Ťažká forma akné u 15 ročnej
Ahojte. Poraďte mi prosím. Už neviem čo s tým mám robiť. Mám 15 rokov a mám silné akné na tvári. Začalo mi to už v
6-tich rokoch. Mala som len malú "krupicu" na čele. No dávali mi len rôzne krémy, lebo vraj na lieky som bola dosť malá. Takže sa to liečilo len "vonkajšie". Chodila som aj ku kozmetičke , kde mi všetko za radom vytláčala (možno aj z toho sa mi potom narobili jazvy , prevažne na lícach , lebo tam som toho mala najviac. Chodila som aj na rôzne testy. Testy z krvi , testy či nemám nejaký zápal , ale vraj všetko bolo v poriadku. Keď sa to niekedy zhoršilo chodila som aj ku kožnej kde mi dávala antibiotiká. Po nich sa mi to vždy trochu ukľudnilo. No niekedy som mala aj také obdobie keď som bola tak mesiac po antibiotikách , že sa mi zase natvorili.Neskôr som šla na krv , kde sa zisťovali hormóny , mala som zvýšený kreatinín v nadobličkách. Dostala som antikoncepciu Vreyu a ešte k tomu Androcur tabletky. Nemám obyčajné vyrážky , sú to buď vredy alebo uzliny. Je to ťažšia forma. Tie lieky (Vreyu a Androcur) beriem už dva alebo tri mesiace. Už síce aj lekár konštatoval že to už ani zďaleka nie je taká tvár ako pred tým. Ale aj keď ich beriem tak sa mi , nie síce už v takom množstve , ale tvoria sa mi stále vredy. Stravu mám takú že zeleninu nejem vôbec , z nejakého dôvodu mi je z nej zle a ovocia jem strašne málo. Naopak sladké mám
rada , keď som mala tak 10 rokov jedla som strašne veľa sladkostí. Teraz som sladké trochu obmedzila na jednu až dve za deň. Ale nemyslím si že je to zo stravy. Čo by som ešte mohla skúsiť? Alebo prípadne na aké vyšetrenia ešte ísť? Čítala som aj o biopsii , ale to mi zase môže spôsobiť infekciu , tak neviem? Čo by ste robili vy?
Tak začni chodiť na pravidelné čistenie dcére to veľmi pomohlo, plus to koloidne striebro.Zvyseny testosterón tiež spôsobuje akné preto veľa ženám pomáha antikoncepcia, alebo tehotenstvo🙂
Strava strava a ešte raz strava nie vyprážané, probiotiká, veľa vody a presne to, čo nejes zeleninu, ovocie, nie čokoláda, chipsy...ale určite čistenie nech ten zápal v koži ustúpi.
Neviem k akej doktorke chodíš, ale stery sa robia skoro ako prvé tak nájdi dobrú kožnú či dermatologičku kľudne môžeš mať zlatého stafylokoka.Odkial si?
V hormonálnom profile sa nerobí kreatínin či áno?ženy, ktoré majú viac mužských hormónov či nejakú nerovnováhu mávajú akné
Aloe Vera ľanové semienka fajn, ale potrebuješ kvalitné probiotiká.Ak nemáš dobru stravu, nemáš dobre črevo a toxíny idú do tela...v čreve sa tvorí imunita...
@luccija a aké potraviny by som mala jesť? Ktoré sú dobré pre čistú tvár?
@luccija a tie stery ako prebiehajú. A som zo Spiša
Tak. Veľmi veľa ľuďom neprídu na príčinu.
Ono si v puberte, hormóny atd
Mam známu čo ma na svoj vek veľmi zlú pleť.
Ak ma stres je to ešte horšie,
Ma to aj na chrbte.
Mám ďalšiu kamarátku čo mala v mladosti tiež problém, teraz v 40 ma krásnu pleť bola aj na zbrusovaní a viac sa jej nič netvorí.
Myslím, že aj pôrod pomohol.
Máš teraz taký vek čo aj dievčatá s peknou pleťou majú občas problém. Poradiť neviem
A nemáš to geneticky? Mama otec?
Normálne Ti kožná zoberie vzorku z vyrážky ako vyter z hrdla.Hlavne si sama nič nevytlacaj iba, ak máš hnis a neprechádzaj z vyrážky na vyrážky nech si to neroznasas.Vsetci v puberte majú škaredú pleť hormony...ja som vzala dcéru na čistenie po 2,3 to bolo výrazne lepšie.Kupila som koloidne striebro a 2x denne si to natiera ona má hlavne na čele.Strava si vygoogli ovocie, zelenina, maso..nie vyprážané, nie mastne, nie sladké, colu, chipsy no klasická dobrá strava.
Ak môžeš daj sem fotku zakry si tvár.Vidis nejaký rozdiel odkedy berieš ATK?
Nájdi kozmeticku a, keď Ti mama prispeje snaž sa ju navštevovať uvidíš rozdiel.
@sono2 mama mala a aj babka. Otec vôbec. Ale oni nemali až v takom množstve. Oni mali klasické vyrážky
@luccija tak pred tým ako som ju nebrala som mala vyrážky , tvorili sa mi vo väčšom množstve. Teraz keď ich beriem sa tvoria , ale v menšom množstve aj keď sú to vredy.
@luccija a akú fotku mám poslať. Môžem poslať líca ako to vyzerá , lebo na čele nemám skoro vôbec nič
Ale veľkých vyrážok tam je možno 5. Hlavne tých jaziev je veľa. Mám aj čierne bodky na čele a z nich sa mi občas vytvorí jedna veľká
Hlavne upraviť stravu, sladké vylúčiť. A naučiť sa jesť zeleninu a piť nesladené tekutiny. To, čo je na koži/pleti je i prejav obsahu tráviaceho traktu.
ATB alebo hormonálne lieky je iba dočasné riešenie.
Niekedy mám aj pocit , že je to aj takého duchovného pôvodu , lebo otec je strašne nenávistný človek. Preklína a nadáva. Potom mám pocit že všetky jeho nadávky sú na mojej tvári. Ak je to náhodou tak za kým mám ísť? Napríklad za niekým ktorý sa vyzná do takých vecí. Nepoznáte niekoho?
Tak to máš geneticky.
Čisti pleť ráno, večer a chodievaj na kozmetiku raz mesačne,možno dva
Neskôr keď budeš mať viac rokov, bude sa s tým dat určite niečo robiť.
Nadávky na tvári určite nie. Skôr zhoršenie zo stresu, ako som už písala
@sono2 on nadáva aj na rodinu z maminej strany. Aby sa im niečo stalo a podobne. Neznáša keď tam chodím
Dobrá rada Vám pomôžem kulude my napíšte
@alzbeta7 no neviem. Kde vám mám napísať
Klude do správy
@alzbeta7 a ohľadom čoho konkrétne? Len by som chcela vedieť že na aké testy by som ešte mala ísť. Alebo či to pramení aj z môjho otca nadávok
Ahoj, napis mi spravu, vedela by som pomoct
Ahoj mne pomohol na vyrážky pestrec mariánsky. Kúpila som si v lekárni cena 1,90 drvený a robím si z neho čaj. Je dobrý na čistenie čriev. A čítala som ze regalen pomáha.
V prvom rade treba vylucit vsetky alergie a intolerancie, dodrziavat spravnu stravu
- hormon.profil a endokrinolog.vys
- gastroenterolog.vys.
Ked sa vylucia vsetky priciny, tak skusena kozmeticka, prip.chemicky piling, biolampa
- ak by stale bola plet zla tak skusit antikoncepciu na par mesiacov, ak ani to, tak Roacutane
Bola som na tom podobne, ťažká forma akné od začiatku puberty, po rôznych mastiach, géloch a roztokoch mi na istý čas pomohol až Roaccutane tbl (isotretinoín), po čase som ho mala kvôli opätovnému zhoršeniu nasadený znovu. Výsledky boli značne viditeľné v dobe užívania aj istý čas po dobratí, avšak pleť sa mi nezlepšila na trvalo. Blížim sa k 30tke a puberta je dávno za mnou a je pravda, že veľké hnisajúce cysty sa mi už netvoria, ale aknóznu pubertálnu pleť mám stále, to sa nezmenilo. Zmenil sa len môj postoj k problému, už viem že sa ho úplne nezbavím, genetika je genetika, niekto má mastnú pleť, akné, niekto krivé zuby, niekto riedke vlasy, ale stále je to relatívne malý "postih". Viem že teraz sa u Teba nestretnem s pochopením, tiež som z toho mala komplexy, chce to veľa času, aby sa s tým človek naučil žiť. Ale časom to vyrovnanie, ak to bude v Tvojom prípade ešte aktuálny problém, príde 🙂 Držím palce
Ahoj, ja som mala akné od 12tich rokov, bola som zúfalá, skúsila som snáď všetko čo bolo dostupné od rôznych vitamínov, čajov, tabletiek, kozmetiky, až po mastičky, pilingy od kožného... Mám 24 rokov a zbavila som sa akné len nedávno. Začala som študovať z čoho primárne vzniká akné- su to streptokoky v pečeni, následne som začala skúmať ako očistiť svoju pečeň a telo. Začala som sa detoxikovať špeciálnymi bylinnými zmesami a do 3 mesiacov mi zmizli moje problémy s akné, dokonca som sa zbavila aj laktózovej intolerancie a problémov s trávením. Ak by ťa zaujímali nejaké bližšie informácie, kľudne mi napíš. 😊
By som rada vedela čo ti alzBeta poradila akú mlm kozmetiku
Napíš @dextella14 je kožná dr a jej rady sú tip top
@klaudinkad a nezostanem potom sama a na ocot , lebo kvôli takej tvári ma nikto nebude chcieť. Hlavne toho sa obávam 😁
@nellygreat a kde presne mám napísať? Tu do MK?
Neboj nezostanes na ocot, ja som mala celu pubertu tazke cysticke akne, jazvy mam doteraz (aj po niekolkych laserovych osetreniach) a som stastna a vydata ( za fesaka podotykam). Treba sa o seba celkovo starat, pestovat sa a nezameriavat sa iba na nedostatky 🙂

Ahoj ja mam 31 a mam to iste od puberty
Az v 30tke konecne kompletna lekarka mi dala urobit potravinove alergie a bum odkedy si davam pozor na co som alergicka to zazracne preslo 😊