Vojtovka u novorodenca
Dcera ma 4,5.mesiaca a neurologicka nas poslala na fyzio s tym ze nieje to velmi zle ale chodte sa radsej ukazat tam zhodnotili ze je velmi dobre ze nas poslala . Dcera mala problem ze sa vedela pretocit na 1bok (v tom veku sa niektore nevedeli pretocit vobec) , aj hlavicku otacala skor na 1 stranu pred mesiacom zhruba, ked sme tam prvykrat boli ale hlavne ze nedvihala hlavku hore ked ju tahala za rucky.Dnes sme mali prvu kontrolu, popravde sme to ani necvicili doma par krat iba a vravela ze je tam zlepsenie vsetko je to lepsie ale este trosicku ma 1 stranu vyssie pri krku ako druhu a ked ju dviha ruckami hore este jej kusok ostava visiet hlavicka ako dvihne ju uz ale nejde jej to plynule lahko, pridala nam dalsi ,druhy cvik.Uprimne s tym velmi bojujem mala ricala na raty ano je to vraj pre jej dobro ale je toto ozaj nutne? Zlepsenie prislo aj teraz, samo aj bez tych cvikov.Ako skusim to este, ale niesom s tym velmi stotoznena.Ake mate skusenosti vy ?
Nam kazali cvicit vojtovku pre to, ze syn mal zatate paste. Tiez som to nezvladla, obe deti predtym mali zatate paste tiez. Tak som na vlastne riziko prestala a doktorka mi nadala. A potom mi zas nadala, ze skoro sedi, chodi... tak si vyber.
@zuzula507 Ahoj, my cvičíme vojtovku od troch mesiacov. Dcéra mala miernu diastázu na brušku a nestabilitu pri pasení koníkov. Na začiatku to bol tiež boj, no treba vydržať, ide predsa o zdravie dieťaťa. Odporúčam cvičiť vtedy, keď je dieťa napapané a spokojné (nie však tesne po kŕmení), skús jej spievať a usmievať sa. Ak dieťa vidí, že máš aj ty dobrú náladu, tak neplače. Bábätko netreba ľutovať, ani hladkať, nech vie, že práve teraz cvičí. Ideálne je aj nastaviť si časový alarm, aby podľa zvuku vedelo, že je koniec cvičenia. Medzi cvicením nerob veľké prestávky, nech je to súvislé a lepšie je cvičiť ráno a doobeda, maximálne ešte poobede, keď je dieťa oddychnuté. Nikdy nie večer, keď je unavená. Ak mi aj malá plače, tak po ukončení cvičenia prestane. Vojtovka nemá dieťa bolieť, je mu iba nepríjemná, lebo aktivuje pohybové vzorce, ktoré dieťa nepoužíva. Ja som počas cvičenia zaznamenala veľké pokroky, dcérka má momentálne 4,5 mesiaca a na bruško sa otáča jedna radosť (pred tým na brusku stále plakala), po cvičení mi aj lepšie spí.
aktualne cvicim, dieta place ale tak nie je to o bolesti,ide o to ze sa tym cvikom musi naučit zapajat svaly ktore nepouziva/pouziva nespravne. Ono vies, zda sa ze to “prejde samo” ale ono sa to potom moze vliecť dalej v pohybovom vyvoji. Napr moja kamoska necvicila na diastazu lebo mala plakala, no a potom ked mala 2.5 roka mala velke problemy so stolicou prave kvoli tomu… ja cvicim uz s 2. synom. nenavidim to, ale robim to. je to len 1 minuta 3-4x denne, a robim to pre jeho dobro aby sa vyvijal spravne a rovnomerne. Tiez si myslim ze by to “zmizlo” casom aj bez cvicenia ale riskovat sa mi to nechce - predsa len poslal nas lekar, fyzioterapeut dal cviky tak ja ako laik si nechcem robit co chcem
Napíšem to takto - nezhľahčovala by som situáciu. Ak povie fyzioterapeut že cvičiť treba, tak treba. Píšem to v dobrom naozaj.
My sme laici a častokrát sa nám môže zdať že he všetko v poriadku, pripadne si nahovarame že naše dieťa žiadne cvičenie nepotrebuje, je len lenivsie, na všetko ma čas, blbe tabuľky atď.
Poznám prípad kde sa toto zanedbalo a chlapček ma problém s chôdzou aj v 5r., iné to už ani nebude. Mali cvičiť, necvicili, veď to dobehne, všetko sa naucil aj bez cvikov hoci neskôr.
Sama som cvicila so svojim starším synom a neľutujem, som vďačná že nás pediatrička poslala už v 3m. Áno plakal, hneval sa. Ale skutočne cvičenie nikomu neublizi, môže len dopomôcť.
Novorodenec je do 28. dňa života.
Vojtovka vraj neboli, len je to neprijemne… urcite aj pre rodica. Treba si zvazit benefity, ci prevysuju ten plac, byva to par minut pocas dna. Keby to bolo len o tom ze sa pretaca na jednu stranu a tak, budiš, ale to, že nedrží hlavičku alebo ma vyssie jedno stranu je podľa mňa treba riešiť čím skôr. Možno pokročila vďaka tým pár razom, čo ste cvičili 🙂 na druhej strane, neviem o nikom, kto by odisiel od fyzioterapeuta bez nejakeho cviku 🤷🏻♀️

@zuzula507 ahoj, my sme mali podobny problem, dcerka sa tiez v tom veku pretacala len do jednej strany a aj hlavicku pri spanku peferovala do jednej strany otocenu..moja mala ak skrateny sval na krku..my sme skoncili aj s helmou, ktoru potom nosila. Ked mala 4mesiace zacali sme cvicit vojtovku, ale ja som to nezvladala..dcerka plakala az sa dusila..mne kamaratka poradila bobath koncept- je to tiez cvicenie, ale uplne ine, dieta si ani neuvedomi, ze cvici..je to aj o spravnej manipulacii s babom..skus vo svojom okoli pohladat, ci to niekto necvici..ak chces, poslem ti video ako dcerku dvihat, je od fyzioterapeutky ku ktorej sme chodili a aj tym vies vela napravit..