Vyliata ortuť
Zdravim vas,
prosila by som o radu a to hlavne niekoho, kto by dokazal odbornejsie zhodnotit pripadne rizika. Som v 25 tyzdni tehotenstva a dnes som objavila rozbity teplomer v otvaracej sklenenej vytrine v obyvacke. Ako tak je vzduch mozno izolovany, no nie je samozrejme ani zdaleka nepriepustna. Skoro ma vystrelo. Bohuzial nemam potuchy ako dlho v tej sklenenej miske boli gulicky rozliate, ci 3 tyzdne, ci 3 mesiace. Ake su rizika poskodenia babatka? Nechcem robit prehnany rozruch okolo nejakeho teplomera, no vseobecne znamym faktom je, ze ortut je nebezpecna a vyparuje sa. V byte travim vacsinu casu, kedze som PN. Dakujem pekne za kazdu radu
Dala som link znova prvý krát to skopírovali chybne
Keď som bola malá ,hrala som sa s ortutovymi guličkami bowling .A kto vyhral?Môj duch za mňa nepíše...
@dominika_klara sa smejem 😁 tiež keď som bola malá..sme rozbili tepmomer..guličky sa rozleteli po chodbe a my sme ich pozbierali a zahodili.Nevedela som vtedy,že to je také nebezpečné....teraz už človek v dospelosti inak na veci pozerá.
Aj nám sa so sestrou podarilo rozbiť teplomer, nevedeli sme, že je to nebezpečne a veselo sme sa hrali s gulickami, a sme obe zdravé 🙂
No vy ste to aspoň nevedeli, ale naši mi prišli z vážnou tvárou povedať, že v kontajneri je vyhodený rozbitý teplomer, mama mi dala prednášk u o ortuti a jej nebezpečenstve ale povedala mi aj o tom ako robí guličky, ktoré nesmiem chytať. A čo myslíte, kto ten teplomer vybral, ortuť vytriasol do dlane a tajne sa s ňou chvíľu hral??? Tak isto mi vysvetľovali prečo nemám liezť na strechu garáže, lebo je z azbestu a už vo to nemám olupovať a hrať sa s tým....no odvtedy tá strecha ako magnet...decko na pohladanie 😎🤐😯
Je lepšie, keď je človek v takýchto prípadoch radšej opatrnejší. Podľa mňa si nič lepšieho spraviť nemohla, ako to, že si si tam zavolala 🙂
😄 ja som v detstve tiež šupala do ortuti s paličkou. Len toto je trošku iná situácia, keďže neviem ako dlho to tam ležalo krásne všade rozliate. A ešte v zime, kedy sa ani nevetrá tak ako v lete... Dám vedieť potom ako prebehol test, aj keď verím, že by to nemalo nabrať taký rozmer. No keď už teraz nič nerobím, tak si aspoň posedím u lekára 😅
@dominika_klara to ze ste nemali vedomosti, neznaci, ze to bolo spravne... 😝 Na druhej strane, asi to nikoho netrapilo, ze sa hrate s nebezpecnymi latkami... 😒 Som chemicka a pracujem s ortutou...
@simmi55 v zime by mala byt vyparnost nizsia ako v lete... Verime, ze vsetko s babatkom bolo ok 🙂

Zavolaj sem, tam sú odborníci čo ti dajú relevantnú odpoveď, za mňa nič hrozné sa nestalo...http://www.unb.sk/narodne-toxikologicke-informa...