icon

Ťažká forma akné u 15 ročnej

1. okt 2021

Ahojte. Poraďte mi prosím. Už neviem čo s tým mám robiť. Mám 15 rokov a mám silné akné na tvári. Začalo mi to už v
6-tich rokoch. Mala som len malú "krupicu" na čele. No dávali mi len rôzne krémy, lebo vraj na lieky som bola dosť malá. Takže sa to liečilo len "vonkajšie". Chodila som aj ku kozmetičke , kde mi všetko za radom vytláčala (možno aj z toho sa mi potom narobili jazvy , prevažne na lícach , lebo tam som toho mala najviac. Chodila som aj na rôzne testy. Testy z krvi , testy či nemám nejaký zápal , ale vraj všetko bolo v poriadku. Keď sa to niekedy zhoršilo chodila som aj ku kožnej kde mi dávala antibiotiká. Po nich sa mi to vždy trochu ukľudnilo. No niekedy som mala aj také obdobie keď som bola tak mesiac po antibiotikách , že sa mi zase natvorili.Neskôr som šla na krv , kde sa zisťovali hormóny , mala som zvýšený kreatinín v nadobličkách. Dostala som antikoncepciu Vreyu a ešte k tomu Androcur tabletky. Nemám obyčajné vyrážky , sú to buď vredy alebo uzliny. Je to ťažšia forma. Tie lieky (Vreyu a Androcur) beriem už dva alebo tri mesiace. Už síce aj lekár konštatoval že to už ani zďaleka nie je taká tvár ako pred tým. Ale aj keď ich beriem tak sa mi , nie síce už v takom množstve , ale tvoria sa mi stále vredy. Stravu mám takú že zeleninu nejem vôbec , z nejakého dôvodu mi je z nej zle a ovocia jem strašne málo. Naopak sladké mám
rada , keď som mala tak 10 rokov jedla som strašne veľa sladkostí. Teraz som sladké trochu obmedzila na jednu až dve za deň. Ale nemyslím si že je to zo stravy. Čo by som ešte mohla skúsiť? Alebo prípadne na aké vyšetrenia ešte ísť? Čítala som aj o biopsii , ale to mi zase môže spôsobiť infekciu , tak neviem? Čo by ste robili vy?

Strana
z4
kvetinka1797
1. okt 2021

no sladke by si vobec nemala jest, na plet je to skodlive rovnako ako aj vyprazane, napr. taka slnecnica, chipsy atd... ja som sice nemala az taky problem ako ty, ale mne velmi pomohlo sírove mydlo a sírovy zasyp, neviem ci si skusala

buberova
1. okt 2021

A čo laktózová intolerancia?

autor
1. okt 2021

@buberova nie to nemám

karamellka1
1. okt 2021

Dcéra vyskúšala všetky možné mastičky, vodičky od kožnej. Nepomohlo. Mesiac jedla antibiotiká. 11 mesiacov isotretinoin, sucastne 10 dní antibiotiká do žily, ďalší mesiac iné antibiotiká. Nepomohlo. Ležala na Dermatovenerologickej klinike, porobili vyšetrenia od krcneho, gynekológickeho, gastro. Nakoniec jej zistili celiakiu.

tina4931
1. okt 2021

Náš mal tiež tento problém a po diagnostikovaní celiakie a intoler. na kazeín - vysadení týchto potravín sa to upravilo. Resp. hormonálna nerovnováha. V každom prípade ovocie, zelenina, vylúčenie sladkostí môže významne napomôcť zlepšeniu. Už iba tým, že správne stravovanie zlepšuje imunitu a liečiace procesy.

autor
1. okt 2021

@kvetinka1797 toto nie , ale skúšala som už rôzne mastičky a tak. Ako zabrali a vyrážky sa zmenšili , ale niekedy sa mi aj tak stalo že sa mi vyrážka vytvorila na tom istom mieste dvakrát. Alebo že jednu som vytlačila ale na druhý deň ju ešte trebalo dotlačiť. Aj mám niekedy strach že mi nebudú vedieť zistiť čo to spôsobuje

pininka1
1. okt 2021

Mne pomohol az roacutan. Nemam ziadnu alergiu, ani intoleranciu, ziadna mast ani pravidelne cistenie nepomahalo. Po dvoch cykloch roacutanu som mala pokoj a mam az do teraz, uz je to skoro 20 rokov

autor
1. okt 2021

@pininka1 to sú nejaké lieky. Len dúfam že lekár mi ich bude aj chcieť napísať , lebo lekári predpisujú po svojom. Čo si myslia že pomôže , to dajú 🤷🏻‍♀️

tina4931
1. okt 2021

Roacutan je veľmi účinný ale má aj dosť nežiad. účinkov. Pre kožných lekárov to býva zväčša posledná voľba ak iné nezaberá.

pininka1
1. okt 2021

Dermatolog ti ich musi predpisat, opytaj sa na moznosti, viem ze su to dost agresivne lieky, nesmie sa popri nich ostat tehotna, ale tak v tvojom.veku, hadam nie. Ja som pri nich brala aj antikoncepciu pre istotu.

nerya
1. okt 2021

Čokoláda a kakao, ja hneď vidím na tvári keď už to preháňam, skús vyradiť na nejaký čas

diewcatqoo
1. okt 2021

Robili ti aj testy na histaminovu intoleranciu?
Ano, roacutane je posledna moznost, ked nic ine nezaberie. Ma dost vela neziaducich ucinkov a lekari ho moc predpisovat nechcu. A hlavne, u mnohych sa po vysadeni vrati plet do rovnakeho stavu ako pred liekmi.

marcellka32
1. okt 2021

Musíš prestať so sladkým...strava robí najviac šarapatu na pleti, zarad zeleninu (upec ju na plechu je lepšia), ovocie treba jesť, losos, orechy, avokádo sú na pleť...pit bylinkový čaj, čistenie pleti ráno a večer čistiacim gélom+krém, brat pupalkovy olej jedna tableta denne

kvetinka1797
1. okt 2021

tak skus to sirove mydlo a zasyp, je to otazka naozaj par €, lacna zalezitost a mozno prave toto pomoze 🤞

autor
1. okt 2021

@diewcatqoo nie tieto mi nerobili

autor
1. okt 2021

Mne až tak nevadia tie vyrážky , tých nie je tak veľa aj keď sú veľké. Mne skôr vadia tie jazvy. Pýtala som sa aj kožnej lekárky či by som nemohla ísť na zbrúsenie vrchnej časti kože , ale vraj by mi to neurobili , keďže ešte stále sa mi občas vytvorí nejaká vyrážka. A to mi teda nezrobia asi nikdy , keď vyrážky sa mi tvoria stále. To kým budem čakať kým sa prestanú tvoriť ta to môže byť dosť dlhá doba a dovtedy nechcem byť s jazvami. Ja by som radšej riešila najprv jazvy a potom vyrážky

luccija
1. okt 2021

Hlavne si to vôbec nevytlacaj sama, iba kozmeticka chodíš pravidelne?Úplne vysad sladké, cukor do čaju, a len dobrá strava.Bral Ti niekto stery z tváre?
Kúp si koloidne striebro aspoň 20 ppm a tým si to viac x denne potieraj.Je to prírodné antibiotikum prečítaj si o tom dcére veľmi pomohlo
Na jazvy už len chemický peeling či laser...ale až, keď budeš bez vyrážok.Plus si dávaj vitamíny zinok, selén, céčko..

luccija
1. okt 2021

Robil Ti niekto hormonalny profil u gynekológa?

wayway
1. okt 2021

Na jazvy by mohol pomoct aj dermaroller, na nete som videla pekne vysledky. Vyzeralo to byt doveryhodne, osobnu skusenost vsak nemam. Na osetrenie musis mat plet v poriadku, ziadne otvorene ranky, a nech ta nenapadne rolovat sama doma, lebo si mozes naniest infekciu do koze a zhorsit si stav. Treba najst lekara alebo kliniku s dobrymi recenziami. Mozno by ti odporucili nieco uplne ine ako ja, laik. Niektore procedury cloveku este viac pohorsia a zaplati za to nemale peniaze, tak pozor na to. A v neposledom rade, netrap sa pre to, mnohe z nas by sa radi vratili do tvojho krasneho veku kludne aj s jazvickami na tvari (a s rozumom, co mame teraz 😊). Najprv vyries akne, neskor jazvy (daj na nase rozumy 😊). Roacutane moze pomoct a spomenute sirove mydlo (alebo ichtamolove) ma velky potencial tiez, kup si ho.

falbala132
1. okt 2021

pises ze to nie je zo stravy, mozno nie uplne, ale ver mi ze urcite k tomu vyrazne prispieva. ja mam plet dokonalu, fakt DOKONALU ked sa nedotknem sladkeho (na to som prisla pred 10 rokmi a vtedy ho uplne vylucila) a ked mam bud stres a dovolim si dat jeden kusok z bomboniery, alebo ma prinutia niekde zjest na oslave kolac, vybuchnu mi na tvari zo 3-4 hnusne podkozne vredy, ktorych sa potom zbavujem mesiac. takze urcite na tomto tiez popracuj. a dolezite je tiez ciste crevo, ak ti nechuti ovocie zelenina, urcite zarad so stravy vlakninu aspon inak, kup si psyllium a podobne.

bettie
1. okt 2021

@pininka1 2 cykly predstavuju 2 balenia?

lucikim
1. okt 2021

Mala som take hnusne na brade, nosenim rusok sa to zhorsilo. Skusala som vysadit rozne druhy jedal, cokoladu, sladke, mliecne. Rozme vidicky a kremy z ameriky. Ale mne pomohlo az tehotenstvo. Teraz ss bojim co bude ked porodim. Takze u mna to bude hormonalne. Viac testosteronu v standardnom rezime.

autor
1. okt 2021

@luccija ku kozmetičke už dávno nechodím. A ja si ich tlačím len vtedy keď už to ide von. Nasilu nikdy. A stery z tváre mi nebrali.

autor
1. okt 2021

@wayway to mydlo určite vyskúšam 😊

autor
1. okt 2021

@luccija áno robili mi. Bola som na odbere. Mala som zvýšený kreatinín v nadobličkách

autor
1. okt 2021

@falbala132 na črevá a na vyprázdňovanie som brala napríklad výživové doplnky. Aloe Vera alebo ľanové semienka

bluka2
1. okt 2021

Tvár je iba obraz tvojho čreva, máš to z toho, čo konzumujes

alazala
2. okt 2021

Na ťažkú formu akné sa berie isotretinoin, samozrejme na predpis pod dohľadom lekára. Vypýtaj si od svojho kožného, ak nebude ochotný tak ho vymeň za iného. Pozri na na youtube a instgrame profil @aesteholic a @simona_derm

pininka1
2. okt 2021

@bettie nepamatam si to presne, ale viem ze som to brala niekolko tyzdnov, potom som prisla na kontrolu a doktorka mi vravela ze mi da este na jeden cyklus lebo ze som to mala dost zle. Ja som mala aj na chrbte dost tazke.

lula3108
2. okt 2021

V prvom rade neskusaj len tak nejake masticky ale vyskldaj si celu rutinu na akne. Zacni sledovat videa napr Zuzky Zavodskej alebo Katky Zrkadielka, na insta je b_b_w_k ktora vysvetluje vsetko okolo akne a jazvam alebo clearskinwithsona. Zacni si poriadne tvar cistit, to je pri akne najdolezitejsie, pouzivaj akne patches na akne a ziadne rypanie lebo jazvy mas z toho. Treba zaradit jemne kyseliny, vitamin c, kyselinu azelaovu, alpha arbutin, niacinamide atd. Toto ti urcite velmi pomoze na tie jazvy, nebude to hned, ale do pol roka to bude ovela lepsie. Ja som mala take jazvy ze ked som sa usmiala mala som diery po celych licach, odkedy som zacala pouzivat kvalitnu kozmetiku a pochopila som kombinacie aktivnych latok, po roku ziadne diery a ziadne jazvy, uz len par flakov ktore postupne blednu.

Strana
z4