Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    nikam
    18. aug 2020    Čítané 405x

    Čo čaká deti v škole

    Niekoľko stručných informácií a infografík k tomu, čo nás od septembra v školách čaká.

    Obdobne sú spracované aj stredné a vysoké školy - link viď. nižšie.

    Základné pravidlá:

    Pokyny pre jednotlivé fázy

    1. Zelená fáza - všetci sú ok 

    2. Oranžová fáza - podozrenie na COVID-19

    3. Červená fáza - potvrdené ochorenie COVID-19

    Informácie zo stránky Ministerstva školstva https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-skd-cvc-zus-jazykove-skoly/

    nikam
    13. jún 2019    Čítané 283x

    Bezlepkáči bez výhovoriek

                                                                                                            Zdroj: dyslektik.sk

    Nie som celiatik. Našťastie. Ale ak by som bola, aspoň z pečiva by som si už ťažkú hlavu nerobila. Výrobky VitaCelia sú chuťovo na nerozoznanie od tých klasických, a je ich obrovský výber. 

    Prečo som ich testovala? Pretože som chcela vysadiť lepok, že čo to spraví. Nespravilo to nič. Našťastie. Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok (www.imunovital.sk). A to nie je sranda, ako žiadne autoimunitné ochorenie. Práve preto je potrebné dodržiavať bezlepkovú, inými slovami bezgluténovú diétu. 

                                                                                                  Zdroj: celiashop-bio.sk   

    Dávno, pradávno, keď som ešte bola malá, susedke diagnostikovali celiakiu. Chodili na poštu pre obrovské krabice trvanlivého pečiva a múky, ktoré objednávali z Čiech. Bolo to drahé a nechutné. Teraz môže odbehnúť do Billy, Tesca či iného obchodu, kde Penam distribuuje svoje begluténové pečivo, a kúpiť si ho čerstvé. Mäkké. CHUTNÉ. 

    Opíšem teraz v skratke pečivá, ktoré sme doma všetci spolu testovali. Ak kliknete na ich názvy, zobrazí sa vám podrobná recenzia aj s rozpísaným zložením. 

    Za nás bol úplnou topkou Bezgluténový chlebík Celio. Je to čerstvý chlebík, jemný, netrúsivý a plný semiačok. Zdrobnelina chlebík (ako to uvádza aj výrobca) je v tomto prípade ozaj na mieste, polovica bochníka, ktorá je vopred nakrájaná, váži len 250g. 

    Úplne prvým balíčkom, ktorý sme otvorili, boli koláče s tvarohovou náplňou. Nemám ich odfotené, nestihla som. To hovorí o všetkom. Aj ostatné koláče boli veľmi chutné, VitaCelia má v ponuke ešte makové, čučoriedkové a marhuľové. Balenie 2 x 50 g je akurátne do kabelky, ale i batôžteka na výlet. Tento na obrázku je čučoriedkový, vrchovato naplnený plnkou.

    Banánový chlebík je skôr koláčom. Na raňajky, s mliekom či kakaom, prípade i bez, pretože že priam šťavnatý. Fakt. Veď všetko banánové je tak trochu čvachtavé, nie? Banány v ňom riadne cítiť, i keď, na tomto chlebíku mi vadila akoby piesková konzistencia. Ako na jedinom výrobku z celej krabice. 

    Závinu s makovou náplňou viacerí v priebežných recenziách vyčítali málo naplnené okraje. Mne sa nezdalo, často pečiem doma záviny, a takto ich mávame naplnené bežne 🙂 Naopak, musím povedať, že maku v ňom bolo ozaj plno (výrobca uvádza až 40% plnky - pozri zloženie v mojom blogu). A veď aha:

    Na raňajky vľetci veľmi ľúbime vianočku. Pretože vianočka s maslom a mliekom na kuchynsom stole je domovom. VitaCelia svoju vianočku nazvala Bochník bezgluténový sladký s hrozienkami, asi preto, že nie je zaviazaný 🙂 Bochník je vláčny, pre nás akurát sladký, nedrobí sa. Len hrozienka popadali na spodok cesta. V ponuke je bochník aj bez hrozienok (ak by niektoré dietko malo problém s tohto nežiadúcou surovinou, všakáno).

    Ochutnali sme aj oškvarkové pagáče. Super praktické balenie 6 kúskov. Pagáčiky sú skôr tuhé, nie tá verzia ľahkých, nadýchaných. Manžel skonštatoval, že oškvarkov mohlo byť aj viac. Manžel je zhýčkaný pagáčmi od mamy a svokry 😉 Výrobca uvádza, že si na nich máme pochutnať so šálkou čaju. My len dodávame, ze aj s pohárom vína to ide. Otestovali sme to. 

    Po vyskúšaní všetkých týchto výrobkov len môžem konštatovať, že bezlepkáči už viac nemajú výhovorku, že niet chutného pečiva, keď ich na stôl dodáva Vitacelia. 

    nikam
    15. nov 2017    Čítané 648x

    5ml tekutého zlata každý deň...

    Rok 2014

    Keď mal syn tri roky, kúpili sme prvé balenie rybieho oleja s odhodlaním, že ho budeme užívať celá rodina. Chceme byť predsa zdraví, nechceme žiadne umeliny, tak s chuťou do toho!

    Syn prehltol prvú pol-lyžičku, zalizol sa a pýtal ešte. Povzbudení týmto počinom, ktorý sme vôbec nečakali, sme sa s lyžičkami vrhli i my, dospeláci. Ja mama som hrdinsky prehltla a usúdila som, že teda tento spôsob posilňovania imunity ostane v našej rodine na chlapoch. Manžel, ocko olej na lyžičke ovoňal a v tomto okamihu bolo jasné, že celá fľaška rybieho oleja ostáva vo výsostnom užívaní nášho syna. Ktorému sme navyše museli vysvetľovať, že viac ako tej pol lyžičky za deň nemôže.

    Rok 2017

    Tentokrát sme dostali šancu s iným produktom rybieho oleja, značky Möller’s. Prišli nám balenia s citrónovou a ovocnou príchuťou. Ten ovocný, podľa veselého farebného obalu určený hlavne deťom, prišiel na rad ako prvý. Testovač prvý, syn: Lyžička oleja po večeri, slastný výraz, „Chutí ako gumoví mackovia.“ Testovačka druhá, ja mama: Lyžička oleja, pocit, ako keď pijete olej, ale fakt príjemná chuť. Testovač tretí, ocko: „Olej? Zabudni.“ Užívame teda dvaja, a to každý večer po jedle 5ml. Tu si môžete prečítať, prečo presne takto. Takže zistenie prvé:

    • Tento olej chutí vážne dobre, ako ovocný, tak aj citrónový. Nemá ani žiaden pach po rybách a jeho konzistencia je olejová. Prekvapivo, že? 🙂

    Rybí olej má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Spomínala som ich vo svojom článku tu, ak sa vám nechce klikať, zopakujem. Rybí olej:

    • podporuje imunitný systém,
    • má schopnosť zlepšiť zrak,
    • zlepšuje stav pokožky a akné,
    • pomáha zlepšiť pozornosť pri hyperaktivite,
    • znižuje riziko srdcových ochorení,
    • prináša úľavu pri reumatoidnej artritíde,
    • pôsobí proti Alzheimerovej chorobe,
    • znižuje výskyt depresií,
    • pomáha pri strate hmotnosti.

    Či je to tak, pri tomto teste nezistím. Jednak sú dva týždne testovania príliš krátka doba na vyhodnotenie, jednak väčšina vyššie menovaných nás našťastie netrápi. A snáď vďaka pravidelnému užívaniu ani nebude. Môžem však konštatovať, že:

    • Za tie dva týždne syn neochorel.

     Mesiac pred tým bol chorý dvakrát. Kašle, sople, kýchania... Veď to všetci poznáme. Teraz nič.

    • Zlepšilo sa nám trávenie.

    Neviem, ako inak to distingvovane napísať. Proste ako často užívame, tak často aj chodíme. Viete kam. V synovom prípade veľký úspech. Možno by to tak bolo aj pri užívaní akéhokoľvek iného oleja, neviem. Môžeme niekedy porovnať.

    • Zlepšila sa mi pokožka.

    Fakt. Mám radosť, pretože mať v mojom veku akné je už tak trochu hanba. Stále ho mám, ustúpilo však. Ak by mi niekto povedal, že po natretí sa olejom zmizne úplne, som ochotná skúsiť to. Fakt.

    • Zlepšenie pozornosti.

    Keďže sa syn učí písať prvé písané písmená a čítať prvé dlhšie slová, pozornosť sa mu zíde ako soľ. Doteraz neobsedel nad papierom dlhšie, ako pár minút, teraz v kľude vyrieši niekoľko úloh. Tu by som to neviazala len na olej, ale je možné, že tomu dopomohol. Spolu s iným režimom, prístupom.

    Na záver ešte pár slov k uskladneniu a baleniu. Rybí olej je veľmi citlivý na teplo, nesmie sa vystaviť teplote vyššej ako 25°C. Po otvorení sa môže skladovať len v chlade a je treba ho spotrebovať do troch mesiacov. Čo je ok, ak ste disciplinovaný užívateľ. Ak nie ste, užívajte viacerí. Budete rýchlejšie míňať a menej zabúdať 🙂 Fľaška má 250ml, to znamená 50 denných dávok, čo nie sú ani dva mesiace pre jedného. Stále sme ok. Nám po dvoch týždňoch každodenného užívania ubudlo z fľašky toľkoto:

    Celkom sa teším, až tie fľašky vyprázdnime úplne. Sú totiž veľmi sympatické. Tak, ako len zelená sklená ploská fľaška môže byť. A ja, srdcom recyklátor, sa teším, ako do nich zavaríme domáci sirup, vyrobíme pekné etikety a rozdáme ako darčeky. Mám rada ten pocit, dať veciam druhú šancu.

    Zdroje: www.mollersomega3.cz  www.wikipedia.org

    nikam
    6. nov 2017    Čítané 1722x

    Rybí olej - ako ho správne užívať

    Niekoľko pravidiel, veľmi stručne 🙂

    Spolu s jedlom alebo po ňom. 

    Aby sa rybí tuk ľahko strávil, je potrebné ho užívať  spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče. Zároveň to napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúcich sa v prijatej potrave (vitamíny A,D,E,K). Ak sa rybí olej užíva nalačno, olej zostáva akoby plávať v žalúdku v oddelenej vrstvičke. Výsledkom je sťažené a spomalené trávenie, ktoré sa môže prejaviť ťažobou, grganím.

    Jeden krát denne.

    Rybí olej sa metabolizuje pomaly, zvýšené hladiny po konzumácii pretrvávajú niekoľko dní. Preto nemá zmysel užívať ho viac-krát denne (jdinou výnimkou, kedy je vhodné zvažovať delenie do viacerých denných dávok sú ľudia s poruchami trávenia z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka).

    Dávkovanie

    5 ml denne od 3 rokov veku.

    Rybí olej môžu užívať už bábätká od 4 týždňov, od niekoľkých kvapiek postupne až po 2,5ml denne. Od 6 mesiacov je denná dávka 2,5ml denne. Pozor, olej podávaný bábätkám má byť bez príchute, samozrejme vysoko čistý. 

    Toto dávkovanie závisí od obsahu omega 3 mastných kyselín v oleji. 

    Zdroje: www.naturemade.com, www.mollersomega3.sk, www.wikipedia.org

    nikam
    3. nov 2017    Čítané 464x

    Rybí olej - zopár faktov, o ktorých ste možno nevedeli

    Na jeseň sa mnohí siahame po rôznych prípravkoch na zlepšenie imunity. My synovi dlhodobo dávame rybí olej. Teraz testujeme značku Moller's Omega 3, na jeho účinky si však musíme apoň chvíľu počkať. Kým sa tak stane, prečítajte si, čo všetko môžeme očakávať 🙂  

    Nech sa páči, prečítajte si o pozitívnych účinkoch rybieho oleja:

    • Podporuje imunitný systém
    • Má schopnosť zlepšiť zrak
    • Zlepšuje stav pokožky a akné
    • Pomáha zlepšiť pozornosť pri hyperaktivite
    • Znižuje riziko srdcových ochorení
    • Prináša úľavu pri reumatoidnej artritíde
    • Pôsobí proti Alzheimerovej chorobe
    • Znižuje výskyt depresií
    • Pomáha pri strate hmotnosti

    Nabudúce zopár riadkov o tom, ako správne uživať rybí olej.

    Zdroje: www.organicfacts.net, obrázok z www.mollersomega3.sk