Váha 14-ročného chlapca
Ahojte
Prosím potrebujem poradiť. Myslíte si, že váha 33,3 u chlapca s výškou 153 CM, vek takmer 14 rokov je v poriadku? Nikto nič vraj taká fajta, v minulosti mu niekolkrat na moju žiadosť brali krv. Vraj keď je krv v poriadku netreba to riešiť... len zrazu sa našiel 1 človek, ktorý to má potrebu riešiť...
Ďakujem za každý názor
@meganjuly syn ma 14r, ma skoro 60kg, ale on meria 175cm.
Mladsi vazi 31kg pri vyske 136cm a to sa mi zda chuducky. Neviem si predstavit ako "vychudnuto" musi posobit 33kg pri vyske 153cm 😳
podla mna sa to neda takto povedat, len na zaklade vysky a vahy. Moj je chudy a vysoky, ma 8,5 roka, 146 cm a 30 kg a jeho postava je podla mna v poriadku, nie je nezdravo vychudnuty, ma dlhe chude nohy. Energiu ma, sportovat vladze, jedava normalne, krvne testy ma v poriadku. Ale moj je este dieta, je najvyssi v triede, tvoj je starsi a mal by byt uz v puberte. Podla tabuliek je jeho vyska uplne na spodnej hranici. Ak mas ty aj jeho otec normalnu vysku, tak by som zbehla na testy kvoli rastovym hormononom.
Podľa mňa záleží aj na genetike, no zdá sa mi to málo najmä váha, teraz je vo veku keď by mal rásť do výšky a teda aj nabrať na váhe - objem svalstva
Ako sa stravuje, cvičí?
Má dosť energie, nie je unavený?
Mne sa to zdá málo. Skúste pozrieť v rodine aké ste stavby " tela" a rozhodnite sa. U endokrinológia vás vysetrovali ti predtým? My sme tam boli yz v 3r, keďže zase naša bola vysoka. Chlapca nemám, ale dcéra m už teraz v 12r prerástla... spolužiaci sú menší ale tak 45 kg majú určite. 12r.
Tu je bmi aj s perecentilom a naozaj je veľmi chudý.
https://vyzivadeti.cz/kalkulacka-bmi/
Mam 13 ročného je podstatne vyšší, takúto vysku mal cca v 5tom ročníku. Teraz má tak 177 cm, cca 65 kg.
Veľa zalezi akí vysokí ste vy rodičia a stari rodičia. Ak ste nízki a stihli, tak aj syn bude taký. Hoci mne sa 153 cm na 13 ročného vidí malo
Môj syn vizera rovnako. Výška 183, váha 53 kg. Je zdravý, nebýva chorý, vládze, jediný problém je ten že tým že je veľmi chudý a rýchlo vyrástol je krivý a musí cvičiť. Máme za sebou kardiológia, endokrinologiu, odbery krvi Ok. Proste nemá potrebu jesť a má dobré spaľovanie a to mu vypekám koláče aby pribral a nič.
to je genetikou . Napr moj bol do 8 rokov ako chrt, rebra mu bolo vidno a potom zacal priberat, ma 15, 175 cm a 65 kg je z neho vajcak🤪 Ale vela sportuje a posilnuje.
Lekárka nám odporučila podávať po jedle pangamin, aby sa rozjedol ale u nás to nejak nezabralo.
@kikusha2212 športuje? Ak nie, veľmi by mu to pomohlo. Možno začať jesť vit. B
A vieš čo nám povedala na endokrinologii? Že radšej taký chudý ako by sme mali riešiť opak.
@sterea ale má vplyv na látkovu premenu
@kikusha2212 ozaj je velmi chudy
@sterea Vitamín B2 (riboflavín)
Vitamín B2 hrá dôležitú úlohu pri tvorbe tyroxínu, ktorý uvoľňuje tvorbu energie v celom organizme. Taktiež sa spolu so železom podieľa na tvorbe červených krviniek.
Podporuje jasnejšie videnie
Prevencia proti šedému zákalu
Zvyšuje odolnosť proti ekzémom, alergiám a plesniam
Častý príznak nedostatku riboflavínu je zvýšená citlivosť na slnečné žiarenie v spojitosti so svrbením a slzením očí. Taktiež sem patrí: boľavé kútiky úst, bolesť a pálenie jazyka, zápaly ústnej dutiny.
Vitamín B3 (niacín)
Vitamín B3 je nevyhnutný pre zdravé nervy, zdravý tráviaci trakt a pre normálny rast kože.
Účinný je pri zápaloch kĺbov
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
Pomáha zmierňovať príznaky alergií (najmä sennej nádchy)
Upravuje vysoký krvný tlak
Prejavom nedostatku niacínu je drsná pokožka, nespavosť, citlivé ďasná, nevoľnosť, únava, bolesti hlavy, úbytok hmostnosti...
Toto sú len dva zo skupinky vitamínov B
Aj panthenol je B vitamín a ten ako vieš je dobrý na poškodenú pokožku
Takže otvoj uja Google a čítaj
@meganjuly kamoskin ma 190cm v 15 r a vazi 100kg. a lekarka ze to je OK je vysoky.
mne to normalne nepride.
@bublinka1426 to ani mne nie. A z obezity sú väčšie problémy než keď je človek chudý. Syn je zdravý nič mu nechýba jedáva dosť nedávno ma veľmi potešil začal s kamarátmi tráviť čas vonku... keby vidím že je problém určite to riešim
Malo. Moj mal v auguste 14 a ma 162cm a 50kg je to taky normal. A rastový Hormon ma v poriadku? A vy ako rodicia akú máte výšku a váhu?
@kikusha2212
@meganjuly človek ani nemá súkromie však?
Je veľmi chudý.Zalezi akú má stravu, koľko je, či popri hraní PC nezabúda na jedlo je veľa závislých deti na PC.Moze mať gastro problémy.Niekedy, keď čítam, že deti neranajkuju, desiata z obchodu, obed v škole a večer suchá večera neviem z čoho sa vyvíjajú.Ale áno, môže byť taká fajta, keď sú rodičia nízko, stihli, ale je veľmi chudy
@sterea pangamin je vitamín b
Je extremne chudy na ten vek. Moj bude mat 13r a tiez je sama ruka sama noha a to ma 154 cm a 40kg. Tych 33 je velmi malo.
Ďakujem všetkým krásne za rady. Pár mesiacov dozadu mal len niečo cez 30 ale ja som sa potešila že konečne aspoň toľko. Potom mu to kleslo na 29 tak som ho zdrbkala 😂 že čo robil... takže teraz za tých 33 som neskutočne vďačná. Keďže už je v puberte verím tomu že priberať začne. Nedávno začal chodiť von s kamarátmi čím ma neskutočne potešil lebo ozaj fakt veľa času trávi za notebookom. Ale on tak nie len hra ale pozerá aj rôzne dokumentárne videá alebo sa snaží v rôznych programoch robiť. Takže ja na tom nič zlé nevidím práve naopak. Ak by chcel taku školu si vybrať ja budem len rada. Treba sledovať aj čo dieťa robí za tým notebookom. Nie všetko je na škodu

Úplne zdravá váha to asi nebude, môj j má síce o 20kg viac, ale keď si riešila už predtým vyšetrenia, všetko bolo v poriadku, tak na toho jedného človeka sa môžeš z vysoka... vykašľať