Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
a uvidíš všetky príspevky!
petruldo
26. jan 2018 Čítané 275x

    Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.

Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.

Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.

    Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.

Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:

  • Vysoký obsah – hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka, kaleráb
  • Stredný obsah – kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak, zemiaky
  • Najnižší obsah – cibuľa, paradajky, paprika, hrach, uhorky, kukurica

Pre tie, ktoré preferujú čísla :

  • Vysoký obsah  NO3 - predstavuje hodnotu nad 1000 mg na kg čerstvej hmoty
  • Stredný obsah  NO3 - predstavuje hodnotu 250 mg až 1000 mg na kg čerstvej hmoty
  • Nízky obsah NO3 - predstavuje hodnotu pod 250 mg na kg čerstvej hmoty

Faktory  zvyšujúce obsah dusičnanov
Obsah dusičnanov v rastlinách ovplyvňujú všetky zdroje dusíka, ktoré rastlina prijíma z pôdy, z hnojív, dažďa, závlahovej vody a emisií vo vzduchu. Značný vplyv na proces hromadenia dusičnanov v zelenine má každoročne sa meniaci hydrometeorologický faktor, najmä vlaha, teplota a slnečný svit. Problémová je skleníková a rýchlená jarná zelenina, ktorá obsahuje až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov ako poľná či záhradná zelenina.

    Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Najnižšia v listových čepeliach a plodoch. V šupkách a povrchových vrstvách plodov býva koncentrácia vyššia, ako v dužine. Preto je dôležité, ktoré časti rastliny sú určené na konzum.

    Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre zdravého a dospelého človeka škodlivé. Súvisí to s ich pomerne rýchlou likvidáciou v obličkách. A tu prichádza to povestné ALE. Ako vieme, obličky malých detí dozrievajú – vyvíjajú sa, niekde sa uvádza že do roka, niekde do troch. Ďalší dôležitý fakt je, že dusičnany sa chemickým procesom redukujú na dusitany, ktoré vyvolávajú methemoglobinémiu. V  skratke, dusitany sa naviažú na henoglobín a ten už nie je schopný prenášať kyslík = dojčatá sa dusia. Vonkajšími prejavmi je sivomodrá alebo modrofialová farba slizníc a pokožky na periférii.

Kto má rád skoro hororové čítanie, prečíta si niečo o viazaní sa dusitanov na amíny.

Ďalej dusičnany vo vyšších koncentráciách môžu ovplyvňovať imunitný systém, enzýmy v tráviacich orgánoch, vstrebávanie živín, metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy.

Pár rád na záver:

  • pozor na kombináciu potravín s vysokým obsahom dusičnanov
  • varom sa znižuje obsah dusičnanov v zelenine
  • pozor na skladovanie zeleninových príkrmov - špenát rýchlo schladiť a nikdy NEOHRIEVAŤ /pri izbovej teplote a ohrevom sa dusičnany rýchlo menia na dusitany/
  • dojčatám pri príprave mrkvového odvaru treba odstrániť stredovú časť mrkvy
  • zemiaky a ostatnú zeleninu variť bez šupky
  • cviklu varte ošúpanú a odrežte vrchnú časť buľvy pod listami a špičku
  • pri konzumácii surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov

#dusicnany #dusitany #cvikla #spenat

ZDROJE:

http://zahradaweb.cz/dusicnany-v-zelenine/

https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti/

http://zahradaweb.cz/o-dusicnanoch-v-zelenine/

https://primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemusia-byt-strasiakom.html

Čítaj celý článok
petruldo
23. jún 2014
Zavádzanie príkrmov 73 fotiek
petruldo
29. máj 2014 vybrali sme

Tento článok som napísala pre švagrinú, ktorá chcela svoju dcérku baliť do látkových plienok. Nič o týchto nových látkových plienkach nevedela. Tak dúfam, že poslúži aj pre ostatné maminky.

Látkové plienky

Na začiatok a vlastne pokiaľ ti budú vyhovovať na malej:

Klasické bavlnené štvorce 30-40 ks - Ja mám Libštátske plienky (Maxiland.sk), mne pre malé bábo viac vyhovuje rozmer 70x70 (cca do 6 mes.), potom 80x80 cm. Teraz som objavila aj extra kvalitu (Maxiland.sk). V podstate sa jedná o gramáž plienky. Čím je vyššia, tak je plienka viac savá a aj kvalitnejšia. S eshopom Maxiland.sk ale nemám skúsenosti.

Vo fóre o látkových plienkach veľmi chvália a odporúčajú MaM štvorce (Ekoplienky.sk). Doteraz neboli k zohnaniu, tak nemám odskúšané, ale už som si objednala na skúšku, tak dám potom vedieť. Eshop je overený.

Bambusové štvorce moc neodporúčam, aj keď majú výbornú savosť, ale praním sa veľmi zrážajú.

Vrchné PUL nohavičky  3-4 ks - Ja som na novosklad najspokojnejšia so značkou Rumparooz Cover One Size (Zdraveplienky.sk). Na začiatok zapínanie na suchý zips, na neskôr patentky. Je to overený eshop. Použiteľné sú aj zn. BambiRoxy (Bambiroxy.com), dajú sa kúpiť aj dvojveľkostné, ale ja by som asi vzala jednoveľkostné. Tiež je to overený eshop.

Prateľné flísové separačné vložky - podľa počtu plienok, zabezpečujú bábätku pocit sucha (zn. Little Lamb). Alebo si kúp tenkú flísovú deku a nastrihaj si separačky, vyjde to lacnejšie: napr. v Ikea (Ikea.com) alebo aj v KIK sa dá kúpiť tenká deka.

Papierové separačky na hovienka (dajú sa prať, ak sú iba ocikané, pokakané vyhodíš do koša). Mne sa najviac osvedčili PoPoLiNi separačné plienky (Ekoplienky.sk).

Snappi sponka  2 ks  na upevnenie novoskladu.

Vak na použité plienky - na cesty (sú rôzne veľkosti, mne vyhovuje na zips, a teraz mám tento - Zdraveplienky.sk).

Vedro na plienky - skladovanie špinavých plienok doma (najlepšie je veľké vedro od farby, s vekom). Skladovanie na sucho.

Video o skladaní látkových plienok: https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=gasWvBJEDlU

Pranie - po 2-3 dňoch, nenakladať plnú práčku. Bavlnené štvorce sa môžu prať aj na 90 st. C, plienky z iných materiálov (bambusové, kapsovky) max. na 60 st., niektorí výrobcovia odporúčajú iba 40 st. C.  K prášku pridávam dezinfekčný prostriedok Miofresh (Ekoplienky.sk), dá sa kúpiť aj v obchode Pre deti v Mirage v Žiline. Nepoužívať aviváž! Ja nežehlím štvorce. Prášky šetrné, ja periem v Denkmit Vollwaschmittel Ultra Sensitive z DM drogeria (Meindm.at).

Časom budeš potrebovať na zvýšenie savosti Vkladačky, najlepší materiál je bambus, alebo zmes konope-bambus-bavlna (ja kupujem od tejto holky, vyrába ich priamo ona (Handricky.eu).

Na malé bábo postačia aj tieto (Kikko.sk). Ak si kúpiš aj farebné (Kikko.sk), môžeš ich mať na umývanie (tvárička, telo, riťka), alebo na grckanice. Odtiaľto (Peluskovo.sk) mám aj osušky, ale lepšie sú flanelové (T-tomi videla som ich aj TESCU.

Keď malá prestane v noci kakať, môžeš prejsť na nohavičkové plienky (4-6 ks), najlepšie z bambusového materiálu (nemusíš v noci prebaľovať). Ja používam tieto - Tots bamboozle stretch (Ekoplienky.sk) alebo tieto (ale zapínanie na patentky, suchý zips vydrží veľmi krátko, len tieto malému bábu budú veľké - Bambiroxy.com), na denné spanie (Bambiroxy.com) + treba na ne vrchné nohavičky. Najlepšie na noc sú vlnené (ja používam na denné spanie (Handricky.eu) a na noc PoPoLiNi (Ekoplienky.sk), treba kupovať podľa váhy dieťatka viac veľkostí.

Na návštevy, k lekárovi Kapsové plienky (4 –6 ks) (ja mám obľúbené Tots Bots EasyFit V2 /bambus/ Tots Bots EasyFit V3 /mikrovlákno, Rumparooz One size /mikrovlákno/, MaxBambou B´bies, Bambiroxi).

Plienky pod hlavičku a na grckanie: Stačí nízka gramáž (Kikko.sk), ja používam aj tieto (Kikko.sk) alebo tieto (Ikea.com), a lepšie sú vzorované na rozlíšenie od plienok na riťku (ja tieto plienky periem iba s detským oblečením), teraz mám aj z Ikea.

E-shopy:

http://www.ekoplienky.sk/
http://www.bambiroxy.com/
http://www.kikko.sk/
http://www.plienkovysvet.sk/
http://handricky.eu/index.php?route=common/home
http://www.sweetmonkey.sk/eshop
http://www.latkovky.sk/
http://www.latkoveplienky.sk/
http://www.peluskovo.sk/

Druhy plienok: veľmi dobre spracované články o látkových plienkach.

#plienky #latkove

Čítaj celý článok
petruldo
5. júl 2013 vybrali sme

Tento článok vznikol ako moja snaha pomôcť maminkám zorientovať sa v problematike prikrmovania. Obsahuje manuál na zavádzanie potravín na jeden mesiac.

V tejto časti sa budem venovať imunologickému oknu a zavádzaniu lepku do výživy.

Imunologické okno

Jednou z funkcií imunitného systému je reakcia proti cudzorodým bielkovinám, jeho porucha môže viesť k alergii. Rovnako dôležitá je i schopnosť na cudzorodé látky nereagovať - funkcia aktívnej imunitnej tolerancie. Podľa najnovších poznatkov môže byť navodenie tolerancie kľúčové k prevencii alergie.

Popôrodný vývoj imunitnej reaktivity vymedzuje optimálne obdobie pre stretnutie sa s potravinovými antigénmi. Toto obdobie je nazývané imunitné okno a je v ňom pri kontaktu s alergénmi pravdepodobnejší vývoj tolerancie než senzibilizácie. Pre potravinové alergény je to rozmedzie medzi 4. – 6. mesiacom života. Vek 17 až 26 týždňov je k zavádzaniu nemliečnej stravy u zdravých detí podľa doterajších poznatkov najvhodnejší.

Prídavky kojenia majú postupne obsahovať múku z obilnín s lepkom, zemiaky, ryžu a mäso vrátane rýb, slepačích vajec, ovocie, zeleninu, výrobky z mlieka, arašidov, vlašských orechov a sóje  (niesú zoradené podľa poradia pri zavádzaní).

Zavedenie potravinových antigénov (vrátane lepku) v čase kojenia medzi 4 a 6 mesiacom života môže znížiť tiež riziko diabetes mellitus I. typu a celiakie, opačný postup môže riziko uvedených ochorení zvýšiť.

Zavádzajte iba jednu novú potravinu 4-5 dní po sebe v malom množstve (1-2 lyžičky, prvý deň stačí potrieť okolo pusy danou potravinou) orechy v nedusivej forme (mlieko, maslo).

Zavádzanie lepku

Európska spoločnosť pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN) vydala v roku 2008 nové odporúčania na zavádzanie lepku do výživy dieťaťa. Lepok sa má zaviesť medzi  ukončeným 16. týždňom (ukončený 4. mesiac) až 7. mesiacom, najlepšie pred ukončeným 6. mesiacom. Zároveň odporúčajú aby bolo dieťa v čase zavádzania lepku stále dojčené a tak bolo pod ochranným účinkom MM.

S týmito odporúčaniami však nesúhlasia pediatri. Hlavný odborník MZ SR pre pediatriu a zároveň člen Slovenskej pediatrickej spoločnosti prof. MUDr. Peter Bánovčin, CSc., uviedol, že podľa odporúčania ESPGHAN-u sa lepok do výživy môže zaviesť už od ukončeného 4. mesiaca, ale nemusí. Ak je dieťa plne kojené, lepok sa zavádza až po ukončenom 6. mesiaci.

Ako to vyplýva z výskumov, je dôležité aby bolo dieťa počas a aj po zavedení lepku stále kojené, znižuje sa tým riziko vzniku celiakie.

Ak však máte v rodine výskyt celiakie, buďte opatrní a o zavádzaní lepku sa poraďte s odborníkom na imunológiu a alergológiu.

V článku o zavádzaní lepku v Špeciáli časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku je uvedené nasledovné odporúčanie:

  • Kojeným deťom podávame lepok po ukončenom 6. mesiaci do ukončeného 7. mesiaca,
  • Deťom čiastočne kojeným a prikrmovaným UM podávame lepok po ukončenom 4. mesiaci, najlepšie medzi 5. až 7. mesiacom, pod ochranou kojenia,
  • Deťom na UM podávame lepok medzi 6. a 7. mesiacom.

Ako sa teda zorientovať v týchto protichodných odporúčaniach? Jednoducho sa poraďte s pediatrom svojho dieťaťa, lebo aj tu platí čo lekár to iný názor.

Príznaky celiakie

Príznaky sa vyvíjajú postupne po zavedení lepku do výživy. Prvými známkami býva nechutenstvo, kašovité objemné stolice, mrzutosť, podráždenosť a stagnácia hmotnosti až neprospievanie.

Hlavné príznaky sú celkové a lokálne, ktoré vychádzajú z postihnutého tráviaceho systému:

  • kašovité objemné zapáchajúce stolice, ktoré obsahujú nestrávený tuk, sú šedobiele s lesklým povrchom, zvracanie, pocity na zvracanie, zvýšený odchod plynov,
  • veľké nafúknuté, bolestivé brucho,
  • vychudnutá postava, nízky svalový tonus, bledá koža a sliznice,
  • zmenená psychika – mrzutosť, podráždenosť, plachosť, úzkosť, nepokoj.

Môžu byť prítomné len niektoré príznaky, alebo žiadne (bezpríznaková celiakia ) alebo sa objavujú len celkové nešpecifické príznaky, ako sú únava, bledosť, neprospievanie, stagnácia hmotnosti.

Komplikácie celiakie:

nízky obsah vitamínov rozpustných v tukoch -  A,D,E,K; porucha imunitného systému; chudokrvnosť; oneskorený rast; úbytok hmotnosti; únava; nechutenstvo; oneskorená puberta u detí; osteoporóza (rednutie kostí z nedostatku vápnika), zápal kĺbov; rachitída u detí (krivica z nedostatku vitamínu D) ; migréna; poruchy hybnosti pre atrofiu svaloviny; afty v ústach; zubné kazy; atopický ekzém.

Ako na to?

/Ja som zavádzala lepok obilninovými kašami v tomto poradí : ryža - ovsené vločky - jačmenné vločky - ražné vločky - pšeničné vločky - špaldové vločky./

Zaradenie obilnín s obsahom lepku môže byť takéto:

ryža – ovos – pšeno – kukurica – jačmeň – špalda – raž – tritikale.

Ryža, pšeno a kukurica sú bezlepkové obilniny, ostatné lepok obsahujú v rôznom množstve (ovos najmenej, špalda najviac).

Množstvo kaše bude symbolické, 1-2 lyžičky a teda zatiaľ nebude nahrádzať plnú dávku mlieka, je to len na zoznámenie sa imunity a črievka s lepkom. Ak dieťatko bude tolerovať všetky obilniny s lepkom, tak po jeho zavedení sa zasa vrátite ku pravidelnej konzumácii bezlepkových obilnín.

Aby bola odhalená prípadná celiakia a nedošlo k jej latentnému priebehu z dôvodu nešpecifických príznakov, budete dávať plnú dávku obilniny obsahujúcu lepok (porcia kaše alebo prílohu) až po ukončenom 8. až 9. mesiaci.

U plne kojených detí  sa lepok môže zaviesť bez predchádzajúcich zeleninových príkrmov. Dieťatku dáte 1 – 2 lyžičky obilninovej kaše a potom ho nakojíte.

 Nasleduje rozpis po prvých 4 týždňoch odstavovania

Ak to dieťatko vyžaduje, dokŕmte ho na obed MM alebo UM.

RECEPTY

Postup prípravy obilninových kaší je rovnaký. Vločky opláchneme a deň vopred namočíme (bola som poučná, že je to kôli lepšej stráviteľnosti), varíme vo vode 15 – 20 min a podľa potreby dolievame vodu. Spolu s vývarom rozmixujeme na hladkú kašu.

Kaša z kukuričnej krupice – do vriacej vody nasypeme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varíme 5 – 10 min. Ak treba, dolievame vodu.

Pokračovanie nabudúce. #prikrmovanie #lepok #imunologicke_okno

V článku sú uvedené moje vlastné skúsenosti, recepty, a čerpala som aj z tejto literatúry:

http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/06/07.pdf

http://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-prikrmu/

Časopis dieŤa, 7/2010, ročník XVI

Špeciál časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku.

http://www.medifera.sk/index.php?id=216

Bukovský, I. a kol. Hneď to bude anjelik, 2011

 Obrázok :

http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=377799

Zaujalo Vás to? Chcete vedieť viac? Radi vás uvítame v našej skupine: Navarme im zdravie, zdravé stravovanie pre detičky už od príkrmov http://www.modrykonik.sk/skupina/2327/detail/

Čítaj celý článok
petruldo
12. máj 2013 vybrali sme

Tento článok vznikol ako moja snaha pomôcť maminkám zorientovať sa v problematike prikrmovania. Obsahuje manuál na zavádzanie potravín a príklad odstavovania vždy na jeden mesiac.

Odstavovanie bábätka je pre každého rodiča významný moment. Stravovacie návyky, či už dobré alebo zlé, ktoré budú Vaše dieťa sprevádzať celý život, sa vytvárajú práve v tomto najútlejšom veku. Toto je ten „správny čas“, kedy môžete svoje dieťatko zoznámiť so širokou škálou nových chutí.

Článok vznikol vďaka našej skupine, do ktorej sa môžete pridať aj vy: Navarme im zdravie, zdravé stravovanie pre detičky už od príkrmov.

Kedy začať prikrmovať?

Odporúčania odborníkov sa málokedy zhodujú. Na týchto dvoch veciach sa ale zhodli skoro všetci:

  • výlučné dojčenie by malo trvať najmenej do konca 4. mesiaca bábätka
  • kravské mlieko nie je vhodné zaradiť pred koncom 1. roka dieťaťa


Aby sme mohli začať s prikrmovaním, musí byť na to dieťa pripravené, musí dosiahnuť určitú psychomotorickú zrelosť. Väčšina detí dosahuje tento potrebný stupeň medzi 17. a 26. týždňom života.

Spoznáme to takto:

  •  dieťatko vie udržať hlavičku vzpriamene,
  •  jeho pôrodná hmotnosť sa zdvojnásobila,
  •  dokáže sedieť s oporou.


A k tomu sa tiež ukáže, že už po prvých pokusoch s jedlom sa dieťatko rýchlo učí a:

  • vie jedlo udržať v ústach a nevyteká mu von,
  • vie ukázať, že už sa cíti “plné” tým, že už nechce otvoriť ústa alebo otáča hlavu nabok,
  • zaujíma sa o jedlo, keď vidí, že iní jedia.


Okrem veku pri zavádzaní príkrmov je určujúce aj:

  • dieťa saje viac ako 8 – 12-krát za 24 hod. – u dojčených detí,
  • je hladné aj po vypití viac ako 900 – 1000 ml UM – u nedojčených detí.


Zjednodušene sa odporúča začať s prikrmovaním u bábätka na umelom mlieku (UM) od ukončeného 4. mesiaca a u kojeného (MM) bábätka od ukončeného 6. mesiaca.

Dôležitá rada na začiatok, buďte trpezlivý. Keď začínate, aj jedna čajová lyžička je dosť veľká porcia. Každú novú potravinu dávajte 3 – 4 dni, aby ste mohli sledovať reakciu. Ak drobec nejakú potravinu odmieta, skúste inú kombináciu, tepelnú a mechanickú úpravu – platí pravidlo, že dieťa potrebuje niektoré potraviny ochutnať v rôznych formách aj 15-krát aby mu zachutili. A buďte pripravení aj na prípadné trucovanie pri stole a odmietanie príkrmov. Nechajte svoje dieťa rozhodnúť, koľko bude jesť.

Príznaky potravinovej alergie: hnačka, výrazné nafukovanie, svrbivá vyrážka, začervenanie v okolí konečníka.

Ak máte podozrenie na potravinovú alergiu, vynechajte jedlo na niekoľko týždňov. Potom ho môžete po porade s pediatrom skúsiť znova zaradiť do prikrmovania. Ak bola reakcia na jedlo veľmi silná a bolo nutné užívať lieky (antihistaminiká) potravinu už radšej nepodávajte a poraďte sa s pediatrom, príp. alergiológom.

Pripravte sa, začíname.

Ako na to?

Dieťatko na UM (ukončený 4. mesiac) + Dieťatko kojené (ukončený 6. mesiac)

Je dôležité, aby ste si pamätali, že aj v čase navykania na pevnú stravu, je najlepšie a najprirodzenejšie pre vyvíjajúce sa dieťatko stále mlieko.

Deťom do jedného roka jedlo v žiadnom prípade neprisládzajte, nesoľte a nekoreňte.

PAMÄTAJTE! Nesprávna výživa v detstve môže v neskoršom veku viesť k obezite, riziku vzniku srdcových a cievnych ochorení a alergiám.

Poloha pri kŕmení: v náručí s podopretým chrbtom, vo vajíčku /ja som preferovala tento spôsob/.

Mlieko: materské mlieko, náhrady materského mlieka.

Obilniny: ryža, naturálna ryža, jačmenne krúpy a vločky, ovsené vločky.

Zelenina: mrkva, batát (sladký zemiak), zemiak, cuketa, tekvica, brokolica (iba ružičky - nenafukujú), kaleráb.

Nezabudnite každú novú potravinu podávajte samostatne 3-4 dni na zistenie možnej potravinovej alergie.

Prikrmovať začíname vždy zeleninou. Najskôr dieťaťu ponúkneme príkrm a potom ho dokŕmime mliekom. Jednotlivé druhy zeleniny môžete po odskúšaní aj kombinovať.

Spôsoby prípravy zeleninových príkrmov:

  • varenie v pare – najšetrnejšia príprava potravín z hľadiska zachovania vitamínov /ja ho uprednostňujem/ ak nemáte parný hrniec nevadí, môžete použiť naparovaciu vložku na prípravu kysnutých jedál (POZOR nie hliníkovú),
  • varenie v malom množstve vody,
  • pečenie v rúre.


Mechanické spracovanie potravín: mixovanie.

Tip na ušetrenie času: uvarte si väčšie množstvo zeleniny, naporciujte na 2 dni a zvyšok uskladnite vo forme na ľad v mrazničke.

Nasleduje rozpis odstavovania na 1. a 2. týždeň.

Ak dieťatko príkrm odmieta, pridajte trocha MM alebo UM k zelenine, kaši.

3. a 4. týždeň odstavovania.

Kombinácie zeleniny sú ľubovoľné, k ryžovej kaši po 3 dňoch môžete primiešať už zavedený druh zeleniny. Po týždni môžete k bielej ryži pridať naturálnu, v pomere aký vám vyhovuje, nezabudnite naturálnu ryžu deň predtým namočiť, variť dlhšie a dôkladne rozmixovať (naturálka sa horšie trávi, keď ju nerozmixujete bábo ju celú vykaká). Naturálna ryža nezapeká a obsahuje oveľa viac dôležitých látok ako biela – napr. železo a B vitamíny. K zeleninovým príkrmom a kašiam od 3. týždňa pridajte 1/4 kávovej lyžičky kvalitného za studena lisovaného oleja – slnečnicový, olivový, aby sa mohli vstrebávať vitamíny rozpustné v tukoch.

Recepty

Mrkvové pyré: mrkvu ošúpeme, umyjeme a uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varila na požadovanú hustotu. /Niektoré detičky vyžadujú riedke pyré, treba si to odsledovať./

Batátové pyré: batát ošúpeme, umyjeme a uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varil na požadovanú hustotu. Iná príprava – umyjeme a pečieme v šupke na 200°C 50 – 60 min. /musí byť mäkký ako maslo/.

Zemiakové pyré: zemiak ošúpeme, uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varil na požadovanú hustotu. Iná príprava – umyjeme a pečieme v šupke na 200°C 50 – 60 min. /musí byť mäkký ako maslo/.

Cuketové pyré: cuketu ošúpeme /kto sa nebojí neošúpe, ja som šúpala/, umyjeme a uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varila na požadovanú hustotu.

Tekvicové pyré: tekvicu ošúpeme, uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varila na požadovanú hustotu. Iná príprava – umyjeme prerežeme, vyberieme semiačka a pečieme so šupkou až pustí šťavu na 200°C 50 – 60 min. /musí byť mäkká ako maslo/.

Brokolicové pyré: ružičky brokolice dôkladne umyjeme, uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varila na požadovanú hustotu.

Kalerábové pyré: kaleráb ošúpeme, umyjeme, pokrájame na menšie hranolky a  uvaríme (v pare al. vo vode) do mäkka, pomixujeme alebo prepasírujeme, zriedime vodou v ktorej sa varil na požadovanú hustotu.

Podávanie obilnín začíname bezlepkovou ryžou. Ak bude ryža bábätkom tolerovaná, asi po dvoch “ryžových” týždňoch môžeme prejsť na obilniny s nízkym obsahom lepku (ovsené vločky, jačmeň). Môžete použiť buď hotovú instantnú ryžovú kašu, alebo si uvaríte kašu doma. Začíname bielou ryžou /pozor môže zapekať/, po týždni môžeme prejsť na naturálnu ryžu – treba ju dôkladne rozmixovať /táto nezapeká/.

Ryžová kaša:  bielu ryžu opláchneme, varíme vo vode do zmäknutia 15 - 20 min. Ryžový vývar si odložíme na rozriedenie, ryžu rozmixujeme  na hladkú kašu alebo prepasírujeme pridáme ryžový vývar na hustotu akú potrebujeme.

Kaša z naturálnej ryže: ryžu opláchneme deň vopred namočíme, varíme vo väčšom množstve vody do zmäknutia (caa 60-70 min., 35 min. v tlakovom hrnci). Ryžový vývar si odložíme na rozriedenie, ryžu rozmixujeme na hladkú kašu pridáme ryžový vývar na hustotu akú potrebujeme.

Kaša z ovsených vločiek – vločky opláchneme a deň vopred namočíme /bola som poučná, že je to kôli lepšej stráviteľnosti/, varíme vo vode 15 – 20 min. Spolu s ovseným vývarom rozmixujeme na hladkú kašu.

Zápcha /dieťatko sa nemôže vykakať/ - pripravíte si kašu z ovsených vločiek, na rýchlejší účinok sa pridáva aj vývar z ovsených vločiek (príprava ako kaša len sa dá viac vody a menej vločiek) a použijete ho na prípravu UM v pomere 1:1 (koľko ml vody, toľko ml vývaru), ovsené vločky môžete pridávať aj do zeleninového príkrmu.

PAMÄTAJTE! „Pomaly ďalej zájdete“, netreba sa ponáhľať, prispôsobte sa bábätku, berte ohľad na jeho chute a potreby. Trpezlivo skúšajte ďalej, ak dieťatko niektorý druh zeleniny odmieta.

Pokračovanie nabudúce.  #prikrmovanie

Zaujalo Vás to? Chcete vedieť viac? Radi vás uvítame v našej skupine: Navarme im zdravie, zdravé stravovanie pre detičky už od príkrmov http://www.modrykonik.sk/skupina/2327/detail/

V článku sú uvedené moje vlastné skúsenosti, recepty, a čerpala som aj z tejto literatúry:

Bukovský, I. a kol. Hneď to bude anjelik, 2011

Karmel, A. Vaříme pro kojence a batolata, 2007

Karmel, A. SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti, 2001

Časopis Dieťa 4/2012, Ako správne zavádzať nemliečne príkrmy do stravy detí do troch rokov.

Špeciál časopisu Mama a ja, Výživa detí od narodenia do školského veku.

Obrázky :

http://najmama.aktuality.sk/clanok/224548/ked-uz-mliecko-nestaci-ako-zacat-prikrmovat/

http://baby-web.topky.sk/clanky/a3629-Masovo-zeleninove-prikrmy.aspx

Čítaj celý článok