icon

Vybratie nosných mandlí u 3 ročného v celkovej narkóze

annie13
16. sep 2011

Syncek ma 3 roky a po neustalych chorobach soplne kasel teploty nas poslali na ORL a odporucaju nas na vybratie mandli, mame uz aj termin operacie. Je to vraj nejaka nova metoda Scheiwrova alebo tak nejak neviem ako sa to pise, je to vsak v celkovej narkoze. Idu nam to robit v BB Rosweltke tak ak niekto nahodou priamo tam bol, potesil by ma nejaky opis ako to prebieha. Rano ze nastupime a vecer mozme domov. Mate niekto skusesenosti, mozu nastat nejake komplikacie, bolesti po prebrati z narkozy? Nastalo zlepsenie zdravotneho stavu po vybrati? Dakujem za kazdu informaciu

mia1112
11. júl 2015

@skippy7 mne ako dospelej vyberali mandle a viem ze samotny zakrok ma nebolel ani par dni potom az tak pi tyzdni ked chrasty opadavali...citrusy a tieto veci preto nie lebo to neskutocne stipe v puse. Treba pomoct tomu dietatu ... Nemusite mixovat ale necakajte ze vam zje maso ci chlieb.
Zemiakove pyre, makku mrkvicku, mozno cestovinky, jogurty, pudingy.....
Zalezi to na tom ako sa to bude hojit. Drzim palce

darusenka123
20. aug 2015

@sedem a naozaj tie kvapky pomahaju zmensia sa mandle?

sedem
20. aug 2015

@darusenka123 tak nam pomohli, mandle sa o trochu zmensili, len to trvalo nejaky cas a pre nas uz bolo neskoro, mali sme tekutinu v uskach a museli sme to riesit, lebo malej sa zacal zhorsovat sluch...myslim, ze je to setrnejsie, ako zasahovat do organizmu zakrokom, ale tak zalezi urcite od stavu dietatka....

matafen
20. aug 2015

@annie13 Moja dcera bola na vybrati nosnych mandli tiez v 3 rokoch a tiez v Roosweltke shaverovou metodou v celkovej narkoze a mozem odporucat, odvtedy prakticky ani nebola chora, len parkrat mierny soplik, ale atb ziadne. Dovtedy bola viac doma ako v skolke, vkuse sople, v noci nemohla dychat mosom, chrapala, budila sa... Ide o rychly zakrok, rano pridete s dietatom az k operacke, dieta zoberu, uspia, vykonaju zakrok a o chvilu vas zavolaju na "preberaciu izbu", kde sa dieta prebudi, potom s nim idete na lozkove, kde ostanete do poobednej vizity... lekat skontroluje stav, sestra vam da papier s odporucaniami a idete domov. Dieta si nic nepamata, nic ho neboli, ziadna krv netecie... Jedine odporucanie pocas nasledujuceho tyzdna kludnejsi rezim a maksia strava.

zulina9
20. aug 2015

@matafen my smme boli 4 augusta na vyberani nosnych mandli, pred tym kasel,sopel, chrapanie. Po 2 tyzdnocch mame zlepsenie, nechrape, soplik nema ale stale kasle hlavne rano, pocas dna ked sa trosku zadycha. Nastupuje do skolky od septembra tak uvidime. Dufam ze nam ten kasel zmizne, trapime sa s nim uz od maja. ☹ , mali nam aj bubienky operovat ale nastastie nemuseli, ci pomohol pobyt v chorvatsku to neviem posudit ale som rada ze len mandle robili. Tiez sme boli na jednodnovej chirurgii, rano vybrali, poobedede sme sli domov, bez nasledkov, nic si nepametal, tak som bola rada.

veriiii
20. aug 2015

@matafen prosim ta a za kolko je kontrola na klinike?

matafen
21. aug 2015

@zulina9 Dcere robili aj bubienky, davali jej drenazne rurky do obidvoch usiek, pocas zakroku nosnych mandli sa ukazalo, ze sa jej hromadia hlieny v uskach a hrozil by zapal... inak s uskami nikdy ziadny problem nemala, tak sme boli prekvapeni, ale ani rurky nam nijako neskomplikovali zivot, len sme museli davat pozor, aby sa jej do usi nedostala voda, takze sme nekupali... a po roku rurky vybrali.
@veriiii Kontrolu sme mali na ORL po mesiaci... dava sa neskor, len my sme dost uzkostlivi rodicia, tak sme chceli skor 🙂

zulina9
21. aug 2015

@matafen nam mali tiez robit uska, nakoniec v den operacie mu premerali sluch a zhodnotili ze netreba ze sa mu to velmi zlepsilo, pocitam ze asi z mora , stihli sme chorvatsko pred mandlami, bola som len rada ze nemuseli uska robit ale ideme na dalsiu kontrolu o 6 tyzdnov tak dufam ze bude ok, na pooperacnej kontrole sa nas pytala ci sme boli uz na alergologii, co sme neboli ale podla mna tam aj tak skoncime nakolko drobec stale kasle, no uvidime.

miriam909
9. okt 2015

Dobry vecer moj syn je objednany na 21.10.na zakrok maju mu odstranit nosove mandle a krcne len stiahnut lebo kazdy mesiac mi ma anginu a ta nam trva aj dva tyzdne a samozrejme z vysokymi teplotami.Len neviem co ma caka v nemocnici strasne sa bojim!!!!!!!!!

eminka13
21. okt 2015

Ahojte...chcela by som sa opytat....dnes nam vyberali nosnu mandlicku a lekarka nam odporucila 5 krat denne striekat do nosteka morsku vodu a vysavat. Mne ale mala krici na retu ked jej mam streknut nieco do nosteka. Robili ste to aj vy? Ako casto? A co by sa stalo keby sme to takto necistili? Dakujem za vsetky rady skusenosti.

veriiii
22. okt 2015

@eminka13 chuda male.nestresuj ju hned po operacii.. morska voda ju stipe..skuste radsej vincentku..ale aj tak..neviem o ziadnom dietati co by malo rado akekolvek striekanie do nosteka..a predsa je tam rana..ja som nestriekala nic...a ani nam nic nehovorili take pri prepustani..len analgetika ak bude treba..mala nemala ziadne pooperacne komplikacie,len asi na 3.den je trosku vyskocila teplota na 37.8 na jeden den.inac sa ani nestazovala na bolesti.vy ste mali celkovu anestezu?ked sme prilsi z nemocnice (rano o 8mej robili a o 18 nas pustili) spapala trosku polievocky a dala som ju hajat..nestresovala som ju ziadnymi sprejmi ani odsavanim..

skippy7
22. okt 2015

@eminka13 my sme nestriekali ,ked tak iba smrkali, tiež nám nič nehovorili o striekaní do nosa, len obmedzenie v jedle, skor kašovitejšie, nie kyslé a tak....

eminka13
22. okt 2015

@veriiii ano mali sme celkovu anestezu....o osmej sme isli a o 12.00 sme sli domkov. Papala este v nemocke. A ano kupila som jej Vincentku a podarilo sa mi dnes 2 krat odsat aspon ten zvysok po operacii....tiez ju nechcem stresovat len nas dr.strasila, ze ked sa to nebude cistit vznikne

eminka13
22. okt 2015

@veriiii tam nejaka bublina ci co a bude sa to tazsie hojit....ach haj

eminka13
22. okt 2015

@skippy7 ano to jedlo aj nam prizvukovali okrem tohto....ale ak ste boli na kontrole ok tak to podla mna nie je tak hrozne nevyhnutne

sandey
22. okt 2015

no my sme urcite nic nestriekali a urcite som mu to hned neodsavala, ved to je rana a moze sa to podla mna rozkrvacat, radsej si to over u dobreho ORL

eminka13
22. okt 2015

@sandey ved prave to, ze tato dr. je velmi vychyrena sme tam sli.....ja som sa bala, ze sa jej to rozkrvaca este tam pretoze sme mali velmi zlu reakciu na narkozu po prebudeni....45 min mi doslova skriekala...hadzala sa....nie a nie ju utisit....no hrozny zazitok....tak dufam, ze ta operacia pomoze nakolko sme boli casto chore a dr.hovorila, ze bola abnormalne velka

iukas
23. okt 2015

@eminka13
@sandey
@skippy7
@veriiii dievcata, este vas poprosim, my ideme 5.11. na vybratie nosnej mandle v celkovej narkoze v ramci jednodnovej chirurgie, ako to vyzera najblizsie dva - tri dni po operacii? krvaca to? ma dieta upchaty nos, alebo dycha dobre? co mozem cakat? ako dlho ste po operacii ostali doma? velmi som to nestudovala, tak aby som bola pripravena, co mozem po operaci doma ocakavat. dakujem vam.

skippy7
23. okt 2015

@iukas nám to vobec nekrvacalo, no začal mať soplíky, dokonca zelené,tak sme smrkali. Hrozne mu páchlo z ust, som nechápala,že prečo a potom vysmrkal také krvné zrazeniny,ktore tak zapachali, potom to už bolo ok. Tuším som mu len morsku vodu striekala, už si ani nepamätám. Inak to znášal veľmi dobre. Odporučaju byť potom asi 5 dní doma, my sme ani toľko neboli. Chodili sme trošku von, ale nie do kolektívu, predsa len je to ešte citl.rana, tak aby hned niečo nechytil. Som rada, že to máme za sebou, lebo min. rok sme boli vkuse chorí.

sandey
23. okt 2015

@iukas troska mal krvavý kapesnik asi 3-5. deň ale len keď smrkal, bolesti žiadne, ten smrad z pusy je normálny, my sme do škôlky nechodili takže nebol ešte dlho potom v kolektíve

eminka13
23. okt 2015

@iukas no nam ju vybrali teraz v stredu cize je to velmi cerstve....sopliky nema ani ziadny vytok z nosteka....kazali nam osetrovat to...striekat Vincentku a vysat 5 krat denne....no dari sa nam to tak 2-3 krat za den....ale nic jej z nosteka nejde. Teplota nebola ani bolesti....na piaty den vraj mozme ist na kratku prechadzku....o desat dni na kontrolu a ak bude vsetko ok tak do skolky.

veriiii
23. okt 2015

@iukas krcavat by nemalo-v celkovej anesteze hned pri operacii aj zastavuju krvacanie....ak bude,tak treba hned do nemocnice..
upchaty nos bude mat ako pri nadche..,kedze je tam pooperacny opuch.tak celkovo 2 tyzde trva hojenie.ale to neznamena,ze 2 tyzdne bude nanic..moja hned v prvy den normalne fungovala..bez bolesti,bez vracania, krvacania atd..Neboj vacsina deti to velmi dobre znasa..
jedine tu anestezu, este ked mi ju priniesli na izbu po zakroku(zakrok netrva dlho,ale este su cca hodinu po zakroku na pooperacnej.).doniesli ju uz zobudenu samozrejme,ale velmi uplakanu-toto je faza co maju vsetky deti,niektore viac ,niektore menej aje to este odoznievajuci efekt narkozy..sestricka ti pomoze ju ukludnit a drzat, ,aby si nevytiahla infuzku..asi po 10 min placu zaspala,potom sa zobudila za 2 hod na chvilku,,potom zasa zaspala..potom uz ubehli 4 hod po zakroku,co sme mkohli vyskusat trosku vodicky,ked nevracala,tak aj trosku detskej vyzivky..mala jablkovobroskynovu..nesmie byt ale kysla,to ich stipe..najprv trosku ci nebude vraciat..moja bola radne hladna, zjedla celu..potom hned utekala do herne sa hrat 😵 ..ptom dostala v nemocnici veceru, trosku zjedla a pusttili nas domov ..doma trosku polievocky a dala som ju spat..spala celu noc.bala som sa ze sa bude budit, plakat atd,ale nic nebolo, nastasie.bala som sa aj ako bude pit a papat po zakroku,ale na moje velke pocudovanie nemala problem.drzim vam palce.

veriiii
23. okt 2015

@eminka13 no teda,vas dr riadne nastrasila..nam nic take nespominali pri prepustani..ani som nestriekala.ale asi kazdy lekar povie inac.to odsavanie musi byt pre nu asi dost neprijemne teraz,ked to ma take cerstve.

eminka13
24. okt 2015

@veriiii
@sandey

@skippy7 baby este sa chcem spytat....kazali nam davat panadol od bolesti 3 dni po zakroku ale moja mala nemala bolesti tak som jej po prvom dni uz nedavala.....ale sestra ma teraz vystrasila, ze im to kazali davat cele 3 dni bez ohladu na to ci bolesti ma alebo nie, kvoli tomu aby tam nevznikol zapal. Vy ste davali nejaje lieky? Ak ano tak ako dlho? Inak dnes sa nam zvysila teplota na 37,5. A este jedna otazka...nas operovali v stredu....ked jej odsavam nic jej z nosteta nejde ale z pusinky jej hrozne smrdi...ako dlho to asi bude trvat? Dakujem za Vase skusenosti

skippy7
24. okt 2015

@eminka13 my sme vobec nedavali Panadol, nevidím dôvod, načo zbytočne pchať, nedávala som nič...ked nemá soplík, tak neodsavaj, načo zbytočne draždiť.....no nám tiež smrdelo z ust, lebo tam mal také krvné zrazeninky,ktore tam páchli, ale vysmrkali sme ich, ked ešte nevie smrkať (neviem koľko má malá rokov), tak sem tam odsaj, možno tie zrazeninky vyjdu von....

eminka13
24. okt 2015

@skippy7 no prave....ked nemala bolesti tak som jej vysadila aby som to do nej zbytocne nepchala. No smrka ked ma naladu 😖 tak je radsej raz denne skusim odsat....sa potrapime trosku 😢

skippy7
24. okt 2015

@eminka13 držte sa, to bude dobré 😉

eminka13
24. okt 2015

@skippy7 dakujeme 🙂 aj vy

veriiii
24. okt 2015

@eminka13 panadol-paracetamol ani nie je protizapalovy liek..,preto neviem odkial ma sestra toto info?skor ibuprofen je protizapalovy(a proti bolesti a teplote)..ale ten by som pre istotu nedavala prvych 24 hod po operacii..
nie nedavala som nic.nemala bolesti..viem,ze ked ju zvykne boliet hrdelko pri nadche atd,tak nepaqa,nepije..papala ,pila normalne.az soms a cudovala..
bola vesela..cula..moja mala mi ani nic (sirupy -lieky)nezje.vsetko vypluva..sme sa natrapili,ked jej sli zubky kvoli tomu,ze nechcela nic..ani klasicke lieky na bolest,ani homeopaticke 'vodicky'a 'prasky',tak sme zubky prezili na kusatkach..to tak okrajovo....a teplota nam vyskocila na 3.den..ale nie na viac ako 24 hod a nie velmi vysoka..dr ale povedala,ze sa nam pridruzila viroza..neidentifikovala to ako pooperacny zapal..ked sme boli nap solednej kontrole,cca 10 dni po zakroku,uz to mala vsetko krasne zahojene..

veriiii
24. okt 2015

@eminka13 a ten zapach z ustociek nam dr vysvetlila pri prepustani domov,ze je to normalny jav.na rane sa tvori pooperacny,hojivy povlak.telo si to tvori..pod tym sa to hoji...je to normalne..hoci nam sa to nemusi zdat..normalne nie je ak dietatu vyskoci teplota na viac ako 24 hodin...a teplotu zo zakroku by som ocakavala hlavne prve 3. dni..my sme mali az na 3-4.den.