Trasenie dieťaťa
Ahojte baby, chcela by som sa s Vami poradit, maly sa mi, ked mal cca 3 mesiace /zajtra bude mat rok/ obcas z nicoho nic zatriasol. Kedze sme mali tesne pred ockovanim, dr nas pre istotu poslala na neurologiu, nech sa na nho radsej pozru. Neurolog, v podstate moj znamy ho prezrel, spravil mu aj vysetrenia navyse, co sa bezne nerobia a povedal, ze maly je zdravy, nic mu nie je a ze babatka sa obcas zvyknu triast. Odvtedy bol v podstate pokoj, tras ustal, ale teraz uz nieco vyse tyzdna, sa mi zacal tak 1-2 x do dna triast. Nieco robi, zrazu prestane a len sa dakych cca 5 sekund trasie. Potom to prestane a pokracuje dalej v cinnosti, ktoru na chvilku prerusil.
Je to naozaj u malych deti normalne ze ich zvykne obcas len tak zatriast??alebo mam ist s nim radsej opat pre istotu na neurologiu?? Zazili ste nieco podobne niektora??
Sama mam neurologicku diahnozu, ktora nie je dedicna, tak neviem, ci sa nestresujem zbytocne. Dakujem vopred za kazdy nazor🙂
@vrba24 ako ste dopadli? Moja malinká mala presne taký trás teraz tak som som trošku vylakana
Ahojte, dcérke sa obcas trasu rúčky, telíčko ma napaté, trvá to krátko a pritom napatom telicku sa jej zatrasu rucky..mava to obcas nie casto, co to moze byt? Ma 8 mesiacov.
Aj moj syn to mal az donedavna a to ma uz rok a pol, maval to aj 40krat za den a doktorka povedala ze je to nie je epilepticke a ze to postupne vymizne
Az teraz som si vsimla ze tema je uz stara 😀
Striasanie je stereotypné správanie alebo pohyby pripomínajúce chvenie s vôľovým
komponentom. Môže sa objaviť už u štvormesačných dojčiat a pretrváva niekoľko rokov.
Dieťa má náhle tras tela s addukciou horných
končatín a flexiou v lakti, bez poruchy vedomia,
často s grimasou v tvári. Epizódy trvajú sekundy,
sú izolované alebo v sériách a sú provokované
frustráciou alebo rozrušením. Stavy sa môžu
zameniť za atypické absencie alebo tonické zá-
chvaty. Záchvaty spontánne ustúpia, neexistuje
efektívna liečba.
@vilavila toto mal moj syn ale tak isla by som dr. ak mas pocit ze je to podozrive a najlepsie s videom, a nam kazala doktorka zapisovat ako casto to robi a pri akej cinnosti napr.nas to robil ked sa zobudil
Čítam že sem občas niekdo prispeje . Tak aj ja môj mali od 3m znicoho nič očká vyvalene zostal nehybny . Stalo sa mu to tak 4krat . Máme za sebou EEG vraj poriadku za posledný mesiac ho začalo strašné striasat . To je jedno či je deň či noc príde to tak nečakané. Není ani pocikany a ani pokakany . Je mi ho až ľúto. Za týždeň ideme na hadicu kôli refluxu. Som zvedavá čo sa zistí.
Mojho maleho zacalo takto striasat pocas dna ked mal cez rok a pol. Zatal paste a striaslo ho ako keby sa jedoval. Obcas to vyzeralo ako by nim smrtka presla doslova. O par mesiacov na to mu bola diagnostikovana cukrovka prveho typu. Tie krce vznikali z nedostatku cukru a prudkych vykyvov...
Dobry den.chcem pokracovat v tejto teme,preto ma zaujima ako je to s detickami ndalej.tema je zalozena v roku narodenia mojho syna cize 7rockov.u nas trasy sa stale vynaraju.skusili sme bcko,horcik...ako bolo na zaciatku spominane je to cudne,ze dieta akoby vedelo co pride pred trasom.nas tieto trasy vracali v reci naspat.prejavovali sa vadsinou pri chorobe alebo silnom emoc.zazitku no teraz je to extrem.trase nohou aj pocas spanku.ked mu povieme nech prestane,tak nozku snazi zafixovat ruckami no aj tak s nou trase.cize myslim a vidim,ze to neovlada.ako to je s casimi detmi?
Ahojte chcem sa poradiť. Ja trpím úzkostami niekde som čítala že to je dedičné a niekde nie. Včera večer pred spaním môjho pol ročného synčeka začalo triasť z nicpho nič a na tvári mal výraz akoby sa niečoho bál. Keď som išla k nemu a dala mu mlieko tak sa ukľudnil a nakoniec zaspinkal stalo sa nám to prvý krát. Za radu vopred ďakujem🙂
@naty_53816 niekedy moze byt aj nedostatok cukru, skuste nieco sladene, piskoty, jablcko, medik alebo nieco podobne, moze to byt aj z nedostatku cukru podla toho co pisete- ak im naraz klesne hladina cukru, niekedy aj v spanku, ked sa preberu su dezorientovane, preto moze mat taky vyraz, zvlast u deti co nie su jedaci. skuste aby jedol v pravidelnych intervaloch, zvlast ked je nejaka viroza, prechladnutie, zvysena aktivita, niekedy to moze byt aj po nurofene.
@naty_53816 ak ho kojite, dobre su cucoriedky obsahuju vela antioxidanty
@jaaadu prosím Vás môj si bol teraz chorý zápal priedusiek. Niekoľko dní vysoké horúčky tak museli sme podávať nurofen a aj panadol. V jednu noc dostal akoby triasku mal aj horúčku 39stupnov.tak sme sa zľakli ze ma asi febrilne kŕče ze sme zavolali sanitku. Akonáhle ich uvidel tras prešiel. Febrilne vylúčili ze zimnica.no ale sme si všimli ze začala mikat hlavou občas a mal jemný tras keď niečo robil. Keď pil, jedol ruka sa mu triasla. Nechápeme nikdy také nemal.. Nehovorím ze nikdy sa netriasol ale iba v tedy keď isiel napríklad do skolky. Začiatky boli ťažšie. Ale prešlo to.. No a teraz to ma a musíme skočiť na neurológiu..ideme ešte magnezko kúpiť.
@didinka8809 tazko povedat v kazdom pripade treba absolvovat vysetreniaa postupne vylucit co tomoze sposobit, ale moze byt aj to ze nanho zle posobi stres a telo tak raguje, malo cukru, teplota, choroba a pod. kazdopadne drzim palce nech to dpobre dopadne

@zuzulamimi...dakujem ti velmi velmi pekne si ma upokojila..ano je to presne..zaspava vecer naprsniku a zrazu sa zacne cely triast trva to cca 10 sek mozno..vcera bol totalka unaveny spal mi za cely den 2 hod boli sme v obchode kopec ludi sa mu pchalo do kočika...vecer starsi tu spravil divadlo a ja nervozna a prislo to...moj malinky...som rada, ze vam to preslo..kto nevidel nepochopi...vsetci sa ma mna divaju ze akoby si to domyslam ze to az take hrozne nie je.
no je to srdcervuci pohlad..nema ani kazdy den ani pravidelne...mal to za 3 mes asi 10x..ani nas starsi to nemal...dakujem ti este raz velmi pekne..my pojdeme asi na EEG...dnes som sa nedstala k neu mala dovolenku aj s pediatrom,vsak coby nie prave dnes..a volala som na neu co ju zastupuje v nem...ze mam jej zajtra zavolat a spravia EEG...este raz ti dakujem...a zelam vam len vela zdravia☺