemala ktore nesli vodou umyt lebo bola umyvana pravidelne... odtahovala som len pri kupani ale nie az tak aby som jej videla az do hrdla.

perzefona
25. apr 2016

@denkabenka asi si velmi zla zdravotna sestra ked o tom nic nevies.... Nepis tu vykricniky a velke pismena radsej si o tom nieco nastuduj... Hadas sa s clovekom z oboru... Je pravda, ze zlepit sa to zlepi nie vasou vinou.. Ale keby ste to odlepovali aspon raz denne tak by sa nic nestalo. To ale matky nerobia lebo maju pocit ze susky sa chytat co najmenej. A ked uz neveris mne tak si pozri vyseky z odbornej literatury a nie z nejakych laickych clankov

perzefona
25. apr 2016
domi1911
25. apr 2016

@perzefona a preco ked v nemocnici zena porodi povedia co najmenej vytierat a neumyvat???? A potom sa tym zena riadi. Ja som jej to aj napriek tomu umyvala a bala som sa ze sa to nema. Ani raz nam doktorka nepozrela do plienky na poradni. Hlavne ze synovi pravidelne kontrolovala predkozku,to uz preco??? Ale uz to je jedno. Ak s tym nemate problem naco sem prispievas?

perzefona
25. apr 2016

@domi1911 preco by som neprispela??? Prave som polke z vas musela vysvetlit ako vznikaju synechie.... Pretoze polka z vas tu utoci, ze co som si to dovolila napisat, ze je to z nedostatocneho starania sa o susku.
Ja neviem v akej si bola porodnici, ale mne teda povedali, ze mam pekne detkym olejickom medzi pyskami potierat atd.... Ani moja detska lekarka malej pysky nekuka.. Podla mna by kazda zena mala vediet ako sa starat o dievcensky genital... Bohuzial to nevedia. A potom este pisu sprostosti na fora a utocia na niekoho kto o tom nieco vie. Vsak @denkabenka

denkabenka
25. apr 2016

@perzefona mne uz nepis a mna nepoucuj!!S takymto negativnym clovekom z OBORU sa ja hadat nebudem.Je to nejaky clanok z 2003.Teraz mame 2016.Ja som z oboru a konzultovala som s viacerymi lekarmi,dokonca aj v zahranici,takze ja viem presne o com pisem.Zaujimave,ze ziaden Doktor mi netrdil tieto sprostosti,co ty.A nauc sa neobvinovat,ale pisat normalne,lebo ty si s tymito atakmi na nas zacala.Zrejme mas nejaky problem

adrika1239
25. apr 2016

@perzefona ja sa o svoje dieta riadne staram a nezanedbavam jej hygienu ani raz nemala vyspinanu ritku. takze taketo mudre komentare si nechajte pre seba. ak lekarka dokaze pozerat pindika tak aj susku vie pozret.sestra moja ma dceru a nic jej neroztahovala a mala ma vsetko v poriadku.pochybujem ze maminky roztahuju aby nezrastlo lebo doteraz som ani otom nepocula. a ako pisala @domi1911 ani natierat sa nema ani mydlom umivat a pritom jej pekne umijem a vzdy som ju jej roztiahla a tak utierala po kazdej vymene plienok

domi1911
25. apr 2016

@perzefona rodila som v Novych Zamkoch a presne toto mi povedali. Nevudem sa hadat asi keby mi povedali tak to roztahujem a olejcekujem takze na vine je neinformovanost zo strany lekarov. V mojom pripade samozrejme.

perzefona
25. apr 2016

@denkabenka pravda sa tazko asi pocuva ked tak hystericky reagujes co? :D negativna? Ja? A preco ze som vam napisala aky je mechanizmus vzniku synechii? Pouzila som clanky z2003 lebo som ho nasla na nete a nejdem doma prehladavat nove casopisy a fotit ich. Ale na vzniku sa nezmeni nic..... Tak isto ako sa za 20 rokov nezmeni anatomia, fyziologia, ani to ako vznikaju synechie. Bohuzial som mala tu cest s maminkami, ktorych deti mali synechie a vzdy tam bolo nieco podcenené, ked sme im povedali nech nam ukazu ako to natieraju treli to vsade inde len tam kde mali nie... Takze sa neurazat a nieco si z toho clanku zobrat. Prof. Horejsi ma urcite lepsie info ako ty a hlavne bohate skusenosti.

evka532
25. apr 2016

@denkabenka ahoj prosím ta, my sme mali tiež ten problem, vchod sme boli oddelovat u detskeho gynekologa, strasny sadista. zmenila som DR, ta nam dala Ovestin krem, lebo ona mala zlepene aj velke pysky, ale ma ukludnila, že ak sa jej tou mastou nerozlepia- co nerozlepili, nebude to riesit chirurgicky, nakolko chodia ku nej aj dospelé ženy, co to tak maju a nerobí im to žiaden problém..tak ja teraz neviem, či to tak nechať , alebo ?

perzefona
25. apr 2016

Kazdopadne uz to nejdem riesit... Vidim, ze priznat si chybu ani nahodou, a zasa je to chyba vsetkych ostatnych... Ako hovorim osprchovat nestaci. Ked tu po mne polka z vas huka a ani jedna si neprizna , ze ten genital neosetrovala dostatocne a budete sa toho drzat nadalej, potom sa nedivte ze chodite na gyndu 2x rocne s deckami.