icon

Vplyv Medrolu a cytokínov na autizmus u detí

19. jan 2025

Ahojte, niekde som citala v zahranici nejake studia, ktore neviem najst...... Ale zadavala som do chat gpt pre overenie a vyhodilo mi tento (vid komentar).
Ide o to, ze prve dieta mam s medrolom, kedze som mala vysoke cytokiny, ale mala som aj vela neziaducich ucinkov a aj mam dodnes. Klby, koza....
Chceli sme aj druhe dieta, ALE:
1. bez medrolu nemozem mat, lebo velka sanca je, ze potratim... a uzivat ho nechcem.
2. Bez medrolu, ci nahodou sa podari, ale je tam to riziko, ze tie zapalove cytokiny, teda embrytoxicke mozu, nemusia sposobovat neuro poruchu u deti. Teda aj autizmus.

+- som uz vyrovnana s tym, ze budeme mat 1 dieta, ale este mame zamrazene 1 embryjko do konca januara.

Co si o tom myslite? Co by ste robili na kojom mieste?

autor
19. jan 2025

Výskum naznačuje, že zápalové procesy v tele tehotnej matky, vrátane zvýšenej produkcie určitých cytokínov (molekúl, ktoré regulujú imunitné odpovede), môžu potenciálne ovplyvniť vývoj mozgu plodu a zvyšovať riziko neurovývojových porúch, ako je autizmus.

Kľúčové body sú:

Zápal počas tehotenstva: Ak je tehotná žena vystavená infekciám (napr. vírusovým alebo bakteriálnym), môže jej imunitný systém reagovať zvýšením hladín cytokínov, ako je interleukín-6 (IL-6) alebo tumor nekrotizujúci faktor-alfa (TNF-α). Tieto molekuly môžu preniknúť cez placentu a ovplyvniť vyvíjajúci sa nervový systém plodu.
Štúdie na zvieratách: Experimenty na modeloch s myšami ukázali, že umelo vyvolaný zápal počas tehotenstva môže ovplyvniť vývoj mozgu mláďat, čo vedie k správaniu podobnému autizmu.
Ľudské štúdie: U matiek detí s autizmom sa zistili zvýšené hladiny zápalových cytokínov počas tehotenstva. To naznačuje, že zápalové reakcie matky môžu byť jedným z faktorov spojených s vyšším rizikom autizmu.
Interakcia genetických a environmentálnych faktorov: Samotná prítomnosť zápalových cytokínov neznamená, že dieťa bude mať autizmus. Ide o kombináciu genetickej predispozície a environmentálnych faktorov, ktoré spoločne ovplyvňujú riziko.
Vzhľadom na tieto poznatky je dôležité, aby tehotné ženy mali dobrú zdravotnú starostlivosť, boli očkované proti infekciám, a aby sa minimalizoval výskyt zápalových procesov počas tehotenstva. Ak máte podozrenie na zápalové ochorenie alebo infekciu, konzultujte to s lekárom.

kiki68
19. jan 2025

Poznam vela matiek na medrole/ prednisone a deti su zdrave. Najhorsie pripady autizmu poznam ja prave z nekomplikovanych a uplne zdravych tehu, preco myslis, ze je ten autizmus stale slepa ulicka. Rovnako podozrievali pouzitie oxytocinu pri porode, tiez Duphaston. Ale realita je, ze vsetko toto sa berie vo velkom a nema tolko deti Autismus. Cize normalne skuste dalsie dieta. Tieto zvasty su take, ze chytaju psa za chvost.

kiki68
19. jan 2025

Inak ja sama mam PAS, bola som v tehu chora hned na zaciatku, potom doping utrogestan, thromboass, div sa svete, dieta nema PAS, V 4,5 roku to uz vidis. Naopak napr sesterka ma PAS, ta nema dieta. U nas to ide nejak geneticky. My sme s tym ratali a tiez ratame, cakame druhe dieta. Vek pri prvom 35, druhe porodim v 40. Nenamotavaj sa na veci, bud dieta chces, alebo nechces. Keby mate vela autizmu v rodine, nepoviem…

joannita
19. jan 2025

@kiki68 ona ale píše práve naopak, že sa bojí že bez medrolu bude mať dieťa autizmus vzhľadom na jej zapaly

kiki68
19. jan 2025

@joannita No ved, preto nasadit medrol v tehu. Ved sa to na toto bezne pouziva a je to velmi otestovane, medrol je pomerne bezpecny v tehu a vieme za tie roky, ze co to robi.

joannita
19. jan 2025

@kiki68 ok chápem ako si to myslela. Ale užívanie kortikoidov nikdy nieje úplne ok, ani ak tehotná niesi. Kortikoidy majú veľmi veľa nežiadúcich ucinkov pre ženu a tým pádom aj pre dieťa...

autor
19. jan 2025

@joannita
@kiki68 ano, mojho hypotonia, nizka porodna hmotnost (39tt 2600g), a slabinovy pruh. Momentalne riesim aj mastocytom u neho na kozi. Strasne vela toho a u seba ani nehovorim.... Dozivotne na kolegene. 😏

autor
19. jan 2025

@joannita
@kiki68 u mna hemangiomy. Asi 100ks. Zmenilo sa mi 5 znamienkov, ktore sme museli urgentne vybrat.

kiki68
19. jan 2025

Potom to nebude o medrole, ale aj genetike. To je viac na zvazenie, ten medrol je tam iba na zabranu tomu najhorsiemu. Ja mam podobny risk, jedno dieta je bez PAS a uvidime druhe. Stale to moze zle vypalit…

joannita
20. jan 2025

Áno užívanie kortikoidov môže spôsobiť rakovinu kože to je pravda. Ľudia čo berú kortikoidy by mali byť často sledovaní na dermatológii. A je kopec iných vážnych vedľajších účinkov. Kortikoidy je lepšie nikdy nebrať, pokiaľ to nieje vyslovene nevyhnutné.

katkakoval
14. okt 2025
@anonym_autor

@joannita
@kiki68 ano, mojho hypotonia, nizka porodna hmotnost (39tt 2600g), a slabinovy pruh. Momentalne riesim aj mastocytom u neho na kozi. Strasne vela toho a u seba ani nehovorim.... Dozivotne na kolegene. 😏

@anonym_autor nikdy som si to nespájala ale tiez medrol podobne sme dopadli

autor
15. okt 2025
@katkakoval

@anonym_autor nikdy som si to nespájala ale tiez medrol podobne sme dopadli

@katkakoval ano? A co presne? My odvtedy sme zistili aj vysoke diotprie... :(