icon

Vyliata ortuť

simmi55
28. jan 2018

Zdravim vas,

prosila by som o radu a to hlavne niekoho, kto by dokazal odbornejsie zhodnotit pripadne rizika. Som v 25 tyzdni tehotenstva a dnes som objavila rozbity teplomer v otvaracej sklenenej vytrine v obyvacke. Ako tak je vzduch mozno izolovany, no nie je samozrejme ani zdaleka nepriepustna. Skoro ma vystrelo. Bohuzial nemam potuchy ako dlho v tej sklenenej miske boli gulicky rozliate, ci 3 tyzdne, ci 3 mesiace. Ake su rizika poskodenia babatka? Nechcem robit prehnany rozruch okolo nejakeho teplomera, no vseobecne znamym faktom je, ze ortut je nebezpecna a vyparuje sa. V byte travim vacsinu casu, kedze som PN. Dakujem pekne za kazdu radu

lenadka
28. jan 2018

Zavolaj sem, tam sú odborníci čo ti dajú relevantnú odpoveď, za mňa nič hrozné sa nestalo...http://www.unb.sk/narodne-toxikologicke-informa...

lenadka
28. jan 2018

Dala som link znova prvý krát to skopírovali chybne

simmi55
autor
28. jan 2018

Som zavolala, mily ochotny pan. Aj ma upokojil, ale aj oboznamil s tym, ze by bolo dobre urcit mnozstvo ortuti v moci, krvi, kedze neviem ako dlho to tam bolo vyliate a ci doslo k intoxikacii.
Dakujem krasne @lenadka

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
dominika_klara
28. jan 2018

Keď som bola malá ,hrala som sa s ortutovymi guličkami bowling .A kto vyhral?Môj duch za mňa nepíše...

miminka327
28. jan 2018

@dominika_klara sa smejem 😁 tiež keď som bola malá..sme rozbili tepmomer..guličky sa rozleteli po chodbe a my sme ich pozbierali a zahodili.Nevedela som vtedy,že to je také nebezpečné....teraz už človek v dospelosti inak na veci pozerá.

terka1607
28. jan 2018

Aj nám sa so sestrou podarilo rozbiť teplomer, nevedeli sme, že je to nebezpečne a veselo sme sa hrali s gulickami, a sme obe zdravé 🙂

lenadka
28. jan 2018

No vy ste to aspoň nevedeli, ale naši mi prišli z vážnou tvárou povedať, že v kontajneri je vyhodený rozbitý teplomer, mama mi dala prednášk u o ortuti a jej nebezpečenstve ale povedala mi aj o tom ako robí guličky, ktoré nesmiem chytať. A čo myslíte, kto ten teplomer vybral, ortuť vytriasol do dlane a tajne sa s ňou chvíľu hral??? Tak isto mi vysvetľovali prečo nemám liezť na strechu garáže, lebo je z azbestu a už vo to nemám olupovať a hrať sa s tým....no odvtedy tá strecha ako magnet...decko na pohladanie 😎🤐😯

eva_eva
29. jan 2018

Je lepšie, keď je človek v takýchto prípadoch radšej opatrnejší. Podľa mňa si nič lepšieho spraviť nemohla, ako to, že si si tam zavolala 🙂

simmi55
autor
29. jan 2018

😄 ja som v detstve tiež šupala do ortuti s paličkou. Len toto je trošku iná situácia, keďže neviem ako dlho to tam ležalo krásne všade rozliate. A ešte v zime, kedy sa ani nevetrá tak ako v lete... Dám vedieť potom ako prebehol test, aj keď verím, že by to nemalo nabrať taký rozmer. No keď už teraz nič nerobím, tak si aspoň posedím u lekára 😅

korenicka87
2. feb 2022

@dominika_klara to ze ste nemali vedomosti, neznaci, ze to bolo spravne... 😝 Na druhej strane, asi to nikoho netrapilo, ze sa hrate s nebezpecnymi latkami... 😒 Som chemicka a pracujem s ortutou...

korenicka87
2. feb 2022

@simmi55 v zime by mala byt vyparnost nizsia ako v lete... Verime, ze vsetko s babatkom bolo ok 🙂