icon

Tetánia u 14 ročnej

erika0401
26. okt 2021

Prosím Vás kto máte skúsenosť napíšte mi poraďte už sme zúfalí.
Mám 14rocnu sestru,ktorá je už po druhý krát v nemocnici a nič s ňou nerobia.Ma skoro 170cm a schudla a váži len 39kg.
Nemôže nič jesť má pocit hrče v krku ledva pije.Momentalne je na celodenných infúziách a neustále má záchvaty,triaška,strpnutie rúk a najhoršie že vôbec sa nevie nadýchnuť.Diagnóza vraj Tetánia,ale môže to mať až takéto katastrofálne následky. Čo som čítala vraj psychického pôvodu ale sama mi vraví že netrpí depkami preboha veď ma len 14.Psychiatricka jej vraj povedala že má problém psychicky.Tazko to povedať nepustia nás ku nej ani len na návštevu kôli COVID-u.Uz som zúfalá, chcem jej pomôcť a neviem ako.Mate niekto skúsenosti prosím,nechcem zachovať zdravotníctvo ale nič nejedla ani dnes a nikto s tým nič nerobí.Dakujem
jej stavom nič nerobí

kacena4
26. okt 2021

kludne moze mat depky aj v 14r. kvoli krase, postave, skole, kamaratom.... len o tom nevie a prenasa to do svojho zdravia. drzim palceky nech sa da dokopy

lucia147852
26. okt 2021

To chudnutie si myslím, že skôr značí psychicky problém. Mám tiež tetaniu, ale nechudls som, ani teda nemala problém jesť. Mávala som len trpnutie, mravcenie, tlak na hrudi, ale skôr zschvatovo, nie stále. S tetaniou sa moc robiť nedá, zmeniť životosprávu, dopovat magnezko, vapnik, zinok, B-ck. Psychiatrickú časť musí riešiť psychiater a ona musí spolupracovať

hebba25
26. okt 2021

Skúste CBD olej, ak nezaberie ten, tak potom už len antidepresíva.

alana1
26. okt 2021

skor to vyzera na anorexiu...ved pri tej vyske musi byt iba kost a koza...ja mam 172 cm a vazim 57 kg a som relativne chuda...

sonakrajcikova
26. okt 2021

@erika0401 ahoj, toto nie je o depresiach to je o nedostatku magnézia na bunecnej úrovni a väčšinou spojené s labilnou psychikou, uzkostnejsi ľudia tým môžu trpieť. Úzkosťou v zmysle, že sú napr. Perfekcionisti a dostávajú sami seba pod tlak svojimi vykonmi alebo sú len citlivi a všetko silnejšie prežívajú, obávajú sa veci, ktoré sa ani nemusia stať. Tetania sa prejavuje aj veľkou únavou fyzickou aj mentálnou. Je potrebné najprv upraviť veci v nemocnici aby jej doplnili minerály, nastavili výživu a potom bude potrebne zohnať jej psychologa-terapeuta (najlepšie s kognitivno-behavioralnym výcvikom v terapii-kbt je terapia , ktorá ma na uzkostne stavy veľmi dobrý vplyv) ak si terapiu nemôžete dovoliť platiť existujú aj terapeuti, ktorí pracujú cez zdravotnú poisťovňu alebo skúste CPPPaP vo vašom meste (Centrum poradenstva a prevencie) možno maju psychológa s terapeutickým výcvikom a vezme sestru do terapie. V centre nič neplatíte, je to štátne zariadenie, minimálne vám poradia na koho sa obrátiť a čo robiť. Držím palce, nevzdávajte sa, všetko sa dá riešiť🙂 veľa síl prajem sestre aj celej rodine!

sonakrajcikova
26. okt 2021

@erika0401 a ako baby píšu tetania nebýva spojená s chudnutim. Môže ísť o komorbiditu v podobe pridruzenej poruchy príjmu potravy(to zisti klinický psychológ v nemocnici - klinický znamená ze je to zdravotný pracovník) ale aj o telesne pocity, ktoré sestra interpretuje ako hrcu v hrdle, pre ktorú nemôže prijímať potravu. Môže to byť spojené so zvieraním hrdla pri tetanickom záchvate a ak sa jej to už niekedy stalo a mohlo aj pri jedle, je možné, že si prostredníctvom zlej skúsenosti vybudovala precitlivenosť a subjektívne zameriava prehnanú pozornosť na to co cíti v hrdle pri záchvate a Môže sa jej naozaj pocitovo zdať, že tam ma hrcu aj keď tam nie je. Toto je naozaj na psychológa ani nie na psychiatra, pokiaľ nerobí terapiu dá jej len diagnózu a psychofarmaka. Nech ich neužívajte dlhodobo (iba ak by bol stav fakt vážny co asi aj teraz je a na preklenutie toho ťažkého obdobia), a naozaj by skôr potrebovala terapiu a pracovať s tými myslienkami a predstavami hrce v hrdle, takže skús povedať mamine ako zákonnej zastupkyni, nech to ona rieši, nech žiada k nej psychológa, v nemocnici ich majú (urcite tam za ňou aj nejaký bol lebo toto je aj záležitosť psychiky co ide ruka v ruke s fyzickým stavom).