Veľký fľak u 7 ročného chlapca
Dobrý večer vie mi niekto poradiť z čoho to môže byt??ma to aj opuchnuté môj 7 ročný chlapec na stehne ,včera toto veľké a dnes ráno ďalšie mensie pod tým aj ho to svrbí,môže to byť kusanec od niečoho?

@kittykat22 ...borelioza sa nakoniec nepotvrdila
syn mal teraz zhruba 4 dni dozadu taketo iste obrovske stipance, kliesta nemal,... bol to evidentne komar a asi trosku prehnana reakcia na ustipnutie - namazala som parkrat fenistilom (hoci si to neskrabal vobec) a teraz to uz aj zmizlo, ani neviem presne ci dnes alebo dokonca uz vcera
@zuzuliennka1 jemu sa zas kolo toho mensieho zrobili ďalšie 4. A na ďalší deň ďalšie 2 ,tak ja neviem z čoho to môže byť
mozno blbost totalna ale ked su tam vodnate hlavicky ako pluzgiere nemozu to byt kiahne? tie tiez pribudaju a svrbia ale to zacervenanie mi pridena kiahne velke
Ja som tento rok dostala boreliózu po poštípaní komárom. Fľak bol podlhovastý, malý nepravidelný okolo lýtka a vôbec nemal bielu škvrnu typickú pri borelióze. Nehojil sa 3 mesiace ani po zápalových mastiach od kožných. Najprv to svrbelo a potom trocha bolelo, keď som sa miesta vpichu dotkla a mala som strašný kŕč v tej nohe pri plávaní. Začala som byť veľmi unavená a tak som tlačila na všeobecného, aby mi to dal otestovať na borelu. On tvrdil, že je to len z kliešťa, ale to už je prežitok, čo sme sa učili. Teraz je už oveľa viac nakazených kliešťov a hmyzu borelou a už prax ukazuje, že ju prenáša aj bodavý hmyz. Píšu o tom odborníci na boreliózu na internete, že sa máme chrániť aj pred bodavým hmyzom. Testy Elisa sa dajú spraviť až 3 týždne po nákaze, lebo skôr budú falošne negatívne. Ak to do troch týždňov nezmizne, určite chodte na testy. Borelióza je veľmi nebezpečná, ale do dvoch mesiacov od nákazy, ak sa začne s antibiotickou liečbou správne nasadenou, je 100% uzdravenie. Potom už šanca klesá, ale vždy je. Treba bojovať a ak je borelióza zanedbaná, tak sa vždy pri problémoch s ATB preliečuje. Mám troch známych, čo žijú s chronickou boreliózou a keď zase vystrája, preliečia s ATB a majú zase chvíľu pokoj. Už hlásia veľa prípadov, kedže pribudlo veľa nakazených kliešťov a hmyzu. Prenášajú to aj larvy a nymfy kliešťov a tie si človek ťažko všimne. Budeme sa s tým učiť žiť ako s koronavírusom. 🙂 Netreba sa toho báť, ale radšej rýchlo liečiť, ak si to všimnete. Nie vždy je fľak. Toto vyzerá, že to zmizne a nebude to borka.
@kittykat22 moja mala mala minuly rok kliesta asi tak 10min! A dostala boreliozu. Na cervenom kameni nachytala na luke. Liecili sme 6tyzdnov atb. Tamze nie je pravda ze az po 24hod.
ahaaa, hmm to clovek kolko krat ani nezisti, co sa takto mohlo stat a kto ma taky stipanec nasvedomi. no ufam ho to bude do buducna obchadzat
To, že boreliozu prenáša len kliešť je už celkom prekonaný názor. Ja som bola minulý rok postipana komárom, fľak sa 4 týždne stále zväčšoval, až z toho vznikol klasický boreliovy terčík. Išla som na testy po 2 týždňoch negatívne, po mesiaci už pozitív, takže jednoznačne to nebola stará prekonaná borelia, ale nova borelia. Kliešť som určite nemala a fľak bol na 100% od komára. Bolo to zároveň na mieste, kde ani neviem ako by sa kliešť dostal.
V tom čase som aj otehotnela a hneď aj po 5 tyzdnoch potratila, čo zrejme súviselo s nástupom infekcie, následne som dostala na 2 týždne ATB. Pozerám, že príspevok je rok starý, osobne by som radšej išla aj teraz urobiť testy na boreliozu a poradila sa s lekárkou ako čakať, či z toho za 10rokov nevznikne borelióza chronická. To, že sa mnoho ľuďom z toho nič nestalo ešte nič neznamená, keďže do chronickej fázy to postúpi len cca 20% ľuďom, čo prekonajú akútnu boreliu. To je síce pomerne velke riziko, ale zároveň je tu 80% ľudí, ktorým sa nič nestalo a teda budú hovoriť, že je to len neškodné postipanie komárom. Možno je a možno nie. Máme možnosti ako to zistiť. Treba ich využiť.

@miskooo1987 Pokial viem uz nielen kliešte roznasaju boreliózu. Bohužiaľ.