icon

Vši pod kožou

asined88
19. máj 2023

Dobrý deň.
Chcela by som sa len opýtať, či existuje niečo také, lebo nikde na nete som sa o tom nedočítala.
Moja mamka dostala asi pred mesiacom vši. Kúpila si rôzne prípravky na to z lekárne a drogérie, lenže ona to trochu prehnala a používala to aj niekoľkokrát do dňa, čím si samozrejme dosť podráždila pokožku hlavy. Nakoniec to dospelo do takého štádia, že si musela oholiť hlavu úplne do hola. Celkovo ten priebeh a aj to že má vši niesla dosť zle, plakala kvôli tomu skoro každý deň atď. Takže po oholeni hlavy mala na pokožke samozrejme poranenia, ktoré sa pomaly hoja a ma po celej hlave chrasty. No a problém je ten, že ona stále cíti, akoby jej po tej hlave niečo chodilo, stále tvrdí, že cíti pohyby ako vtedy keď mala vši, že jej tam proste niečo chodí. Bola u koznej lekárky, tá jej predpísala nejakú masť a tabletky, dnes bola tiež u svojho obvodného a dostala atb a nejaké ďalšie tabletky.
Je vôbec možné, aby sa jej tie vši dostali pod kožu, čo si ona myslí, trebárs cez tie chrasty čo mala po oholeni? Alebo si to len ozaj namýšľa? Celkovo to stále zle nesie a stále o tom rozpráva, že tam niečo cíti? Môžu to byť len vlasy, ktoré jej nanovo rastú a preto niečo cíti na tej pokožke? Neviem už ako jej pomôcť, nedá sa s ňou pomaly už ani rozprávať, stále tvrdí svoje a ja ozaj neviem aký postoj k tomu zaujať, či to naozaj môže byť pravda, alebo je to naozaj len v jej hlave...

marseillefan
19. máj 2023

Nie, vši nemôžu žiť pod pokožkou...

marcellka32
19. máj 2023

Zrejme sa hoja tie chrasty a to stekli a vyvoláva to pocit, že niečo má na hlave, hlavne zahojiť pokožku hlavy, vlasy narastú

lilianka28
19. máj 2023

@asined88 ja si myslím, že to má buď psychického povodu - z toho všetkého. Alebo pokožka môže svrbieť už zo samotných chrást a tým že rastú nové vlasy.

anjelicek26
19. máj 2023

To uz bude aj psychika, ak teda nema nejaky svrab. Tie vsi ste realne videli, ano?

asined88
autor
19. máj 2023

@anjelicek26 áno, vši mala. Od kedy to zistila tak začala s tými prípravkami, vycesava atď. Ale o necelé 2 týždne si oholila hlavu.

sasa2
19. máj 2023

@asined88 psychológ

anjelicek26
19. máj 2023

Ja len ci s tym bola u lekara... neviem, kde schytala tie vsi, ale ci tam nechytila aj inu "perlu"... svrab sposobuje drobne poranenia koze a tie potvory su pod kozou a boli/svrbi to riadne. Pozri fotky na nete, ako to vyzera. Ak to je skutocne len psychicke, tak cim skor psycholog, tym lepsie, take veci treba u starsich ludi riesit od zaciatku, tym lepsia je sanca, ze si s tym psychika poradi.

1mata
19. máj 2023

@asined88 my sme mali všetky tri baby vši. Mesiac sme sa ich nevedeli uplne zbavit. Urcite si namysla. Ja som kazdu lupinu plakala, ze zase to mame a nic 😀
Tiez sme to prehanali s umyvanim, fenovanim, zehlebim. Uplne sme si na pat mesiacov znocili vlasy,aj pokozku. Lupiny nas trapili velmi dlho a nehovorim o padani vlasov.
Musi yo vypustit z hlavy. Ja uz som bola z toho s nervami na konci :-○ denne som pustila 6x pracku a susicku, vysavala stale. Uz to dufam nikdy nikto nedoprace domov

zuzinka888
19. máj 2023

Ked zacinaju rast vlasy tak to svrbi- ak ich mala uplne na kratulilinko.

deginko
19. máj 2023

Myslím si tiež,že ona citi ,,proces,, toho hojenia ,,a samozrejme psychika...uvediem príklad,bola som na resekcii mŕtveho zuba..všetko dopadlo v poriadku,no ja som i tak prvý mesiac aj viac stále niečo na tom sadne cítila a stále sa stresovala,že operácia nezabrala...stále som tam v mieste operácie niečo vnímala,občas bodnutie,nejaké pulzovanie...no proste už mi z toho hrablo ako som sa bála,že operácia nevyšla...už som po operácii 9 mesiacov a všetko je úplne v poriadku a to čo som cítila bol len proces hojenia....takže treba,prestať stresovať

zuzulka558
19. máj 2023

Staršia nosila vši, zbavili sme sa ich hneď ale potom zas po mesiaci doniesla a už dúfam naposledy lebo som ich vydusila, vlas po vlase vycesala ale živú iba raz mala za 3 roky co je v škole,, mne stačila správa ze sú vsi a všetko ma svrbelo čiže psychika, hlavu jej každé ráno smrad im olejcekom zatiaľ uspesne

simca06022011
19. máj 2023

To už má psychologické... mňa takto svrbí všetko napr keď prídem z l3sa a mam kliešťa, vyberiem ale aj tak mam hysaky q všetko má svrbí a v kuse sa obzerám ajntyzden. Svrbí ju este aj to, ze sa jej hoja tie skrabance.
Naozaj preháňa. Čiže nehľadaj vsi pod kožou, skôr nejakú psychologickú pomoc. Bežne prípravku na vsi úplne v pohode zaberajú, ak sa spravne pouziju.. čiže si to ona "vsugerovala".

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
vanilkovazmrzka
19. máj 2023

Nech navstivi psychiatra.

beronsche
19. máj 2023

Prvy krat mam pocit, ze tema nie je realna, padne mi zatazko, predstavit si, ze niekto toto urobi. Takato reakcia (pouzivanie pripravkov, oholenie hlavy) totiz nie je normalna..

Ked pouzivala pripravky (rozne) niekolko krat za den, necudujem sa, ze si silne podrazdila pokozku. Takto sa to jednoducho nerobi.. A nechapem, naco si holila hlavu.. To spravanie hranici s nejakou psychozou alebo cim, , tiez odporucam riesit to s odbornikom..
A nie, neexistuje, aby vos prezila pod kozou.. drzi sa Len na vlasoch.

asined88
autor
19. máj 2023

@beronsche vidíte a je reálna. V živote sa stáva kadečo a sú ľudia, ktorí aj takúto pre vás banálny vec nesú ťažšie. Každý má nejakú psychiku, niekto zvláda veci ľavou zadnou. Niekto sa nevie povzniesť ani nad takú ,,banalitu" ako sú vši. Mamča je veľmi precitlivela na všetko, všetko veľmi rieši, je veľký introvert atď. Každý sme predsa nejaký.

beronsche
19. máj 2023

@asined88 prave preto to konzultovat s odbornikom, cim skor. Aby to u nej neprerastlo do dusevnej poruchy, kedze reakcia je neprimerana...