icon

V akom veku sa zastaví zvyšovanie dioptrií?

ludinka
11. feb 2024

Syn ma 9 rokov a uz sme sa dostali postupne na - 3 a stvrt dioptrie, prosim vas zo skusenosti kolko sa mu to este moze zhorsit, zacinam sa bat.
Zacinali sme v 5. Rokoch na pol dipotrii.

Strana
z2
nikam
11. feb 2024

Z mojej skusenosti, rychly rast sa zastavi, ked on prestane rast. Ak sa mu rychlo zhorsuje zrak, mozno by pomohli tieto specialne sosovky https://www.detskaocnaoptika.sk/progresivna-myo...

siska53
11. feb 2024

@ludinka nemusi sa zastavit vobec... Mne zistili dioptrie v 10.rokoch. po VS som si ich dala vynulovat. Ale rovno mi povedali, ze ak sa mi ma zrak zhorsovat, tak sa bude. Dlho som to mala ok a ako som nastupila po detoch do prace, tak opat som uz musela nosit... A to som mala uz ,40! A odvtedy sa mi este zhorsili. Do dialky, nie do blizka!!!

xxxxxnnnnn
11. feb 2024

@ludinka Skús svoju otázku napísať sem. Odpovedajú super odborníci https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

nops
11. feb 2024

@ludinka oko najviac rastie v období puberty,u chlapcov ešte dlhšie. Tzn,že dioptrie nie sú ustálené ešte dlho. Môj má 15 rokov, chodí pravidelne na očnú kliniku, všetko mi podrobne vysvetlili. Co rok to dioptria. Zmenila som bežného očného,nevedel mi povedať nič k veci ani vyšetrenia žiadne. Momentálne má -5, cylindre a ideme zas,už sa sťažuje,že zle vidí.

kacena4
11. feb 2024

z mojej skusenosti v detstve sa zhorsuje v dospelosti sa moze ciastocne zlepsit

domka222
11. feb 2024

V 9tich som začala tiež na pol. Do 18 som mala až 4,5 a 4,75.

miimss
11. feb 2024

@ludinka myslím, že je to veľmi individuálne, ja som začínala s polkami vo štvrtom ročníku na ZŠ, teraz mám 34 rokov a pred dvoma rokmi som menila okuliare lebo som už zase zle videla... Dioptrie sa mi navýšili

laurikagab
11. feb 2024

@ludinka dcera ma tiez 9 rokov a kazdu kontrolu ide hore dioptria -5!! uz asi 2 mesiace mame specialne sosovky , tak uvidime, ci to nieco pomoze..syn ma 12 toko, ale jemu tak rapidne neslo hore..aj ked ma tiez velmi silne dioptrie!!! v rodine nemame okuliare

vkatush
11. feb 2024

@ludinka mne sa najviac zhoršili okolo 13r, teda cca puberta. Z ničoho na -2.5. Potom ešte trošku počas strednej/výšky, teraz mám -3/-3.25.

Kamoške sa celý život zhoršovali, okolo 20tky mala už -7 či 8, išla na operáciu, lebo vraj sa jej to bude zhoršovať a po -10 už ani nebude môcť ísť na operáciu. Pravdepodobne si ju o pár rokov bude musieť zopakovať, ale zatiaľ jej to drží na minimálnych dioptriach.

ludinka
autor
12. feb 2024

Dakujem za odpovede, moc ste ma nepotesili, ano ideme kupit miyosmart skla, tak uvidime co to trochu pomoze

tetapetra
12. feb 2024

@ludinka začala som nosiť ako 9r, do 25 som to dotiahla na 6(7) bože už si nepamätám. Potom 2x operácia keď som mala 27,28. Od 35r som potrebovala na šoférovanie. Teraz mám skoro 44r a dioptrie do diaľky 1,75 a zhoršuje sa to

thoughtfulweirdo
12. feb 2024

Ja som sa zastavila v 16-17 rokoch na 5 dioptriach, už 10 rokov bez zmeny, tak dúfam, že už mám hotovo 😅

kris_tin257
12. feb 2024

Ja som sa zastavila presne až okolo 16-17 rokov, dovtedy každý rok išli dioptrie hore, začínala som v 8 rokoch a skončila som cca na 6,25 dioptriach

kaajuiaatko
12. feb 2024

@ludinka ahoj riešime teraz podobný problém, synovi (teraz má 9) sa za rok a pol zhoršila dioptria na 2.0/2.25, dr. tiež odporučila Miyosmart, čakáme na výrobu. Dali Vám aj častejšie kontroly?

ivanabat
12. feb 2024

Syn má 8 rokov a má -1,75 na obe oči a plus cylindre, doktorka mu robila CT a presne aj nám odporučila túto novú technológiu, dali sme spraviť Essilor Stellest sklá a zvykol si hneď v prvý deň. Dúfam, že to reálne trochu pozastaví tú myopiu, lebo má vysoký percentil rastu oka a aj zvyšovania dioptrií. Nám doktorka povedala, že treba to podchytiť teraz, lebo v puberte toho už veľa nezmôžeme. Ako sa zhoršuje zrak veľa závisí aj od toho, ako to dieťa trávi čas. Ak nonstop namáha oči a je málo vonku, tak sa to bude zhoršovať.

ludinka
autor
12. feb 2024

@kaajuiaatko doktorka povedale ze kntrola o pol roka, ale v optike kde nam dali tie okuliare povedali ze po troch mesaicoch.....
konzultovala som to aj s jednou lekarkou z ciech a ona mi povedala, ze je to geneticka zalezitost a ze myosmart ovplivni akurat tak zivony styl....tak uvidime

kaajuiaatko
12. feb 2024

@ludinka aj nám dali kontrolu o pol roka, v optike sa máme ukázať najprv po 2 týždňoch a potom raz mesačne kvôli kontrole, či má dobre nastavený rám a či mu okuliare nepadajú keďže pri týchto sklách treba aby mal presne danú zrenicu. No sama som zvedavá, ako to bude pokračovať ďalej. Ja dúfam, že sa to spomalí, ideálne keby sa ten nárast dioptrií úplne zastavil. Obmedzujeme TV, tablet aj mobil na nevyhnutný čas.

petra_s_
Autor odpoveď zmazal
lienocka128
24. júl 2024

Ahojte....syn ma 11 rokov a dnes sme boli na kontrole na ocnom...dioptria nam zase poskocila a uz ma -5,5 +cylindre....pomohli vam ste specialne skla? Sme objednany na vysetrenie,ci ich vobec moze
@kaajuiaatko
@laurikagab
@ludinka
@ivanabat

ivanabat
24. júl 2024

@lienocka128 môj syn má stellest sklá, zatiaľ pol roka ich nosí nonstop (plus málo obrazovky, veľa pobytu vonku) a dioptria sa nezvýšila ani oko nenarástlo. Uvidíme ako to bude v zimnom období.

laurikagab
24. júl 2024

@lienocka128 moja dcera ma 10 a myosmarty ma od septembra tusim, naposledy , co sme boli na kontrole tak jedno oko mala o - 0,5 menej?? co ani dr.nechapala..inak chcela jej menit za silnejsie, ale dcera povedala, ze sa jej lepsie pozera v tych co ma..tiez ma take vysoke dioptrie..uvidime teraz v septembri na kontrole..

kaajuiaatko
25. júl 2024

@lienocka128 syn má 10 a nosí Miyosmart od januára tohto roku, na poslednej kontrole po pol roku má dioptrie nezmenené, za mňa zatiaľ spokojnosť. Ďalšiu kontrolu máme v decembri

miriam888
25. júl 2024

dcére sa za posledný rok zhoršil zrak o jednu dioptriu na 4,5. Keďže odmieta nosiť okuliare a nosila kontaktné šošovky, doktorka nám navrhla, či by sme nechceli vyskúšať nočné kontaktné šošovky, tie pomáhajú aj zastaviť zhoršovanie zraku. Momentálne ich používa od apríla a dcéra vraví, že už by sa nechcela vrátiť k normálnym šošovkám. Cez deň funguje bez okuliarov aj šošoviek, vidí super a je to dobré napr. aj pri športoch, kúpaní, príp. v prašnom prostredí.

laurikagab
25. júl 2024

@miriam888 prosim ta, kolko ma dcerka rokov a teda ma asi plusky? lebo moja ma -5 a nevidi na 15 cm bez okuliarov..a tie sosovky sa davaju na noc a cez den uz nic?

miriam888
25. júl 2024

@laurikagab dcéra má 13 rokov a má -4,25 na jednom oku a na druhom -4,5. Šošovky sa dajú tesne pred spaním a ráno, keď vstane dá ich dole. Ku večeru sa vraj môže máličko zhoršiť zrak, ale dcéra hovorí, že ona nepociťuje zhoršenie a vidí dobre.

laurikagab
25. júl 2024

@miriam888 wow, ako sa volaju tie ssovky..to mi este neodporucila doktorka..mame tie myosmarty..tie sosovky by som dala 13 rocnemu synovi. tiez ma -4,5..a teda dava si ich na noc sama ..aku maju trvacnost a ako sa volaju..opytam sa na to

miriam888
25. júl 2024

@laurikagab volajú sa ortokeratologické šošovky alebo aj len nočné kontaktné šošovky. Trvácnosť majú 1 rok, každé 3 mesiace chodíme na kontroly a sú vyrobené presne na mieru. Ja viem len o dvoch miestach na Slovensku, kde sa tomu venujú a to v Považskej Bystrici a Bratislave. My chodíme do BA. Dcéra si ich dáva sama, ale keďže už predtým používala denné šošovky, tak už vedela ako na to. Cena na ten rok je asi 550 eur.

laurikagab
25. júl 2024

@miriam888 dakujem, tak to je super a teda za ten cely rok sa jej nezmeni dioptria.ja som za myosmarty platila 400+, ramy a teda bude jej menit dioptrie za silnejsie..skusim si o tom postudovat..tvoja dcera
‘nechce nisit okuliare lebo sa hanbi’..moje deti su uz zvyknute..nez nich ani na krok

miriam888
25. júl 2024

@laurikagab dcéra nosila roky len okuliare, ale tak asi nastúpila puberta a už vôbec nechce okuliare, ani na doma. Posledných asi 11 mesiacov len šošovky. Vyhovuje jej to tak aj pri športe, lebo hráva volejbal a okuliare ju zrejme trochu obmedzovali. Po roku dostane nové šošovky, ale presne také isté ako má teraz, nebudú jej meniť parametre, resp. nemali by meniť.

laurikagab
25. júl 2024

@miriam888 dakujem

Strana
z2