Varicellová encefalitída - berelitída
Ahojte.
Náš takmer 5ročný syn prekonal cez Vianoce kiahne,s veľmi miernym priebehom.Vyrážok mal síce veľa,ale teplotu len jeden deň zvýšenú,maximum 37.8.3dni po výsype ho vyrážky už ani nesvrbeli.Na 8deň od prvých príznakov dostal horúčky do 39st.,zvracal,bol veľmi slabý.Mysleli sme,že chytil nejakú črevnú virozu,ktorá sa diétou do 2-3dní upraví.Na druhý deň začal mať problémy s gestikuláciou,zvýrazňoval slabiky,neprirodzene pri tom naťahoval pusu,nevedel sa udržať na nohách,keď stál na mieste,celý sa triasol,pri chôdzi ho hádzalo do strán.Volala som našej pediatričke,ktorá nám nakázala na druhý deň prísť,zrovna mala mať pohotovosť.Keď ho videla,spravila mu odbery krvi na všetko možné,boli v poriadku a vybavila nám okamžité neurologické vyšetrenie v nemocnici v TN.Tam nás hneď hospitalizovali s podozrením na zápal mozgových blán.Hneď po prijatí mu robili lumbálnu punkciu na odber liqora - mozgovo-miešneho moku,aby sa táto diagnoza vyvrátila alebo potvrdila.Odber im moc nevyšiel,dostala sa im tam krv,ale podľa jeho symptómov to uzavreli ako varicellárnu encefalitídu-cerebelitídu-zápal malého mozgu.Malý mozog-mozoček-nám riadi koordináciu končatín,rpvnováhu,chôdzu a jemnú motoriku.Počas hospitalizácie mu dávali 2xdenne vitamíny a povedali,že sa to lieči iba kľudovým režimom a vitamínmi,že do niekoľkých týždňov až mesiacov by mal byť úplne v poriadku.Už počas pobytu v nemocnici sa zlepšil aj rečový prejav,aj chôdza,aj keď stále chodí krížom krážom a niektoré pohyby a polohy nedokáže spraviť.Po 5tich dňoch nás na moje naliehanie prepustili,na oddelení malo z 12tich detí 9rotavirusy,bála som sa,že ich chytíme tiež.Ešte v prvú noc doma nám začal veľmi vracať a hnačkovať - rotavírusová infekcia.Horšie,že má stále aj horúčky,ktoré môžu zhoršiť pôvodnú diagnózu.Medzitým našej pediatričke volali z nemocnice,že z krvi mu vyšli hraničné pozitívne hodnoty boreliózy a z liqora takisto - klasifikujú to ako neuroboreliózu.Okamžite nám chceli zopakovať lumbálku,ktorú som odmietla,keďže sa im to na prvýkrát nepodarilo,nie je istota,že tentokrát to spravia dobre.Takže nás čakajú nové odbery na boreliózu,neurologia,rehabilitácie a magnetická rezonancia,aby sa zistilo,.či mu nezostalo nejaké poškodenie mozgu.
Je tu niekto,kto mal takéto komplikácie kiahní?Ako vás liečili?Kedy sa začal zdravotný stav lepšiť?Vyliečilo sa dieťa úplne?
V nemocnici mi povedali,že takéto komplikácie má 1dieťa z 1000 a on je u nich 4tý prípad za posledných 10rokov.Budem rada za každé informácie,pretože momentálne sme s manželom na smrť vydesený,čo všetko ho čaká,čo lekár,to iný názor a už nevieme,čomu máme veriť ☹ Ďakujem.
@michala.s nám v nemocnici neurolog ani ošetrujúci lekári MR ani nespomenuli,lebo vraj sa na ňu dlho čaká,ale to povedali iba našej doktorke,keď im volala a navrhla MR.On si to nejako ani neuvedomuje,že mu niečo nie,neregistruje,že nechodí tak,ako by mal.keď ho tie prvé dni hádzalo do strán,vtedy cítil,že neni ok,lebo na 2hý deň sa chôdzi už vyhýbal,hral sa len na zemi po sediačky a stále sa pýtal do postele.
Lustrovala som aj po internete,ale všade píšu len o encefalitíde alebo borelióze,ako konkrétnych chorobách,kombinácia týchto dvoch diagnoz sa nikde nespomína. 😒
@michala.s ja keď som sa pýtala,prečo ho neuspia,že uspávajú len onkologických pacientov.Pritom by nepotreboval silnú,že by spal 3dni,stačila by slabá,ako keď vyberajú mandle,že za 2hodiny je dieťa ok.nášmu dali nejaký oblbovák,že si to nepamätal,ale pri odbere bol pri plnom vedomí.Povedali,že to trvá 15-20min.,trápili ho hodinu ☹
@janette4 môj maly mal encefalitídu po angíne . Tiež bol priebeh mierny , až pri doberani ant. začal mat problémy s chôdzou . Tiež nás okamžite hospitalizovali na infúzie na detskú jis - ku , ležali sme tam týžden . V piatok nás prepustili , a v sobotu nás rýchla priviezla späť . Maly dostal kŕče ( ako následok encefalitidy ) upadol do bezvedomia a bol ozivovany . Od vtedy má pri teplotách komplikovane febrilne kŕče , diazepam mame vždy po ruke .
To bolo pred 5 1/2 rokmi , teraz je v celku dobre na tom. Každé 3 mesiace sme síce u neurológa na eeg, raz do roka u psychológa či nedošlo k zastaveniu vývoja .
Tak držím prsty aby ste nemali žiadne komplikácie .
@janette4 Ja len kratku poznamku mam.., encefalitida (vo vasom pripade dominantne cerebellitida) pri borelioze je jeden z podtypov neuroboreliozy (neuroborelioza znamena, ze borelioza postihla nervovy system, a to bud centralny, vtedy moze byt encefalitida, meningitida, meningoencefalitida atd..., alebo periferny, cize nejake nervy, ci uz na tvari ci koncatinach atd., to ale nemate). Takze ked si chces nieco pozriet o vasej dg, daj si do googlu neuroborelioza a tam toho vela najdes... Kazdopadne, skore uzdravenie az do plneho zdravia vam prajem. 🙂
@janette4 Pozrela som si niekolko clankov, neviem vsetko z hlavy. Ale vacsinou sa pise, ze len zhruba v polovici pripadov je pri borelioze v prvom stadiu vidiet typicka vyrazka, tzv. erythema chronicum migrans (dokonca ten rozptyl, kedy sa vyrazka vobec objavi, je niekedy len u 30%, niekedy az 80% pacientov, ale vacsinou sa pise o ca 50%). Takze u maleho nemuselo byt vobec nic vidiet, mozno bol akurat par dni unaveny, to nemate sancu si dat dokopy s tym, ze to by mohla byt borelioza. A potom, ta laboratorna diagnostika neni az taka jednoznacna, ak su odbery len z krvi, ale, ked su odbery aj z krvi aj z liquoru, sanca, ze diagnoza je zavadzajuca (t.j., ze laboratorne vysledky su falosne pozitivne), je nizka, t.j.pravdepodobne sa ozaj o boreliozu jedna. Pises vsak, ze hodnoty boli hranicne, asi by ozaj bolo na zvazenie tie odbery zopakovat. A napokon, este som sa docitala, ze az 20% ludi, ktori mali boreliozu, si vobec neboli vedomi toho, ze by mali kliesta, lebo ten sa povazuje sa prenasaca boreliozy. Takze sa uvazuje o tom, ze este mozno nejaky iny hmyz alebo nieco to prenasa, no zatial sa to este nepodarilo nijako dokazat, myslim. Cize, je to stale este dost zahadna choroba. Kazdopadne este raz, drzim vam palce, nech vsetko dobre dopadne, a tiez si myslim, ze mate dobru lekarku, urcite vam k tomu dopomoze. 🙂
@janette4 ostala mu hyperaktivita ako nasledok encefalitidy . k tomu mal silnu dyslaliu , od 2 rokov sme chodili na logopediu, ale nam sa k tomu vsetkemu prudruzili ine zdravotne problemy , ktore vobec nesuviseli s encefalitidou 😢 . A iba ked je velmi chory s vysokymi teplotami tak ma troska problem s recou a s chodzou , ale inac nie. Momentalne je prvak, skolu zvlada az na to vystrajanie, ale mame super ucitelku ktora je oboznamena s jeho zdravotnym stavom. Nemoze robit silove sporty, tak mu ostal basketbal.
Kamaratkin syn mal boreliozu, nemohol chodit , tiez nemali ziadny vysev a ani ziadneho kliesta nemal. Pravdepodobne s komara. Teraz je v poriadku , chodia akurat na kontroly. Neboj aj vy budete ok, drzime Vam prsty 😉

S kiahnami nemame este skusenost, ale s ochorenim mozgu ano (dokonca opakovanym). Z diskusii s doktormi sme pochopili, ze lumbalka je najrychlejsia cesta ako zistit pritomnost ochorenia v mozgu. Nas maly bol tusim 7-8x napichnuty na rozbor likvoru v priebehu 2 mesiacov, likvor sa pomerne rychlo doplni. Pobyt v nemocnici byva vhodny aj kvoli tomu, ze stav sa vie niekedy velmi rychlo zhorsit (aj v priebehu niekolkych hodin moze stav prejst zo stabilneho do zleho napr. s potrebou dodatocneho kyslika pre dychanie, ...)
Co sa nasledkov tyka, to uvidite z magnetickej rezonancie (ale aj zmeny na mozgu neznamenaju, ze je nieco vaznejsie poskodene, neposkodene casti mozgu vedia preberat niektore cinnosti, preto aj tie rehabilitacie). Okrem toho je ta rezonancia dolezita aj k tomu, aby sa videlo, ci nevznika napr. hydrocefalus (napr. po meningitide bezna komplikacia).
Este co sa tyka zotavenia po chorobe, nam neurolog spominal, ze u starsich deti/dospelych trva po meningitide zotavovanie kludne aj rok(encefalitida bude asi podobne na tom). Jedna sa totiz o invazivne ochorenie CNS a telo sa s tym dlhsie vysporaduva. Lepsie je vsak pytat sa neurologa, kazdy pripad je dost specificky a ojedinely, kazdy clovek inak reaguje na tieto ochorenia a osetrujuci lekar vie viac podrobnosti.
Drzime Vam palce v skore uzdravenie.