Teplota 38 a hnačka u 9 mesačného dieťatka
ahoj mamky, ako rozlisim u 9 mes. dievcatka ci mu idu zubky alebo je to rotavirus? Zubky zatial este ziadne nema, neslinta ale pcha si rucky do pusy, ma teplotu 38 a straaasnu hnacku proti rotavirusom ockovana nebola. Pomozu probiotika? alebo ako mozem hnacku zmiernit ...viem ze sa dava banan alebo ryza ale zrovna toto jej velmi nechuti tak to neje.
Ak by to nahodou boli zubky ako dlho takyto stav trva? a hned po tychto hnachkach a teplotach uz uvidim zubky?.....ja sa jej snazim dostat do pusky, ale ona sa neskutocne brani a mece tak sa jej k dasnam nedostanem
a este ma napada otazka ci nahrdelnik pomoze aj pri hnacke z rastu zubkov? 🙂
dakujem za vase rady skusenosti ;)
@azbestica este pozor aby hnacka nebola zelena. A uz by som si vyziadala ster. Moja dcerka mala sice 3roky ale cmulala si palcek. V tom case u nas vycinal nejaky rota/adeno alebo neviem aky virus. Len nikto nerobil stery z konecnika. Na moju vlastnu ziadost ho dcerke spravili a potvrdila sa salmonela. Konzultovala som s viacerymi lekarmi, ako to mohla chytit, ale bolo to kvoli cmulanemu palcu.
Mesiac sme nemohli ziadne mlieko.
Okamzite sme museli nasadit probiotikum Nutrolin B a brali sme ho este pol roka.
Na zavodnenie a nejake mineraly - v lekarni roztok Kulisek.
Z ovocia jedine banan a jablko-ano,bola som prekvapena, aj jablko pomaha.
dalej len piskoty, varenu ryzu,bezvajecne cestoviny a varenym kuracim maskom a to poliate vyvarom z korenovej zeleniny.
Manzel mi spatne nadaval, ze keby som malej nedala urobit ster,tak by sme nemali behacky po lekaroch a len by som tvrdila,ze mala ma hnacku len zo zubov. To robili moje susedy,hlavne ta, s ktorej detmi sa mala hrala v inkubacnej dobe 😒 Ale podla mna je lepsie,ze dcerka ma brusko preliecene a absolutne v poriadku 🙂
@azbestica Trepe s prepáčením somariny, vidieť, že to je chlap... Dojčenie je v tomto prípade ideálne a dcérka je viditeľnejšie múdrejšia, ako pán doktor, pretože vie, čo je pre ńu najlepšie... doporučujem ti počúvať tvoj inštinkt a dcérkin dopyt, naozaj pre ńu robíš to najlepšie.
Smecta a Hylak može byť, výborný je aj ten Kulíšek, ale to by musela byť ochotná niečo iné piť. V lekárni majú aj taký nápoj od Hippu, volá sa to ORS200, cena jednej fľašky okolo 1,50 E, a je to v podstate ryžovo-mrkvová šťava s minerálmi a soľami.
Držím ti veľmi palce....a budem rada, keď sa ozveš, ako sa máte...
@nae aj ked je to chlap, studoval na vysokej skole medicinu. Podla mna by mala robit, to co povie on, pripadne zajst zajtra za svojou lekarkou/om.
@januska191 V prvom rade treba počúvať svoj inštinkt a pokiaľ dieťa odmieta všetko ostatné okrem mm, tak asi vie, prečo.... Každá profi laktačná poradkyňa ti povie, že materské mlieko je liekom na všetko, a v prípade hrozby dehydratácie tým duplom. Je rozdiel prijímať počas takýchto stavom mlieko umelé a mliečne výrobky a iné je mlieko materské, to sa nedá porovnávať.
Každopádne súhlasím s tým, že je dobré ešte zájsť za nejakým iným lekárom, rozumnejším.
@azbestica ahoj, dufam ze vam uz je lepsie ... nechapem ten zakaz materskeho mlieka od lekara .. my ked sme mali podozrenie na rotavirus, tak mi doktorka povedala ze prave vdaka materskemu mlieku to mozno zvladneme a nebudeme musiet ist do nemocnice ... predpokladam ze na pohotovosti si narazila na nejakeho starsieho chlapa co o kojeni nic nevie, to je velmi smutne ze vela lekarov nedovidi dalej nez na svoj stol. Ale ak mate este stale problemy, urcite by som to konzultovala inym lekarom alebo trebars zavolala na pohotovost ineho mesta (da sa najst cisla na internete, skus BA Kramare). Inak aj na stranke toho lieku smecta pisu ze sa ma dieta dalej kojit .. mozno by stacilo keby si lekar precital ten letacik: http://infopacient.sk/hnacky/index.php?page=vyz...
@nae
@kvetinka211
ano bol to stary doktor....uz nam je o cosi lepsie dokonca vecer uz bol bez hnacky tak uvidime zajtra.....za dr. sme uz nesli riadila som sa vlastnym instinktom ale urcite vela som si pomohla aj prispevkami v tejto diskusii
Dakujem vam baby! 😅
@azbestica ahoj nám poradila doktorka pripravok - Enterina - jedna flasticka obsahuje aj probiotika, extrakt z cucoriedok a vitamíny. Nám to velmi pomohlo. Mozu to uz deti od siestich mesiacov. http://www.najlekaren.eu/titulka/4946-enterina-...
nic v zlom, ale banan maleho ani mna a to som jedla na kila nikdy nezapekali, vid forum: http://www.livedoctor.cz/home/detail?id=817, v UK by sa smiali na tom. Mrkvicka ano, ale banany? A tu take male rady, kt. ti mozno pomozu:
http://www.rotavirus.sk/poradna-lekara.htm#kate...
Ak dieťa zvracia a neprijíma tekutiny a ešte popri tom hnačkuje je na mieste infúzna liečba. Ak zvracanie ustúpilo, tak treba začať s podávaním protihnačkovej diéty. U plne dojčeného 5.mesačného dieťaťa - ryžový/ mrkvový odvar pred dojčením cca 150 ml prvý deň a potom postupne znižovať dávku o 20 ml každý deň. Vhodné je aj osladiť glukopurom odvary. Ak sa stolice po prvom dni nezlepšia, tak vynechať dojčenie, kvôli laktóze v materskom mlieku aspoň na 1/2 dňa a potom pokračovať v podávaní odvarov pred materským mliekom.
Je dôležité sledovať, či dieťa močí. Ak má vodové stolice, v plienke nevidno, či je aj moč. Treba nalepiť sáčok na moč na genitál a tak zistiť, či dieťa vôbec močí. Ak nemočí cca 6 hod, nenechávajte ho v domácom prostredí len na diéte, ale je nutné, aby ho znovu videl lekár kvôli infúznej liečbe.
Tvoja dcerka je vysilena, skutocne by som uvazovala o pohotovosti. Skus davat materske mliecko cez striekacku, v takych davkach ako som hovorila, potom jej medzitym supni ryzovy odvar, a opat MM, a zase ju tak oklam. Ak skutocne odmieta vsetko, len chce MM, chod k lekarovi, ale k inemu.
@azbestica banán jej pri hnačke nepomôže......čaj silný čierny.troška osladený......hylak.....a skús jej namäko uvariť aj mrkvu ak nechce ryžu zmixovať a po lyžičkách..... hnačky ju vyčerpali............ po ústupe diétnejšiu stravu......veľa tekutín a s probiotikami opatrne.....je veľa batoliať čo ich bolí bruško z nich...........skoré uzravenie............. 🙂......ja som kojila aj pri hnačke no nemal ju takú silnú.......
@tiana mna by zaujimalo ako do 5-mesacneho plne dojceneho dietata tych 150 ml odvaru dostat, ked nevie pit z flase a striekackou by to trvalo tak dlho, ze by bol uz cas asi na 4te dojcenie v rade (aspon u nas by to tak bolo v tom case, kedze som do polroka dojcila cca kazdych 45 minut) a navyse je to pren uplne nova chut, kedze sa prikrmuje po polroku az.
To som len zvedava, nastastie nasu malu vsetky choroby doteraz obchadzaju, hnacku mala len pri zubkoch, ale aj vtedy som videla ci cika alebo nie.
@azbestica drzim palce, nech to malej coskoro prejde
@azbestica ahoj.verim ze uz je vam lepsie len chcem z vlastnej skusenosti.nas maly mal myslim tiez okolo 9 mesiacov ked sme dostali siestu chorobu.horucky 39-40 a k tomu hnacky.my mavame hnacky pri podavani sirupov na teplotu,ale ina moznost vtedy nebola pretoze cipky nula bodov,kedze kakal jedna radost :( uz som bola zufala,strasne som sa bala ze aa hydratuje.ryzove ani mrkvove odvary vobec a caj to absolutne nechcel.uz v zufalstve som nasla na nete nieco o kulisku, tak som poslala priatela to hned kupit a maly mi vtedy vypil na supu 250 ml toho roztoku.ja dodnes nechapem ako mu to mohlo chutit ale nic ine som do neho nedostala.ono je to take slane a tie deticky maju asi este trosku ine chute tak im to mozno chuti,neviem mozno len mi sme niaky iny 🙂 ale vsetci sme stali pri nom a pozerali ako to do neho ide a boli sme najstastnejsi na svete.tak skuste aj vy,mozno bude chciet,mozno nie.nam to velmi pomohlo,inak by sme asi skoncili v nemocke.drzim palce
*dehydruje som chcela napisat 🙂
@azbestica čo ja viem tak pri hnačke sa nemá jesť 😨 ........iba tekutiny niečo na hnačku a ryžový alebo mrkvový odvar......smectu troška........prvé dni......každé dieťa schudne pri tomto......no priebeh ak nie je infekčný je ľahší........radšej k doki....ak vezme moč a budu acetóny na krížiky tak môžte ísť aj do nemocky na infúzku... čo najviac tekutín.......skoré udravenie.......v lekárni majú i rehydratačný prášok ale ten je viac pri zvracaní 😉
@ivanka.7 - to zalezi, kazde chore dieta nema chut skoro na nic, takze take daco len so striekackou. My sme malemu ale nedavali ryz. odvar, my sme davali vodicku s elektrolytami, to bolo vsetko a pamatam sa ze aj mlieko, i ked sa nedoporucuje, ale jaksik to nevadilo, zvladli sme to. A zuzlal ryzovy chlebik, aj ked mal asi 7 mes. a zubky mu narastli prve az v 10tich. Je to stale rozdiel. Prvy rotavirus je vzdy najtahsi, potom je to lepsie. Moj malicky si cumlal palcek a tak bol nachylnejsi k bacilam, aj ked sme mu rucky umyvali ostosesto...
@azbestica super. Tak stastlivo zajtra s vysledkami. Keby aj, aj infekcne ochorenie sa da zvladnut doma,len treba stale konzultovat s pediatrom a sledovat aby pila a papala,nech sa nevysili 🙂
Ja som pri dcerkinej salmonele niektore dni pocitala piskoty, co spapala a nukala kazdych 20minut lyzicku cajiku a piskotku alebo chrumku. Ale zaobisli sme sa bez nemocnice a na nejaky cas si prestala cmulat palec 🙂
ja som mala s lekarmi skonzultovane 2tipy, kde to mohla chytit a oba sedia na inkubacnu dobu.
Nazlostena som bola hrozne, lebo my sme sa vratili domov na sildlisko po dlhsich prazdninach u babky. A presne do 48 hodin sme mali prvu 40tku horucku.
1.tip:
Ja som prvy den po navrate klasicky vysla s detmi pred bytovku a tam sa vsetky deti nukali umytym a porezanym hroznom od susedy, ktora ked sa vsetci ponukli,povedala,ze jej deti mali hnacky od zubkov. Ale to nebolo kontrolovane lekarom. A vtom case pred rokov tu v nasom meste vraj bolo ,,nieco vo vzduchu,, lebo vela deti mali podobne potiaze. Pri salmonele odozneje hnacka za tyzden, ale dieta musi byt este mesiac v karantene aby neohrozilo ine.
2.tip:
Druhy den,som potrebovala vybehnut na 10minut do obchodu (mala som v kociku babo aj spominanu 3rocnu dcerku na odrazadle) tak ja som nemohla tusit, poprosila som uz spominanu susedu,nech mi postrazi malu. Ked som sa vratila, dcerka sedela na odrazadle 2metre od kontajnera a cmulala si palcek. Ale ona vraj ku kontajneru nesla.
A o polnoci som malu nasla so 40tkou horuckou, po zabale sa nam povracala a chytila ju hnacka.
Ja jedina som tu z 10mamiciek dala spravit komplet vysetrenia, ale aspon sme mali dietu a vsetko pod dohladom nasej DR. Mesiac karanteny a po pol roku bol aj ster negativny.
Najhorsie,ze diagnozu som sa dozvedela stylom ,,Vas este nekontaktovala hygiena?,, Lebo sa potvrdila salmonela.,,
Myslela som,ze sa zblaznim. Doma sa mi este batolilo 9mesacne babo okrem dcerky a ako ich od seba separovat. 2deti mi v byte plakali. Vsetko som zmyvala savom, lebo hygienicky zvyknu prist domov na kontrolu,ci to nie je zo socialneho prostredia. A ako to asi vyzera v domacnosti s 2malickymi detmi po prehnackovanej noci.
Najlepsie, ze ja som tu bola za hystericku kravu, lebo u nas sa diagnoza potvrdila. Zacali susedy mudrovat na moju adresu,ze dcerka to ma od nejakeho jedla. Ale ona v tie dni ani dojcenske mlieko nepila ani nijaku potravinu zivocisneho povodu nejedla. Ledva sme sa vybalili po prazdninach.
Po roku uz mam trosku nadhlad,uz si viem prekuknut, ktore mamy tu maju ake naroky na hygienu,pripadne,niektore nechodia za lekarkou. Darmo ich dieta ma na ruke ekzem,darmo celu zimu prekasle a prechrape ako tuberak. Oni daju choremu dietatu od horucky Nurofen a vyzenu ho medzi ostatne deti von. Alebo ho supnu do skolky, kym sa ucitelky neodmietnu o chore dieta starat. Jedna z nech,ked vedela ze mam nachystanu postielku pre novorodenca mesiac pred porodom, prisla odo mna pytat pozicat matrac do plesnivej postielky jej syna. Lebo im doma splesnivel maleho matrac 😝
No proste radsej budem hysterka, kamaratim sa radsej s babami,ktore maju doma iba rozhadzane hracky a nie plesnive steny(to ked sa v byte v novej bytovke vobec nekuri, aby sa usetrilo), a ocinovia ked sa detom normalne sprchuju ked pridu z roboty a nechodia smradlavi, ze smrdi cele schodisko, len aby sa usetril kubik vody.
Na kavu tiez chodim ku kamaratke len som zdravymi detmi 🙂
To len tak mimo temu. Musela som sa naucit odhadnut si ludi 🙂
Vie to nastvat, ked sa babo nakazi kvoli ludom spindirom.

a davat slané papať!!!, slané tyčinky, tic tac tuc ci ako sa volaju tie tenke kockate keksiky, obyčajný rožky...nič mliečne, ani brumíky, ...dobrý je ešte čierny čaj po lyžičkách, tiež stahuje hnačku, a papat len uvarenu zeleninku 🙂 držte sa