Vypuknutie ovčích kiahni od kontaktu s nakazeným
Ahojte maminky.Kedze ideme mimo sk a deti boli v kontakte s kiahnami chcela by som spravit taky prieskum ze po kolkych dnoch sa vam deti vyhadzali od kontaktu s nakazenym dietatom.Viem ze priemer je tak 15 dni.Co by sme sa aj stihli vratit spet.Chcela by som vedet ci sa niekto vyhadzal aj skor.Napr.do tyzdna.Dakujem
Som infektologicka.Je to uplna hlupost.Casto sa stretavam s tym,ze najma tehotne chodia na ambulanciu s tym,ze mali kiahne v detstve a boli s nimi opatovne v kontakte,pripadne maju uz vysyp.A serologicky zistime,ze v minulosti ziadne kiahne neprekonali.Staci jeden odber krvi a viem povedat ci ste,alebo neprekonali kiahne.
@aimee77, nie som lekar, takze ako som kupila, tak predavam: Dcera mala rok aj styri mesiace, ked dostala vyrazky, Nakolko sme mali tyzden na to letiet prec, pediater jej bral krv na testy a potvrdil kiahne (bolo to pred 10 rokmi, fakt sa nepamatam na presny postup, len na ten odber krvi, lebo moje dieta malo pri tom vzdy hysaky) V skolke v styroch rokoch dostala kiahne znova, testovali ju dvakrat (raz v priebehu choroby a raz po skonceni), ze je vraj caste, ze pri prekonani kiahni do dvoch rokov nenastane trvala/dlhodoba(?, neviem, nepamatam si presne aka to mala byt) ochrana. Aj v karte ma zaznacene dvakrat kiahne..... Vsetci ostatni sme mali kiahne len raz, ako sa patri 😉
@aimee77 oki😉 ja sa nehadam.iba som pisala co mi bolo povedane.Takze sa nemusim bat ze ked dcera 1,5roka dostane kiahne ze ich moze dostat este raz?vyssie mi pisala nejaka mamicka ze jej dieta malo od surodenca ked bolo babatko a ze ked bolo dieta vecsie malo znova.Ze sa u malych deti nezvyknu vytvorit protilatky?!?!takze je to blbost????protilatky bude mat???
Imunita sa urcite vytvori.Ak to boli naozaj kiahne.Riziko je vzdy u novorodenca,ktoreho matka tesne pred porodom dostala kiahne.Taketo dieta nedostane ziadne protilatky od matky,lebo sa nedokazu vytvorit.Ak chcete mat istotu,staci odobrat serologie na VZV (varicella zoster virus),ak je pozitivita IgG protilatok,tak je imunita vytvorena...
@aimee77 dobre ale ako pisala vyssie vroni@ asi sa stavaju vynimky?kedze jej dcere sa testami potvrdili 2krat?a napr.keby dosla tehotna ktora ma zaznam ze mala kiahne jak dieta potvdene testamy a urobite jej odber a zisti sa ze nema ziadne protilatky?ale jak dietatu jej krvou potvrdili?takze sa asi imunita nevytvorila???ja sa do toho nerozumiem.preto sa pytam 🙂 pisala som ako priklad kedze ste pisali ze chodia tehotne,ktore tvdia ze mali kiahne jak dieta.
To velmi pochybujem.Pediatri maju castokrat z nasich serologii hokej.Zazila som,ze mamicke tvrdil,ze jej dieta prekonalo kiahne a ma ich znova, odber bol na herpes virus 1,cize klasicky ustny opar a VZV malo negativne,takze ziadne kiahne dieta neprekonalo.Lebo ak by sa to realne vyskytlo,podlieha to hlaseniu hygieny a ta to konzultuje s najblizsou infekcnou klinikou alebo oddelenim.A taketo zaujimave kazuistiky by sa na nasich kongresoch urcite aspon raz vyskytli...
V minulosti sa serologie nerobili a castokrat sa rozne vyrazky(5,6 choroba,choroba ruky nohy usta...)povazovali za kiahne.Ma to povedzme v karte,ja odoberiem serologie a jednoduchu zistim,ze VZV IgG ma negativne.Takze mala sice vyrazky,ale varicella to nebola...
Znama mala podobnu situaciu so synom (nie na SK), mal asi 4 vyrazky na dlaniach a lekar to oznacil ako pravdepodobne kiahne...ja zase nemam zapisane v kartoteke ziadne kiahne, ale mama mi vravela, ze som ich prekonala v detstve, moj brat ich dostal a ja tiez, ale mna uz s lekarkou neriesili. Ked mi ochoreli deti, ja som ich nedostala, podla zaznamov by som mala byt ten zriedkavejsi pripad nenakazenia sa...
@aimee77 zdravím. Prosim vas existuje nejake vysetrenie z krvi ktorym mozno zistit ci sa dieta nakazilo? Pre vysvetlenie letime na dovolenku a dnes mi mamicka zo škôlky volala, ze jej syn ma kiahne, obe moje deti s nim boli jeden den v skolke. 21 dnova inkubacna nam uplynie 3 dni pred odletom je nejake vysetrenie, napr. 10 - 14 dni po kontakte, ktore by urcilo ci sa dieťa nakazilo???
@hope170317 Dobry den,prosim vas ako ste vtedy dopadli s tymi kiahnami a dovolenkou?mame podobnu situaciu :/ 21 den nam ubehne den pred odletom
@ifka888 nevhytili ich.... Syn ich doniesol v novembri zo skolky a dcera ich ani len od neho nechytila vobec a to bolo najblizsom moznom kontakte
@hope170317 dakujem za odpoved…tak to ste mali stastie…bodaj by sme mali take aj my…syn bol v kontakte 3 dni v skolke s detmi co mali kiahne,aj sa drzali za ruky atd….30 teho bol naposledy v skolke…vraj moze byt aj 28 dnova inkubacna doba. Neviem si predstavit,zeby mal syn chytit na dovolenke pri mori. Ak by sa vyhadzal pred odletom,tak sa da stornovat,ale inak nie….21.6. letime
@ifka888 dobrý deň. Prosím ako ste nakoniec dopadli? Mame podobný prípad, dcérka bola naposledy v skolke vo štvrtok 30.6., prvé detičky sa vysypali v sobotu večer 1.7., ostatne čo sa nakazili od nich, tak tiež teraz v poslednych dňoch, vo štvrtok bude u dcérky 21 dni a v piatok skoro ráno by sme mali odchádzať do Chorvátska 🙈 vy ste nakoniec dostali kiahne?
@littleloves Dobry den, syn nedostal kiahne vobec. A to bol v bezprostrednom kontakte s viacerymi v skolke. Tak drzim Vam palce
@littleloves ako ste nakoniec dopadli s tými kiahnami??? Máme to skoro rovnaké zajtra bude 2 týždne ako mal starší syn kiahne. A na budúci týždeň v piatok ideme do Chorvátska. Tak nevieme či sa máme tešiť alebo nie. Som s toho na nervy.
Dobrý deň, dcérka nakoniec kiahne nemala.

@aimee77 aj ja som myslela ze nemoze dostat.ale zevraj moze.Mne tvrdili ze som mala kiahne jak mala.ked som mala 14 tak som ich dostala znovu.