icon

Vaše rady pri horúčke u dieťatka. Čo robiť a čomu sa vyhnúť?

8. okt 2023

Žienky ,rada by som sa trochu biac priučila ,kedze mam prve dieta a s horučkami sa u neho často stretávam,rada by som otvorila novu tému čo vam pomohlo pri zrazeni horučky ,kedy je ju najlepšie zrazit alebo nechavali ste dietatko “bojovat” s vyssou horuckou bez lieku? Citala som starsie diskusie,tak ma to zaujíma …Syn ma zatial len druhy den horucky ,stúpajú skoro aj na 40 a vacsinou s nim ideme do sprchy ako praktizovat zabal..visc znesie sprchu …Co vam najviac pomohlo zaroven aku chybu ste robili? Dakujem🫶🏼

jumama
8. okt 2023

Nam dal kedysi lekar tento letak, a hoci mam uz pubisku, stale to mam odlozene 🙂
Nam sa tiez viac osvedcilo kupat vo vlaznej vode ako zabaly davat 5-10 min - zabaly vrestala velmi a darmo, co sa viac vystresovala. No a v tej vodicke ked je, tak obcas polievat poharikom, alebo hubkou, vreckovkou omyvat... aby sa z nej stale odparovala ta voda.

jarmila2010
8. okt 2023

ja som davala nurofen,ked vyskakovala teplota nad 38,5..nenechala som vyskocit teplotu vysoko a uz vobec nie,aby s nou deti "bojovali"...ak teplota neklesa,mozes lieky davkovat,uz po 3-4hod...len musia by t s inou ucinnou latkou(nurofen/paralen)aj u nas pomahalo sprchovanie(pokial nie su studene koncatiny)..zabal bol pre nich neprijemny...dolezite pri teplote je dostatok tekutin...pri spani neprekurovat miestnost a aj vyvetrat obcas...

hennyinnsbruck
8. okt 2023

Moja byvala tiez horuckova.(virusove ochorenia)

Mala vela x 40 a hrala sa v izbe okrem lesklych oci nic nemala.

Ked mala 2 roky mala hepres simplex.10 dni v kuse 40tky.
Trosku som si citala o horucke napr tusim nad 39,2 zacina telo zabijat viry.nechala som ju vtedy 1x teplotovat.
Od druheho dna horucku nemala! Zeby nahoda?

Bude mat 5rokov a odvtedy okrem noci uz nepodavam nic a rychlejsie je fit lebo telo si poradi samo.
Podanim lieku sa brzdi prirodzeny proces,choroba zvykne trvat dlhsie.

Ale zalezi od dietata, moja zvlada teplotu excelentne , s su deti co pri 38 „umieraju“

sapetka
8. okt 2023

Dcera 1r mala iba raz po ockovani vysoku dala som sirup. U nej by som dala uz pri 38st resp by som sledovala po polhodke ci teplota stupa alebo aku ma tendenciu. Syn 6r ak mal teploty nechala som vystupit na 38,5 a sledovala som.. stalo sa parkrat ze klesala sama bez liekov. Ak bol mensi preferovala som cipky namiesto sirupov. Teraz uz je velky takze tabletka

anavixy
8. okt 2023

Nechat bojovat sa ma do 38,5. Potom je vhodne podat antipyretika. Mozes davat lieky s ucinnou latkou paracetamol alebo ibuprofen. Striedanie tychto lieciv nema dokazany lepsi ucinok ako tzv. monoterapia (teda podavanie len jedneho druhu lieciva), ale mozes striedat, ak je to nevyhnutne po minimalne 3, idealne aspon 4h.
Zaklad terapie horucky je spravne davkovanie lieku. Pri horucke davkujeme VZDY podla vahy dietata (nie podla veku!) a vzdy v najvyssej bezpecnej davke (pri Nurofene aj pri Paralene/Panadole je to 10mg/kg vahy na jednu davku).
Fyzikalne chladenie je potrebne aplikovat, ak je horucka nad 39,5 alebo ak horucka napriek podaniu lieku stupa (tj podali sme liek pri horucke 38,5 ale uz preslo 30-60min a horucka je vyssia) alebo ak este nepresli ani 3-4h a horucka je uz opat nad alebo okolo 39.
Fyzikalne chladenie sa NESMIE aplikovat, ked ma dieta studene koncatiny alebo mramorovu pokozku.
Studene koncatiny, zimnica, triaska su znamkou toho, ze horucka este len stupa, ked vtedy meriame teplotu, zvycajne este nie je vysoka a nema zymsel ju vtedy merat. Vtedy treba dieta prikryt, podat teple tekutiny (caj napr, mlieko), jednoducho dodat teplo, aby si ho telo nemuselo vytvarat samo (vytvara si ho triaskou). Ked uz dietatu nie je zima, nema studene koncatiny, horucka dosiahla svoj vrchol, zmeriame teplotu a postupujeme podla jej vysky. Vtedy uz dieta neprikryvame, nebabusime, volime vzdusne oblecenie, lahku prikryvku, vela tekutin.
Sposob akym budeme aplikovat fyzikalne chladenie je jedno, malym detom sa odporuca skor zabal alebo kupel, sprcha je pomerne stresujuca (ako pre koho, riadime sa konkretnym dietatom). Voda (ci uz je to zabal ci kupel ci sprcha) nesmie byt studena, ale len vlazna, pri kupeli taka prijemne tepla, nechame dieta hrat sa vo vani (ak ma naladu), kym voda chladne, za mna najprijemnejsi sposob. Ucinny je aj kontakt koza na kozu, kludne aj pri vacsich detoch, par desatin stupna stiahne.
Babske rady nemam odskusane.
Pokial ale hladas odborne informacie, najdi si profily pediatrov na instagrame (pediater online, pediatrie s laskou, pediatricka denjas, doktorka z finska) u kazdeho najdes cenne a odborne rady a navody. Alebo si najdi cez google “manazment terapie horucky”, najdes standardizovany postup MZ SR.

angeli121212
8. okt 2023

@anavixy perfektný komentár ďakujem a kopírujem si ho do budúcna

anavixy
8. okt 2023

@angeli121212 😊😊 rado sa stalo

snehulak77
8. okt 2023

Všetky rady odzneli, ja by som ešte ale dodala, že pri malých deťoch treba byť opatrný. Nášmu som merala ráno, mal 38.2 , tak som ešte nepodávala lieky, že zavolám ešte dr a dostal febrilne kŕče. Bola to hrôza, tak ale našťastie všetko v poriadku, ale treba počítať s tým, že nie u každého dieťaťa si môžeš dovoliť čakať a nechať teplotu rásť. Zabíja vírusy, telo bojuje, to áno, ale pri deťoch opatrne.
Môjmu nikdy nezrazam zabalmi ani sprchou, nakoľko pri teplote ma vždy studené ruky aj nohy (aj keď horí)..

angeli121212
8. okt 2023

Mne ešte pomohla rada, že ak meriaš teplotu digitálnym teplomerom pod pazuchou je potrebné teplomer nechať pod pazuchou po pípnutí dlhšie, ja nechávam kým neprestane stúpať resp aj sedem minút

anavixy
8. okt 2023

@angeli121212 velmi spravne! Toto vela ludi nevie, ze pod pazuchou nestaci tych 15 sekund. 🙃
Co sa tyka FK, tie vznikaju pri nahlom vzostupe teploty, nemusi to byt len vysoka horucka 39+, mozu vzniknut aj pri 38 bohuzial… tam je tiez dolezite hlavne vediet co robit a co nerobit a mat na pamati ze jednoduche FK vyzeraju hrozivejsie, nez realne su 🫣

angeli121212
8. okt 2023

@anavixy ja som tiež nevedela a divila sa prečo mi ten teplomer nameria nízku teplotu až teraz keď syn ochorel a veľmi som mu nechcela merať v konečníku teplotu ale pod pazuchou kedže to dobre zvláda aj on aj ja tak som si to naštudovala a ozaj som namerala teplotu ktorá bola oveľa reálnejšia

jarmila2010
8. okt 2023

@snehulak77 aj ja mam kamaratku,kt musela velmi rychlo reagovat pri synovi,lebo tiez casto dostaval febrilne krce a nie raz im bluznil pri horuckach...

marianarem
8. okt 2023

@anavixy Vedela by si vysvetlit aj dovod, preco zabaly nedavat pri studenych koncatinach? Vsade citam, ze sa to nema, ale nikde nepisu preco. Tiez ma vzdy zaujimalo, co robit, ak teda antipyretika nezaberaju, horucka nebezpecne stupa, napr. je okolo 41, ale koncatiny su stale studene. Ci taky pripad nemoze nastat?

Autorka, ja u seba aj u dietata nechavam horucku posobit isty cas, vzdy malemu hovorim, ze sa prave snazi uvarit chorobu 🙂 Ono nejaky zmysel ta horucka ma. Ale ked uz vidim, ze je z toho vycerpany, tak znizujem. Taktiez znizujem pred spanim, lebo moj s horuckou zle spi a zase myslim si, ze aj ten spanok je potrebny. Tiez treba zrazit vtedy, ak dieta odmieta pit a nie je mozne donho dostat tekutiny.

andreatytler
9. okt 2023

Ja som vzdy rada ked je horucka. Je to prirodzeny sposob tela ako zabit bacily. Snazim sa co najmenej zrazat liekmi, lebo clovek si tym vlastne sam sebe skodi. 4 rocny syn ma horucky pri kazdej chorobe. Zvlada to uplne v pohode. Zrazala som len 2x. Ked mu pocas dna isla nad 39.6 a potom druhykrat ked mal v noci nad 39. Ale tam cakam do 2:00 rano, vtedy mu vzdy vyvrcholi a prirodzene zacane klesat. Raz nezacala a bala som sa ze zaspim a nebudem ho moct pozorovat a tak som radsej dala liek na teplotu.

evelyn246246
9. okt 2023

.. po febrilnych krcoch u syna nikdy nenecham teplotu vystupit vyssie ako 37,5 ..to mi poradilo aj viacero lekarov (koli tym febrilnym) ..celkovo pri detoch opatrne.. striedame nurofen sirup a paralen cipky ..

mima1608
9. okt 2023

@evelyn246246 takže keď má 37.5 tak nasadíte lieky? Alebo ako?

evelyn246246
10. okt 2023

@mima1608 ano, davame od teploty ..nikdy v zivote zazit toto uz nechcem ..(tie krce u u syna ) ..