icon

Vírusová chrípka u detí: Ako pomôcť?

17. mar 2026

Malý 3r. začal minulý týždeň kašlať. Mokrý kašel s hlienmi. Do toho sa pridali soplíky. Dostal atb Cedrox a dnes na kontrole nám pani doktorka predpisala iný druh atb, pretože tie asi vôbec nezabrali. Plus stery hrdlo, nos, vysledky budú o pár dní. Čo je to za pliaga? Zažil to niekto pri deťoch? Ako im pomôct od kašľa a zvládnuť to čo najlepšie

anonym_7d1833
17. mar 2026

ATB má na chrípku úplne zbytočne, kým nemá potvrdené baktérie zo sterov. Na vírus len vitamíny, veľa tekutín, kľudový režim a liek na vykašliavanie.

anonym_19756e
17. mar 2026

@anonym_autor test na chripku covid ste robili? Na chripku zabera lysin a dobry je lysin extra s echinaceou teraoeuticka davka 3 x denne, erdomed, pisobi na dutiny aj dolne cesty, vaonik na imunitu, cecko, dobre probiotika nam sa osvedcil enyerol. Kedze je maly neviem ci zazvor by dal.

anonym_08e424
17. mar 2026

Ak ma chripku tak preco ma vlastne ATB?

michaela329
17. mar 2026

Ak je to fakt chrípka, bez sadnutej baktérie, tak tie ATB sú dosť zbytočné. Nemá čierny kašeľ? Vraj je toho zase hodne, v tom prípade Ti bude kašľať dlho. U nás obvykle pri hlienovitom kašli Dr. káže veľa tekutín, nech sú hlieny riedke a dobre idú von. Naparovanie a vitamíny, mne sa doma všeobecne dobre osvedčil imunoglukan.

yoxinka
17. mar 2026

Brať antibiotiká na chrípku pomôže asi tak, ako niekomu so zlomenou nohou zasádrovali ruku. Robili sa dieťaťu nejaké výtery/vyšetrenia, keď sa ide druhý druh atb predpisovať??? Či pani doktorka len tak skúša liečiky podľa počasia? Keď dávaš dieťaťu ATB bez indikácie, akurát mu ničíš črevnú flóru-imunitu a vytváraš rezistenciu na ATB. ANTIBIOTIKÁ NA VÍRUSY NEFUNGUJÚ. Ak má syn chrípku, potrebuje spať, oddychovať, veľa piť a symptomatickú liečbu (sirupček na kašel, liečik na teplotu, sprejík do nosa) … a čas.

zuzubb007
17. mar 2026

Na chrípku sa nedávajú antibiotiká, to bude mať zrejme niečo iné, vyšiel mu test na chrípku?

anonym_837ba2
17. mar 2026

@anonym_autor atb pri chrípke je úplne zbytočné... preto lieky nezabrali .. mal zvysene crp ked mu dala atb ? Ci len tak pokus omyl ?

autor
17. mar 2026
@anonym_837ba2

@anonym_autor atb pri chrípke je úplne zbytočné... preto lieky nezabrali .. mal zvysene crp ked mu dala atb ? Ci len tak pokus omyl ?

@anonym_837ba2 tiez nerozumiem preco tie atb, kedze nemal ani teplotu. No a nezabrali tak nam dnes oredpisala druhé a dnes mu robila stery z nosa a hrdla. Crp negatívne.

autor
17. mar 2026
@yoxinka

Brať antibiotiká na chrípku pomôže asi tak, ako niekomu so zlomenou nohou zasádrovali ruku. Robili sa dieťaťu nejaké výtery/vyšetrenia, keď sa ide druhý druh atb predpisovať??? Či pani doktorka len tak skúša liečiky podľa počasia? Keď dávaš dieťaťu ATB bez indikácie, akurát mu ničíš črevnú flóru-imunitu a vytváraš rezistenciu na ATB. ANTIBIOTIKÁ NA VÍRUSY NEFUNGUJÚ. Ak má syn chrípku, potrebuje spať, oddychovať, veľa piť a symptomatickú liečbu (sirupček na kašel, liečik na teplotu, sprejík do nosa) … a čas.

@yoxinka ja tomuvsetkemu rozumiem, ale takto to lekarka predpisala.. uz som videla po 3-4 dni ked atb nezaberali, ze v tom je nieco iné a proste to musi prejst s pomocou vitaminov (ktore samozrejme davame kazdy den) a oddychu na lozku.

anonym_660c66
17. mar 2026

@anonym_autor dnes som pozerala podcast ako sa do roku 2050 dostaneme k antibiotickej rezistencii a potom len začnú ľudia umierať na choroby. To co je za lekárku. Nevie urobit crp? Strasne sa naduzivaju antibiotiká.
Nam pomohlo zvlhcovanie vzduchu časté vetranie dojcenie vela ovocia zeleniny imunoglukan teplý silný vývar časté odsávanie/morska voda do nosa. Na kasel som davala solmucol pri vhlkom a Stoptussin pri suchom. Držím palce

zuzula507
17. mar 2026

@anonym_autor zbytočne vám dala antibiotika ak ma chripku a crp v norme, a este dokonca dvoje 🙈len ho oslabia, na vlhky kašeľ nám zabera solmucol, alebo mucosolvan

autor
17. mar 2026
@zuzula507

@anonym_autor zbytočne vám dala antibiotika ak ma chripku a crp v norme, a este dokonca dvoje 🙈len ho oslabia, na vlhky kašeľ nám zabera solmucol, alebo mucosolvan

@zuzula507 asi ani nezacnem davat tie druhe atb. A to nehovorim, ze ma silnu alergiu na penicilin a v aute som si citala o tych atb a zistila som ze obsahuju penicilin. Led som jej spätne zavolala este bola nahnevana co ja vobec chcem. Nakoniec ich zmenila ma Ceflixin alebo tak nejak sa volaju ale tiez treba davat pozor.

lucia147852
17. mar 2026

Doktorka ma koľko rokov? 90? Strašná liečba. A ešte také silne antb keď nemá ani lrn vysoké crp? Čo mu dá, ak zo škôlky donesie nejakú mnamkovu baktériu. Na chrípku sa antb nedávajú. Proste ju treba vyliezať. Niekedy môže trvať 2-3 týždne, keď chytí riadna pliaga. Liečba symptomatická.

yoxinka
18. mar 2026
@anonym_autor

@yoxinka ja tomuvsetkemu rozumiem, ale takto to lekarka predpisala.. uz som videla po 3-4 dni ked atb nezaberali, ze v tom je nieco iné a proste to musi prejst s pomocou vitaminov (ktore samozrejme davame kazdy den) a oddychu na lozku.

@anonym_autor
Tak na Vašom mieste zháňam inú pediatričku.

simca06022011
18. mar 2026

priklanam sa skor k inej pediatricke, lebo sice neviem ake vysetrenie robila a ako drobec vyzeral pred tyzdnom (lebo aj my sme velakrat bez vysetreni odisli rovno s atb... ale zvycajne lokalnymi nasa zacala = do nosa, k tomu lieky na odhlienenie, kasel, ak teploty.. ok supla nieco riadne... ). ALE vytery mala urobit hned, a potom overit ci dala dobre atb, to bol u nas bezny postup, teraz vytery mozu byt kludne skreslene uz. Za mna hrozny vyber liekov, postup... problem nevidim v tom, ze dieta nie je, za tyzden zdrave = lebo to sa u nas s kalsom, zahlienenim, nikdy za tyzden nestalo...
CO by som robila ja, asi by som pockala na vysledky vyterov a atb zatial nedala, ale fakt nechcem radit, neviem ake ma dieta komplikacie, ako prebiieha choroba.. dala by som na riedenie hlienov nieco, ulahcenie vykasliavania, cistila nos xkrat denne, teplo, klud a vela tekutin. To asi aj davas, len treba vydzat, podla mna to dlhsie trva kym sa vyliecia tieto nase choroby.
K ostatnemu sa nevyjadrujem, ja sa na CRP nespolieham (nikdy som nemala crp zvysene a ani dcera.. a xy baterialnych infekcii a komplikacii zaradom sme mali), fobiu z rezistencie atb nemam, preotze ak ich dieta potrebuje, alebo dospely, tak ich proste potrebuje. Nepises, ci ma alebo nema chripku, pochybujem, ze povedala lekarka ze ma virusovu chripku a dava atb.. zhodnotila to mozno na zaklade vysetrenia inak.