Tupozrakosť u deti
Dobrý deň mamičky hľadala som niečo na internete o tupozrakosti u deti a tam chválili jeden prístroj z Bieloruska АИСТ-01ЛК. nemáte s ním niekto skúsenosti či to vôbec funguje a ako a kde ho zohnať. Za každú radu alebo skúsenosť vám veľmi pekne ďakujem
@matulinuska este jednu vec, mala nam skuli od narodenia skrz svoju diagnozu- centralna hypotonia, nechapem preco sa pytas na platenie, ved u nas su vsetky taketo ukony hradene, nie? vsetky cvicenia, rehabky, liecenia plati stat...keby sme mali cvakat vsetko co sme s nou absolovali tak sme pod mostom.. u nej je skulenie ako zdravotny problem, nie nejaka kozmeticka zalezitost.
@nikuska13 - tupozrakost sa neda operovat, jedine, co pomaha je zakryvanie zdraveho ocka a namahanie choreho. My sme na to tiez prisli neskoro, kedze syn neskulil, ale nosili sme okuliarky, kazdy den dve hodinky cvicili a este sme absolvovali trening ociek v ocnej skolke, tam sme chodili po skole. Ked mal syncek ocko prekryte, skladal lego, kreslil, navliekali sme goralky, robili mozaiky a ine aktivity, kde sa to ocko muselo namahat. A ocko sa nam ovela zlepsilo, aj dioptrie klesli aj stupen tupozrakosti.
@standu pytam sa preto,lebo dcerke sa po ockovani znacne zhorsil zrak,na jedno ocko zacala skulit. Ocna podla vysetrenia jej stanovila 5 dioptrie co dovtedy mi malaa videla vsetko dokonale(myslim tym,ze aj najmensiu spinku nasla a videla volnym okom). Ocna jej zatial naordinovala nosenie okuliarov,v decembri sa rozhodne ci jej budeme to skulave ocko aj zakryvat no z mojho pohladu laika vidim,ze tie okuliare jej to skulave ocko este viac poskodili. Predtym vedela aspon obcas zaostrit oboma ockami,teraz nehrozi. Preto ma zaujima,ze ak by bola moznost operacie tak ci by bola hradena zo zdravotneho poistenia dcery ci by sme si to platili sami. Inak velmi pekne dakujem za odpoved 🙂
@matulinuska ak mas pochybnosti o postupe ocnej, chod za inym lekarom...moja to ma stale rovnake, jej velmi ani zakryvanie nepomahalo, ale ona mala 45° uhol smerom dnu obe ocka na striedacku. my sme z HE a ocnu som vyberala echt detsku az v KE. operovat nas tam chcela poslat, ale je som si vybavila Kramare, tam je detska ocna klinika. tam mame tiez svoju ocnu, chodime 2x rocne na kontroly.
Ahoj ewwwulka1,
neviem, či je tvoja otázka ešte aktuálna. Mám tiež dievčatko s tupozrakosťou. Ja som našla na nete toto
http://nanicmama.sme.sk/poruchy-zraku/tupozrako...
http://stimed.net/node/67
tam nájdeš skúsenosti s prístrojom a popis...
ja ho idem kúpiť 🙂 písala som do Minska, odpísali mi, že prístroj stojí 40 eur a poštovné 10 eur
prajem veľa šťastia
@maryanna
ahoj, prístroj som zatiaľ nekúpila, dnes sme boli u očnej a povedala:
1. neodporúčam prístroj, ktorý nie je v SR certifikovaný
2. vaša dcérka už ho nepotrebuje, lebo sa jej zrak zlepšuje
Tak ešte uvažujem, či ho kúpim.
Ak chceš vedieť viac pozri:
http://nanicmama.sme.sk/poruchy-zraku/tupozrako...
@svano naramne ste ma povzbudili, dcere po siestom roku zistili astigmatizmus a dalekozrakost len jedneho ocka, dost vysoke dioptire, druhe ma zdrave. mame zakryvat oko zdrave , neviem dokedy, 15 cviceni nam doporucili, dochadzame do ambulancie na nejaky pristroj do ktoreho pozera a nieco jej tam blika pritom vyfarbuje. prosim popiste aj sukromne, ako prebiehala vasa liecba so synom, do akeho sanatoria chodil ako casto...som z toho nestastna, vycitam si , ze som nieco zanedbala, doteraz jej zrak nevysetrovali az pri 6 rocnej prehliadke, nevykazovala ziadne znamky, zeby nevidela, kedze pracovalo len jedno oko zdrave.....dakujem
@marcela91 my sme na to prisli na prehliadke v piatom roku kedy zistili tupozrakost a na jednom oku az 5+ dioptrie cize mame zakryvat a poviem ti zakryvame poctivo a ked ma zakryte tak aktivne nieco robime (kreslime staviame stavebnicu atd) a po tstyroch mediacoch lepenia precital s tym zlym okom o tri riadky viac ako na zaciatku. Cize nezufaj len rob co ti kazu a poctivo a poriadne a budu vysledky neboj
@maryanna aj mojej zistili na jednom ocku 4,75 dioptriu az, ma to takto v karte, skoro som odpadla. my mame asi vsetko, tupozrakost, astigmatizmus, aj dalekozrakost /aspon v sprave su 3 diagnozy.../ pritom doteraz jej nerobili vysetrenia, netusili sme , ze zle vidi, neprikukala, ocko jej nikdy neutekalo, pozera priamo, len pristroj zachytil minimalnu odchylku, presne vyfarbuje /robi to vraj len jednym zdravym okom, lekarka vravela je to tazke...keby sa aspon ta tupozrakost dala do poriadku , ostatne sa da vraj aj operaciou, robia ju aj 10 rocnym detom som citala. ... objednala som nejaku knihu , ma vo svete vyborne recenzie a vraj vela ludi naozaj po par mesiacoch aj dospelym sa zlepsil zrak, niektorym natolko, ze nepotrebuju okuliare, tak cakam, co to bude za cviky, vola sa Jak se zbavit brýlí (Mirzakarim Norbekov).
@maryanna inak to je uspech, ze po styroch mesiacoch uz tolko precital, super.:Dja sa obavam, ze dcerka ma v januari 7 rokov, ze to pojde pomalsie, prdsa len, niekde pisu do 5 rokov dolezite zistit, niekde do sedem, do osem a potom uz je to takmer nemozne. a to, ze ste precitali o tie riadky viac, tym vlastne si zmensil dioptriu, ci tu tupozrakost? ja tomu vobec nerozumiem... sestricka povedala dnes na prvom cviceni, ze aspon 6 hod. denne prelepovat. doteraz som myslela, som 3 tyzdne v tom, ze ma astigmatizmus a dalekozrakost a dnes mi povedala, ze aj tupozrakost pri tom cviceni, to ma soklo dost, lebo v karte som nejak nerozumela tomu latinskemu vyrazu...tak zas mam co spracovavat cely den....
@maryanna toto mame v karte...
prave oko :
Vizus 0,1 kor.nelepsi
Obj. OU: Bulby bez obmedzenia motility, zakryvaci test minim. konvergentna uchylka,
synoptofor b. kor + 2 st., predny segment kludny, sosovka in situ, cira, OP o.utr.
papila n. optici bledoruzova, ohranicena, v urovni, cievy primerany lumen, vetvenie, MK FR vybavny, periferia bez loz.zmien AKR +4,75DSph-1,25 cyl. os 14
lave oko:
Vizis: 0,8 AKR +2DSph -0,75cyl os 170
@maryanna ja si tiez myslim, aj ked muz je proti, ked sa vyriesi, ak vobec ta tupozrakost, ze ta opka bude v pohode a robia ju aj ked sa dioptrie menia, kedysi robili po 18-tke a musela byt 2 roky dioptria ustalena, teraz uz nie. moj muz je proti, ze na okuliare si zvykne....ze do dospelosti sa jej moze polepsit a zbytocne by trpela, ze to boli vraj...ja mysli, ze tych par hodin trapenia za ten komfort stoji, hlavne u deti, ktore su neposedkovia rady behaju a skacu ako moja.
@marcela91 no tupozrakost vznika automaticky ked je rozkol dioptrii ze vlastne jedno oko zacne pracovat menej a tym ze oracuje menej alebo takmer uz vibec tak sa zhorsuje dioptria. Cize nam rreba poriesit tupozrakost to znamena znova nastartovat opat nervove vlakno co spaja oko a mozog lebo vlastne to je chyba. Ze nerv z oka nevie predat vnem do mozgu. Ked sa to obnovi tak dioptria moze ist nizsie vraj aj pojde u naas ale kedze my mame tupozrakost rpvraj vrodenu ze ten nerv je od narodenia taky tak uplne sa okuliarov nezbavime ale som za operaciu. Okuliare su dost obmedzujuce. My sme mali prelepovat na pol den az tristvrte. Prelepovali sme pol den niekedy menej , boli dni ked vobec ale to len par. Teraz mame vraj prelepovat menej iba na 3 h kedze sa to zlepsilo dost aby sa oci ucili aj spolu pracovat nielen po samom. No a tym ze maly neskuli tak nam dala okuliare s mensimi dioptriami ako by mal naozaj mat. Nalr vo vasom pripade je velky rozkol dioptrii vecsi ako u nas a ked by vam takto dala okuliare tak moze zacat skulit. My sme aj preto menili ocnu lebo ta povodna nam dala okuliare +5 a +2 a nova ociarka nam dala +3,5 a +1,5. Lebo zéeby mal taky velky rozkol tak zacne skulit a kedze neskuli tak mu netreba take vysoke dioptrie
@maryanna dakujem za vysvetlenie, super, ze si ma clovek s kym o tom pokecat, aj ked by sme sa radsej obisli bez takychto tem .... 😢 ano takto som to pochopila aj ja dnes , ze mame mensie dioptrie ako mame mat, ked ma +4,75 a dali nam dioptrie 2 + syclinder 1, aby tie oci nemali sok, sak chuda, uz teraz krici, ze vsetko ma take velke, ze cez bryle zle vidi....ozaj, ako nato prisli, ze syncek to ma vrodene, ako to mozu vediet?
my mame napisane "anopticka amblyopia" /prve neviem co je, ale druhe slovo znaci tupozrakost, ani google mi to spolu napisane nevyhladal..../
my sme na to prišli keď dcérka začala chodiť do školy.....nos mala na zošite keď písala.....bohužiaľ dosť neskoro....vraj sme mali chodiť do očnej škôlky......neškúlila a knižky v pohode pozerala a aj čítala.....má to zdedené po mužovi.Zatiaľ len jedna dioptria,ale okuliare má nosiť stále.Vybrala si nádherný rám,všetci ju chvália....ozaj jej to sekne,tak je spokojná 😉 🙂 😀 😀 Vraj bude nosiť okuliare už navždy .....
@marcela91 Syn uz v dvocj troch rokoch neprecital pravym skoro nic ale mysleli sme si ze len nechce a nevie spolupracovat8. Tak sme to nechali tak az ked pri prehliadke na 5 r neorecitall. Tak ma to od narodneia ono to vraj skoro stale je tak ze nie ze z nicoho nic nepracuje nerv ale vecsinou je to uz od narodneia ten nerv nejak oslabeny akebo co. syn zas hovoril ze vidi lepsie s okuliarmi a ani lepku nejak neniesol tragicky.
Toto je dalši pristroj na tupozrakost,len ešte neni na predaj.. https://www.oculus.com/ja/rift/
a tuto o tom pišu.. https://www.uvea.sk/sk/aktuality/item/554-virtu...
@maryanna tak o mesiac mame prvu prehliadku po polroku, odkedy nam zistili tu tupozrakost a vizus len 10% ...lepime, robime ocnu jogu, pouzivame pristroj z Bieloruska , uzivame dotoxikacnu medicinu , boli u liecitelky ... Nedalo mi, lebo mala sa stazovala posledne tyzdne ze ju z bryli bolia ocka a vzala som ju hned do optiky, maju tam moderne pristroje. Skusami jej tu ostrost zrakovu-tupozrakost. V januari mala vizis 0,1 to je 10% funkcnost oka, teraz jej nameral 90% funkcnost, nerv sa obnovil takmer, mam z toho nesmiernu radost, precitala takmer vsetky riadky, posledne tri nie, uvidime, co povie ocna, je to obrovsky pokrok v 7 rokoch, aj pan v optike uznal, ze takyto pripad este nemal.... 🙂 Uvidime, co o mesiac na riadnej lekarskej kontrole, okuliarky nam po telefone zatial lekarka kazala nenosit, zrejme nastala zmena, uvidime, lebo este je tam stale astigmatizmus a dalekozrakost asi sposobena tou tupozrakostou, nakolko sa upravilo aj to. Vraj sa u takychto mensich deti zvykne upravit aj ten astigmatizmus, uvidime nakolko ..
@fanta887 uz je na predaj,pozeram tu stranku,ale my mame ten lacnejsi z bieloruska a tusim zabera,vid moj predosly prispevok.....ale mozno je toto vhodne pre dospelych,lebo od 10 roku uz je podla lekarov tupozrakost neliecitelna a vidis,na klinike v martine maju cosi podobne ako tento pristroj co uvadzas a dosahuju zlepsenia aj u dospelych. 🙂 ved chvalabohu 🙂
@marcela91 Prosim ta mozes mi napisat o tej ocnej joge a ake pouzivate doplnky? Dcerke tiez zistili teraz jedno ocko fajn; druhym precitala len prvy riadok, dioptria +5. Ma 5,5 roka.
@beruska1311 tak to bol presne nas pripad v septembri vo veku 6,5 roka. Vizus jedno oko 10% , druhe v poriadku. Na tom tupozrakom dioptria 4,75 a este aj astigmatizmus a jednotkovy cylinder.... Co sme robili teda. 15 x bola na ocnom na pleoptickom cviceni - pristroj do ktoreho pozerala a kreslila nejake obrazky nan. Kupili sme ten pristroj z Bieloruska, 15 min, denne pocas 4 mes. cvicili /radila som sa s lekarkou, po 3 mes. pristroja odporuca 3 mes. pauzu koli moznosti vzniku neurolog. problemov, tak ju posluchnem, aj ked mamicky na inej stranky to pouzivali aj rok vkuse aj 2 x denne 15 min./, lepili sme oko, kazali nam min. 6 hod. denne, ale niekedy sa to nedalo a bolo to aj menej, predsa len dcera je uz dost velka a nechce mat oko zalepene vonku, alebo ked mame navstevu, lepi si len doma. Nasla som na nete ocnu jogu. Zalepila som oko /zdrave/ dala ceruzu asi 30 cm od oci a pohyby pomale zprava dolava, dieta sa musi zamerat na jeden bod , potom zhora dole, krizom zhora dole do jednej strany a do druhej, potom kruzenie do oboch stran, skus popozerat na you tube su vseliake videa, ide o tom, aby sa ten ocny sval /ocna gula/precvicoval do vsetkych stran. Joge sme venovali ccca 10 min. denne. Jedna licitelka mi ju raz poliecila energiou- to ocko + predpisala detox Joalis , vraj potrebovala precistit pecen a oblicky , odstranit parazity+ nejake Joalis pre podporu zraku, vsetko doplnky Joalis. Tento tyzden sme boli na kontrole po polroku, vizus z 10% /0,1/ je dnes 85% /0,8/, dioptria z 4,75 je 2,5, asigmatizmus zostal nemenny/ale chvalabohu ten sa da zoperovat neskor/, takze ohromny pokrok. Pokracujeme dalej, dala jej okuliarky s novymi dioptriami slabsimi, dcerka vidi lepsie, lebo tie predtym uz boli pre nu prisilne a videla horsie ako bez nich. Ocko mame lepit kazdy druhy den a kontrola o 5 mes. Budeme robit nadalej ocnu gymnastiku a s pristrojom z Bieloruska davame 3 mes. pauzu dla pokynov lekarky. Drzim palce aj vam sa isto podari zlepsenie, predsa len cim nizsi vek, tym lepsie vysledky, lekarka vravela, ze niekedy sa to tym malym detom zakratko ako sa upravuje tupozrakost upravi aj dioptria pri dalekozrakosti natolko, ze sa stava, ze uz nemusia nosit ani okuliare, nas pripad to uz len koli astigmatizmu nebude, ale asj tak je najdolezitejsie, ze ocko sa zapojilo, treba vsak pokracovat, nepolavovat, lebo bez lepenia a okuliarov by sa to mohlo este zhorsit. 🙂
@marcela91 Dakujem velmi pekne za vycerpavajucu odpoved. Ideme sa aj my pustit do prace. Musime to dat do poriadku. Pokrok mate naozaj krasny ak by sme toto dosiahli bola by som stastna.
@beruska1311 nebojte, zvladnete to aj vy, aj ked tie zaciatky, okuliare, lepsenie ocka su des, placu bolo, mna srdco z toho bolelo...ja si doteraz na dceru v okuliaroch nemozem zvyknut.... dajte potom po dalsej kontrole sem vediet, som na vas zvedava, bude to povzbudive urcite aj pre ine mamicky s rovnakymi problemami ich deti, tiez som citala asi vsetky diskusie o tom na nete, , taka som z toho bola zdecimovana, ked nam to zistili...
@marcela91 Velmi pekne dakujem urcite sa ozvem.

@matulinuska
@nikuska13 mala bola operovana vo veku a pol roka, to jej uvolnovali vnutorne svaly, 2a apol- vonkajsie svaly. kedze nebol ziaden vyvin k lepsiemu, operova teraz do tretice, opat vnutorne svaly rezali. to sa narezu svaly zasiju....nuz presny postup neviem, nie som ocny chirurg 😉 operacie hradila normalne poistovna, ja som platila len stravu tusim a teraz s nou bol hospitalizovany manzel tak si platil lozko a stravu, vsetky operacie na Kramaroch mala robene. prvy den sa prijima, vysetrenia sa robia, druhy den operuju a na treti sa prepusta domov.