icon

Vojtovka a dieťatko s totricolis

saska2208
26. nov 2012

Mojej dcerke vraj diagnostikovali torticolis, ale som zasadne proti cviceniu vojtovkou alebo bobothovou metodou. Mate skusenst aj s niecim inym?? Citala som,ze jedna mamicka a jej dietako to malo tiez a necvicili vojtovku ale jej mama jej poradila aby dietatku rozmasirivavala krk a pomohlo jej to. Mate nejake finty? Velmi velmi ocenim. Duz vopred dakujem!!

hradnapani
26. nov 2012

@saska2208 no takto ti poviem, Aj moj syn to mal, ale nastastie sa to podarilo rozchodit jednoduchymi cvikmi a upravou drzania babatka pri noseni na rukach a pod (toto vsetko nam ukazala neurologicka). Keby ma vsak hned poslala na vojtovku, asi by som tam hned nesla a isla sa poradit este s inym lekarom. A keby aj ten zhodnotil,ze jedine vojtovka, tak by som to asi neriskla, ...aby ste sa nahodou neocitli o rok na operacnom stole ☹ je to taka zaludna diagnoza. Niekomu pomoze masirovanie (torticolis vsak nie je masirovani stuhnuteho svalu, ale o skratenom svale a to je rozdiel), niekomu jednoduche rehab.cviky, niekomu vojtovka a niekomu skalpel.

saska2208
autor
27. nov 2012

No ja som nebola u ziadnej neurologicky. Ortoped ma poslal na rehabilitaciu a rehabilitacna na vojtovku... Absolutne sa mi to nepaci lebo dcerku mame silnu, culu, zdravu vsetko v poriadku aj je dobrucka v noci pekne spinka a ked snou cvicim tak sa nevie ukludnit.... Co som citila tak ma akoby nejaku hrcku na krku na lavej strane to by asi mohol byt ten skrateny sval.

saska2208
autor
27. nov 2012

@hradnapani a co vam poradili?

hradnapani
27. nov 2012

@saska2208 aj som si myslela, ze vas tam neposlal neurolog. Nas za nim poslala pediatricka kvoli tomu. Pytala by som sa za nim, pre istotu. Oni neposielaju tak casto na vojtovku, to rehabilitacni akosi automaticky urobia. Ale ked tam ma uz hrcku, uz to moze byt vaznejsie,ale to nechcem ja hodnotit. Neurologicka nam ukazala sice jednoduche cviky, ale takto sa nedaju popisat, predsa len, treba to vidiet a nacvicit osobne. (inak, vraj aj tie vychadzaju z vojtovky, ale su take jemnejsie, urcite maly pri nich neplakal). Drzim vam palce.

danka2105
27. nov 2012

@saska2208 Ahoj, nas poslala na rehabilitaciu ortopedicka, tiez mu nahmatala nieco pod krkom, ked sme prisli na rehabilitaciu, doktorka povedala ze to ma dobre, ze velmi s nim cvicit netreba, ale ked sme tam uz boli, ukazala nam nejake cviky a tak pre istotu cvicime. Moj nazor je ze lepsie cvicit, ako to zanedbat. Povedala, ze mame aj polohovat. Inac mne sa to tiez nezdalo, lebo malinky je zive dietatko, stale v pohybe s ruckami nozkami, krasne toci hlavicku aj na jednu a druhu stranu, dviha hlavicku na to aky je maly si myslim ze je velmi sikovny. Aj ked s nim cvicila ona povedala, ze pekne reaguje tak ako ma. Cvicenie mu neublizi len pomoze, tak cvicime, su to jednoduche cviky, niekedy trosku poplace ked sa mu to nepaci, ale minule sa mi uz pri cviceni rehotal, takze urcite ho to neboli 🙂 Drzim prsty....urcite s malickou cvic, neublizi jej to, ale pomoze.

januliku
27. nov 2012

@saska2208 Ahoj. Nam to diagnostikovali este v porodnici (dcerka mala v brusku v 3.trim. malo miesta a mala tam hlavicku nakrivo). Neurolog v porodnici nam kazal len polohovat (pri kazdom spanku ulozit na inu stranu) a podkladat plienkou, aby bol krk rovno. Pediatricka nam hned pri prvej navsteve ukazala jeden cvik z vojtovky (lahucky, nic drasticke), ktory sme cvicili 2x denne a do dvoch mesiacov sa vsetko upravilo 😀 (a to dcerka na zaciatku nechcela hlavicku vobec otacat do jednej strany, aj pri tom polohovani sa zo zaciatku strasne jedovala).