Veľmi pokojné 2-ročné dieťa pri návšteve lekára
Ahojte mamičky. Zaujíma ma, či má niekto podobnú skúsenosť s 2 ročným chlapčekom. Od narodenia pri návštevách pediatra bol úplne kľudný, ako som ho položila tak ležal, počas celeho vyšetrenia. Proste položila som ho a on bol odovzdaný. Pediatrička prešla bruško, hlávku, nožičky... no všetko. On len tíško ležal. Plakal jedine pri očkovaní. Celkovo má vysoký prah bolesti. Buchne sa, spadne...neplače. keď už plače tak viem, že je to vážnejšie. V roku aj niečo si tak tresol hlavičku, že mal obrovskú hrču na čele. On nedal najavo, źe ho to bolelo. Ale dnes má úpne odrovnal. Prerezal si kožu medzi palcom a ukazovákom. Videla som pád no nie krv. Chvíľu som ho pomojkala a šiel sa ďalej hrať. Potom som si všimla, že je všade krv. Tá rezne rána sa mi zdala hlboká tak sme šli na pohotovosť. Já v koncoch, roztrasená a moje dieťa kľudne ležalo celý čas na lôžku pod svetlom a pozeralo ako mu to čistia a dávajú lepidlo ( chceli dať jeden steh ale nakoniec usúdili, že daju lepidlo) , následne obväzuju. Len pozeral čo sa deje. Je to normálne. Máte niekto takéto dieťa? Mam sa obávať?
@kolka3354 moja dcéra je podobná má 6 v štyroch rokoch rokoch je kvapol horúci cín rovno do oka mala vtedy 4 muž si opravoval v garáži lampu a aprišla za ním pozrela hore na strop a akurát mu odkvapol so spajkovačky cín ,na urgente priamo na očnom doktorka neverila že to vyberieme bez hospitalizácie a narkózy. Ona tak spolupracovala a ani nepípla keď jej to vyberala z oka. Bola v úžase že asi ani 12 roční by takto nespolupracovali. Celkovo sa k doktorovi teší a k zubárovi ani nehovorím toho volá " idem k fešákovi. A je zdravá. 🙂
@anonym_d7d195 veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Ide mi o to, že často dostávam od lekárov otázky, či je takýto kľudný stále. Viem, že takéto správanie u tak malých detí môže predchádzať diagnostike autizmu v neskoršom veku.
@kolka3354 no vidis, ja mam tak divoke deti a na vysetreniach su to anjelici..hlavne syn, nepamatam si, ze by pri ockovani ci odbere krvy plakal, ci sa mykol..nikdy ani nevrestal, ani dcera. Vzdy ty lekari uz preventivne upokojuju a odvadzaju pozornost dietata inam a oni nic vklude zvladnu akekolvek vysetrenie ci osetrenie..
@mandzula
Ďakujem za odpoveď. Mňa naozaj znepokojuje to jeho kľudné správanie. A bojím sa aby to neznačilo niečo zle. Vážne takéto spravanie predchádza niečomu horšiemu. Ale zase nieje takýto stále. Bojí sa keď sa k nemu priblíži niekto cudzi, ako dieťa sa hanbí pri cidzích.
@kolka3354 akoze chápem autorku že ju to napadlo, mladší syn autista bol taký - už keď som vedela že je autista , tak napríklad mal zápal stredného ucha - bez teploty 🤷 nesťažoval sa na nič až som ráno našla krv na vankúši a praskol mu bubienok. Na pohotovosti sa na mňa pozerala akoze čo som to za matku, že ho to muselo hrozne bolieť, a neverila mi že sa deň predtým ani na nič nesťažoval normálne sme boli na výlete. Iba mal sople nič viac. Takých prípadov bolo viac. Ako si rypaval prsty tak že som zrazu zistila že má krvavú ruku - fakt že krvavú skoro na prekotilo a to si sám robil také zadery že sa mi z toho až robili hnisavé ložiská raz mu zliezol cely necht. Už od zúfalstva keď sme nevedeli čo sme mu obvazovali obväzom palcepreventivne chodil ofacovany aby sa nemohol rýpať. Postupne sme to znížila na všelijaké samolepiace náplaste na prsty až s tím prestal. Tiež tresol na zem a nič žiadny plax. Každopádne ako rastie tak začal sa už sťažovať aj reagovať plačom - niekedy rozmýšľam či to pochytil od staršej sestry alebo sa v ňom prebudil nejaký cit na bolest. Každopádne autorka na autizmus je potrebných viac znakov. Ak sa vám inak zdá vo vývoji ok, neriešila by som.
@kolka3354 a ked mal syn presne 2roky spadol zo schodikov a rozbil si celo, bola som pri tom, hned som ho zdvihla a pritulila aby som ho upokojila a potom som si ho odtiahla aby som sa mu pozrela do tvare a celu tvar mal od krvy,ta tiekla prudom ze nebolo vidno velkost tej rany. Zavolala som na manzela a sla do kupelne, umyli sme mu tvar a krvacanie trochu ustalo, prelepili len tym gazovym stvorcekom a naplastou a sadli do auta,pol hodinu do nemocnice a on ani nepipol, bol taky pokojny. Pri siti lezal kludne, neplakal,nic, ma tam 4stehy. Po ceste z nemocky sme sa stavili v obchode a ked sme vychadzali vybehol spoza mna a tesne som ho zastavila vykrikom, lebo takmer vbehol po kolesa dvom kolobezkarom,, vies co to bolo?keby ho zrazili?naspat na chirurgiu?vsak by ma rovno zavreli! Ani polhodina to nebola, co sme odtial odisli. Ide uz do 4.triedy, hra rad futbal a je az moc aktivny, je zdravy, len by mohol viac posluchat. Takze sa neboj, to nieje symptom nejakej diagnozy...
No este, sesternica ma dceru, ktora ma tak posunuty prah bolesti, ze si ani nevsimla (ta dcera), ze ma zlomenu ruku, az po par dnoch prisli nato, ze nieco neni ok, oprela sa o horucu platnicku a nic...atd..no niektory ludia su zvlastny 🫣

@muminka27 prvý krát som tu položila otázku pretože som predvídala znepokojujúce odpovede a som prekvapená koľko pozitívnych správ som dostala. Naozaj som si myslela, že takéto správanie u tak malých detí niwnje v norme ale ukazalo sa, že je. A že sa nemusím obávať. Ďakujem vám naozaj
@kolka3354 príde mi to zvláštne, že neplače pri vyšetrení, by som bola rada, ale to, že sa poreže, tečie mu krv, určite aj teba by to riadne minimálne štipalo, aj čistenie...a 2r dieťa ani nevníma...este o to viac by som sa bála, že si niečo urobí a neskoro zistíš, keďže neplače a nič ho neboli.