Vrodený strmý talus - talus verticalis
Ahojte.Môj syn má skoro 10 mes a diagnozu talus vertikalis. Prvu operaciu mame za sebou, včera sme prisli z nemocnice,teraz ju má v sadre a o 6 tyzdnov mu budu vytahovat drot z nohy a zase sadru asi dokopy na 3mesiace. a potom zase druhu nohu mu budu operovat. Potom mu daju este ortezy.Mate uz niekto toto vsetko za sebou? Chodia potom deti bez problemov?
@veronika028 @flegi ahojte ako ste nam tom s touto dg?
Prosim je tu niekto s toutto dg? Ako ste na tom aj vam odporucili len obuv?
@dugyna ahoj malý má operovane obydve nohy, poprekladali mu kosti mal sadru a medzi tým ked mu to presadrovali vytiahli aj drôt čo mal v nohe.operovali mu po jednej nohe nie naraz.teraz chodíme na kontroly ale tu jednu nohu dáva do boku aj tak ale neni to nič strašne.ked niekto nevie že mu ich operovali nič si nikto nevšimne.na každej má 2 jazvy.
@flegi ahoj až teraz som zistila že si sem písala, je touz dávno 🙂 ale ako je na tom malý aj bol na operácii?
@dugyna a ešte nám povedali že na operáciu musí ísť bez toho by zle chodil a pocase by mal aj chrbticu krivu. Pozri si na pec čo je fórum kedysi somdala fotky aké mal nohy po narodení. Boli sme aj v brne aj u radlera vo viedni a nakoniec mu to operovali v ba na kramároch. A hneď už neviem koľko mal presne týždňov mal aj sadry, to v brne si mysleli že má pec. A u nás po rontgene hneď povedali že má inú diagnózu že mu zle kosti narástli.
@veronika028 no nam to zistili v pondelok, kde masez (dala som dceru na dornovu terapiu) povedal ze nema co s nou robit ze vsetko ma ok..ale nezadali sa mu pau a chodza..ze tam nie je nieco v poriadku ze to mala neter...volala som otropedke..ze mame dosjt v pondelok..po prehmatani noh nas poslala na RTG a povedala ze je to tallus verticalis a mozna uprava..mame obuv..konzultovala som to este s jednym na Sk a tiez trvdil ze dlahy a operacia teraz nie..udajne obuv a cvicit...
na PECkarov som narazila pisala som s nimi...chcem konzultovat s Radlerom...lebo som sklamana ze dr ortopedka tu na SK to zisitla az ked maser upozornil...hlavne ze hovorili ze pozicia noh je z hypertonusu ktory tam ma...lenze ten ma preto ze sa inak nevie drzat na nohach dobre a ze ju bolia(az teraz z nej vyslo ze ju blia), ma 3 roky....1,5 roka behame po lekaroch ze preco nechodi ma uz CT, MR, genetiku....vsetko negat.
vam to zisili po narodeni?
@dugyna no maly mal celkom vykrutene nohy uz napohlad a tvoja to take nemala vykrutene? asi nie inak by ju hned poslali na vysetrenie.ja som s nim bola hned po narodeni asi 3den aj rentgen mu vtedy robili a u nas dr povedal ze inak ako operaciou to nepojde.preto som bola u radlera aj v brne u poula ale kazdy nieco ine hovoril. a potom sme este boli v ba na kramaroch a tam mu tiez urobili rentgen a to iste hovorili ze musi sa mu to operovat aby mu tie kosti poprekladali tak tam mu to aj robili.
@dugyna https://www.modrykonik.sk/group/1887/?q=veronik... tu si pozri co som tam kedysi este pisala a su tam maleho nohy po narodeni, mozes porovnat
@veronika028 ahoj nie nebol boli sme na rehabilitácii a ta mu veľmi pomohla aj keď Dr. z oortopédie povedala ze to nemá zmysel a ze nemám čakať zázrak... Napriek tomu sa to zlepšilo a chodíme llen na kontrolu... Ako je to u vás?
@dugyna my sme chodili na rehabilitáciu k nám do topoľčian ale nič moc to isté sme robili aj doma.vojtovku som necvicila aj radler vtedy povedal že nemám a ani nikto iný mi to nekazal ani v bratislave ako sme chodili. Ale vyšetrili ho aj neurologicka a bolo všetko v poriadku, bála som sa lebo doktorka povedala že k tejto diagnóze mozu byť aj iné veci pridruzene. Ale chvalabohu všetko je ok je ako iné deti. A dala som tí v správe hore link skús si kliknut tam sú aj fotky po narodení. Ak tí to neukáze nápis pošlem tí sem. A ked sme už mali po operáciách bola som na liečení v dunajskej lužnej
Chodili sme do Levoče najprv na masáž chodidla a lýtka a potom sme šli na cvičenie, ale netuším akou metódou sa cvicilo... Doma som opakovala to co mu robili v nemocnici pri cvičení... Fotky nemám... Mal jednu nozku krivu, keď si sadol tak cele chodidlo mal ohnute dovnútr... Boli sme aj na neurologii ale tam bolo všetko OK...
@veronika028 dakujem hej fotky som si kukala.ako ono po narodeni jej nozk vyzerali ok...aj ked si teraz spominam ze obcas davala divne polohy...ako ja som to cele popisala uz v tej teme co si poslala link...
ak chces kukni https://www.modrykonik.sk/group/1887/ahojte-som...
ako my sme acali neskor chodit chodime neurologovi ale neme dg, len syptom ma hypertonus dole na nozkach...ale tak ci to nema z toho co sme tera zistili tallus vertikalis.
uz som pisala Radlerovi termin mame 4.janura, zatial cvicime vojtu a bobath, zajtr idem tu k maserovi co ma naui masirovat a uvolnovat nozky jeho neter mala PEC, on vlastne dosiel na to ze sa mu nezdali jej nozky.
ano tato dg byva bu izolovana ao jedina alebo sucast s inou...ale my uz mame MR, CT, kardio, ocne, ...vsetko negat.
@dugyna ahoj.. aj moj 3,5 rocny maly ma tuto diagnozu.. resp. prave dnes sme sa vratili z nemocnice a sme po operacii jednej nozicky. Druhu nie je potrebne operovat. Nam na to prisli len v lete. A tiez k ortopedovi chodime odkedy sa postavil na nozicky. Zial, nic si vtedy nevsimol. Az ked sme zmenili ortopeda, ten hned na prvej kontrole ☹
@genialna ahoj a ako to maly znasal? lebo mala bude mat v decembri 3,5r cize tiez to tak nejak vychadza. k ortopedovi chodime od leta, ale uz pred rokom bola na konziiarnom vysetreni ..
tvoj maly mal aj problem s chodzou? padal? koho mas ako ortopeda teraz?diky. u nas je tiez jedna nozka horsia
Zdravím chtěla bych se vás zeptat jak na tom vaše děti jsou ,jestli normálně chodí a jestli se k tomu přidala další nemoc jak se píše.
Můj 5 měsíční syn to má taky sádrovali mu jednu nohu tu měl horší a teď má na obě nohy dlahy.
Je tu někdo komu se ty nohy zpravili bez operace?
@veronika028 chtěla bych se zeptat jak je syn na tom jestli normálně chodí a jestli se k tomu nepřidala další vývojová vada jak u toho píšou? Můj syn má 5 měsíců a má to taky jsme po sádrování a ted nosí dlahy

ahoj moj syn ma 7 mesiacov a diagnostikovali mu tiez strmy talus...este sme len v zaciatkoch a neboli sme na ziadnej operacii...chodili ste pred operaciou na nejake rehabilitacie alebo mal maly ortezu na nozke alebo sadru? a kolko operacii je potrebne...a ako je na tom vas syncek?ako chodi a ako znasal operacie?.dakujem za odpoved