V akom veku diagnostikovali vášmu dieťaťu autizmus?
Prosím Vás v cca akom veku Vam bola schopna napr Lazikova dat diagnozu ? starsie dieta dostalo v 4 rokoch, ale to je VFA a neni problem fungovat. mladsie dieťa bude mat 2 roky a tam to vidim menej pozitivne. A neviem v akom veku rozbehnut vysetrenia aby sa to za jedno stihlo do 3 rokov kym sa mam vratit do prace (len u nasho pedopsychiatra sa caka pol roka) ale zas aby to nebolo zbytocne skoro, ze sa budeme musiet zachvilu znova vracat. Viem ze najdolezitejsie je pracovat s dietatom, len budem to musiet aj papierovo vyriesit kym sa vratim do prace.
Nám Lazikova vyslovene povedala, že v 2 rokoch nemôže povedať jasnú diagnózu. Na tvojom mieste by som to naplánovala tak, že tesne pred 3.narodeninami by som bola už objednana Jánošíkovej.
vsetko xavidi odzavaznosti dg. akje tampridruzena napr. aj mentalna retardacia a silne priznaky da sa aj skor. bezne sa dg. okolo 4r. ak mas skusenost so surodencom urcite by som sla aj teraz
@kacena4 a ako sa odhadnut mentalna retardacia napr ? Napriklad porozumenie ma velmi slabucke, starsie dieta v tomto nemalo ziadny problem, preto som sa s nim na diagnostiku tak neponahlala, ale pri nom neviem. Viem sice ze porozumenie ma vela autistickych deti slabe hlavne v prvych rokoch, suvisi to rovno aj s inteligenciou ? A prejavy neviem mne sa zdaju dost ocividne, ako stereotypna hra (alebo skor ziadna hra, iba prekladat veci, hadzat, tocit kolieska), tocenie sa na mieste, otvaranie zatvaranie dveri, pouzivanie ruky dospeleho ako nastroj co chce.... Neviem urcite po 2.5 roku by som chcela uz mat objednane vysetrenia, len nemam skusenost v takom nizkom veku ci aj davaju diagnozu ci len nks napriklad a povedia prist o rok. Samozrejme teraz mi nejde o pracu s dietatom, to aj tak lepsie poradia v CVI a pod. Ale vyslovene ak to bude treba papierovo poriesit ak sa nebudem moct vratit do prace na cely den napr
oplati sa ist teraz ak mas podozrenie, bud vyvratia ze nie, alebo mozu povedat su tam crty nechame to vykrystalizovat a uvidi sa ci sa vytratia elebo ostanu pridaju sa, alebo ti rovno povedia ano su tam jasne znaky autizmu. a mozes zacat uz v mladsou veku pracovat s dietatom na kompenzacnych mechanizmoch aby mal do buducna lahsi zivot, cim skor tym lepsie
7r, Asperger
Neter 3r, atypicky autizmus
Vedeli sme uz dávno pred 2 rokom..
Aj vtedy hneď sme začali riešiť..
Po všetkých cakackach, bol nakoniec zdiagnostikovany privátne keď mal 2r 10m..
My sme to vedeli od roka a pol. V 2 rokoch nám v Adepte už povedali, že je to určite autizmus - do papierov napísali susp. autizmus. Presne v 3 rokoch to uzavreli oficiálne. ;)
@sylvia217 a u koho bol zdiagnostikovany prosim Vas ?
@luciazahornadska ja som tiez uz v roku a pol tusila, aj ked som sa snazila si hovorit ze ved je to iba zatvaranie otvaranie dveri, ved este nerozprava to deti v jeho veku bezne robia, ved sa toci dokola tak asi ho to bavi 🙈 ale uz ako ide cas vidim ze nic sa nezlepsuje, skor je to na nom viac vidno, uz som si prestala klamat sama sebe ze to nejak zmizne. Hlavne ked mame ocividne autizmus uz v rodine
@kacena4 a mate skusenost kde ist v takom nizsom veku ? 🙂 Ci tiez lazikova ako sme.boli so starsim As ? Prisla mi dobra odbornicka, aj ked si neviem uplne predstavit ako mensieho budu vysetrovat, jedine ze si zoberie auticko a lahne si na zem a bude si vozit, viac z neho asi nedostanu 🙈 nerozumie v podstate skoro vobec zatial reci. Hracky mu nic nehovoria jedine tie auticka a pod. Na druhu stranu na to su asi zvyknuty pri tichto diagnostikach od
ja som bola s dcerou v 2,5r. a presne tak dieta sa hralo a ona sa rozpravala so mnou a obcas sledovala dieta ako funguje, obcas ho oslovila a videla ako je na tom dieta. neboj ona vie ako na to. tiez som mala podozrenie kedze starsi je AS ze bude aj mladsia nakoniec z toho vzisla NKS takze ma super uistila v tych 2,5r. ze treba sa ubrat diagnosticky tymto smerom a odvtedy makame na reci. hoci je tam narusena prave ta rovina ktora aj u autistov ze pri to nie je autizmus, kedze tam nie su vyrazne pritomne aj ine priznaky. radsej chodte hned a budes mat dusu na pokoji ci treba alebo netreba nieco robit a co drzim palceky
@kacena4 Ďakujem krasne za info. A dcerka teda zrejme nemala prejavy ako pri autizme, ktore som spominala, ked ma nakoniec iba NKS ci ? ja som tiez dufala, len sa mi zda uz vela takych klasickych autistickych crt. aj ked samozrejme stale dufam v nejaky zazrak. No zrejme uz tiez objednam pomaly, ved s cakackou to aj vychadza ze tam prideme tak v 2.5 roku
3 roky alebo 4 .....neviem presne.....
prvy krst sme boli na dg. auti v 2.5r. a v 12r. ma stale prejavy auti, ale uz to netiesim ucime ju fungovat s tymi schopnostami ktore ma
@kacena4 keby bol schopny normalne fungovat, to by mi stacilo, nad auti prejavmi by som kludne privrela oci 🙏
My sme v Írsku, tu dostal aj diagnózu..

Autizmus sa ma diagnostikovať až po 3. roku, takže objednať podľa cakaciek