Vrodený sivý zákal - zrenička
Ahojte. Je tu niekto s mojim problemom?
4tyzdnovy syncek bol na operacii siveho zakalu kde mu odstranili sosovku. Po tyzdni na kontrole sa zistilo,ze napriek kvapkaniu sa mu zuzila zrenicka-co nemala. Teraz kvapkame+pridavame atropin no iba polovica zrenicky je rozsirena. Vrchna cast zrenicky vyzera ako odplavena. Pre pochopenie predstavte si zrenicku kde vrchna cast chyba. Teda je tam polmesiacik.
Stalo sa toto niekomu? O tyzden ideme na kontrolu,ale teda neviem co bude nasledovat dalej. Bojim sa,ze uz mu lekari nebudu vediet pomoct.
@mahtobka Ako ste dopadli na kontrole?
Syn keď mal kontaktnú šošovku, tak okuliare nenosil, a keď mu voperovali šošovku, tak nosí okuliare do diaľky. Dajú sa voperovať aj multifokalne šošovky, ale na náš prípad nám ich primárka neodporucala, že sa vloží šošovka do blízka a bude sa korigovať okuliarmi do diaľky, ale do budúcna ako sa všetko v oku vyvíja môže mať okuliare aj do blízka, všetko je, že ťažko povedať. Ale dôležité je, že sú to nízke čísla dioptrií a žiadnych 20 dioptrií a podobne, to by boli moc hrubé sklá na okuliaroch.
A čo sa týka kvapiek, jedny alebo dvoje sú štipľavé, takže preto tak malý reaguje, syn ich mal aj teraz v tých 6r a hovoril presne, že ktoré stipu.
A každý deň to bude lepšie a lepšie 🙂
@tersanas kontrola dopadla dobre. Vsetko je ok. Ale primarka povedala,ze hocikedy mu moze zarast sosovka. Mozeme zacat vkladat sosovku. Takze termin ucenia mame 18.9.. s fyzio nam napisala 3 tyzdne po operacii.
O 2 tyzdne mame kontrolu.
Akurat s muzom nerozumieme tomu,ze mi povedala,ze mozeme kvapkat aj cez sosovku 🤷♀️ divne,nie?
@mahtobka jaj, no toto neviem poradiť, možno preto, že to už bola doplnková operácia a nie tá "hlavná", nikdy som na šošovku nekvapkala, ale tak teoreticky je to možné, my sme tú kontaktnú šošovku začali vkladať 5 týždňov po operácii, čiže po skončení kvapkania.
A super, že kontrola dopadlo dobre 🙂
A synovi vidím rozdiel v zrenička u a aj celkovou v očiach, ale to vidíme iba my s mužom, podľa toho, či je svetlo alebo tmavšie, veľkosť zreničiek je iná a zároveň vidím, že operovanym okom nefixuje, ťažko sa to podpisuje, trvalo to dlhú dobu, kým som si to začala uvedomovať. Teraz, keď si pozriem jeho bábätkovske videá, vidím to hneď, vtedy som to nevidela - až na tie zreničky, to bolo vidieť rozdiel, aj operované očko mával prizmurene najmä pri veľkom svetle, slnku..
@mahtobka Skúsili ste zalepiť bez vlozenej šošovky alebo sa podarilo vložiť? Dobre, že už skúšate 🙂
No úplne prvé vkladania boli fakt náročné, s plačom až revom a ja s ním 😔 ako som písala, pomahal muž, na viackrát som to vkladala a teda trvalo to dlhšie, možno aj dve-tri minúty, takže bol plač.. prípadne skúste na neostro s mužom, že otvorte očko a iba skúšajte, či sa podarí pekne otvoriť aby ste sa vy dvaja zosuladili a neskôr už skúste držať v druhej ruke šošovku, šošovky sa inak nebojte, je dobre pevná, ohybná, veľa vydrží, dajte si limit, ak to napríklad na 3x nevlozite, dajte si pauzu a skúste neskôr.. prihovárať sa synovi a vklude skúsiť vložiť, ostrihané nechty a umyté ruky, ale to asi viete. No držím palce
@tersanas bez vlozenej sosovky. Este ich nemame.
Preto som sa pytala na to vkladanie,lebo ja sa iba priblizim s rukami k oku a uz place. A zatvara oko. Ja neviem ako budem sama vkladat. Akoze som si 100%-ne ista,ze na skuske bude ako maslo a v optike mu vlozia sosovku raz dva.
@mahtobka a manžel nemôže ráno pred prácou pomôcť vložiť? Hej, očko sa otváralo nasilu.. 😔
A nám nevedeli pomôcť ani v optike, ani riadne u očnej dr, ani na Kramároch, všade iba, skúšajte.. ak nájdete optiku, kde vám to ukážu a vložia, tak klobúk dolu, to bude pre vás obrovská obrovská pomoc a naučíte sa to lepšie 🙂
@tersanas ano mame taku optiku. Tam sme objednavali aj sosovky. Vola sa lens optik v karlovke. Preto mame aj termin na vkladanie. Tuto optiku mi odporucili na kramaroch. To je v tom,ze uz aj s prsnikom v ustach sa mi tazko kvapka. Uz aj to mu vadi. Ach uz vidim,ze to bude ako ste pisala vela placu a u mna aj potu. Nechcem ho zviazat a tak davat,ale budem musiet.
Dobrý deň mamičky mate prosím skúsenosti aj operáciu oboch očí u 5 ročného dieťa teraz nám to diagnostikovali, lekári skôr ti nezistila až teraz mi začal zakukavať tak ho rozkvapkali a nám to zistili ,dieta vidí dobre teda javy sa tak aj farby aj mini detaily môžte mi dat prosím niekto rady ako po operaci bude ? Cca ? Ďakujem už.mame termín ale som na Važkach
Ďakujem

@tersanas takze uz polovicu mate za sebou. Uzivajte ♥️
Cize ked sa vlozi umela sosovka,tak sa nosia okuliare? Myslela som,ze nadalej sosvky alebo bez vsetkeho. Myslela som,ze ta implantovana sosovka nahradi umelu.
Cize moze mat do blizka aj do dialky?
Musim povedat,ze po informaciach od vas to lepsie vstrebavam. Stale placem kazdy den,ale uz je to hadam trosku lepsie.
Teraz si strasne ide do ocka. Tak mu kvapkam,ze si ho zviazem do plienky a dam mu prsnik do ust 😂 nech je kludny a kvapkam. Ma jedny kvapky kde je solny roztok. Fuuu vtedy sa riadne certi