Hypotónia a cvičenie "vojtovky"

domi_1207
2. sep 2022

Ahojte, chcela by som radu od mamiciek. Syncekovi diagnostikovali CKP - hypotoniu. Mame cvičiť vojtovku. Velmi pri nej plače a ja neviem ci to robim dobre. Pri trakcnom teste mu zapadava hlavicka. Co som si hladala na internete, pri hypotonii mi vycskocili katastrofalne následky. Maly ma coskoro 6m a len nedávno sa zacal pretáčat na bruško. Nerobi to ale často.
Su tu nejaké mamičky ktore si týmto presli? Cvičili ste vojtovku? Ako ste na tom? Upravilo sa to?

deti95060810
2. sep 2022

dôležité je dobre a správne cvičiť vojtovku... Po fyzickej stránke sme na tom úplne OK...

pribinak
2. sep 2022

@domi_1207 cvičili sme vojtovku, mal 3 mesiace a cvičili sme 3-4 mesiace. Samozrejme reval jak o život a ja s ním. Ale pomohlo to, krásne vyrovnal hlavičku

Tie cviky nijako nebolia, ale deti placu, lebo pri cviku musia zapojiť iný sval ako sú zvyknuté a to sa im nepáči
Ale nič zle sa im nedeje

adamadent
2. sep 2022

Ahoj ja som chvíľu cvičila. Dr ma aj vystrašila že nevie ci bude chodiť.... Začali sme s plávaním, cviky na fitlopte. Chodiť začala ako 18mes proste dlhšie to trvalo... Teraz ju nejdem zastaviť fakt nevie chodiť ona bud beží alebo stojí. Za mňa babyplávanie bolo rozhodne top.

domi_1207
autor
2. sep 2022

@adamadent ake cviky na lopte ste cvicili? Kde ste chodili? Ako sa u vas hypotonia prejavila?

salamistka
2. sep 2022

Moja mala 10 mesiacov, keď ešte stále mala problém s pretáčanìm, problémom podľa mňa bolo široké balenie doporučené ortopédom od narodenia až do 8 mesiacov, cez deň aj v noci (s dnešným rozumom by som ju balila naširoko už len na noc)...pediatrička nás poslala na neurológiu, odtiaľ na Vojtovku, lebo v tomto veku mala už dávno štvornožkovať ! Chodili sme cvičiť 1 mesiac každý deň k rehabilitačnej, doma sme nezvykli, štvornožkovať sa nenaučila, rovno začala ako 13 mesačná chodiť, takže vojtovku sme ukončili.

jasminka22
2. sep 2022

@domi_1207 my sme tiez mali hypotoniu, ktoru nam urcila fyzioterapeutka, problem som videla v tom, ze sa pretacala len na 1 stranu, na druhu zacala cca o mesiac a pol. Jednu stranu mala silnejsiu. Fyzio s nou cvicila na fitlopte, nie vojtovku, mala svoj koncept. Boli to skor balancne cvicky, dieta napriklad posadis na loptu, drzis za nohy, hojdas, je to ho vela a to Ti musi niekto ukazat, najlepsie fyzio. Bolo nam od neurologicky odporucanie plavanie, tiez pomohlo. Zacala chodit na konci 16 mesiaca, cize vsetko chce svoj cas. Stvornozkovat zacala cca 10,5 mesacna, dlho plazila, od cca 7,5 mesiaca. Stale vidim, ze je opatrnejsia ako deti v jej veku a menej pohyblivejsia. Inak sa mi to javi ako ok. Je to z casti aj povahou, je opatrna.

nwnw
2. sep 2022

@domi_1207 kombinovala som plavanie, cviky na lopte a vojtovku 😭. No vojtovku sme sa dostali az v 9m. Samostatna chodza od 15m. Dieta je trosku tarbavejsie a pomalsie, inak uplne zdrave. Nebude profesionalny sportovec.

kaktusik007
2. sep 2022

@domi_1207 ano, upravilo sa to. Nasledky su - zle drzanie tela, motorika je taka kostrbata co sa tyka kotula, hry s loptou su za trest..... ALE - chodi, jazdi na bicykli, ma vysoko nadpriemerny intelekt - ma 11 rokov.

a ano, pri vojtovke reval jak tur - brutaaaalne. Ake tak to ma byt. Pri cviceni ty stlacas body na jeho tele a jeho to automaticky nuti sa niekam pohnut. Ale kedze ho drzis, pohnut sa nevie. Tak place nie preto, ze ho to boli, ale preto ze nieco chce spravit no nemoze..... Treba poctivo cvicit, nasledky vedia byt pri zanedbani brutalne.

ildiko36
2. sep 2022

@domi_1207 ja som cvicila s malym od 3mes vojtovku, 1x tyzdenne normalne na rehabilitacii, a doma denne 3x4x 30min, som si pomyslela že kým urobý svoj prvy krok bude velmi dlho trvať, na 9mes sa sam rozbehol, teraz ma 16mes a na kolobežke ide ako diabol.
Je to normalne ze deti placu pri vojtovke, treba im rozvcičit svaly ktore dieta nepouziva

zuzuliennka1
2. sep 2022

@domi_1207 tiez som so synom musela cvicit vojtovku, a aj pri tom reval, ale ako pise @pribinak , deti placu, nie od bolesti, ale preto, ze ich cvikmi terapeut nuti zapajat svaly, ktore nezapajaju, a mali by.
Su to nove veci, ucia sa nove pohybove stereotypy, posiluju svaly, nie je im to prijemne, ale neboli to.
Je ale dolezite vojtovku cvicit spravne. Poctivo a spravne.
Synovi sa upravila diastaza, spevnil brucho aj chrbat, naucil sa stvornozkovat rychlostou svetla😁, ked sa postavil - rovno utekal. Nikdy nespadol.
Vojtovka je v pohode, pomohla vela detom

liliana8
2. sep 2022

@jasminka22 suhlasim s jasminka 22.Nepacilo sa mi, aky vystresovany bol z Vojtovky,tak som hladala ine sposoby.Nastudovala som si,ako to riesia v zahranici a od fyzio si pytala cviky Bobath (na fitlopte).Zvladli sme to takymto sposobom bez placu +sme pridali plavanie.