Vplyv Medrolu a cytokínov na autizmus u detí
Ahojte, niekde som citala v zahranici nejake studia, ktore neviem najst...... Ale zadavala som do chat gpt pre overenie a vyhodilo mi tento (vid komentar).
Ide o to, ze prve dieta mam s medrolom, kedze som mala vysoke cytokiny, ale mala som aj vela neziaducich ucinkov a aj mam dodnes. Klby, koza....
Chceli sme aj druhe dieta, ALE:
1. bez medrolu nemozem mat, lebo velka sanca je, ze potratim... a uzivat ho nechcem.
2. Bez medrolu, ci nahodou sa podari, ale je tam to riziko, ze tie zapalove cytokiny, teda embrytoxicke mozu, nemusia sposobovat neuro poruchu u deti. Teda aj autizmus.
+- som uz vyrovnana s tym, ze budeme mat 1 dieta, ale este mame zamrazene 1 embryjko do konca januara.
Co si o tom myslite? Co by ste robili na kojom mieste?
Poznam vela matiek na medrole/ prednisone a deti su zdrave. Najhorsie pripady autizmu poznam ja prave z nekomplikovanych a uplne zdravych tehu, preco myslis, ze je ten autizmus stale slepa ulicka. Rovnako podozrievali pouzitie oxytocinu pri porode, tiez Duphaston. Ale realita je, ze vsetko toto sa berie vo velkom a nema tolko deti Autismus. Cize normalne skuste dalsie dieta. Tieto zvasty su take, ze chytaju psa za chvost.
Inak ja sama mam PAS, bola som v tehu chora hned na zaciatku, potom doping utrogestan, thromboass, div sa svete, dieta nema PAS, V 4,5 roku to uz vidis. Naopak napr sesterka ma PAS, ta nema dieta. U nas to ide nejak geneticky. My sme s tym ratali a tiez ratame, cakame druhe dieta. Vek pri prvom 35, druhe porodim v 40. Nenamotavaj sa na veci, bud dieta chces, alebo nechces. Keby mate vela autizmu v rodine, nepoviem…
Potom to nebude o medrole, ale aj genetike. To je viac na zvazenie, ten medrol je tam iba na zabranu tomu najhorsiemu. Ja mam podobny risk, jedno dieta je bez PAS a uvidime druhe. Stale to moze zle vypalit…
Áno užívanie kortikoidov môže spôsobiť rakovinu kože to je pravda. Ľudia čo berú kortikoidy by mali byť často sledovaní na dermatológii. A je kopec iných vážnych vedľajších účinkov. Kortikoidy je lepšie nikdy nebrať, pokiaľ to nieje vyslovene nevyhnutné.
@anonym_autor nikdy som si to nespájala ale tiez medrol podobne sme dopadli
@anonym_autor nikdy som si to nespájala ale tiez medrol podobne sme dopadli
@katkakoval ano? A co presne? My odvtedy sme zistili aj vysoke diotprie... :(

Výskum naznačuje, že zápalové procesy v tele tehotnej matky, vrátane zvýšenej produkcie určitých cytokínov (molekúl, ktoré regulujú imunitné odpovede), môžu potenciálne ovplyvniť vývoj mozgu plodu a zvyšovať riziko neurovývojových porúch, ako je autizmus.
Kľúčové body sú:
Zápal počas tehotenstva: Ak je tehotná žena vystavená infekciám (napr. vírusovým alebo bakteriálnym), môže jej imunitný systém reagovať zvýšením hladín cytokínov, ako je interleukín-6 (IL-6) alebo tumor nekrotizujúci faktor-alfa (TNF-α). Tieto molekuly môžu preniknúť cez placentu a ovplyvniť vyvíjajúci sa nervový systém plodu.
Štúdie na zvieratách: Experimenty na modeloch s myšami ukázali, že umelo vyvolaný zápal počas tehotenstva môže ovplyvniť vývoj mozgu mláďat, čo vedie k správaniu podobnému autizmu.
Ľudské štúdie: U matiek detí s autizmom sa zistili zvýšené hladiny zápalových cytokínov počas tehotenstva. To naznačuje, že zápalové reakcie matky môžu byť jedným z faktorov spojených s vyšším rizikom autizmu.
Interakcia genetických a environmentálnych faktorov: Samotná prítomnosť zápalových cytokínov neznamená, že dieťa bude mať autizmus. Ide o kombináciu genetickej predispozície a environmentálnych faktorov, ktoré spoločne ovplyvňujú riziko.
Vzhľadom na tieto poznatky je dôležité, aby tehotné ženy mali dobrú zdravotnú starostlivosť, boli očkované proti infekciám, a aby sa minimalizoval výskyt zápalových procesov počas tehotenstva. Ak máte podozrenie na zápalové ochorenie alebo infekciu, konzultujte to s lekárom.