icon

Veľa prípadov ovčích kahni

annm81
29. apr 2023

V poslednej dobe tu čítam dosť veľa príspevkov o ovčích kiahňach. Tak len čisto zo zvedavosti ma napadlo pár otázok. Je niekto kto mi vie odpovedať, či je to len zdanie, alebo naozaj je teraz veľa chorých detí? A čím to je? Ja som sa za 6 rokov, čo mám deti, nestretla s nikým, kto by bol nakazený. Na Slovensku sa deti proti o. kiahňam nezvyknú očkovať? Alebo je to v niečom inom?

palicka
30. apr 2023

@annm81 tak neviem, lebo z nás napríklad v skolke a u prvákov každoročne veľa prípadov. Keďže je to vysokoinfekcne

marylynn
30. apr 2023

@elmivelmi ono aj keď je niekto zaockovany, neznamená, že je 100% chránený proti ochoreniu. Na to je pri tých povinných očkovaniach tá kolektívna imunita. Plus teda očkovani zvyknú mať oproti neočkovaným ľahší priebeh.

livuska124
30. apr 2023

@elmivelmi medicína si to vie liečiť, áno, ale ten priebeh neželám nikomu, keď si v neistote, či sa ti dieťa ešte postaví na nohy, či sa nebude doživotne triasť ako keby malo parkinsona, či sa mu dá do poriadku reč, keď nevie zdvihnúť nohy a ruky, ani hlavu....no ďakujem, to radšej vakcínu, už by som bola múdrejšia, najmä, keby kiahne neboli prezentované ako neškodná choroba.
Ja zase nepoznám nikoho, kto po akomkoľvek očkovaní skončil na vozíčku ... 🤷

matabb73
30. apr 2023

@livuska124 ja tiež nepoznám žiadne dieťa, ktoré by malo následky po očkovaní a to som bola členka MC, kde chodili kvantá mamičiek s deťmi a taká informácia by sa rýchlo rozniesla. Dočítala som sa o tom len tu MK od odporcov očkovania. Keď bol môj syn malý a matky nemali internet, tak ani jednu nenapadlo nedať dieťa očkovať pokiaľ to neodporučil lekár.

elmivelmi
30. apr 2023

@livuska124 no mali ste zly probeh ale naozaj ja nikoho nepoznam,prvy krat to citam,co pises.TakE za mna kiahne je naozaj zbytocne,zvytocne pchat nieco,co poskosauje imunitu.Ani neveis kolko autoimunit ochoreni noze z ocko vzniknut,to sa ani neskuma.Akoze za mna je tazke sa rozhodovat.Zatial nebudem ich pichat nastastie tu tieto choroby nemame a do sveta nebudeme chodit riskivat.

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73 pisala som moj sestra robi v osobitnej,tak maju 2 surodencov co po ockovani ostali na voziku.Oni si aj boli robit testy nejake v Brne a ak budu mat tretir-maju zakaz ockovat kedze u nich sposobuje ockovanie toto ochorenie,nieco v generike maju.A za druhe,neda sa este dokzat alebo skor sa to moc neslwduje aky volyv ma ockovanie v dospelosti na autoim ochorenia,ci ich vznik je sposobeny ockovanim.Inak min tyz alebo 2 bol o tom clanok v sme ale o dennik N kde reumatolog pise ze aj ockovanie ma volyv na autoi ochorenia.

matabb73
30. apr 2023

@elmivelmi keby sa neockovalo, veľa detí by sa nedožilo nie že dospelosti, ale ani školského veku. Stačil jeden záŝkrt a zomrelo hneď niekoľko deti v rodine. Všetko má svoje riziká, aj lieky a byliny. Aj po obyčajnom Ibalgine môžeš zomrieť. Prečítaj si príbalový leták. Vždy treba zvážiť čo je rizikovejsie. Ak dieťa patrí do rizikovej skupiny, tak ho neočkujú, ale toto má posúdiť lekár. Tu na MK si mnohé ženy samé určujú diagnózy a pritom niektoré nemajú ani maturitu.

marylynn
30. apr 2023

@elmivelmi na túto tému som mala debatu s kamarátom doktorom. Svoje deti očkuje aj na nepovinné. A áno, sú ľudia ktorí majú predispozície na rôzne ochorenia. Áno, môže ich spustiť očkovanie. Ale rovnako ich môže spustiť silná chrípka, kovid, kiahne, kadečo iné. Poznám 2 ľudí, ktori majú problémy po očkovaní: bábätko, ktore malo po prvom očkovani zväčšene uzliny a ženu ktorej sa úplne rozhadzal cyklus po vakcíne proti kovidu. Mne sa zas cyklus rozhádzal zas po prekonaní kovidu, inej známej sa po kovide objavila cukrovka, niekoľko ľudí mi v okolí na kovid umrelo. Áno, bojím sa, že by moje deti mohli mať následky po očkovaní. Ale oveľa viac sa bojím následkov pri prekonaní tých chorôb, štatisticky mi to tak vychádza.

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73 ale zaskrt sa uz da liecit vhodnymi atb hl na zaciatku.A mne to je jedno,ja mam tu vyhodu,ze ockovat nemusim.Takze som rada.Ja sa bojim aj autoim ochoreni,kedze sama mam zvysene protilatky na dost zavazne ochorenia,a studivanim tychto ochoreni som len presvedcena ze deti ockovat nebudem.Myslim si ze tym ani nikoho neohrozujem,hlavne ked my ani necestujeme po svete.To dieta co nedavno donieslo osyoky,predpokladam ze v 2r uz ockovane bolo,a bolo mimo sk,cize tam je ajor hrozba to cestovanie krizom,krazom. Suhlasim ze niektore tie ochorenia su zavazne ale nie zasa vsetky,nezlahcujem ucinok ockovania ale zaujimaju ma aj vedlajsie ucinky.No ano aj ibalgin moze sposobit rozpad pecene.Ale zasa ho nebudes brat enormne vela.

matabb73
30. apr 2023

@elmivelmi aj moja dcéra mala zlý priebeh kiahní, nie je to až tak výnimočne. Našťastie nie tak, ako píše pani, ale aj tam sa z nich liečila mesiac. Musela vybrať antibiotiká aj antivirotiká a len tesne sme neskončili na infekčnom. Viem o dieťati, ktoré na kiahne zomrelo, lebo sa mu vychádzali do vnútorných orgánov. Našťastie je takýchto prípadov málo, ale vôbec to nie je tak neškodné ochorenie ako si mnohí myslia. Kamarátka dala syna proti nim zaočkovať, lebo mal veľmi zlý atopický ekzém a keby do toho dostal kiahne, mohlo by to skončiť zle. Daj mi link na ten článok kde sa píše, že očkovanie spôsobuje autoimunitné ochorenie. Rada si to prečítam.

elmivelmi
30. apr 2023

@marylynn no ved kazdeho vec,ja zasa v okoli nepoznam nikoho kto umrel na kovid alebo mal nieco so zdravim po korone.Naopak vsetxi to prezili ako bud nadchu len alebo max chripku.Zato som dacala inf pani co po ockovani fooadla dost zle,hl ze jej hrozi Lupus,a este nejake 4autoim ,pribrak z liekov 35kg a stale sa citi zle,slabo a nevladne.Takze takMoja mama 1m po ockovani 3 dostala mozgocu porazku,nastastie ju uz ako tak rozchodila.A tych nahod je dost,len to nik nevysetruje,kazdy lekar povie moc sa vsimate a podobne.A ludia to potom ani dalej neriesia.

matabb73
30. apr 2023

@elmivelmi ty svoje deti očkovať nemusíš, lebo ich chráni kolektívna imunita vďaka očkovaným deťom.

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73 suhlasim a preto nedam🙂

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73
https://primar.sme.sk/c/23153562/reumatologovia...
medzi rizikovymi faktormi spomina aj ockovanie.

matabb73
30. apr 2023

@elmivelmi píše sa, že môže byť spúšťačom reamatickych ochorení aj očkovanie. Spúšťačom môže byť aj tehotenstvo, to by potom ženy nemali mať deti. Rovnako aj o covide to píšu.

livuska124
30. apr 2023

@elmivelmi ja mám zese inú skúsenosť: v rodine 4 úmrtia na covid (starší ľudia), v práci 3 úmrtia kolegýň + kolegynin syn. Ja som po kovide tiež mala následky
(vysoký vnútroočný tlak, zhoršený zrak, prišla som o tretinu vlasov,...). Naopak očkovanie - prevažná väčšina kolegov, široká rodina, veľký okruh známych je očkovaný. nežiaduce účinky mala jedna kolegyňa, niečo s rukou - bolesť, brnenie - čo sa jej po cca mesiaci dalo do poriadku.

matabb73
30. apr 2023

@livuska124 tiež to tak mám v okolí. Po očkovaní nikto nič, zato po kovide problémy rôzneho charakteru. Ja sama mám už 3/4 roka problémy s trávením a začalo to počas kovidu. Doktor na gastro povedal, že má veľa takých pacientov. V mojom okolí našťastie nikto nezomrel, možno preto, že väčšina je očkovaná.

44janica44
30. apr 2023

@elmivelmi mojej starkej zomreli 2 deti na zaškrt. Vtedy sa ešte neockovalo proti tomu , myslím ze by dala čokoľvek za vakcínu len aby si svoje prvé dve deti nemusela pochovat. Experti sa o tom vyjadrujú, že ak dieťa má zlu reakciu na očkovanie co je väčšinou oslabený vírus tak skutočný vírus by ho zabil alebo by malo naň oveľa horšiu reakciu a niečo na tom bude stačí sa pozrieť na úmrtnosť deti pred cca 100 a viac rokmi keď sa neockovalo ( na starých cintorínoch nie je problém nájsť mini hrob je ich tam plno) a teraz.
Aj ľudia čo môžu mať problém s očkovaním sa ockuju poznám pani co ma plno diagnóz neodporucali jej covid očkovanie a zároveň jej povedali ze keď covid dostane tak ťažký priebeh až smrť- nasla doktora co ju zaockoval (nejako jej upravil a rozdelil davky) a v pohode to zvládla nič jej z toho nebolo aj potom covid v pohode prežila. keď sa chce všetko sa dá. a hlavne v dnešnej dobe ty ani nemusíš cestovať stačí ze na SR pricestuje niekto s týmito chorobami a deti sa ti môžu nakaziť aj tu - napr. V auparku, na kúpalisku, v restike a ani nevieš ako lebo sú to vysoko infekcne ochorenia často s dlhou inkubacnou dobou.

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73 tak to dalej uz nerozvadza,lebo clanok nebol o tom.Ale dakt je ze moze ,cize naco zbytocne riskovat?Ved aj modernu-proti korone v Norsku zakazali,lebo jej vedljsi ucinok bol zapal myokardu.A uprimne tych nu je viacej akurat na sk to nik nebude riesit ale v Nemecku zacali. A ja mam knihi od nemeckeho autora o ockovani a tak sa docut viacej ako tu na MK.

elmivelmi
30. apr 2023

@livuska124 starsi ludia-ano ale ti umieraju aj na chripku,zapal pluc.Cize to je take .Ale ja nepoznam nikoho v okoli ani vlastne nikoho zeby mu nieco po korone bolo.A my sme ani koronu nemali,co ale pri omikrone davali 100% nakazlivist.

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73 a ty si aj ockovana?
na koronu

elmivelmi
30. apr 2023

@44janica44 tak v minulosti deti viacej umierali,aj mojej babke na zapal pluc a muzovej tiez na zapal pluc,lebo museli ho dat pokratit v mrazovych teplotach a potom po krate,kde ho obliali s nim ist domov pesi cez snehove zaveje.
Moj otec zasa spomina na osyoky z dediny chlapec 14r teploty,virazky nic zvlatne.Sestra na prenatalnej jis mi tiez vravela ze mala osyoky ako 14 r bez vazneho priebehu.Pozriem v knihe kolko mal zaskrt umrtnaot.Mor bolo tazke ochorenie.

livuska124
30. apr 2023

@elmivelmi aby som upresnila-zomrela svokrova mama a svokrini obaja rodičia a sestra. Áno, možno by zomreli aj na inú chorobu, ale bohužiaľ bolo to na kovid. 2 Kolegyne boli okolo 50tky a jedna pred dochodkom. Kolegynin syn mal 32 rokov, nestihol sa zaočkovať, zomrel v tej prvej veľkej vlne, mal cukrovku a covid nezvládol. S cukrovkou mohol žiť dlho. Najhoršie na Tom bolo, že kolegyňa, jeho mama, mala tiež veľmi zlý priebeh, bola niekoľko mesiacov v nemocnici na kyslíku, takže aj smrť syna jej oznámili tam. Ona sama bola potom ešte rok na PN a odvtedy je PN pravidelne, toľko má po zlom priebehu covidu problémov, ako 80 rocny človek.
Ja keď som chytila covid som ešte nestihla očkovanie, takže tie následky som mala určite z neho.
Buď rada, že nikoho takéto nepoznáš. Ja ich mám s následkami v okolí mnoho. U nás sa to rozmohlo preto, že robím na úrade práce (bolo treba platiť dávky, prvú pomoc atď) a "museli" sme chodiť do práce, kde sa to aj napriek opatreniam šírilo rýchlo. Mnohým kolegom zomreli rodinní príslušníci, lebo domov doniesli covid z práce. Oni to ustáli, ich rodičia už nie. Kym sa kompetentní spamätali a dali nám možnosť home officu, bolo už neskoro.

matabb73
30. apr 2023

@elmivelmi ty si jasná antivaxerka. Ďalšia diskusia je zbytočná, lebo píšeš nezmysly.

kikulienkadd
30. apr 2023

Ahoj,jarný termín kiahní vnímam ako vysoko frekventovaný. Keď to má prísť,príde to. Môj starší syn dostal kiahne v marci 2020,keď sa zatvorili školy, po 2 týždňoch doma. Mladší potom od neho o ďalšie 2 týždne. Aspoň sme "využili" lockdown🙈. Na Slovensku sa deti proti ovčím kiahňam neočkujú. Som rada,že to chlapci majú za sebou.

elmivelmi
30. apr 2023

@matabb73 a si zaockovana?

matabb73
30. apr 2023

@elmivelmi som očkovaná, ale problémy mi nezačali po očkovaní, ale pri kovide. Viac ako pol roka po poslednom očkovaní. Časová súvislosti hovorí za všetko. Lenže ty tomu aj tak neuveríš, lebo si odporca očkovania, takže diskusiu končím.

matabb73
30. apr 2023

@livuska124 úplne zbytočné sa tráviš s vysvetľovaním. Antivaxeri majú svoju pravdu a nič ich nepresvedčí. Ani argumenty lekárov.

elmivelmi
30. apr 2023

@livuska124 ved ok ale stale je to rizikova skupina,ti by sa mali ockovat,ja zas poznam ludi co po ockovani maju potiaze,.2 poznam co umreli 2 dni po ockovani-zeby nahoda?Uprimne ti napisem ze korona bola riziko ale akor pre chorych a starych,Ockovanie ale je riziko pre vsetkych.Mne sa nepacilo ze do toho tlacili vserkych.Mali hlavne tych ockovat ,co mali nieco a starych.Naco tlacili do toho mladych?Aj taki boli ,mladi,zdravi a po ockovani ostali na voziku.A to je horsie akonked starsi clovek podlahne korone-lebo ten si odzil,A mlady bude znasat nasledky cely zivot.

livuska124
30. apr 2023

@matabb73 ja som očkovaná ale až po prekonaní covidu,....nestihla som. Čiže u mňa sú problémy jasné po covide, nie z očkovania. Ale hej, niekto aj tak neuverí 🤷