mám 2,5 ročnú dcéru zistili jej vysoký cholesterol papáme Zenix Vital a mali by sme aj Psyllium v práškovej podobe ale z toho zvracia poraďťe niekto čo zaberá aby sme ho znížili aj bez tých nechutných liekov?
aká je hodnota neviem presne moc sa do toho ešte nevyznám ale lekárka hovorila že niečo cez 26 neviem čoho vraj až o 10 viac ako je hranica a to je veľa a aké testy jej robili tiež neviem výsledky má doktorka ale asi celkový cholesterol pritom malá je chudá a mastné neje skoro vôbec.
co sa stravy tyka - nejest margariny (tie zvysuju hladinu cholesterolu, aj ked reklamy tvrdia ine), vynechat stuzene rastlinne tuky, ktorych je vela hlavne v keksikoch a sladkostiach, obmedzit cukor, tuky a oleje pouzivat co najprirodzenejsie a striedat ich - na chlebik teda obycajne maslo v tenkej vrstve, kacaci, husaci tuk, ak teda spapa a ma chut, oleje olivovy, lanovy, tekvicovy, najlepsie panenske pridat lyzicku do hotoveho jedla (pozor nie horuceho), ovocie, zelenina akehokolvek druhu, tmave pecivo, mastne ryby (teda ryby s mastnym masom, nie rybicky v oleji - take su napriklad makrela, tuniak, losos, slede).
@gadzmanova vysoky cholesterol nie je az taka katastrofa, nebezpecna je urcita kombinacia respektive pomer cholesterolu celkoveho, dobreho, zleho a lipoproteinov. Co sa tyka tukov, treba aby aj tie dcerka jedla, je to dolezite pre spravny metabolizmus a vobec fungovanie travenia a vstrebavanie vitaminov.
@desszi neviem či je to nebezpečné s doktorkou som sa bavila len cez telefon lebo krv nám brali v Blave a o výsledky som telefonovala len hovorila že to nieje dobre a treba ho znížiť ďalšiu kontrolu nám dala v septembry s tým že máme jesť tie lieky no ten psyllium odmieta a najhoršie je že ryby mi nechce jesť tiež sladkosti je málo keď tak len cukrýky pred tým mala rada šľahačku ale tú už nepapá vôbec čaj necúkrime vôbec a maslo používam len obyčajné tie margaríny nemám rada ani ja.
A aku mate hodnotu cholesterolu? robili jej aj rozbor dobreho HDL a zleho LDL cholesterolu alebo len celkovy cholesterol? robili aj vysetrenie triacylglycerolov a dalsich lipoproteinov?